Annons:
Etikettövrigt
Läst 3249 ggr
bigj
8/1/09, 10:39 AM

Detta har Västerlandet också givit världen...

Hej alla läsare!

Vilken ideologi, och dess tillämpning har egentligen varit den värsta sett ur antalet dödsoffer, markstölder, ekonomiska orättvisor och ändlös terror? Troligen det kristna västerlandet! Det var förmodligen värre än alla andra nutida system, plus alla dåtida sedan stenåldern, tillsammans - när det gäller dödsoffer. Fler dödsoffer har alltså krävts när det kristna västerlandet under beteckningar som liberalism, fascism, kolonialism, globalisering och konservatism än under alla andra system tillsammans de senaste 10 000 åren av mänsklig verksamhet på vår planet. Under en 500-årsperiod (1500-2000) har det västerländska samhället och dess styrande eliter tagit livet av minst 3,5 miljarder människor, direkt och indirekt. Bara under det senaste seklet, 1900-talet, tog man livet av omkring 1600 miljoner människor.

Vad har det kristna västerlandet givit världen?

Jo, detta….: 

  1. Två världskrig
  2. Atombomber över civila i städer.
  3. Kolonialism av globalformat som krossat andra kulturer och samhällen.
  4. Utrotning av människor i Amerika.
  5. Det mest omfattande slaveriet och slavhandeln under historien.
  6. Mesta massmorden och markstölderna i tredje världen under historien.
  7. Utsugning och påtvingade ekonomiska system som lett till ändlös fattigdom.
  8. Kemisk krigföring som framkallat miljoner missbildade människor.
  9. Krossandet av industrialiseringar och välstånd i Indien och Kina, 1800-1900-talen.
  10. Klimatproblem och utrotning av djur och skogar, 30 procent av arterna är redan borta.
  11. Den onda kristna treenigheten; fascism, liberalism och kapitalism.

Inga muslimer, buddhister, hinduer eller kommunister har ens kommit i närheten av denna kristna, ofta liberala och kapitalistiska, västerländska terror!

Ändå påstår man i exempelvis i USA och England att man jagar terrorister! Kanske man borde vara försiktigare med sina handlingar och mer ödmjukt inse vad man själva har sysslat med?

Västerlandet försvarar ju "civilisationen", det märks av detta yttrande där man försvarar genom att förstöra och mörda alla…"It was necessary to destroy the village in order to save it."

An American officer in Vietnam in a 1968 report on the razing of Vietnamese village Ben Tre…..

MVH

bigj

Annons:
ljushuvudet08
8/1/09, 5:34 PM
#1

Håller med, men nutidens Kina m.fl. länder ligger inte långt efter…

bigj
8/1/09, 6:17 PM
#2

Hej!

Tackar för att du kommenterade, ljushuvudet, men dagens Kina ligger nog ljusår ifrån de orgier i mördande och indirekta folkmord som pågick under 1900-talet, och pågår ännu idag!

Visst är Kina en regim utan demokrati eller någon yttrandefrihet - med man har under folkrepublikens tid lyckats med vad inget land under den mänskliga historien lyckats med på bara knappt 60 år - att lyfta 600 miljoner ur en skriande fattigdom på bara två-tre decennier. Idag har Kinas 1350 miljoner det bra mycket bättre än vad som var fallet 1949 - även om vi skall hålla i minnet att de sista 20 årens kinesiska politik snarare delat landet i två delar, en fattig och en rikare del. Man låg jämsides med Indien 1949, men medan Kina har avancerat, ligger större delen av Indiens befolkning kvar på samma nivå som då eller har rört sig väldigt lite framåt.

MVH

bigj

Halvdansken
8/1/09, 9:51 PM
#3

Stalin lyckade ju ha ihjäl en sådär 32 miljoner. Men han kanske räknas som kristen? Vit var han i alla fall.

Mao och gänget dödade ockå en hel del av sitt eget folk, hur många vet jag inte.

Kina har fått stoe hjälp av väst, som startat firmor där och som satt fokus på mänskliga rättigheter och arbetsförhållane. Men det är fortfarande lång väg att gå.

I ett reportage från Irland i TV sades det att ca 1 miljon vita blev sålda som slavar i nordafrika under fram till 1600-talet. Det visste jag inte. Men slavhandel var ju inget som man kom på när man började åka till Afrika. Vikingarna hade också slavar.

Indiens välstånd växer tack vare sk off-shoring och out-sourcing. Synnerhet IT verksamheter växer upp. Jag har jobbat med indier nu i 4 år.

Vad vill du ha sagt? Att fel har begåtts? Övergrepp? Ja. Och? Vad ska vi göra åt det nu? Mer än att försöka lära av historien. Det hjälper inte att hela västvärlden lägger sig ner och dör.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

bigj
8/1/09, 11:37 PM
#4

Hej!

En kommentering till, den tackar vi för. Nix, några 32 miljoner tog Stalin knappast livet av. Finns inga seriösa källor som stödjer det. De ryska källor som existerar visar på att mellan 1 och 4-5 miljoner försvann under hans tid. Dessutom dog mellan 5 och 8 miljoner i svältens Ukraina under 1930-talet. Visserligen var också det att betrakta som folkmord. Men överdrifter är onödiga att taga till!

Jepp, Mao och hans medgrabbar dödade massor av folk, men även här har man inga som helst seriösa källor att komma med. De källor som finns härstammar främst från två håll, CIA och Deng Xiaopings regim i början av 1980-talet, bägge hade behov av att misskreditera den tidigare kinesiska regimen, men det är en annan historia.

Jodå, det handlades med vita slavar kring Medelhavet, en miljon européer - men ännu fler nordafrikaner och orientalier fångades in av de vita och såldes på slavmarknaderna på Mallorca, Sicilien, iSydfrankrike och Spanska fastlandet, i Portugal och i Italien.

Visst ökar indiens välstånd, men bara för cirka 8-9 procent av befolkningen, c:a 100 miljoner - men 900 miljoner står kvar i extrem fattigdom.

Vad jag vill ha sagt? Tja, att liberalismen och kapitalismen är den ideologi, respektive ekonomiska system, som legat till grund för att västerlandets styrande grupper har tagit livet av 3500 miljoner människor under 500 år. Men det kan mycket väl vara ännu fler, enligt senare tiders beräkningar.

MVH

bigj

Halvdansken
8/2/09, 12:45 AM
#5

Och vart vill du komma med detta? Att vi ska lägga ner all verksamhet? Inte gå till jobbet på måndag?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

bigj
8/2/09, 1:25 AM
#6

Hej igen!

Vet inte riktigt vad du syftar på, halvdansken, men varför skulle man inte gå och jobba på måndag? Bara för att man lär sig nya saker och kanske ibland tvingas att revidera det man tidigare trodde var sant, så går väl inte världen under för det!

Tänk om alla barn som går i skolan skulle tänka så varje gång de lär sig något nytt? Till och med de förstår ju att det bara är bra att lära sig nya saker! Håller du inte med?

MVH

bigj

Annons:
Halvdansken
8/2/09, 1:59 AM
#7

Jo, visst ska man lära sig nytt.

Det jag undrar är (ännu en gång) vert du vill med ditt resonemang.

Vad ska vi göra? En massa människor har dött under årens lopp. Det vet väl de flesta. Så vad vill du med ditt inlägg?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

gortor
8/2/09, 2:09 AM
#8

#7 Vad göra? Jo, tro aldrig på politiska ideologier! Och se upp med religioner!!!!!!!!!!!

Halvdansken
8/2/09, 2:11 AM
#9

ja, där håller jag helt med dig!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

vimes
8/2/09, 3:36 PM
#10

Hej BigJ (har du blivit utkörd från filosofiforum? =))!

Det begrepp, den företeelse du letar efter är moderniteten. Moderniteten kan vi säga ligger bakom alla de historiska skräckexempel du drar upp. Precis som moderniteten ligger bakom i princip allt som fungerar väl i världen idag. Jag tycker gott att du kan  foga Stalin och Sovjet till din lista också, de är inte mindre en del av denna historiska process än någon av de andra delarna.

Man kan göra en mängd invändingar mot enskilda punkter i din lista annars, men i stort har du givetvis rätt: moderniteten har varit ruskigt effektiv, i både sina destruktiva och kreativa sidor.

Men frågan kvarstår: vad vill du ha sagt? Har du någon uppläggning för hur världen ska gå vidare (ska den gå vidare? eller vore det bättre att gå baklänges, så att säga?)? Ser fram emot ditt svar.

bigj
8/2/09, 5:49 PM
#11

Hej igen!

Hej Vimes, har du också blivit utkörd från filosofiforum? Flört

Moderniteten kan vara en hel rad företeelser, så att komma med det anser jag vara alltför utslätat och egentligen intetsägande. Bara för att man gillar det moderna behöver man inte vara destruktiv. Även om det också finns destruktiva drag i moderniteten - det är dessa jag här framför i mina elva punkter!

De "skräckexempel" du anser att bigj dragit fram är faktiskt det kristna västerlandets normala beteenden sedan århundraden tillbaka! Den västerländska modernitetens baksidor…

Visst kan man, om man vill, foga in Stalin och Sovjetunionen på en sådan lista. Fast då blir den också urvattnad, Stalin var knappast en kristen, inte ens i ytlig mening (även om han faktiskt lär har övervägt att läsa till präst i sin ungdom). Både Stalin och Sovjetunionen var ju opponenter mot det kristna västerlandet, om man tänker efter en smula!

Vad jag vill ha sagt? Tja, att kapitalism, kristenhet, liberalism och fascism är olika sidor av ett destruktivt Västerland som skapat så många problem för världen i stort. Det kan ju vara bra att känna till, ifall man känner att man inte vill ställa upp på totalitära och destruktiva idéer!

Tänkte sammanfatta punkt ett av mina elva punkter på detta sätt:

Påstående ett - att de kristna européerna har startat två världskrig. Det är bevisat i all historisk litteratur, filmer och massor av annat material som visar fakta om dessa företeelser.

Det var alltså Österrike-Ungern, Ryssland, Tyskland, England och Frankrike som satte igång första världskriget år 1914. Därefter drogs andra länder in i kriget efterhand som det pågick.

Det turkiska imperiet, det som fanns kvar år 1914, var enda staten utanför kristenheten som var med i kriget. Japan var det också, men på en mycket låg nivå. Turkar och japaner var dock inte pådrivande! Det var således enbart kristna européer som startade första världskriget.

Det samma gäller för andra världskrigets utbrott, det var Tyskland, England och Frankrike som startade detta krig då tyskarna angrep Polen 1939. Att japanerna redan 1931 ockuperade Manchuriet innebar inget annat än en fortsättning på utsugningen av Kina som även européer deltagit i sedan början av 1800-talet. Japan angrep sedan Kinas kuststäder 1937, men det var fortfarande ett angreppskrig i Ostasien, inget världskrig.

Således är det bevisat att påstående ett gäller och har all fakta bakom sig bevis - de kristna européerna startade två världskrig. Även om sedan andra delar av världen drogs med, såsom Östasien och Nordafrika. Men det var de kristna européerna som startade de bägge världskrigen. Dessa krig kostade cirka 100 miljoner människoliv.

Källor är överflödiga….

MVH

bigj

Halvdansken
8/2/09, 6:12 PM
#12

Ja, kristna har startat krig. Det har andra religioner också.

Än en gång, vad vill du? Att vi ska konvertera?

" Det kan ju vara bra att känna till, ifall man känner att man inte vill ställa upp på totalitära och destruktiva idéer!"

Vilka ideer är det du hänvisar till?

Och varför talar du om dig själv i 3e person?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

bigj
8/2/09, 6:26 PM
#13

Hejsan än en gång!

Halvdansken menar på att andra än kristna också startat krig! Visst har de, men inga världskrig!

Vad bigj vill ha sagt? Tja, det överlåter jag till läsaren att avgöra! Vill man konventera, så gärna för mig, har ingen åsikt om vad andra vill i det fallet!

De idéer som ligger till grund för det kristna västerlandet - kristenhet, liberalism, kapitalism, fascism och livärdiga destrukitiva idéer. Som att släppa atombomber på civila i städer, starta världskrig och begå folkmord och utrotningar av bibliska dimensioner! Trodde det framgick i mina skrivningar!

Talar om mig själv i tredje person för att jag känner för det! Tycker det känns bättre mellan varven! Skrattande

MVH

bigj

Annons:
Halvdansken
8/2/09, 6:41 PM
#14

Kristna har också skapar demokratin, sociala skyddsnät, jämlikhet mellan könen, en massa industrier och företag som ger jobb, ny teknik som gör att vi kan sitta och prata vi internet, sjukhus som kan transplantera hjärtan.

Varför fokuserar du bara på det negativa?

Folkmord är inget speciellt kristet, kolla muslimerna, de har också ihjäl folk. Fast att du inte vill inse det så pysslade Stalin, Mao och Pol Pot också med det.

Är detta nån sorts historielektion? Har du dåligt samvete?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

bigj
8/2/09, 7:31 PM
#15

Hej igen!

Visst har kristna gjort mycket gott, men de har förmodligen gjort mer ont, åtminstone de kristna som var med och styrde samhällena, eller utgjorde dess överheter. Men de var länge mot både demokrati, sociala skyddsnät, jämlikhet mellan könen, inte minst ny teknik och annat. Ännu idag är många kristna homofober med mera, exempelvis! De kristna har tvingats ändra sig, tack vare dem som förespråkade demokratin.

Jag fokuserar på det negativa för att det så länge varit lite nedtystat och icke erkänt! Och i politiska sajter tager man ju oftast upp det man anser borde framföras? Tycker du inte det också? Du för ju själv fram diverse stalinister, och vad jag ser så är det ju av negativ art, eller hur?

Visst har andra sysslat med folkmord, men de kristna, och de varianter inom kristenheten såsom liberalism och kapitalism har utvecklat folkmorden till en del av sin politik.

Och visst har Stalin, Pol Pot och Mao varit indragna i mordoriger i kollosalformat - men jämfört med de kristna, de liberala och de kapitalistiska förespråkarna är det en susning på ytan om man räknar antalet dödsoffer. En ny källa giver vid handen att britterna i Indien, skapade en överdödlighet där under sina 200 års styre som kostade 1,5 miljarder människoliv. Och det var alltså bara Indien, de hade ju fler kolonier och intressesfärer under denna tid. Det är ju mer än femton gånger så många som kommunisterna på hela jorden han med under sin tid vid makten under 1900-talet.

Jepp, du kan se det som en historielektion, om du vill! Dåligt samvete har jag knappast, jag stödjer ju inte totalitarism, som nog andra gör…..och det är jag väldigt glad för!

MVH

bigj

vimes
8/2/09, 7:35 PM
#16

Alltså bigj, om något är det extremt förenklat att se på historien på det sätt du ger uttryck för i ditt svar till mig. De pådrivande krafterna i 1VK var länder vars statsreligion var kristna, visst. Det är inte samma sak som att orsakerna till kriget står att finna i kristendomen som sådan. Det räcker inte med att hänvisa till korrelation för att bevisa kausalitet.

2VK gjordes i huvudsak möjligt av att nazityskland (som ju inte kan anses vara mycket mer kristet än Sovjet) slöt Ribbentrop-Molotovpakten med Sovjet. Att hävda att Frankrike och Storbrittanien skulle ha varit med om att "starta" kriget är helt huvudlöst. Tyskland och Sovjet startade kriget.

Sedan är det lustigt att du väljer att exkludera vissa länderskrigshandlingar ur världskrigen bara för att de inte passar in i din grundidé.

Vidare: kan man verkligen exkludera Sovjet och salinismen ur västerlandets modernitet? Nej, dina motargument är minst sagt ogenomtänkta. Bara för att Sovjet "var emot" det i huvudsak "liberala" Europa gör inte att det som företeelse inte är kopplad till den övergripande historiska processen. Konservatismen som ideologi uppstod som motstånd till liberalismen, fascismen uppstod som motstånd till den socialliberala demokratin, och så vidare. Alla dessa företeelser är delar av samma historiska process, och din vilja att inkludera vissa delar och exkludera andra har nog mer att göra med din vilja till en åsikt än verklig historisk förståelse.

--

Men som sagt: du har i grunden förstås rätt i att de saker du tagit upp är baksidor av västerländsk modernitet (eg. behöver vi inte placera moderniteten geografiskt, att den är västerländsk per definition). Dock upplever jag det att du så att säga "plockar russinen ur kakan". Vill du beskriva modernitetens historia i negativa ordalag (för det går ju onekligen) får du allt göra det ordentligt.

bigj
8/2/09, 8:08 PM
#17

Hej igen vimes!

Vem har påstått att kristendomen "som sådan" skapade de bägge världskrigen, vi skrev att det kristna västerlandet startade dessa världskrig. Det är faktiskt bevisat! Det är också bevisat att den dåvarande påven stod på nazisterna sida inför angreppet mot Sovjetunionen. Så nog hade Adolf H stora delar av kristenheten bakom sig alltid!

Nix, enligt alla källor jag känner till så förklarade England och Frankrike krig mot Tyskland när desse gick in i Polen. Sovjet var knappast med förrän kriget mot Finland under vintern månader senare. Sedan var Sovjet angripet av Tyskland sommaren 1941. Man får vara klar över detaljerna innan man skriver, risken är att det blir extrem förenklat annars! Bara för att det inte passar in i vissas grundidé behöver det ju inte vara osant - ändå! Oskyldig

Vilken "övergripande historisk process" menar vimes att både Sovjetunionen och det liberala England och andra väststater ingick uti? Fanns det en sådan process var nog tanken med sovjet att bryta sig ur denna process - eller?

Fascismen var en radikal konservativ lära som var emot både demokrati och vänster i allmänhet. Dessutom drog de flesta liberaler till nazismen när det vankades val i Tyskland åren 1931-1933!

Jag beskriver inte heller modernitetens historia - jag beskriver vad som hände! Men du har rätt i en sak - att bigj i grunden har rätt. ! och det kanske är just det som stör dig, kanske? Var det därför du undrade om bigj var utkastad från filosofiforum?

Nu till punkt två i vår analytiska genomgång av det kristna västerlandets ondska:

Påstående två - att det var kristna amerikaner härstammandes från Europa som släppte två atombomber över civila i två städer, är ett faktum som inte behöver kommenteras.

Inga andra samhällssystem har sänkt sig till denna brutala nivå. Och det var amerikanska, kristna, liberala politiker som gav ordern om att mörda oskyldiga människor i de städer som angrepps av detta, historiens största, enskilda brott mot mänskligheten. Dessa bombningar kom i slutet av kriget då Japan enligt flera källor redan bad om fred. I verkligheten var dessa bomber avsedda att imponera på, och skrämma, främst Sovjetunionens ledare, Stalin. Därför offrades över 400 000 människor - ett brott som borde ha tagits upp vid Nürnberg-rättegången efter kriget, åren 1945-1946.

Avskyvärt äro ordet - bara kristna liberaler kan göra någonting sådant i terrorsyfte!

MVH

bigj

vimes
8/2/09, 8:24 PM
#18

Du är i sanning en skön haverist, bigj. Jag vet inte om det är värt att försöka föra någon diskussion med dig. Visst skulle vi kunna köra lite retorisk snoppmätning, men idag är jag inte upplagd för det.

Eftersom du uppenbarligen inte forstod mina invändingar eller helt enkelt inte vill ta upp dem i dina svar lämnar jag "diskussionen" här.

(De frågor du tar upp är egentligen för delikata för att hanteras med åsikternas yxhugg. Jag skulle gärna samtala om detta med någon med kapacitet att problematisera alla ytliga förklaringar och istället erbjuda intressantare teoretiska djup än åsikternas grunda göl. Jag märker att du är angelägen om att sprida ditt budskap, och det är tyvärr helt ofruktbar mylla för intressant diskussion.)

bigj
8/2/09, 8:37 PM
#19

Hej!

Jaha, vimes, är man haverist nu också? Bara för att man haver rätt i sak, som du skrev? Otack äro världens lön, skulle nog Don Quechotte dragit till med…..Gråter

Men välkommen åter, om du mot förmodan anser det mödan värt att föra frågorna vidare!

Därmed går vi på punkt tre i vårt digra program om den krsistna, västerländska och inte minst liberala, ondskan under det senaste seklet:

Påstående tre - att de kristna européerna har haft världshistoriens största koloniala imperier, behöver inte heller kommenteras, det är bara att se på en karta från 1900-talets början! Där framträder de koloniala imperierna. Inga koloniala imperier har mördat så många som de västerländska, inga koloniala imperier har stulit så mycket som de västerländska och inga koloniala imperier har orsakat så mycket fattigdom som de västerländska. Den västerländska kolonialismen har förkortat livet på uppskattningsvis 2,5 miljarder människor från 1500-talet till mitten av 1900-talet. Sedan fortsatte en slags västerländsk neokolonialism som med tiden kom att kallas för globalisering att kräva offer. Enligt FN och andra källors statistik krävdes ungefär ytterligare 1 miljard indirekta och direkta dödsoffer mellan mitten av 1900-talet och de första åren av 2000-talet. Enligt en relativt ny källa, så var britterna skyldiga till att ha förkortat livet på 1,5 människor under sin 200-åriga ockupation av Sydasien. Det var faktiskt långt fler än jag fick fram i min egen efterforskning (200 miljoner), men där ser man, man kan inte ha rätt alltid!

Här nedan finner vi källor som stödjer påstående tre:

The Statesmen's year-book 1883,1888,1890,1892,1895,1897,1898,1902,1903,1905,1908,1910,1912, 1921, 1936.

The Dictionary of Statistics, Mulhall 1892.

Haydn´s Dictionary of Dates and Universal Information Realting to all ages and Nations, Benjamin Vincent, England, 1910

International Statistical year-book 1927, League of Nations, economical and financial section, 1928.

Statique Démographique Des Grandes Villes Du Monde, 1 Partie, Europe 1880-1900, J. Müller, 1911.

League of Nations, International Statistical year-book, 1926 samt 1935/1936.

United Nations Statistical Yearbook, 1948.

Halldén, B. - Läget i världen, FN-rapport 1987

Eriksson, B & Granath, B - Läget i världen, FN-rapport 1997

Tillståndet i Världen 2000, Naturvårdsverket & Worldwatch Institute, 2000.

Unicef - Nationernas framsteg. 1998

Chanler T. & Fox G. 3000 years of urban growth, Academic Press, New York and London, 1974.

FN:s statistiska års böcker 1948-2008.

Bairoch, Paul & Levy-Leboyer, Maurice, (red), Disparities in Economic Development Since the Industrial Revolution, London, 1981.

Bairoch, Paul, Journal of Economic History 11, 1982.

Bayle, C & Kolff, D, Two Colonial Empire, Dordrecht, 1986.

Bhatia, B. Famines in India 1850-1945, Bombay, 1963.

Bose, Sugata, (red.) Credit, Markets and the Agrarian Economy of Colonial India. (Lenders and Debtors: Punjab Countryside, 1880-1940. Bhattacharya, Neeladri). Dehli,1994.

Bethall, Leslie (red). The Cambridge History of Latin America, band 5 1870-1930, Cambridge 1986

Bloomgaard, Colombijn & Henley. Paper Landscapes; Exploration in the Environtal History of Indonesia, Leiden, 1997.

Bevoise, Ken de. Agents of Apocalypse: Epidemic Disease in the Colonial Philippines, New Jersey, 1995.

Broomhall, Marshall. The Chinese Empire; A General and Missionary Survey, London, 1907.

Chang, Jung, Vilda svanar, 1991

Chang, Jung & Holliday, Jon, Mao, den sanna historien, 2005

Choksey, R. Economic Life in the Bombay Gujarat 1800-1939, Bombay 1968.

Cook and Borah, Essays in Population History, bok III, 1979.

Crawford, J A. Report on the Famine in the Bombay Presidency 1899-1902, band 1, 1903.

Crawford, J A, Report on the Famine in the Hyderabad Assigned Districts in the Years 1899 and 1900, Nagpur, 1901.

Cecco, Marcello de. The International Gold Standard: Money and Empire, New York, 1984.

Davis, Mike, Svält och Kolonialism, London, 2001 (2003).

Davis, Kingsley, Population of India and Pakistan, Princeton, New Jersey, 1951.

Digby, William, Prosperous British India; A Revelation from Official Records, London 1901.

Digby, William. The Famine Campaign in Southern India 1876-1878, band 1 och 2, London, 1905.

Dutt, Romesh. Economic History of India, volume II, London 1904 (Faximil 1969)

Feuerwerker, Albert. The Chinese Economy, 1870-1949, Ann Arbor, Michigan, 1955.

Gandhi, Mahatma. The Collected Works of Mahatma Gandhi, band 83, (discussion with Woodrow Wyatt, nr 473, 13 April 1946), Ahmedabad 1981.

Goldschmidt, Alfons, Mexiko, svensk översättning 1926.

Haber, Stephen (red). How Latin America Fell Behind, Stanford, California 1997. (Leff, Nathaniel. Economic Development in Brazil 1822-1923).

Harpers Weekley, 1900. (På sidan 350 anges att svälten i det brittiska Indien åren 1877, 1897 1899-1900 krävde 46 miljoner dödsoffer)

Huang, Philip. The Peasant Economy and Social Change in North China, Stanford, California, 1985.

Hyndman, H M. The Bankruptcy of India, London, 1888.

Landers, David. Nationernas välstånd och fattigdom (2000).

Linn, B. Guardians of Empire; The US Army and the Pacific, North Carolina, 1997.

Washbrook David, Modern Asia Studies, 28:1,

Habib Irfan, Modern Asia Studies, 19:3, 1985,

Mote, F. W. Imperial China, 900-1800, Cambridge, Massachusetts.

Morris, Donald. The Washington of Spears, London, 1966.

Maharatna, Arap. The Demography of Famine, Delhi 1996.

Nichols, Francis.Through Hidden Shensi, New York, 1902.

Oliver, R & Sanderson, G. The Cambridge History of Africa, band 6. (Shula Marks: Southern Africa 1867-1886)

Pomeranz, Kenneth. The Making of a Hinterland: State, Society, and Economy in Inland North China, 1853-1937, Berkley, 1993.

Polanyi, Karl. The Great Transformation, Boston 1944.

Population and Development Review, 24:4, 1998, John Caldwell

Population and Development Review, 11:4, 1985, Watkins & Menken

Reader, John. Africa: A Biography of the Continent, New York, 1998.

Reyna, Stephen (red). The Political Economy of African Famine (Hearts of Darkness, Michael Watts), New York, 1991.

Singh, Navteg. A Study of Famines in the Nineteenth Century British Punjab 1858-1901, New Delhi, 1996.

Scottish Geographical Magazine 16, 1899.

Tichelman, Fritjof. The Social Evolution of Indonesia, Haag, 1980.yH 

Will, P E. Bureaucracy and Famine in Eighteenth Century China, Stanford, California, USA, 1990.

Wong, John W. Deadly Dreams: Opium and the Arrow War 1856-1858, Cambridge, 1998.                    

Källor om demografi och folkmord från nätet:

John Landers - Historical epidemiology and the structural analysis of mortality (Health Transition Review, Vol. 2 Supplementary issue 1992) All Souls College, Oxford, UK 

http://scholar.google.com/scholar?q=Landers,%20John,%20-%20Historical%20epidemiology%20and%20the%20structural%20analysis%20of%20mortality&hl=sv&lr=&oi=scholart

http://books.google.com/books?hl=sv&lr=&id=l4RobvAYInkC&oi=fnd&pg=RA1-PR9&sig=hqSCKh-MmJKtJOCsmE2ZFUytK5g&dq=Landers,+John,+-+Historical+epidemiology+and+the+structural+analysis+of+mortality#PPP1,M1    

http://nceph.anu.edu.au/htc/pdfs/Landers2.pdf 

Matthew White

http://users.erols.com/mwhite28/warstat8.htm  

Gideon Polya, Australia

http://globalavoidablemortality.blogspot.com/     

The Rationalist´s Manual, Fruits of Christianism, Aletheia, 1897

http://www.infidels.org/library/historical/m_d_aletheia/rationalists_manual.html

The Great "War Figures" Hoax: an investigation in polemomythology, B. Jongman & J.M.G. van der Dennen

http://rint.rechten.rug.nl/rth/dennen/hoax.htm#top

MVH

bigj

[mingdie]
8/3/09, 9:03 AM
#20

Denna tråden är riktigt rolig på grund av att vi hade en mycket snarlik diskussion för ett tag sedan. Retoriken var samma, det selektiva användandet av fakta för att stödja sin punkt och det uppenbara personliga agget mot den ideologin som diskuteras. Den enda skillnaden som jag ser är att kristendom var utbytt mot kommunism.

Vad vi pratar om här är inte om vilka ideologier som leder statistiken när det gäller att ha ihjäl folk eller skapa elände. Det är i stor utsträckning inte ideologin utan maktgalna personer som råkar tillhöra den tron.

Vidare rent statistiskt sett så har kristendomen varit den ledande religionen under den tekniska utvecklingsperioden som vi har haft dom sista 500 åren då vi uppfann mer sofistikerade vapen som kunde ha ihjäl mer folk. Under samma tid så steg befolkningen i världen markant vilket bidrog till att många fler blev drabbade av krig och andra katastrofer.

Så om dom gamla godingarna Ghengis Khan, Alexander den store, Romarna osv hade haft den vapen och transport teknologi som senare utvecklades tillsammans med en större befolkningsmängd så skulle det vara intressant att se löpsedlarna. Dom här grabbarna skövlade också hela städer och massakerade män, kvinnor och barn, gjorde hela befolkningar landsflyktingar och ställde till med svält.

Att dra in miljö skador i det hela är skrattretande. Tror du på fullt allvar att folk från andra religioner inte förstör. Då har du inte rest runt i världen och sett vad som händer.

Detta har inte med ideologier att göra utan med makt och den ständiga kampen för den. Det har att göra med personlig girighet och som i botten finns hos dom flesta människor.

Annons:
bigj
8/3/09, 10:37 AM
#21

Hej!

Mingdie skriver följande:

"Det är i stor utsträckning inte ideologin utan maktgalna personer som råkar tillhöra den tron."

Så är det knappast, även om det naturligtvis fanns maktberusade perosoner i ledningarna för olika stater och system under historiens lopp. Tvärtom visar senare tiders studier att exempelvis Adolf H inte alls stod för något som ansågs galet eller persverst av alla de tyskar som stöttade honom, han gav bara utlopp för vad de själva i stort sett tyckte. Så är det med alla ideologier som syftar till att släppa lös girighet och totalitarism - de speglar bara den tro stora delar av deras egna samhällen hade. Det var således inga galningar som mördade, stal, exploaterade och terroriserade under den kapitalistiska och liberala eran - det var ett uttryck för det naturliga beteendet i den västerländska civilisationen från 1500-talet och framöver! Och främst denna civilisations avnämare, alltså överheterna och den elit som styrde skeendet samt deras hejdukar - omkring 10 procent av västerlandets befolkning.

Inte heller stämmer denna bild:

"Vidare rent statistiskt sett så har kristendomen varit den ledande religionen under den tekniska utvecklingsperioden som vi har haft dom sista 500 åren då vi uppfann mer sofistikerade vapen som kunde ha ihjäl mer folk"

Kristendomen och dess grepp om den västerländska människan var under hela denna period i avtagande, det ser man om man läser skolböcker i religion. Det började redan med reformationen under 1500-talet. Religionen var då fortfarande betydelsefull, men den förändrades efter de ekonomiska omständigheterna och gjordes mer individfixerad än den varit tidigare. Denna individfixering gick hand i hand med förändrade sociala och politiska inom de samhällssystemen, där individen allt mer sattes i guds ställe. Ur en sådan politik frodas sedan den kapitalism och de orgier i folkmord som kännetecknar den framväxande liberalismen och dess sentida släkting fascismen.

Det är här vi även anar den exploatering av naturen som tidigare inte mäktats med, mer än under vissa klimatoriska omständigheter. Den västerländska tilltron till att naturen kunde behärskas och exploateras växer gradvis fram under 1600-1700-talen, vilket lade grunden för den miljöförstöring som idag härjar vår planet. Man sökte sina svar i Bibeln, och fann där texter som man ansåg gav människan rätt att exploatera naturen. Idag har den spitt sig till övriga delar av världen, där man tidigare varit rädd om naturen och levt mer i samklang med den. Visserligen fanns det tecken på en viss miljöpåverkan i högkulturer som Kina och annorstädes, men de var reparerbara och skedde sent, främst under 1700-1800-talen. I och med anammandet av den västerländska, eller rättare sagt den påtvingade kapitalismen, och delvis den kristna kulturen, har miljöförstöringen idag blivit ett problem över allt.

Den kristna, västerländska, ideologi som växte fram under 1500-1600-talen innebar att man kunde exploatera naturen, även djuren, och man fann även stöd i Bibeln för att exploatera alla dem som inte ansågs kristna - därmed var fältet fritt för en omfattande kolonial framfart med enorma konsekvenser för andra människor, för djurliv och naturen som sådan. Dessa västerländska rövartåg sattes igång redan under 1500-talet, men accelererade därefter för att nå kulmen mot slutet av 1800-talet. De pågår än idag. Till år 1900 kostade denna framfart omkring 2, eller 2,5, miljarders överdödlighet sedan 1500-talet. Men det kan ha varit långt fler, nyare forskning visar att överdödligheten bara i Indien under det brittiska styret var 1,5 miljarder.

Det är siffror som får till och med Adolf H och Pol Pot att  te sig som busiga skolgrabbar - den ansiktslösa liberalismen och dess ekonomiska system kapitalismen kan kallas för historiens allra värsta dödskult. Tager man alla andra samhällssystem och lägger ihop dem (feodalism, kommunism, mongolimperiet, de islamska imperierna, buddhismen, hinduismen och vad man vill) så kommer dessa inte ens i närheten av det extrema våldsutövande den västerländska kristenheten och dess liberalt inriktade utövare har ställt till med. Den västerländska framfarten under de senaste 500 åren har tagit fler liv, kanske tio, eller femtio gånger fler, än alla andra konflikter tillsammans sedan människan lämnade apstadiet. Men det går att finna de skyldiga, det är bara att leta i adelskalendrar, kungahus, storföretagare och kolonialpolitiker och koloniala förespråkare i Västeuropa och Nordamerika - där finns de direkt skyldiga.

MVH

bigj

Halvdansken
8/3/09, 12:51 PM
#22

"Visst har kristna gjort mycket gott, men de har förmodligen gjort mer ont, åtminstone de kristna som var med och styrde samhällena, eller utgjorde dess överheter. Men de var länge mot både demokrati, sociala skyddsnät, jämlikhet mellan könen, inte minst ny teknik och annat. Ännu idag är många kristna homofober med mera, exempelvis!"

Vad tycker du då om dagens situation i många av de muslimska länderna i Mellanöstern och Afrika? Anser du att de är demokratiska, jämlika, har sociala skyddsnät och är pro-homo?

Varför inte koncentrera sig på dagens problem istället för att älta det som har varit?

Men jag håller med mingdie, det är som att diskutera med en vägg.

PS Att Hitler vann valet -33 hade att göra med den stora depressionen. Han lovade att få fart på Tyskland igen. Det löftet höll han med tex motorvägbyggen och skapandet av Folkvagnen. Sen gick det lite väl långt, det håller jag med om.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

bigj
8/3/09, 1:17 PM
#23

Hej halvdansken!

Har du hittat de där rika bönderna under ståndsriksdagens tidevarv, som tillhörde överklassen, du skrev om? Cool

Visst är det ett problem i många muslimska länder, vem förnekar det, men det våld de muslimska terroristerna tillfogat väst är ju en rännil mot de miljoner muslimer som väst direkt och indirekt tagit livet av! Skillnaden är någonstan 10 000 mot ett - i västlig farvör. Dessutom stöder ju väst de mest brutala muslimska regimerna! Läser man seriös historia, ser man även det!

Nog kan det vara svårt att, som du skriver, diskutera mot någon som nog är mer påläst, det förstår vi! Det kanske känns som att diskutera med en vägg? Flört

Även här har du sakligt fel:

"Det löftet höll han med tex motorvägbyggen och skapandet av Folkvagnen."

Dessa grejer påbörjades redan före Adolf H och hans tid från 1933 och framöver - bakläxa igen således!

Sedan denne:

"…Sen gick det lite väl långt, det håller jag med om…."

Lite väl långt? 90 miljoner offer var att gå lite väl långt menar du! 

Visst var det depression åren kring 1930 - men att rösta på nazism när man är liberal giver ju en känsla av att man som liberal kände gemenskap med just nazismen - om man var liberal! Eller hur?

MVH

bigj

Halvdansken
8/3/09, 1:44 PM
#24

Jag har inte sagt att bönderna var överklass, jag har sagt att bönderna var ett av de 4 stånden. Det var skillnad på jordägande eller ikke jordägande bönder.

90 miljoner? var kommer den siffran från?

nazismen var en ny företeelse därför trodde folk på det, det är lätt att sitta och vara bak-klok.

Sen kan jag inte ta någon allvarligt som pratar om sig själ i 3e person.

Jag lägger ner nu. Du kan få sista ordet.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

bigj
8/3/09, 2:09 PM
#25

Hej!

Tja, halvdansken, det är ju som så att man inte gärna vill fortsätta när motskribenten ständigt beslår en med sakfel! Men fortsätt gärna läsa mina inlagor, du kan både lära dig mer, och kanske bli sugen på nya kommenteringar! Kyss

Ajabaja, damen, så här skrev du:

"Det börjar med förmögenheter och ägande hos de övre klasserna (adel, präster, borgar, bönder) men sakta och säkert så sipprar pengarna nedåt."

Går det att tolka på annat sätt än att du ansåg att bönderna utgjorde en överklass?

Vidare skrev du:

"nazismen var en ny företeelse därför trodde folk på det, det är lätt att sitta och vara bak-klok."

Visst var det en ny företeelse, men den byggde på gammal liberal och rasistisk skåpmat, som till icke föraktlig del hämtades från Storbritannien och USA. Att skylla på ditten och datten håller inte, varför inte erkänna att släktskapet mellan nazism och liberalism finns?

90 miljoner offer under andra Världskriget, uppskattade siffror:

60 miljoner i Europa och Nordafrika

30 miljoner i Asien, främst Kina

Nu om våra påståenden, nummer fyra således:

Påstående fyra - att de kristna européerna utrotade större delen av urbefolkningarna i Amerika och Australien råder det heller inga tvivel om.

I Amerika var det i början spanjorer och portugiser, senare engelsmän, fransmän och holländare som stod för utrotningskampanjerna. Därefter var det de självständiga staterna, med USA i spetsen som fortsatte folkmorden och markstölderna. Historiker är oense om hur många som utrotades under 1500-1600-talen, men siffror mellan 20 och 100 miljoner omnämns! Källorna för detta är hur många som helst. Vi tar ett utdrag från ett av de alster jag själv har använt mig av, rörande centrala Mexiko!

Historikerna F. C Sherburne och Woodrow Borah, University of California, USA, har vigt sina liv åt frågan om hur många som bebodde det forna Mexiko, före och efter spanjorernas erövringar. De har genom omfattande studier och efterforskningar försökt beräkna hur stor befolkningen var i centrala Mexiko vid tiden för erövringen 1519 och till 1600-talets mitt. Den bild de ger är tragisk. År 1518 beräknade Borah och Cook att regionen hade mellan 18 och 30 miljoner invånare.

Som siffrorna antyder är det frågan om en skrämmande befolkningsminskning. I början gjorde bakterier och virus förarbetet genom att sjukdomar som smittkoppor, mässling och kanske även böldpest spreds bland indianerna direkt efter spanjorernas ankomst. Denna första chock reducerade befolkningen i regionen med närmare 40 procent, eller närmare 10 miljoner individer. Spanjorernas olika tvångsmetoder i form av skatter, avgifter, nya brukningsmetoder och grödor, nya djur och nya djurhållningsmetoder samt fördrivningar och ett snabbt förfall av bevattningssystemen spädde snart på dödstalen ytterligare.

Redan år 1548 hade befolkningen reducerats till omkring 6,3 miljoner. Fördrivningarna och de nya tvångsåtgärderna i form av ökade arbetsprestationer liksom förbuden mot att äta och odla forna grödor gynnade både höga dödstal och hög barnadödlighet. Folkminskningen fortsatte sedan hela femtonhundratalet igenom. Denna minskning fortsatte till 1620-1630-talen då befolkningen åter sakta började öka.

Detta gällde alltså bara Mexiko! I Anderna och i Centralamerika, samt längs Mississippiflodens vattensystem fanns andra högkulturer som har haft omkring 30-40 miljoner invånare tillsammans, plus det övriga Amerika. Dessutom fortsatte denna utrotning av indianer även under 1800-1900-talen i de nya staterna som växte fram i Amerika från slutet av 1700-talet. Sammantaget offrades närmare 100-200 miljoner indianer under denna extrema utsugning mellan 1492 och slutet av 1800-talet.

Mellan åren 1526 och 1539 döpte franciscanermunkar och dominikanermunkar ungefär 10,5 miljoner indianer i Mexiko. 

Inkariket beboddes omkring år 1500 av uppskattningsvis 15 miljoner människor. År 1551 beräknar historikern Alfons Goldschmidt att nuvarande Peru hade 8,285000 invånare.

I Paraguay och Rio de la Platas flodsystem decimerades indianska städer och byar med 75-80% av sina befolkningar under 1500-1600-talen. Från städer med 30.000-40.000 invånare till 5000-8000 invånare. Detta tack vare den spanska erövringen och den efterföljande politiken.

I Australien sökte man under 1800-talet utrota den infödda befolkningen som i slutet av 1700-talet uppgick till omkring 1,5 miljoner. År 1900 var den nere i kanske 150 000 personer. Många av deras barn togs ifrån dem och placerades i vita familjer och uppfostrades som vita under 1900-talet, ett stort kulturellt och eniskt övergrepp.

I Tasmanien dog den siste kvinnan av ursprungsbefolkningen på 1870-talet. Därefter var tasmanierna utrotade - av de brittiska liberalerna, de brittiska konservativa, de brittiska rasisterna, de brittiska kolonisterna och de brittiska kapitalisterna.

Källor:
Cook & Borah, Essays in Population History, University of California Press -
*The population of central Mexico in 1548, Ibero-Americana: 43, 1960.
*The Indian population of central Mexico 1531-1610, Ibero-*Americana:44, 1960
*Volume One, Mexico and the Caribbean, 1971.
*Volume Two, Mexico and the Caribbean, 1974.
*Volume Three, Mexico and California, 1979.
Mexiko, Alfons Goldschmidt, svensk översättning, 1926.
Vete, Vapen och Virus. Jared Diamond, 1999.
Kolonialismens svarta bok, Marc Ferro, Paris 2003 (2005).
Jorden skall gråta, James Wilson, 1998.
Det amerikanska folkets historia av Howard Zinn, 1995
Svält och Kolonialism, Davis, Mike, 2001 (2003)
Ras, Nation, Klass, Etienne Balibar & Immanuel Wallerstein, 1997 (2002)
Världens miljöhistoria, J. Donald Hughes, 2001 (2005)

För att taga några exempel ur källflödet….

MVH

bigj

bigj
8/6/09, 12:06 AM
#26

Hej igen!

Några dagar sedan nu, så det äro dax för att redovisa punkt fem i vår analys av det liberala västerlandet och dess extrema massomordspolitik i världen som krävt så många offer!

Påstående fem - att de kristna européerna satte igång världshistoriens största och mest utbredda slavsystem är bevisat av alla de källor som finns.

I verkligheten hade slaveriet funnits länge i Afrika som på många andra områden i världen. Men det var ett slaveri som var annorlunda än det nya, kapitalistiska slaveri, som påtvingades alla de miljoner afrikaner som förslavades och sändes till Amerika. Visst var även svarta ledare/hövdingar med i denna kedja av grymhet, men de hade aldrig kunnat existera utan den enorma efterfrågan på slavar som växte fram under slutet av 1600-talet. Ännu värre var den människosyn som de kristna européerna hade till sina svarta medmänniskor. Dessutom var det ganska så vanligt även med vita slavar ända in på 1700-talet i Amerika. Fångar från England och Frankrike sändes som slavar till kolonierna i Amerika för att arbeta. Den kristna människosynen gentemot de egna var likadan som hos de afrikanska slavjägarna. De omfattades av en allmän trend under denna tid - den framväxande kapitalistiska tanken! Vilken ju innebär att allt kan säljas och köpas - även människor! En dogm som även idag gäller för kapitalismen! Här lite fakta om slaveriet: 

Vinsterna från slavhandeln gynnade framväxten av, och tillförde kapital till, den industriella utvecklingen. Samtidigt som de styrande i städer som just Liverpool tjänade enorma vinster på denna smutsiga hantering! Det fanns dock fler städer som gynnades av slaveriet på olika sätt. I England fanns följande städer som drog nytta av denna handel; Liverpool, Bristol, London och inte minst Birmingham där man tillverkade varor som byttes mot slavar i Afrika.

Andra brittiska städer som fanns med på slavtåget var exempelvis affärsmän i Lancaster.

Dessa satsade pengar in den lukrativa slavhandeln under 1700-talet - samtidigt som de även tjänade pengar på att förse slavskeppen med materiel och utrustning som de sålde vidare och på så vis tjänade ytterligare pengar som kunde investeras i andra verksamheter i hembygden. Slutprodukterna var kakao, kaffe, socker, melass, bomull och indigo, liksom ytterligare mängder av andra produkter. 

Beräkningar visar att mellan 12 och kanske upp mot 16, eller 20, miljoner Afrikaner berövades sin frihet och fördes till Amerika. Beräkningar som visserligen är trubbiga, men som ändå visar att ungefär lika många till fick sätta livet till i denna omfattande slavhandel och slavräder in i Afrika under samma tid. Hela Afrika drabbades troligen av folkminskning under 1700-talet, och början av 1800-talet. Detta slaveri var en viktig del i att kapitalismen kunde sätta fart i Västeuropa. Kapitalismen har alltid bara kunnat växa tack vare extremt våld och en ogenerad exploatering av andra människor, djur och natur! 

Lite källor från nätet:

http://perso.wanadoo.fr/euroleader/wedderburn/slavhist.htm

http://dspace.dial.pipex.com/town/terrace/adw03/peel/economic/antislav.htm

http://www.lancs.ac.uk/users/history/studpages/lanchistory/stewart/africa.htm

http://www.bristol-city.gov.uk/Fuguri/frame.html?A+BLM02200+BG+F+CMM00101+DCL00105+BLM00104+BLM00404+BLM00602

http://www.pbs.org/wgbh/aia/part1/1p318.html

http://www.goacom.com/overseas-digest/History/4slavetrade.html

http://www.fortunecity.com/meltingpot/park/346/history3.html

http://perso.wanadoo.fr/euroleader/wedderburn/slavhist.htm#2A

http://www.epw.org.in/showArticles.php?root=2002&leaf=06&filename=4555&filetype=html

Bokliga källor:

Sven Lindqvist, Utrota varenda jävel. 1992

Dick Harrison, Slaveri 1500-1800. 2007

Davidson, Basil, Afrikas moderna historia, 1979

Davidson, Basil, Afrikas historia. 1980.

Davidson, Basil, En kontinents historia, 1984

Ferro, Marc m.fl, Kolonialismen svarta bok, 2003

Galeano Eduardo, Latinamerikas öppna ådror, 1979

Stavrianos, L. S, The World Since 1500. 1975

Harris Marvin& Ross, Eric B, Death, sex, and fertility, 1987

Bethell, Leslie (Red), The Cambridge History of Latin America, (IV, V och VII) 1986 + 1990

Fox-Genovese & Genovese, Fruits of Merchant Capital, 1983

Higman B.W, Slave Population and Economy in Jamaica 1807-1834, 1976

Hollingsworth T.H, Historical Demography, The sources of history limited, 1969

Livi-Bacci, Massimo, A Concise History of World Population, 1989

Davis, Mike, Svält och Kolonialism, 2003

Landers, David, Nationernas välstånd och fattigdom (i översättning 2000)

Hughes, J. Donald, Världens miljöhistoria, 2005

Davis, Robert C, Christian Slaves, Muslim Masters: White Slavery in the Mediterranean, The Barbary Coast, and Italy, 1500-1800, 2003

Dyan, Joan, Haïti, History, and the Gods, 1995

Strzelewicz, Willy, De Mänskliga Rättigheternas historia, 1943 (2001)

Helling, Stig, Rusets riddare, 1993

Hildebrand, Karl, Afrika, kolonialmakter och infödda folk, 1936.

Handler & Lange, Plantation Slavery in Barbados, 1978

Clausner, Marlin D, Rural Santo Domingo, 1973

Murray, David R, Odious commerce, 1980

Burton, Richard D, Afro Creole, 1997

Vidal, Gore, Evigt krig för evig fred, 2002

Nicholls, David, From Dessalines to Duvalier, 1979

MVH

bigj

ljushuvudet08
8/6/09, 11:08 PM
#27

Problemet med religion är inte religionen själv, utan att den ofta har använts som förevändning för krig och folkmord.

Annons:
[mingdie]
8/7/09, 1:13 AM
#28

#27 Självklart och det kan ju varje människa förstå som tänker efter lite. Det är annat som ligger bakom men man använder religioner och ideologier som förevändning.

bigj
8/7/09, 9:49 AM
#29

Hejsan igen!

Inga sverigedemokrater eller likvärdiga verkar ha några invändningar, utom lite muttrande, så vi vandrar snabbt vidare i våra analytiska punkter, och vi noterar redan att den västerländska ondskan, ofta iklädd den kristna religionen har inneburit rena katastrofen för övriga världen, och även periodvis det egna området i form av världskrig!

Påstående sju - att européerna sög ut sina kolonier och påtvingade övriga världen sina ekonomiska system. I alla de kolonier som de västeuropeiska staterna tilltvingade sig, infördes nya ekonomiska förhållanden som snabbt eroderade de gamla systemen! Därmed framkallade man snabbt försämrade levnadsvillkor och snart svält och missär! Några exempel få belysa detta. 

När britterna tog över styret av Bengalen under 1760-talet, ledde det snart till att det forna sociala systemet började raseras, beroende på att de brittiska kapitalister som styrde ostindiska kompaniet, framtvingade högre avgifter och skatter som drabbade alla befolkningslager, men främst bönderna. Därefter började också kompaniets chefer i London alltmer luta sig mot tanken att helt enkelt ta över förvaltningen av områden de till viss del redan behärskade. Samma år började mogulernas "wazir" - chefsminister - nawaben av Awadh, tillika militär befälhavare och ekonomiskt mycket mäktig, att samarbeta med britterna.

Bengalen utsattes för en enorm svältkatastrof åren 1769-1770, närmare en tredjedel, eller rent av hälften av områdets befolkning dog i en hungersnöd som britterna till stor del skapade med sitt nya styre i Bengalen. Winston Churchill omnämner det i sitt historiska verk "Historia", med följande mening:

"Åren 1769 och 1770 dog en tredjedel av Bengalens befolkning av hungersnöd."

Tilläggas kan att Bengalens befolkning då beräknats till cirka 30 miljoner, av dessa dog alltså 10 miljoner under ett enda år, till stor del beroende på den av brittiska liberala handelsmän förda ekonomiska utsugningspolitiken. 

Från denna tid kan man säga att systemet med "indirect rule" - det indirekta styret - startade. Vid samma tidpunkt tillsattes en agent också hos nizamen av Hyderabad. Denne behärskade ett vidsträckt område i mellersta Indien, samtidigt som han dominerade stora delar av Sydindien. Han hade t.o.m. förbjudit mogulerna att hålla trupper i sitt eget område - i övrigt var han dock lojal mot Moguldynastin. När detta steg hade tagits underlättades kompaniets förehavanden i hela södra Indien. För Bombay och Madras - vilka båda gränsade till nizamens område - betydde detta att man satt säkrare i sadeln. Efterhand knöts fler och fler områden till kompaniet genom indirect rule. Med tiden blev dessa områdens forna härskare helt beroende av kompaniet och slutligen var de marionetter i britternas händer - betalda genom s.k. pensioner så att de kunde fortsätta leva på stor fot.

Ett kolonialsystem av gigantiska dimensioner började framträda redan i början av 1800-talet där offren kunde räknas i miljoner, sedan tiotals miljoner och för 1800-talet som helhet säkerligen i hundratals miljoner offer. Det var frågan om ett tyst folkmord av nästan bibliska dimensioner. Det brittiska imperiet gjorde verkligen skäl - för att ta ett exempel från det sena 1900-talet - för benämningen ett ondskans imperium

Under perioden 1765-1947 dukade närmare 200 miljoner under av svält och fattigdom som förkortade deras liv. Det berodde på den kristna, liberala och kapitalistiska kolonialpolitik som påtvingades Indiens massor. Bland annat tillämpades just de liberala idéerna i Indien under de svåra svältepidemierna mellan åren 1870 och 1915, då omkring 100 miljoner indier svalt ihjäl därför att hjälp förvägrades dem enligt den liberala ideologin där enbart privatiserade åtgärder tilläts men all statlig hjälp länge var förbjuden av de styrande britterna i kolonin. Under denna period dog många miljoner indier svältdöden "på grund av den fundamentalistiska tillämpningen av Smiths, Benthams och Mills heliga principer", som Mike Davis mycket riktigt skriver i sin bok "Svält och kolonialism", 2004 (sid 19). Den nordamerikanska tidskriften Harpers Weekley, från år 1900, skriver (sid 350) att svälten i det brittiska Indien åren 1877, 1897 1899-1900 krävde 46 miljoner dödsoffer. Det som hände var att de brittiska myndigheterna av liberala ideologiska skäl tog bort prisregleringar och andra stödåtgärder för de fattiga; därmed blev spannmålen för dyr och folk fick inte tillgång till mat - och svälten bredde ut sig. 

Liknande procedurer tillämpades i Afrika och övriga Asien, och Amerika där i praktiken all mark ägd av vita är stulet land. I stort sett hela USA är baserat på stulet land - fråntagen den tidigare indianska befolkningen under 1700-1800-talen. 

Den västerländska, kristna och liberala, penetreringen och exploateringen av tredje världen de senaste 500 åren har förmodligen kostat minst 3 miljarder offer hittills, men det kan vara allt för lågt räknat, nyare källor talar om uppåt 5-6 kanske 7 miljarder offer under samma tid - och då förb.leknar nazismen och kommunismens folkmord om man räknar antalet offer….

Källor:

Bairoch, Paul & Levy-Leboyer, Maurice. /Red) Disparities in Economic Development Since the Industrial Revolution, London, 1981.

Bairoch, Paul. Journal of Economic History 11, 1982.

Bayle, C & Kolff, D, Two Colonial Empire, Dordrecht, 1986.

Bhatia, B. Famines in India 1850-1945, Bombay, 1963.

Bose, Sugata. (red.) Credit, Markets and the Agrarian Economy of Colonial India. (Lenders and Debtors: Punjab Countryside, 1880-1940. Bhattacharya, Neeladri). Dehli, 1994.

Bethall, Leslie (red). The Cambridge History of Latin America, band 5 1870-1930, Cambridge 1986

Bloomgaard, Colombijn & Henley. Paper Landscapes; Exploration in the Environtal History of Indonesia, Leiden, 1997.

Bevoise, Ken de. Agents of Apocalypse: Epidemic Disease in the Colonial Philippines, New Jersey, 1995.

Broomhall, Marshall. The Chinese Empire; A General and Missionary Survey, London, 1907.

Chang, Jung, Vilda svanar, 1991

Chang, Jung & Holliday, Jon, Mao, den sanna historien, 2005

Choksey, R. Economic Life in the Bombay Gujarat 1800-1939, Bombay 1968.

Crawford, J A. Report on the Famine in the Bombay Presidency 1899-1902, band 1, 1903.

Crawford, J A, Report on the Famine in the Hyderabad Assigned Districts in the Years 1899 and 1900, Nagpur, 1901.

Churchill, Winston, Historia, del III, Revolutionernas tidsålder, 1958

Cecco, Marcello de. The International Gold Standard: Money and Empire, New York, 1984.

Davis, Mike. Svält och Kolonialism, London, 2001 (översättning till svenska, 2003).

Davis, Kingsley. Population of India and Pakistan, Princeton, New Jersey, 1951.

Davidson, Basil, Afrika i det tjugonde seklet, 1994

Digby, William. Prosperous British India; A Revelation from Official Records, London 1901.

Digby, William. The Famine Campaign in Southern India 1876-1878, band 1 och 2, 1905

Dutt, Romesh. Economic History of India, volume II, London 1904 (Faximil 1969)

Feuerwerker, Albert. The Chinese Economy, 1870-1949, Ann Arbor, Michigan, 1955.

Fisher, M H, Indirect Rule in India, 1991

Ferro, Mark, Kolonialismens svarta bok, Paris, 2003. (2005)

Gandhi, Mahatma. The Collected Works of Mahatma Gandhi, band 83, (discussion with Woodrow Wyatt, nr 473, 13 April 1946), Ahmedabad 1981.

Haber, Stephen (red). How Latin America Fell Behind, Stanford, California 1997. (Leff, Nathaniel. Economic Development in Brazil 1822-1923).

Harpers Weekley, 1900. (Sid 350 omnämner 46 miljoner dödsoffer från svältes Indien, åren 1877, 1897, 1899-1900)

Huang, Philip. The Peasant Economy and Social Change in North China, Stanford, California, 1985.

Hyndman, H M. The Bankruptcy of India, London, 1888.

Landers, David. Nationernas välstånd och fattigdom (översättn. K G Fredriksson 2000).

Linn, B. Guardians of Empire; The US Army and the Pacific, North Carolina, 1997.

Washbrook David, Modern Asia Studies, 28:1,

Habib Irfan, Modern Asia Studies, 19:3, 1985

Mote, F. W. Imperial China, 900-1800, Cambridge, Massachusetts.

Morris, Donald. The Washington of Spears, London, 1966.

Maharatna, Arap. The Demography of Famine, Delhi 1996.

Nichols, Francis.Through Hidden Shensi, New York, 1902.

Oliver, R & Sanderson, G. The Cambridge History of Africa, band 6. (Shula Marks: Southern Africa 1867-1886)

Pomeranz, Kenneth. The Making of a Hinterland: State, Society, and Economy in Inland North China, 1853-1937, Berkley, 1993.

Polanyi, Karl. The Great Transformation, Boston 1944.

Population and Development Review, 24:4, 1998, John Caldwell.

Population and Development Review, 11:4, 1985, Watkins & Menken.

Reader, John. Africa: A Biography of the Continent, New York, 1998.

Reyna, Stephen (red). The Political Economy of African Famine (Hearts of Darkness, Michael Watts), New York, 1991.

Singh, Navteg. A Study of Famines in the Nineteenth Century British Punjab 1858-1901, New Delhi, 1996.

Scottish Geographical Magazine 16, 1899.

Tichelman, Fritjof. The Social Evolution of Indonesia, Haag, 1980.yH 

Will, P E. Bureaucracy and Famine in Eighteenth Century China, Stanford, California, USA, 1990.

Wong, John W. Deadly Dreams: Opium and the Arrow War 1856-1858, Cambridge, 1998.

Källor om demografi och folkmord från nätet:

John Landers - Historical epidemiology and the structural analysis of mortality (Health Transition Review, Vol. 2 Supplementary issue 1992) All Souls College, Oxford OXI 4AL, UK 

http://scholar.google.com/scholar?q=Landers,%20John,%20-%20Historical%20epidemiology%20and%20the%20structural%20analysis%20of%20mortality&hl=sv&lr=&oi=scholart

http://books.google.com/books?hl=sv&lr=&id=l4RobvAYInkC&oi=fnd&pg=RA1-PR9&sig=hqSCKh-MmJKtJOCsmE2ZFUytK5g&dq=Landers,+John,+-+Historical+epidemiology+and+the+structural+analysis+of+mortality#PPP1,M1     

http://nceph.anu.edu.au/htc/pdfs/Landers2.pdf  

Matthew White, USA

http://users.erols.com/mwhite28/warstat8.htm     

Gideon Polya, Australia

http://globalavoidablemortality.blogspot.com/   

The Rationalist´s Manual, Fruits of Christianism, av Aletheia, 1897

http://www.infidels.org/library/historical/m_d_aletheia/rationalists_manual.html 

The Great "War Figures" Hoax: an investigation in polemomythology, B. Jongman & J.M.G. van der Dennen

http://rint.rechten.rug.nl/rth/dennen/hoax.htm#top

International Action Center

Founded by Ramsey Clark, Former U.S. Attorney General Information, Activism, and Resistance to U.S. Militarism, War, and Corporate Greed, Linking with Struggles Against Racism and Oppression within the United States

http://www.iacenter.org/

Om kolonialismens exploatering och vad moderländerna tjänade på utplundringen:

http://www.epw.org.in/showArticles.php?root=2002&leaf=06&filename=4555&filetype=html    (4/1-2007)

För att ta ett fåtal källor bland tusentals….

MVH

bigj

gortor
8/8/09, 12:12 AM
#30

#28 Just det! Misstro alltid politiker och religiösa "ledare". Eller rakt på sak: Lita aldrig på överheten!

Ida
8/12/09, 12:25 AM
#31

Ursäkta min uppriktighet, men den här tråden är helt vansinnig. Intressant bigj att du kritiserar just kristendom, en religion. Hela inlägget osar sektvarning.

Vassna1
8/21/09, 5:05 PM
#32

Ursäkta min uppriktighet Ida men ibland så måste man säga sanningen även om den är obehaglig men det är något som svensken i gemen har svårt, med det är nog snarare "vi låtsas som om allt är bra".

blombuketten
8/21/09, 10:49 PM
#33

#32. Du kanske du kan förklara var i uppriktigheten ligger…..för oss som är "rädda för sanningen"…..ha ha. Ibland är du nästan, men bara nästan, rolig.

Vassna1
8/24/09, 2:47 PM
#34

Om det är någon som är rolig så är det du BlombukettenSkrattande

Annons:
blombuketten
8/24/09, 8:01 PM
#35

#34. Återigen ett väldigt uttömmande svar.

Maria
8/25/09, 5:32 PM
#36

 Haha. Den här tråden var det mest underhållande jag läst på länge utan att ha ett större innehåll överhuvudtaget..

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

blombuketten
8/25/09, 9:41 PM
#37

#36. Glad.

Oskar
9/4/09, 1:56 PM
#38

#0 Och nu när du rackat ner på den västerländska kristendomen så blir man ju lite nyfiken på att höra hur du tycker världen ska styras?

gortor
9/5/09, 1:14 AM
#39

#38 Det är naturligtvis så att världen skall styras ( styras?????) utan att religiösa dogmer skall reglera nationella, internationella eller personliga förhållande/åsikter/handlingar osv.

Oskar
9/5/09, 1:19 PM
#40

#39 Det håller jag med om! Men det är ju lätt för oss att säga nu, vi som är upplysta. Kanske inte lika lätt att se det som en självklarhet när man på fullt allvar trodde att jorden var platt eller att åskan skapades av gudar.

Oskar

Upp till toppen
Annons: