Annons:
Etikett12-politiska-partier
Läst 9438 ggr
AndersE
2010-09-27 21:37

Moderaterna efter valet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här är mina personliga reflektioner kring moderaternas situation efter valet.

Bakgrund

I början av 1970-talet var centern det ledande borgerliga partiet och i de två första borgerliga regeringarna var centerns Torbjörn Fälldin statsminister. Moderaternas dåvarande partiledare Gösta Bohman moderniserade dock moderaterna och sedan 1979 är man det största borgerliga partiet. Den borgerliga regering som tillträdde 1991 leddes av moderaternas Carl Bildt.
År 1999 efterträddes Carl Bildt av Bo Lundgren och 2002 gjorde moderaterna ett "katastrofval" med bara 15,3 % av rösterna. I valet blev miljöpartiet "vågmästare" men valde till slut att stödja en socialdemokratisk minoritetsregering.

Nya moderaterna

Efter valet avgick Bo Lundgren och efterträddes 2003 av Fredrik Reinfeldt som påbörjade en stor förnyelse av partiet och lanserade begreppet "de nya moderaterna". I målbilden fanns att moderaterna skulle ändras för att kunna attrahera breda väljargrupper. Visionen var att de nya moderaterna skulle bli det nya "statsbärande partiet" dvs överta socialdemokraternas position i svensk politik.

2msymbol_farg.jpg

Ett år senare var partiet redo att ta del i bildandet av "allians för Sverige" tillsammans med c, fp och kd. Samarbetet blev en succé och alliansen vann majoritet i riksdagsvalet 2006 samtidigt som socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan 1914.

Fredrik Reinfeldt

Foto: Emilia Öije

Den nya alliansregeringen gick till val på ett tydligt program med omfattande förändringar. Dessa började genomföras i snabb takt vilket orsakade en snabb svängning i opinionen. Moderaterna var i början av 2008 nere i ca 21 % och mellan de rödgröna och alliansen skiljde det nästan 20 %. Mot slutet av sommaren 2008 kom finanskrisen. Alliansens hantering av denna mötte stor uppskattning och opinionssiffrorna förändrades snabbt.

Läs mer om partiet och dess historia

Valet 2010

Ännu i början av 2010 ledde de rödgröna med ca 5 % men i och med att de rödgrönas politik började presenteras på senvåren kunde alliansen snart inta en betryggande ledning inför valet. Moderaternas valresultat 2010 är partiets bästa sedan 1914.

Moderaterna nådde inte fullt ut sina mål. Man är inte riksdagens största parti och alliansen lyckades inte få egen majoritet. Ändå är valet naturligtvis en oerhörd framgång. För första gången har en borgerlig regering suttit fyra år och blivit återvald.

Valresultat

Framtiden

I närtid har moderaterna som alliansens ledande parti att hantera en regeringsbildning. Idag inleddes samtal med miljöpartiet.

I alliansen har centern uttryckt ett intresse för att ta med miljöpartiet och bilda en majoritetsregering. Folkpartiet och kristdemokraterna är mer skeptiska. Ett nytt parti i alliansen riskerar att förstöra det goda samarbete som funnits hittills. Vid dagens samtal ska enligt miljöpartiet inget förslag om att delta i regeringen ha funnits med. Allt tyder just nu på att alliansen försöker regera som minoritetsregering. Som sådan kan man söka samarbete i fråga efter fråga och då sannolikt med såväl mp som med s. Man kan också tänka sig en mer omfattande samverkan med något eller båda av dessa partier.

Samtidigt har moderaterna andra framtidsfrågor att förhålla sig till.

Alliansen

Alliansen har hållit ihop nu under sex år. Samarbetet har varit en succé och skapat stort förtroende hos väljarna. Ett problem är att det främst är moderaterna som gynnats av detta. De övriga tre partierna får inte utdelning i väljarröster. Detta kan ju påverka dels deras agerande inom alliansen dels deras vilja att alls vara med. Här måste moderaterna "släppa fram" övriga partier bättre om man vill värna samarbetet. Ett första prov kommer inom några dagar då ministerposterna ska fördelas. Ska dessa fördelas efter valresultatet eller kan moderaterna "dela med sig" till de övriga?

En annan fråga är om moderaterna orkar utveckla sig i takt med framgången. Kommer alla nya väljare man fått de senaste åren fortfarande tycka att m är bästa alternativet 2014. Finns det potential att växa ytterligare?

Annons:
AndersE
2010-09-27 21:44
#1

Det har alltså "sipprat fram" uppgifter om att c kan tänka sig att ta med mp i en koalition, medan fp och kd är negativa. Var m står vet jag inte.

mp uttrycker det som att man uppfattar att alliansen är splittrad.

AndersE
2010-09-28 19:29
#2

Moderaterna bygger ett intressant pussel nu. Uppenbarligen är avsikten att regera som minoritestregering i alliansen.

För det krävs två saker som Reinfeldt nu verkar ro i hamn:

  1. "Desarmera" sverigedemokraterna. Det gör han genom att skapa en bred politisk uppslutning bakom en svensk politik för arbetskraftsinvandring, asyl- och flyktingfrågor. Därmed kan inte sd nå några framgångar på det området.
  2. Göra "hoppande majoritet" möjlig. Genom att diskutera frågan ovan med först mp och sedan s är det rödgröna samarbetet redan delvis splittrat. Därmed finns förutsättningar för alliansen att söka samarbete med ömsom mp, ömsom s i fråga efter fråga. I valrörelseretoriken har avståndet verkat långt, men då det gäller sakpolitik ligger såväl mp som s väldigt nära i många frågor.

Jag tror att det finns möjlighet till breda samförståndslösningar med såväl alliansen som mp och s inom såväl skolpolitik som utrikespolitik. Där tvingades de rödgröna kompromissa rejält för att få med v. Att istället göra upp med alliansen kan visa sig betydligt enklare.

AndersE
2010-09-30 00:46
#3

Uppgifter idag säger att m "kräver" fler ministerposter, dvs att de övriga tre lämnar varsin till m.

För mig låter det fel. Jag tycker ledaren (PJ Anders Linder) i dagens SvD var klok.

"Moderaterna har varit framgångsrika och ingen kräver att deras inflytande ska minska. Men man får inte glömma att framgångarna beror på att man haft de ledande positionerna i en koalitionsregering, som inte hade existerat utan de mindre partiernas kompromissvilja och lojalitet. Utan deras konstruktiva inställning hade det inte funnits så många M-sympatisörer som kunnat taktikrösta.

Att Moderaterna ensidigt har skördat de väljarmässiga frukterna av allianssamarbetet leder förstås till att partiets ställning i koalitionen blir mycket stark, men det vore självdestruktivt att låta M dominera ännu mer."

Länk till ledaren i SvD

Upp till toppen
Annons: