Annons:
Etikett12-politiska-partier
Läst 7904 ggr
AndersE
9/23/10, 1:59 PM

Vänsterpartiet efter valet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här är mina personliga reflektioner kring vänsterpartiets situation efter valet.

Bakgrund

VpK

Vänsterpartiet, tidigare VänsterPartiet Kommunisterna, var under många år ett parti med ca 5 % röster vid riksdagsvalet. Partiet var skytt av alla andra partier och man hade ingen insyn i t.ex. utformningen av landets försvars- och utrikespolitk p.g.a sitt samvete med Sovjetunionen och sitt odemokratiska partiprogram.

Förnyelse

Mellan 1993 och 2004 var Gudrun Schyman partiledare. Hon förklarade att hon aldrig varit kommunist och partiet förnyades. Partiet nådde sina högsta siffror valet 1998 då man var riksdagens tredje största parti.

Historiska röstsiffror

Åter till rötterna

Efter en intern strid i partiet segrade traditionalisterna. Ohly som var uttalad kommunist blev ny partiledare och partiet återgick till sin tidigare linje. Idag ligger partiet åter kring 5% av röstantalet och man anses av många politiska analytiker vara ett av de minst reformerade kommunistpartierna i Europa.

Läs mer om partiet och dess historia

Lars Ohly

Valet 2010

Inför valet 2010 lyckades vänsterpartiet med hjälp av vänsterkrafter inom socialdemokratin bli en del av ett rödgrönt regeringsalternativ. Inom räckhåll fanns en för partiet unik möjlighet till reellt politiskt inflytande inklusive ministerposter. I samarbetet visade partiet prov på kompromissvilja och man gav upp några av sina hjärtefrågor inom t.ex. skolpolitiken.

De rödgröna

Man visade också på stor framgång när det gällde att få gehör för sin egen politik och det rödgröna alternativet präglades starkt av vänsterpartiet i vissa områden som t.ex. utrikespolitik.

I och med valförlusten nådde man inte målet utan står kvar som ett 5 % parti. Valanalyser visar att partiledaren hade mycket liten betydelse för de som lade sin röst på vänsterpartiet utan väljarna verkar främst attraheras av partiets politik.

Framtiden

Det ser inte ut som om partiet kommer att kunna utöka sin väljarskara. Med nuvarande politik förblir man ett 5 %-parti. Vill man växa krävs en förnyelse och ändrad politik. Det finns inga signaler inom partiet att en sådan förändring är att vänta. För vänsterpartiet finns det bara en väg för att nå politiskt inflytande och den går via socialdemokraterna.

Jag förväntar mig att vänsterpartiet kommer att arbeta hårt för att hålla ihop det rödgröna samarbetet. Jag tror att man är villig till långtgående kompromisser för att nå detta.

Annons:
AndersE
9/23/10, 2:04 PM
#1

Jag tror att Ohly och hans parti upptäckt att man har en ny position i och med de rödgröna samarbetet. En position man inte vill bli av med.

Det är naturligtvis större kraft att uttala sig som "regeringsalternativet De Rödgröna" än som "vänsterpartiet 5 %".

Ett exempel på partiets nta "plattform" tycker jag mig se i detta i och för sig lovvärda försök att ena de "gamla" riksdagspartierna kring en invandrarpolitik.

Länk till artikel i DN

Maria
9/23/10, 7:20 PM
#2

Lite lustigt med partiet är ju den jämna 5% som har varat sedan 70-talet. (förutom Gudruns topp). Det innebär ju på något viss att det alltid finns 5% vänsteranhängare i nya generationerObestämd

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

AndersE
9/23/10, 7:25 PM
#3

#2 Jo, det verkar så. Man kan gå ännu längre bak än 1970. Det händer inte mycket…

Maria
9/23/10, 7:27 PM
#4

Nej precis, det händer inte mycket men det är ändå förvånande att den jämna 5%aren finns kvar. De har inte försvunnit.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

AndersE
9/24/10, 11:42 AM
#5

#4 Ja, man kan undra om det är en naturlag?

Förr talade man om "kamrat 4%" dvs att ett antal socialdemokrater varje år röstade på v för att se till att de höll sig över 4%. Det tror jag inte var lika framträdande i år.

AndersE
9/27/10, 3:51 PM
#6

Ingen annan som vill kommentera om vänsterpartiets situation? Man är nu riksdagens minsta parti.

Annons:
AndersE
9/27/10, 10:08 PM
#7

Vänsterpartiet gillar inte alls att miljöpartiet börjat diskutera med alliansen…

"Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesperson Kalle Larsson beklagar att Miljöpartiet har öppnat för att samarbeta med alliansen kring flyktingfrågor."

Källa: DN.se

Man undrar ju hur de tänker? Är det bättre att sd får inflytande?

vino
9/27/10, 10:36 PM
#8

Handlar allt om utesluta sd? Jag föredrar att partierna jobbar utifrån deras politik och inte jamsar med för att utesluta sd hela tiden. De är inröstade och bör ha ett visst inflytande. Eller ska vi bara ha två partier kanske?

AndersE
9/27/10, 10:37 PM
#9

#8 Nej, det handlar om att skapa majoritet för något man tror på.

Denna kommentar har tagits bort.
vino
9/27/10, 10:54 PM
#11

Jag hoppas att de rödgröna tar sitt ansvar mot sina väljare..

AndersE
9/27/10, 11:00 PM
#12

#11 Hur menar du då?

vino
9/28/10, 12:05 AM
#13

Att de inte går med på vilka uppgörelser som helst med alliansen för art stänga ute sd.

Annons:
AndersE
9/28/10, 12:16 AM
#14

#13 Jag har alltid varit borgerlig väljare. Det betyder att jag som regel sett "mitt parti" stå utanför regeringsmakten som ju då varit s.

Däremot har jag flera gånger sett "mitt parti" göra upp med s i olika frågor. Det har ju då betytt att de frågor jag trott på fått större genomslag. Alternativet dessa gånger har ju för s varit att göra upp med vpk/v.

Som borgerlig väljare har jag aldrig sett sådana överenskommelser som ett sätt att "stänga ute" v, utan som ett sätt att åstadkomma bättre politiska lösningar.

För mig är det märkligt att det inte ska kunna fungera likadant nu. Nog måste väl samtliga sju "gamla" riksdagspartier tro att det blir bättre politik om alliansen kommer fram till politik tillsammans med s eller mp än om man skulle göra det tillsammans med sd?

vino
9/28/10, 12:32 AM
#15

Men nu pratas det öppet om att allt ska eller bör göras för att utesluta sd. Jag ser gärna att sd får vara med i diskussioner de är trots allt invalda. Det ska bli väldigt intressant att se vad som händer. Ett utfrysande ger bara fler anhängare till sd och de kommer att bli stora till nästa val…Och om ett parti har fått röster pga vissa frågor så ska man hålla sig till sin linje och inte spela ett spelnför gallerierna.

AndersE
9/28/10, 1:07 AM
#16

#15 Det handlar om att 94 % av riksdagen har mer gemensamt med varandra än med de resterande 6 %. Det handlar inte om utfrysning. Det handlar om hur de 94 % ska hitta bäst förmer för att utforma en politik som är bra för Sverige.

Denna diskussion handlar om vänsterpartiets roll här. Jag tror de ser hur även de kan få en mycket obetydlig roll.

Det blir intressant att se hur de agerar. Jag har ju redan i #0 sagt att jag tror att de kommer att jobba hårt för att hålla samman det rödgröna samarbetet. Jag undrar om de kan lyckas…

AndersE
9/29/10, 1:22 PM
#17

Det finns tecken på ny splittring inom vänsterpartiet. Som tidigare verkar det handla om förnyare mot traditionalister.

Förnyarna vill ha en extrakongress och bl.a. diskutera ett delat ledarskap med en man och en kvinna efter miljöpartiets modell. Bland företrädarna för denna linje finns nyvalda riksdagsledamöterna och tidigare EU-parlamentarikerna Jonas Sjöstedt och Jens Holm.

"-Vi har förlorat i fem val i rad. Vi kan inte fortsätta så här." säger Jonas Sjöstedt.

Mot detta står traditionalisterna företrädda av partiledaren Lars Ohly. Han vill fortsätta som partiledare och inte se någon förändring av politiken:

"-Nästa kongress ska hållas i början av 2012. Jag tror inte att det finns någon anledning till att ha en kongress tidigare än så, säger han till TT.
-En kongress har man för att byta politisk inriktning eller byta ledarskap. Det tror jag inte att det finns någon större uppslutning kring, tvärtom."

Källa: SVT.se

AndersE
9/30/10, 11:13 AM
#18

På ledarplats i Sydsvenskan kommenteras vänsterpartiets situation så här:

"De som hårdast klamrar sig fast vid det rödgröna samarbetet är vänsterpartisterna, som envist kräver att överenskommelser ingångna före valet skall gälla också framöver. Sakpolitiskt har V vunnit mest på samarbetet. Och ministerposter var inom räckhåll. Utan blockpolitiken förpassas partiet åter ut i marginalen.

Inte konstigt att Lars Ohly slutat le."

Läs hela på Sydsvenskan.se

AndersE
10/2/10, 12:20 AM
#19

Imorgon är Lars Ohly gäst i P1 - Ekots lördagsintervju 1255

Upp till toppen
Annons: