Annons:
Etikett12-politiska-partier
Läst 9097 ggr
AndersE
2010-09-21 00:56

Vad händer efter valet?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En kort beskrivning av vad som händer efter valet

I grunden finns det två olika procedurer. Den ena gäller om majoritets-förhållanden förändras, den andra vid oförändrad majoritet. Jag utgår från att proceduren för oförändrad majoritet kommer att gälla, enligt nedan.

Upprop

Måndagen den 4 oktober kl 11:00 är det upprop i riksdagen. Uppropet leds av riksdagens ålderpresident, den sittande talmannen Per Westerberg.

Per Westerberg

Talman Per Westerberg

Sedan väljer riksdagen talman och vice talmän för den kommande mandatperioden.

Redan här sätts den nya riksdagen på "prov", dvs kommer man att samarbeta med (sd) eller ej? Normalt väljs en riksdagsman ur det största regeringspartiet till talman och sedan väljs de vice talmännen från de tre största partierna utom det som fick en talman. Det rimliga i år är ju att talmannen blir moderat och att de vice talmännen kommer från s, mp och fp.

Dessutom utser kammaren en valberedning som ska ta fram förslag på vilka ledamöter som ska sitta i utskotten och övriga riksdagsorgan. Alla riksdagspartier är representerade i valberedningen.

Riksmötets öppnande

Tisdagen den 5 oktober kl 14:00 öppnas riksmötet av Kung Carl XVI Gustaf.

Därefter presenterar statsministern sin nya regering och avger en regeringsförklaring, dvs berättar övergripligt för riksdagen om sina avsikter och ambitioner för mandatperioden.

Källa:
Annons:
AndersE
2010-09-23 20:42
#1

Reinfeldt har nu tio dagar på sig att bestämma sig för hur hans regering ska se ut. Två huvudalternativ lär finnas:

  • Minoritetsregering där han söker samarbete med olika partier i varje fråga.
  • Majoritetsregering där det i så fall handlar om att ta med miljöpartiet i regeringen.
AndersE
2010-09-27 15:46
#2

Det börjar dra ihop sig. På måndag är det upprop och val av talman. Lite spännande redan då - ska de rödgröna ha egen kandidat till talman? Vem kommer i så fall sd att stödja?

AndersE
2010-09-28 18:16
#3

SD försöker förtvivlat hitta något sätt att få in en fot…

"- Om vi får andre vice talmansposten så kan vi tänka oss att stödja det vi tycker är rimligt, det vill säga att största blocket får talmansplatsen, sade Åkesson innan riksdagsgruppen inledde sitt möte.

- Vi tycker att det är rimligt när man nu har tre block i svensk politik att man gör som man tidigare gjort när man delat talmansposterna mellan blocken. Det är rimligt då att det största blocket får talmansposten, det näst största får vice talmansposten och att vi får andre vice talmansposten, sade han."

Källa: DN.se

Det hänger väl på s och mp om han ska lyckas. Tror inte det…

AndersE
2010-10-02 00:00
#4

Märkliga turer kring måndagens val av talman. I morse lät det som om (s) stod vid sitt tidigare löfte men under dagen har man tydligen ändrat sig. Nu kommer man att föra fram en egen kandidat som talman - Kent Härstedt (eftersom von Sydow vägrar bli talman grundat på sd-röster) med förhoppningen att sd ska rösta på Härstedt istället för på Westberg. I och med detta kommer valet av talman - Sveriges finaste titel efter kungen - att avgöras av sverigedemokraterna:

"- Vem kan längre lita på Sahlin? undrar den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson.

Han påpekar att Sahlin bland annat på S-kongressen förra hösten lovade att aldrig någonsin, någonstans göra sig beroende av SD, vare sig aktivt eller passivt."

Källa: DN.se

AndersE
2010-10-02 00:05
#5

Tidigare lät det så här:

"-Jag skulle tro att det blir en överenskommelse mellan de båda blocken. Per Westerberg sitter kvar, Socialdemokraterna får andre vice talmansposten, Miljöpartiet som är tredje största parti för andre vice och Sverigedemokraterna får inget inflytande över tillsättningen som man velat genom att man hävdat sig vara ett tredje block. Tillsättningen ske alltså enligt tidigare praxis, säger Ulf Bjereld."

Källa: DN.se

Men nu ser alltså Sahlin chansen att med stöd av sd "roffa åt sig" talmansposten.

Mycket märkligt!

AndersE
2010-10-02 00:07
#6

"Man kan se det här som en maktdemonstration mot alliansen. Och det här är guldläge för SD. Det är precis den här situationen de vill vara i, att ha makten i sin hand, säger Madestam."

Källa: SvD.se

Annons:
ala02
2010-10-02 00:11
#7

Märkligare är väl att SD som gråtit över att ingen vill samarbeta nu ser sig som tredje blocket, luktar tyskland 1933 det här.

AndersE
2010-10-02 00:15
#8

"Men - skulle han få SD:s stöd i måndagens talmansomröstning lär både han och Mona Sahlin utsättas för hård kritik. Utan en motkandidat till Per Westerberg hade ju SD inte haft något inflytande alls i denna omröstning. Det var ju också skälet till att Björn von Sydow inte ville ställa upp."

Källa: svt.se

#7 Jo, tredje riket. Och nu tredje blocket…

AndersE
2010-10-02 00:17
#9

"- Det är klart att det blir en bättre förhandlingssituation från vår sida. Hade man haft en blocköverskridande lösning så hade vi inte haft samma möjlighet att påverka som vi har nu. Nu kan vi fälla de borgerligas kandidat. Vi kan också fälla de socialdemokratiska kandidaterna, säger Björn Söder (SD)."

Källa: sr.se

AndersE
2010-10-04 17:15
#10

Talmansvalet är klart och Per Westberg fortsätter som talman.

SD röstade på Westberg men han hade blivit talman även utan dessa röster. En rödgrön röstade på Westberg, en vänsterpartist missade omröstningen (var på toa…) och dessutom var Thomas Bodström (s) frånvarande.

Förste vice tamnan blev Susanne Eberstein (s), och andre vice talman blev Ulf Holm (mp).

Källa: svt.se

AndersE
2010-10-05 12:39
#11

I dag sker alltså "riksmötets öppnande":

  • 1230 Gudstjänst i Storkyrkan för riksdagsledamöter m.fl.
  • 1300 Parad på riksplan
  • 1340 TV-sändning börjar. Kungen håller tal
  • 1420 Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen
Upp till toppen
Annons: