Annons:
Etikett12-politiska-partier
Läst 11947 ggr
AndersE
2010-06-01 19:52

Vänsterpartiet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fjärde partiet i Politiks presentationer är Vänsterpartiet

Det som följer är en kortfattad beskrivning av Vänsterpartiet. Den som vill fördjupa sig hittar länken till partiets hemsida längst ner i artikeln.

V-logga.jpg

Vänsterpartiets historia

Vänsterpartiet har sina rötter i det parti som grundades 1917 som en utbrytning ur Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Hjalmar Branting uteslöt då vänsteroppositionen i partiet. Dessa uteslutna, tillsammans med nästan hela ungdomsförbundet bildade ett nytt parti som fick heta Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti.

De första åren led partiet av inre stridigheter och många medlemmar uteslöts eller lämnade för att bilda nya förbund. Partiet var 1919 med och bildade Komintern (en internationell sammanslutning av kommunistiska partier) och styrdes därefter av det sovjetiska kommunistpartiet. Man bytte 1921 namn till Sveriges Kommunistiska Parti. År 1929 splittrades partiet i två partier med samma namn, ett som var med i Komintern och ett utanför.

Under det andra världskriget var SKP det enda riksdagsparti som inte ingick i samlingsregeringen. Komintern upplöstes av Stalin 1943. Året därpå strök SKP begreppet "proletariatets diktatur" ur partiprogrammet och nådde rekordhöga 10,3 % i valet.

Sveriges Kommunistiska Parti fortsatte emellertid att vara nära knutet till Sovjetunionen ända fram till 1960-talet. Under 50-talet var man tydligt lojala med Sovjetunionen samtidigt som socialdemokratin utpekade fackföreningarna som slagfält mot kommunismen och partiets stöd sjönk.

Under 1960-talet blev partiet mer självständigt och 1964 blev C H Hermansson ny partiledare. Man var det första kommunistiska partiet som principiellt accepterade politisk demokrati och 1967 bytte partiet namn till Vänsterpartiet Kommunisterna. Två gånger har partiet splittrats då först maoister 1967 och sedan Moskvatrogna 1977 bröt sig ur partiet. Även som VpK och med Lars Werner som ledare från 1975 hade partiet nära kontakter med Sovjetunionen ända fram till dess järnridån föll 1989.

Lars-Ohly_R7461_09_FLV_A5mail.jpg.jpg

År 1991 föll Sovjetunionen och partiet strök kommunismen ur partiprogrammet och partibeteckningen. Man hette nu Vänsterpartiet betecknade sig som ett socialistiskt, feministiskt och miljötänkande parti, snarare än kommunistiskt. Gudrun Schyman blev partiledare 1993 och vid valet 1998 blev man det tredje största partiet i riksdagen med 12 % av rösterna. Denna förnyelse kom delvis av sig i början av 2000-talet då traditionalister vann en intern maktkamp med resultatet att Lars Ohly, som själv kallade sig kommunist, blev ny partiledare 2004.

Vänsterpartiet är idag det nästminsta partiet i riksdagen. Partiledare är alltså Lars Ohly och sedan december 2008 samarbetar partiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför riksdagsvalet i Sverige 2010 som De rödgröna.

smpv almedalen 2009.jpg.jpg

Vänsterpartiets politik

Vänsterpartiet säger sig vara ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. På sin hemsida listar man sina viktigaste frågor:

Jobb åt alla

Utan att ange hur säger man att alla människor ska kunna få ett jobb.

Satsa på välfärden

Man menar att "det behövs fler lärare i skolan så att dina barn kan lära sig mer" och att "det behövs mer personal i äldreomsorgen så att du inte behöver vara orolig när mormor börjar bli skröplig".

Klimat & miljö

Vänsterpartiet menar att det vore " bättre om fler tog bussen istället för bilen" och tycker att man ska bygga ut kollektivtrafiken och att det ska vara gratis att åka den. Sedan vill man att vindkraften byggs ut och att "det måste satsas på andra miljövänliga energikällor".

Jämställdhet & rättvisa

Man vill skapa en massa viktiga jobb genom att satsa på skolan, äldreomsorgen och miljön. Man menar också att jobb skapas genom att Sverige blir mer jämställt och rättvist. Om man undrar hur får man svaret:
"Om en rik gubbe får en hundralapp till i månaden så går han knappast och köper mer falukorv. Han använder pengarna till att spara och spekulera. Om vi däremot ger pengarna till någon som inte har det så fett, då kommer hon, för det är ofta en hon, ha råd att gå till frisören, gå till tandläkaren och köpa falukorv till ungarna. Och då skapas det nya jobb!"

Källor:

Annons:
AndersE
2010-06-01 20:04
#1

Ni får ursäkta att beskrivningen av partiets politik är så torftig. Det beror faktiskt på att det inte finns mer på hemsidan. Man arbetar på en lista "A till Ö" och uppmanar besökare till hemsidan att återkomma.

Ijin
2010-06-01 20:16
#2

Faktiskt tycker jag att beskrivningen är passande för den uppfattning jag har om Vänsterpartiet…

AndersE
2010-06-01 20:24
#3

Den beskrivning man har på sidan "Våra viktigaste frågor" gör mig nästan lite arg. Det känns som om man djupt underskattar mig som läsare av sidan. Som om man inte förväntar sig något av mig. Som om det var skrivet för ett barn.

Jag får återvända då "A till Ö" blir färdig. Just nu finns bara några frågor klara där och ingen av partiets viktigaste…

Redan nu kan man dock hitta lite där. Som t.ex. om bostäder:

"Tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har vi infört ett utökat ROT-avdrag tillsammans med våra samarbetspartier som även omfattar flerfamiljshus. Stödet är tillfälligt under krisen."

Är det någon som begriper? Vilka är samarbetspartierna om inte de man just tog upp? Och hur man man införa ROT-avdrag när man är i opposition?

AndersE
2010-06-01 20:27
#4

Något som är bra med deras hemsida är att det överallt finns "Lyssna". Jag gissar att det är till för att göra sidan mer tillgänglig för de med synproblem.

Dock får jag det inte att fungera…

AndersE
2010-06-01 22:28
#5

Själv tyckte jag det var intressant att följa partiets historia. Varje gång man fjärmat sig från kommunismen har man ökat väljarstödet. Ändå har "traditionalisterna" lyckats återta makten. Det verkar lite märkligt.

AndersE
2010-06-01 23:28
#6

Det är faktiskt nästan precis 20 år sedan "K:et" försvann. Om denna händelse berättar "Godmorgon, världen!"

Länk

Annons:
AndersE
2010-06-01 23:36
#7

Testa dina kunskaper om vänsterpartiet. Länk till DN.

(Jag fick 5 rätt..)

himlen
2010-06-07 01:17
#8

Hej!

Lasse skrek högt i Kungsträdgården i Stockholm leve socialism inför tiotusentlas åskådare helt otroligt han har inte lärt sig ett dyft av sovjet / Himlen

AndersE
2010-06-07 01:24
#9

#8 Lasse?

himlen
2010-06-07 01:37
#10

Hej!

Lars Ohly förstås / Himlen

AndersE
2010-06-07 01:57
#11

#10 OK, nej han verkar inte vilja se vad kommunism lett till.

För mig är det inte likhetstecken mellan socialism och kommunism.

himlen
2010-06-07 01:59
#12

Hej!

Socialism är flörstadiet till kommunism men båda är samma idioti, som jag sa Anders jag jobbar med detta varje dag jobbar även tillsammans med en doktorand i ämnet / Himlen

AndersE
2010-06-07 02:04
#13

Socialism är förstadiet till kommunism enligt Marx sätt att använda orden. Det anser jag inte vedertaget. Jag tror inte de flesta socialdemokrater skulle hålla med om det.

Socialism innebär väl egentligen bara att allt är förstatligat. I princip kan det ju ske demokratiskt och socialdemokraterna har ju valt vägen via demokrati och reformer, medan kommunister önskar en våldsam revolution…

Annons:
himlen
2010-06-07 02:08
#14

Hej!

Detta är inte riktigt sant Anders förvisso vill kommunisterna ha revolution men sossarna smygsocialiserar det hela, det sker på längre sikt på ett längre tidsperspektiv men tanken är ändå samma / Himlen

AndersE
2010-06-07 02:09
#15

#14 Vad är inte sant i det jag skrev?

Hur kan demokrati och revolution vara samma?

himlen
2010-06-07 02:14
#16

Hej!

Nej nej nej nej demokrati och revolution är absolut inte samma men sossarna är inte heller riktigt demokratiska / Himlen

Lisbeth3
2010-06-07 09:54
#17

Visst är det så smygsocialisering. Himlen vad menar du är högern mer demokratiska? Högern vad är det! Högertrafik? Eller olika individer…

Vill inte förringa dina upplevelser. Upplevelser är kunskap. Men människor har olika upplevelser. De "kommunister" som sattes i Interneringsläger under andra världskriget har sin upplevda kunskap. De skulle inte känna igen sig. Har själv talat med personer som har kunskap i detta.

Klockor borde ringa att det är så att människor är sig tämligen lika. Att det är människorna som utgör innehållet i våra olika politiska partier och inte tvärtom.

Det är bra att du delar med dig. Jag önskar att fler med upplevd kunskap gjorde detsamma. Då skulle vi kanske förstå mer. Förstå att inget är ont i sig. Vi människor har så mycket hat i oss oavsett vilka politiska partier vi identifierar oss med. Den ondskefulla kommunismen existerar alltså… Den allför högervridna ondskan likaså. Vi kan tillhöra samma parti men våra MOTIV är olika. Därav motsättningar inom partierna. Tänker på centern och vänstern som haft "problem" med "sanningsägare".  Katter bland hermelinerna…

Du kan alltså inte säga sossarna är inte heller riktigt demokratiska. Jo säga kan du och har rätt till det enligt din fria vilja… Men det är enligt mig att glömma att individen i kollektivet är unik.

Lars Ohly är också en unik individ trots att en del förnekar det. Han har sin övertygelse. Björklund t.om. hyller honom för att han står fast vid sina visioner. Även om Björklund säger det på ett sätt för att vinna politiska poäng….:) Så "Lasse som skriker ut sin övertygelse i Kungsträdgården får vissa att känna igen sig och andra att ta avstånd.

Precis som det ska vara.

AndersE
2010-06-07 12:33
#18

#16 Förklara varför socialdemokraterna inte skulle vara "riktigt demokratiska"?

Senkonstaterar jag att du beskyllde mig för att fara med osanning i #13 men inte har något att komma med. Det tycker jag är dålig stil!

#17 Visst är vi människor, men att försöka ta udden av kritik mot en ideologi genom att peka på individer tycker jag är fel.

himlen
2010-06-07 14:04
#19

Hej!

Jag återkommer med svar senare idag läs bla Jyri linas " Sovjetiskt inflytande i Sverige" då ser ni en del, / Himlen PS Vänstern vill ha någon form av kollektivismen vilket inte är bra jag tror ni skulle må bra av och träffa olika estniska dissidnenter dom hade nog ett och anant och säga, det sovjetiska inflytnadet finns på olika nivåer i Sverige, ta och läs Magnud Ivarssons nya bok " Vänsterns konungadöme" den är läsvärd

AndersE
2010-06-14 20:15
#20

DN presenterar (v) så här - länk

Annons:
AndersE
2010-06-14 20:21
#21

Intervju med Lars Ohly i DN - länk

himlen
2010-06-14 21:43
#22

Hej!

Jag vill inte ha en kommunist marxist som Ohly som minister / Himlen

AndersE
2010-06-15 01:07
#23

#22 Du skrev i #19 att du skulle återkomma med svar.

Jag undrar fortfarande över på vilket sätt (s) är odemokratiska (#16). Och är fortfarande irriterad för att du i #14 beskyller mig för att fara med osanning utan att berätta vad du menar.

AndersE
2010-07-05 14:29
#24

Idag är det vänsterpartiets dag i Almedalen.

Idag har också SvD en analys av vänsterpartiets position som man menar är problematisk. En ny opinionsundersökning visar att tre av fyra väljare inte kan tänka sig att rösta på (v). Bara var tjugonde väljare överväger att lägga sin röst på (v).

Ett problem är att man har svårt att nå ut i media:

"- Det som är intressant är att när det går i polemik i medierna så är det mot Socialdemokraterna, och det handlar då om antalet a-kassedagar."

Artikeln säger att ett av partiets problem är dess ledare:

"Partiet anses bland annat sakna realism i sin politik och ha en problematisk ideologi. När Synovate frågade potentiella väljare om vad som skulle få dem att ta steget att lägga sin röst på partiet blev svaren en ändrad skattepolitik, en ny ideologi och en utbytt partiledaren."

Länk till artikeln

AndersE
2010-07-06 01:37
#25

Lyssnade ni på Ohly idag?

Hans ambition var tydligen att inte stäla ut några vallöften utan att tala om visioner. Lovvärt.

För mig lät det ändå som klassisk vänsterpolitik. Det han gjorde var att berätta om alla pengar han vill dela ut. Kollektivtrafik inkl färjor skall vara gratis. Han ska bygga hyreshus till alla. Alla ska ha gratis tandvård. Det ska anställas en massa nya i skolan och i vård och av kommuner. Studenter ska ha högre studiemedel. Arbetslösa ska ha lägre skatt och högre bidrag.

Ingen ska få syssla med välfärd och gå med vinst.

Allt ska betalas med skattehöjningar.

Undrar vilka nya väljare han värvade idag..?

AndersE
2010-07-06 02:20
#26

Ohlys tal kan man se här - länk.

Fortsätt gärna hela filmen ut. På slutet kommer en lite annorlunda intervju där jag tycker man kom honom lite in på livet.

AndersE
2010-08-23 00:38
#27

Intervju med Ohly på svd.se - länk

Annons:
AndersE
2010-08-24 19:34
#28

Jag har lyssnat på P1-intervjun med Lars Ohly som gjordes i morse.

Jag tycker ju knappt lika som Ohly i någon fråga, men jag tycker han klarade intervjun bra. Han företräder nog sitt parti och dess åsikter på ett bra sätt.

Samtidigt blev det rätt tydligt vilka olikheter som finns i den rödgröna "röran".

Lyssna/titta på sr.se

I Inger Arenanders kommentar skriver hon nu att Ohly ändå är den av de tre som verkar mest mån om att fortsätta samarbetet efter valet. De två andra uttrycker mer tvekan:

"Lars Ohly är nöjd över flera steg i rätt riktning i samarbetet, sa han, men ett krympande Vänsterparti har plattat till sig inför möjligheten att, för första gången, ingå i en regering."

"De tre rödgröna partierna har gjort flera uppgörelser om vad de vill göra om de vinner valet, men i flera av dem finns det frågor kvar att lösa…"

Läs mer på sr.se

Den ekonomiska återhållsamhet som den moderate finansministern Anders Borg manat till, och som både Miljöpartiets och Socialdemokraternas partiledningar tycker är rimlig, ifrågasätts av Lars Ohly.

Han tror att återhållsamheten är kontraproduktiv för att bekämpa arbetslöshet…"

himlen
2010-08-24 19:46
#29

Hej!

Jag kommer troligen och taktikrösta för och slippa Ohly / Irja

AndersE
2010-08-28 11:50
#30

Sympatisörer till vänsterpartiet måste vara oerhört nöjda med Ohly. Jag har uppfattningen att han får ett väldigt genomslag för sina idéer i det rödgröna samarbetet.

I P1-utfrågningen angav han bara ett område där han var missnöjd. Att elever ska få betyg i skolan.

AndersE
2010-08-28 13:08
#31

Visste ni förresten vilket parti som är vänsterpartiets huvudmotståndare i valrörelsen?

Gissa först! Läs sedan svaret här - länk till Göran Skyttes kolumn

AndersE
2010-08-28 13:10
#32

Även GP skriver om detta - länk

blombuketten
2010-08-28 13:50
#33

Igår, när jag var och gjorde inköp i centrum här, så passade jag på att se hur det såg ut vid valstugorna. De lustiga var att den valstuga där flest människor samlats var vänsterpartiets. Det tillhör ju inte vanligheterna. Intresset verkade stort. Varför vet jag inte, men kanske är det så att människor vill höra var vänstern står i sammarbetet. Kommunen är ju sossestyrt, och det kanske är så att många vill byta parti till ett som lutar än mer åt vänster. Måste luska lite och se varåt det lutar.

AndersE
2010-08-28 14:20
#34

#33 Ja, eftersom du tydligen bor i en kommun där den ekonomiska uppgången med nyanställningar m.m. inte märks så kan jag tänka mig att vänsterpartiets politik lockar. Dvs att man skapar arbetstillfällen i den offentliga sektorn med hjälp av skattepengar.

Annons:
blombuketten
2010-08-28 19:41
#35

#34. Hemska tanke. Härifrån och norrut är det ungefär lika illa.

AndersE
2010-09-05 11:44
#36

Peter Wolodarski på DN skriver i dag om vänsterpartiet, Han har läst deras partiprogram från 2008:

"Begreppet demokrati nämns ofta i partiprogrammet, men kritiken riktas aldrig mot diktaturer som Kina, Nordkorea eller Saudiarabien utan enbart mot USA, EU och "det internationella kapitalets maktanspråk". I skrivningarna heter det att kapitalismen - den ekonomiska modell som utmärker världens rika länder - "per definition är odemokratisk".

EU, som har förenat östra och västra Europa i ett frivilligt och fredligt samarbete, avfärdas som "kapitalets union"."

Wolodarski menar att vänsterpartiet förstått att begrepp som kommunism inte längre är gångbara men att partiet i praktiken ännu styrs av samma kommunism som tidigare. Han rekommenderar alla att läsa partiprogrammet inför kvällens intervju av Ohly.

En start kan ju vara att läsa Wolodarskis ledare…

Länk till dn.se

AndersE
2010-09-05 13:31
#37

Även Per T Ohlsson på sydsvenskan lyfter fram vänsterpartiets kommunism:

"Vänsterpartiet bottnar i den ena av två politiska farsoter som härjande har dragit fram över Europa och försöker dölja detta faktum bakom bedrägliga budskap om trygghet och rättvisa, ägnade att framställa partiet som folkhemsidéns försvarare. Strategin är inte helt olik den som tillämpas av Sverigedemokraterna, ett parti med ursprung i den andra farsoten."

"Vänsterpartiet bottnar i den ena av två politiska farsoter som härjande har dragit fram över Europa och försöker dölja detta faktum bakom bedrägliga budskap om trygghet och rättvisa, ägnade att framställa partiet som folkhemsidéns försvarare. Strategin är inte helt olik den som tillämpas av Sverigedemokraterna, ett parti med ursprung i den andra farsoten."

Läs hela Per T Ohlssons text på sydsvenskan.se

himlen
2010-09-05 17:56
#38

Hej!

Att V har kommunister i toppen är inget nytt / Himlen

AndersE
2010-09-05 19:47
#39

#38 Det som är nytt är ju att du och många tänker försöka ge dem regeringsposter…

himlen
2010-09-05 20:03
#40

Hej!

Tyvärr måste vi i MP närapå kohandla för och få igenom delar av vår politik / Himlen

AndersE
2010-09-05 20:07
#41

#40 Det värsta är väl att (v) får igenom sin utrikespolitik…

Annons:
blombuketten
2010-09-05 20:20
#42

#39. Menar du att man ska rösta mot sin övertygelse bara för att V är med? Eller ska man inte rösta alls? Eller menar du att man ska rösta på Alliansen bara för att?

Ja, jag kommer rösta Rödgrönt och jag tror inte det gör mig till en blodtörstig kommunist Förvånad.

himlen
2010-09-05 20:46
#43

Hej!

Ohly är med i utfrågningen ikväll Kl 2000 på tv1 eller tv 2 / Himlen

blombuketten
2010-09-05 21:23
#44

#43. Ja, då kanske man ska ta och lyssna på vad han har att säga.

AndersE
2010-09-05 21:24
#45

#42 Jag tror man ska rösta efter sin övertygelse. Och verkligen tänka efter vad det innebär.

[Franko]
2010-09-05 22:03
#46

Blodtörstig kommunism? 

Kommunism är väl bara att man vill ha klasslöst samhälle . Man vill ha rättvisa & att alla ska kunna ha det bra …inte tex att vissa ska ha 4 lixvillor , 12 ferrarries osv medan vissa andra svälter ihjäl typ.  Och man vill inte ha en massa tvång o sånt.      Vänsterpartiet är knappast blodtörstiga som är emot krig & mot rasism & allt sånt.

blombuketten
2010-09-05 22:08
#47

#45. Ja precis min tanke. Det gäller att tänka efter vad det innebär och det är precis det jag gör.

AndersE
2010-09-06 00:05
#48

Såg ni kvällens intervju?

Det började med utrikespolitiken och han blev rätt trängd, även om reportrarna missade några givna följdfrågor. Jga blev lätt illamående när Ohly rent ut sa att det enda som gör att de drivit igenom hemdragning av svensk trupp är att man samverkat med USA. Han var svarslös när han fick frågan hur skolorna ska skyddas mot talibanerna sedan.

Lika svarslös var han när frågan kom om de rödgrönas krav på USA:s trupphemdragningar från t.ex. Korea. Hans väljare bör dock jubla när de hör vilket genomslag han fått på de rödgrönas politik.

Lång tid ägnades åt fotboll. Om varför man ska sänka skatt för fotbollsspelare för att Djurgården ska hävda sig bättre mot andra nordiska lag. Men åt problemet med läkare som flyttar utomlands vill han inte göra något annat än att öka läkarutbildningen.

Blev ändå imponerad av hans trygghet. Även när han får frågor om varför pensionerade miljonärer ska garanteras skattesänkningar medan sjukpensionärer bara eventuellt ska få samma om ekonomin räcker till så småningom - ja, då bara ler han tryggt och trevligt. Som om det inte alls är totalt orimligt och osammanhängande…

Annons:
himlen
2010-09-06 00:06
#49

Hej!

Jag tycker blombukett och franko borde läsa min bok som snart har pressrealese jag hållre ett föredrag ur den nästa lördag på Baltikumdagen / Himlen

[Franko]
2010-09-06 02:06
#50

#49 Jaha varför då?  Vad handlar boken om?

himlen
2010-09-06 12:29
#51

Hej!

Boken heter " Mitt möte med KGB" / Himlen

[Franko]
2010-09-06 19:45
#52

#51 Har det nåt med vänsterpartiet å göra menar du?

Som vanligt gör man olika tolkningar av ords betydelse. 2 olika personer som tex kallar sig egoist kan ha totalt olika beteenden.  2 olika personer som kallar sig kommunist kan oxå ha totalt olika beteeenden.

& det finns ju dessutom fler än EN PERSON i ett parti. Förvånad

himlen
2010-09-06 20:07
#53

Hej!

Jag har sagt vad boken heter / Himlen

[Franko]
2010-09-06 20:19
#54

Ja jag såg det.  Men jag vet inte riktigt vad KGB är. Men det har med kommunism att göra eller hur?

 Jag får se om jag orkar läsa lite. Jag gillar inte så mycket att läsa.

AndersE
2010-09-06 21:10
#55

Ohly gjorde i gårdagens TV-intervju ett uppmärksammat uttalande om att kvinnor kan använda bröstpumpar när (v) tvingar dem att jobba innan de ammat färdigt.

Efter uppläxning från Sahlin ångrar han sig nu…

Länk till dn.se

Det hade kanske varit bättre om han insett att föräldrarna själva fattar klokare beslut om sina barn än vad Ohly gör…

Annons:
blombuketten
2010-09-06 21:23
#56

#49. Varför skulle jag läsa din bok menar du? Vem har sagt att jag röstar på vänsterpartiet? Jag skrev att jag kommer rösta Rödgrönt, men inte vilket parti det gäller. Du säger att du tänkt dig rösta på Mp och, mig veterligt, så får du Ohly på köpet då. Med andra ord är du minst lika "skyldig" som jag till att han kommer med i regering om nu Rödgröna skulle, mot förmodan, vinna valet.

Lite utanför ämnet…….var finns denna bok? När jag googlar så får jag bara upp en massa ställen där du själv gör reklam för boken, men inget om att den finns att få tag i.

himlen
2010-09-06 21:31
#57

Hej!

Den släpps i slutet på denna månad det är ingen som tvingat dig och läsa den / Himlen

blombuketten
2010-09-06 21:37
#58

#57. Nej, så mycket fattar jag också att "ingen" tvingar mig läsa boken. Det var inte heller det mitt inlägg handlade om, eller hur?

[Ming]
2010-09-07 13:42
#59

Starka känslor i TV-soffan här då Ohly´s väg till jämställdhet bl a är lagstiftning om att mamma och pappa ska dela föräldraledigheten exakt lika!!

Kallt och hjärtlöst är min åsikt då vi föräldrar själva måste få bestämma hur vi vill fördela.

Vill härmed inte förringa pappans roll men han kan  inte amma….

Tänker också på ensamstående mammor som inte längre har någon som helst kontakt med pappan…av olika anledningar…missbruk misshandel etc…

AndersE
2010-09-07 14:19
#60

Ja, tanken på att Ohly ska styra över landets föräldraskap är rätt obehaglig…

[Ming]
2010-09-07 14:34
#61

#60 Ja mycket   och undrar just om hans uttalande ligger dem i fatet…hoppas det!!

Däremot gillar jag alliansens förslag om bonus för den pappa som tar ut sin del men då ska det vara mer för de som tjänar minst!!

Vi har att välja mellan piska eller morot….för mig är valet enkelt!!

blombuketten
2010-09-07 21:04
#62

#61. Fast varför ska man behöva bonus för att stanna hemma med barnen? Det bör man väl göra ändå om man nu satt dem till världen? Det ska väl inte behövas varken tvång eller bonus. Att behöva locka en pappa med bonus för att han ska vara hemma med sina barn är lika obehagligt som att tvinga pappan till det. Det känns som om pengarna är viktigare än barnen. Får jag bara en liten slant extra så stannar jag hemma, annars inte.

Annons:
AndersE
2010-09-07 21:09
#63

#62 Nej, det är inte lika obehagligt.

Bonusen utjämnar ju de ekonomiska förutsättningarna för föräldrarna att stanna hemma. Bonusen kan lika gärna locka mamman att stanna hemma…

blombuketten
2010-09-07 21:26
#64

#63. Så du menar att man som pappa inte har råd att stanna hemma med sitt barn om man inte får bonus?

Nu skrev #61 så här, "Däremot gillar jag alliansens förslag om bonus för den pappa som tar ut sin del men då ska det vara mer för de som tjänar minst!!" Av den meningen uppfattar jag att det gäller pappan som ska lockas med bonus. Vi har föräldrarpenning i det här landet, och rätt att vara hemma väldigt länge med våra små barn, räcker inte det? Nej, då ska man locka pappan med bonus för att förmå honom att vara hemma. Det finner jag precis lika obehagligt som att göra det med tvång.

Överhuvudtaget tycker jag det är rätt märkligt att det är ok med någon typ av bidrag när Alliansen lägger fram det. Vem ska betala för detta bonus?

AndersE
2010-09-07 22:49
#65

#64 Alliansens jämställdhetsbonus betalas ut om den med högst lön tar ut f-dagar - oavsett om det är mamman eller pappan.

Bakgrunden är ju att f-ersättningen har ett maxtak i ersättningen. Om ena föräldern har hög lön kan det innebära det väldigt olika ekonomi beroende på vem som tar ut ledigheten. Ofta är det ju så att mamman är yngre och/eller har lägre lön. Alltså blir familjens totalekonomi bättre om mamman stannar hemma mer. Att kvinnor stannar hemma mer anses av många var en viktig orsak till ojämlika löner.

Av jämlikhetsskäl är de flesta överens om att det vore bra om uttaget av föräldradagar vore mer jämlikt. Det skulle leda till att kvinnor snabbare fick jämlika löner.

Det kan man uppnå på olika sätt. Man kan som (v) tvinga människor utan hänsyn till att olika familjers situation ser olika ut. Många familjer skulle på det viset "offras" för att öka jämlikheten.

Man ka också göra som alliansen. Med en bonus tar man (åtminstone delvis) bort skälet för den med låg inkomst att stanna hemma mer. Med full bibehållen valfrihet för alla Sveriges familjer betalar man på det viset en slant för att "knuffa" jämlikheten i rätt riktning.

Du får tycka att båda lösningarna är lika uppnå. Alla undersökningar jag har sett tyder på att jag inte är ensam om att inte hålla med dig. En mycket stor majoritet vill behålla valfriheten, men uppskattar bonusen som underlättar ett bra val.

blombuketten
2010-09-08 00:08
#66

#65. Det spelar ingen roll. Man har råd att vara hemma med barnen, eller delar på dagarna. Om man måste locka med en bonus för att pappor (för det är ju ändå mest de som fortsätter jobba) ska vara hemma så är det, enligt mig, illa. Har vi det så illa i Sverige så bara den som tjänar minst i familjen har råd att vara hemma med föräldrarpenning?

Jag anser inte att tvång är någon lösning, så där håller jag inte med V om det är det du tror, men jag anser heller inte att det ska till en bonus för att få till stånd att även den som tjänar mest vill (kan tänka sig) stanna hemma ett tag med sina egna barn. Så illa har vi det inte ekonomiskt i Sverige. Hur klarar sig en ensamstående mamma/pappa med hög lön idag, när den då är den enda som stannar hemma hela barnledigheten?

Så man ska alltså, med hjälp av bonusar, knuffa jämlikheten framåt? Är inte det en rätt självklar sak? Allra helst om man faktiskt är två om att få barn. Vem ska betala det lilla extra så att även pappor (i de allra flesta fall) kan tänka sig stanna hemma? Varifrån ska de pengarna tas, i ett land där en ekonomi inte står och faller med vem som är hemma, egentligen?

Ja, du brukar säga att jag är rätt ensam om att tycka olika saker, medan du och "de flesta andra" tycker något helt annat. Jag är van. De flestga andra kanske tacksamt tar emot en "gratispeng" för en självklar sak………att ge lite av sin tid och för en kort tid, få in lite mindre i kassan, för förmånen att få vara tillsammans med sitt barn.

AndersE
2010-09-08 00:40
#67

#68 Verkligheten är inte sådan som du önskar. Föräldraledighet tas ut ojämlikt. Löner är ojämlika.

Jag tycker det är bra att Alliansen vill påverka och förändra utan tvång.

blombuketten
2010-09-08 00:51
#68

#67. Så då ska man locka pappor med bonusar. Man ska alltså betala en summa pengar för att uppnå jämlikhet så att även pappor (vilket det oftast handlar om) stannar hemma med sina barn? Då upprepar jag frågan för tredje gången…….vem ska betala för den servicen?

AndersE
2010-09-08 09:53
#69

#68 Skattebetalarna betalar. Politikerna berättar vad de vill göra och vi betalar. Alliansen vill försöka åstadkomma ökad jämnlikhet i lönenivå mellan kvinnor och män, bl.a. genom jämställdhetsbonusen. Det söker de bl.a. mandat för i årets val.

Vänsterpartiet vill göra samma sak genom att tvinga föräldrarna att dela exakt lika på föräldraledigheten. De två övriga rödgröna partierna vill göra samma sak genom att minska den valfrihet som finns idag. Alla tre rödgröna vill alltså minska valfriheten, men de vågar inte lägga ett sådant förslag eftersom föräldrarna/väljarna inte vill ha det.

Vad det handlar om är att bonusen vill kompensera för att föräldraförsäkringen bara täcker upp till en viss lönenivå. Liksom i a-kasseersättning och sjukersättning. Att kompensera för föräldrar enbart för att uppnå jämlikhet är naturligtvis mycket billigare än att höja gränserna generellt för medel- och höginkosttagare som de rödgröna vill.

Vilket vi väljare vill avgörs om knappt två veckor.

Annons:
[LucyInTheSky]
2010-09-09 20:07
#70

Heja Ohly! Han fick min röst i veckan då jag post röstade.

himlen
2010-09-09 20:49
#71

Hej!

Ja jag har förtisröstat på MP i alla tre val men jag jobbar ju också för MP / Himlen PS Vid en rödgrön valseger hoppas jag på många gröna ministrar och då givetvist även en GRÖN MILJÖMINISTER

AndersE
2010-09-14 13:17
#72

Det här klippet är helt underbart klargörande.

Ohly är och förblir kommunist - han har bara slutat kalla sig kommunist…

Länk till sr.se

Schyman på sin tid var faktiskt tydligare. Hon menade att hon aldrig varit kommunist, aldrig trott på eller förespråkat blodiga väpnade revolutioner och annat som hör till det kommunistiska tankegodset.

Länk till sr.se

[LucyInTheSky]
2010-09-14 13:30
#73

Jag tycker det är fegt och fel av honom att först säga att jag är kommunist och sen ta tillbaka det. Blev mycket besviken..

Är man kommunist så får man ju stå för det.

Men han har fått min röst endå då vänstern är det parti som är närmst mig i det flesta frågor.

AndersE
2010-09-14 13:33
#74

#73 Jag håller med. Man ska stå för vad man tycker och inte vända kappan efter vinden.

AndersE
2010-09-19 16:29
#75

Är du på väg för att lägga din röst på vänsterpartiet?

[LucyInTheSky]
2010-09-19 17:46
#76

Citatet om folkpartiet tyckte jag var riktigt kul..

Jag tycker som jag sagt innan att man inte ska gömma sig och försöka prata bort sina åsikter. Har han nu gett sitt stöd till Sovjet under den tiden så får han faktiskt stå för det..

Annons:
blombuketten
2010-09-19 18:14
#77

#76. Jag har en gång skickat mail och frågat om detta. Fick svar från Ohly och i det svaret står han för vad han en gång trott vara rätt, men förklarade också att han lärt sig en hel del under tidens gång, precis som många andra. Man kan faktiskt ändra en tankebana (åsikt), men det innebär ju att man måste vara lite flexibel. Så kan faktiskt ske även om man gillar den kommunistiska ideologin.

himlen
2010-09-19 18:33
#78

Hej!

Måste i ärlighetens namn erkänna att den regering jag skulle vilja se är en regering bestående av Miljöpartiet, moderaterna och centerpartiet, förvisso jobbar jag för MP men ogillar att vi jobbar med S och V / Himlen

blombuketten
2010-09-19 18:37
#79

#78. Ja, så blir det ju när partierna går in i allianser. Man får också de partier man inte vill ha på köpet. Fast ändå lär man ju rösta på det parti man känner att man står närmast, så är det i alla fall för mig.

Upp till toppen
Annons: