Ekonomi

svindlande miljarder...

2014-11-26 21:26 #0 av: Magi-cat

"Nya Karolinska ska bli ett flaggskepp för svensk sjukvård. Kontraktet att bygga och underhålla sjukhuset är värt minst 52 miljarder skattekronor. Men hemliga dokument från den stora ”PwC-läckan” avslöjar att företaget som slutit avtal med Stockholms läns landsting om prestigeprojektet är inblandat i skatteupplägg i Luxemburg."

Inte lurad, men besviken, säger landstingsrådet i Stockholm....

http://www.svt.se/ug/kommande-19

Hjärta"Kanske tid och rum är enklare än den mänskliga faktorn? (Picard)

Anmäl
2014-11-27 08:37 #1 av: [Söderort]

Så går det när man inte granskar företagen man anlitar.

Anmäl
2016-09-29 10:27 #2 av: Magi-cat

Det blir värre och värre. En skandal utan dess like.

Ennart/Mellgren har skrivit boken "Sjukt hus" som beskriver turerna kring världens dyraste sjukhusbygge någonsin.
Ett sjukhus med färre vårdplatser än det gamla och dessutom 10 gånger dyrare än andra internationella sjukhus i toppklass.

"JOURNALISTERNA Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har länge följt bygget av Nya Karolinska som är både Sveriges och byggföretaget Skanskas största byggprojekt hittills. Jättesjukhuset som ska bli modernast i världen och fostra framtida Nobelpristagare. 

När författarna undersöker affären närmare upptäcker de inte bara att de styrande i hemlighet struntat i demokratiskt fattade beslut och ständiga försök till mörkläggning. De upptäcker också en okänd miljardrullning av skrämmande proportioner. 

I Hamburg finns två nya högspecialiserade sjukhus, högt rankade i världen, som vart och ett har kostat en tiondel av Nya Karolinska men har lika många vårdplatser. 

Nya Karolinska-projektet har nämligen skräddarsytts av multinationella finansföretag som i en ständig jakt på större vinster siktat in sig på de miljarder skattekronor som enligt OECD behöver investeras i hela världens sjukvård de kommande åren. 

Med en gnagande oro och växande insikt tar författarna oss med på en resa som tar avstamp i Sverige och som efter flera omskakande mellanlandningar leder oss till det svårt hiv-drabbade Lesothos landsbygd. Den affärsmodell som redan kostat svenska skattebetalare miljarder ska nu gå på export till världens fattigaste länder."

http://www.bokus.com/bok/9789170379222/sjukt-hus-globala-miljardsvindlerier-fran-lesotho-till-nya-karolinska/

Hjärta"Kanske tid och rum är enklare än den mänskliga faktorn? (Picard)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.