Annons:
Etikettinvandring-och-integration
Läst 4159 ggr
[Carpinus]
2015-11-06 22:09

När sanningen kom ikapp sjuklövern

Nu kommer den tid när samhällsforskare kan börja samla material för att analysera den retorik som har rått inom svensk politik de senaste åren. Vilka som sa vad,  när de gjorde det, och vad resultatet blev.

Vi kommer att få en svekdebatt vi aldrig sett maken till när svenska folket inser att de blivit grundlurade av de politiker de själva tillsatt och litat på. Här är en i en tid näraliggande jämförelse, men vi kommer att få se fler och ännu mer flagranta bevis på att det parti som ställts utanför alla diskussioner om integrationen var de som hade rätt hela tiden.

Det här var som hände med retoriken på tre ynka veckor i Sverige hösten 2015.  Tala om systemkollaps…

: Aftonbladet 151015

"SD lägger miljontals kronor på annonser utomlands – för att måla upp en skräckbild av Sverige. Partiledningen uppmanar samtidigt SD-ledamöter att dra ner på arbetet i riksdagen och börja dela ut flygblad i stället. Sverigedemokraterna höll i dag en extrainkallad presskonferens om vad man kallar en ”kursändring”. Partiet kommer att lägga miljontals kronor på att annonsera i utländska tidningar och tv-kanaler för att få stopp på flyktingströmmarna till Sverige. – Vi kommer att annonsera i Turkiet, Jordanien men även Danmark och Tyskland, säger Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson för SD. Annonserna ska bland annat berätta att tältläger väntar de som söker sig hit och att den svenska välfärden håller på att kollapsa."

                                                             - - - - - - - - - - - - -

Nu: Sveriges Television 151106

"Utrikesminister Margot Wallström förklarade i en intervju i Dagens Nyheter häromdagen att Sverigedemokraternas retorik bidrar till att skapa rädsla. I nästa andetag hävdar utrikesministern att Sverige står inför en systemkollaps. Det är ett skrämmande perspektiv, som inte ingjuter mod i människor. Särskilt inte som utrikesministern saknar förslag på hur man ska förhindra domedagen.

Utan all annan jämförelse strävar i dag Sverigedemokraterna och de andra partierna åt samma håll. Sverigedemokraterna ordnar en presskonferens med undergångsstämning. De berättar att de ska rädda Sverige genom att annonsera i utländsk media för att stoppa asylsökande från att ta sig till Sverige.

Regeringen arrangerar presskonferenser i samma syfte, de signalerar med det som kallas signalpolitik. Migrationsminister Morgan Johanssons senaste presskonferens är det tydligaste exemplet: Vad ni än gör, ta er inte hit. Vi har inte plats.  Tysklands förbundskansler Angela Merkel får just nu äta upp att hon sa motsatsen; wir schaffen das."---

Margit Silberstein, politisk kommentator

Annons:
[Carpinus]
2015-11-06 22:34
#1

"– Sverige och Tyskland är de länder som drabbats hårdast av den okontrollerade flyktingströmmen till Europa. När Tyskland nu tar kontroll över sina gränser innebär det att trycket på Sverige kommer att öka ytterligare. Sverigedemokraterna kräver att regeringen omedelbart följer Tysklands exempel och återinför passkontroller vid landets gränser, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande."

Skånska Dagbladet 150913

                                                           ----

"Efter flera S-ministrars utspel om att boendeplatserna för asylsökande riskerar att ta slut, kräver Moderaterna återigen att regeringen inför tillfälliga gränskontroller."---

TT 151106

[Carpinus]
2016-01-11 11:54
#2

Det var några månader sedan tråden påbörjades, och sedan dess har det som bekant hänt ett och annat…

Nu vänds kappor, händer tvås och svartepetterkorten överlåts mellan deltagarna. Jasenko Selimovic har en lång och intressant analys på DN Kultur om den snabba vindkantringen hos opinionsbildarna. Här är några utdrag:

"Det började med en idé. Att man ”inte ska prata om integration och migration”. Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna, sade någon gång att han är pappa till idén. Men den som genomförde det var Aftonbladets ledarsida, den mest aggressiva socialdemokratiska tidningssatelliten.

Denna ledarsida är långt ifrån den mest betydande i opinions-Sverige, men den gjorde sig viktig under denna tid genom att i det offentliga rummet ägna sig åt bestraffning av människor. Nästan varje artikel eller debatt om integration eller migration bemöttes med att skribenten påstods fiska i brunt vatten. Den politiska chefredaktören, Karin Pettersson, ditplockad från posten som Socialdemokraternas kommunikationsdirektör, förklarade att debatten om integration/migration inte är som andra debatter, eftersom den handlar om människor."---

"Att ställa legitima journalistiska frågor förklarades som olämpligt. När SVT:s Mats Knutsson, en av de få som tyckte att det nog var hans jobb att ställa sådana frågor, dristade sig till att fråga: ”Hur mycket invandring tål Sverige?” skrev Karin Pettersson att ”gömma sig bakom SD är inte en publicistisk hållning” (AB 16/10 2012). Andra skrev att frågan är direkt tagen ur SD:s partiprogram. Alexandra Pascalidou gjorde en hel serie program för SR om hur mycket rasism/våldtäkter/döda barn på flykt som Sverige tål.

Artiklar brännmärkte, visade alla hur det går till om man ställer sådana frågor. Tidningen Arena och andra S-satelliter hängde på. Att bara nämna att vi bör öppna våra hjärtan – alltså att vi bör vara generösa eftersom flyktinginvandring ändå kostar – var rasistiskt. Sverige kunde ta emot obegränsat med flyktingar och det fanns minst ”900 miljarder skäl att uppskatta invandring” som LO:s och S:s spinnmakare, tankesmedjan Arena Idé , uttryckte det. Ulf Bjereld, Jonas Hinnfors och Marie Demker hävdade att SD ökar just för att man diskuterar integrationen och att följaktligen var ”mediernas ansvar (…) stort” (SvD 30/12 2012).

Göran Greider är, mig veterligen, den ende som offentligt förklarat varför han ändrade åsikt. Enligt honom var det nödvändigt. För annars skulle vi riskera att ”socialdemokratin står där och skär sig i  handleden och det man då blöder är de sista arbetarväljarna” (ETC 4/11 2015). Så nu var flyktingarna, annalkande fascism och 30-talsaktiga stövelljud plötsligt mindre viktiga än Socialdemokraternas opinionssiffror. Sedan dess har Greider använt sin tid till att twittra poesi."---

DN Kultur/debatt

[Hayabusa]
2016-01-11 12:00
#3

#2 Mycket intressant. Göran Greider är en naiv ideolog.

[Carpinus]
2016-01-11 12:16
#4

#3 Ja, Greider ägnas mer utrymme i artikeln än det ovan citerade - hans flitige recitatör här på Politik i Fokus har kanske ett och annat att rycka ut för att bemöta? 🙂

Allvarligare är andra saker som vi har tagit upp här tidigare (se länkar i #2), som partifärgade statsvetare, socialdemokraternas "infiltration" av Göteborgs Universitet och Arenagruppens skruvade utspel inför Almedalen. Och det finns mer - mycket mer…

[Carpinus]
2016-01-12 14:43
#5

#2 Motattack är väl att vänta - Selimovic och Aftonbladet har ju hamnat på kollisionskurs förr… 🙂

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jasenko-selimovic-er-kamp-ar-inte-min/

http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article19487885.ab

kamera0710
2016-01-12 15:14
#6

#4 Visst kan jag bjuda på lite citat från Greider om så önskas, eftersom det hänt ett och annat! (Du får väl i värsta fall återhämta dig med lite GP-läsning om åsiktsförtrycket.)

"Att de sexuella trakasserierna nu tas upp i den offentliga debatten är både nödvändigt och välkommet. Det är självklart att man av polisen ska kunna kräva att den rapporterar om händelser konsekvensneutralt – kort sagt talar om för allmänheten vad som inträffat utan några politiska hänsyn. Sedan är det upp till politikerna att vidta åtgärder och lansera sociala program som kan få bort problemen eller i alla fall minska dem.

Det som emellertid är så oerhört irriterande är att de krafter i samhället som annars är djupt likgiltiga för jämställdhet och direkt antifeministiska, nu plötsligt reser sig upp och talar i namn av alla trakasserade kvinnor. Det gör de inte. De talar för sin egen sjuka sak – nämligen ambitionen att stoppa all invandring och skuldbelägga alla som inte är etniska svenskar. Massor av unga flickor vittnar nu om att sexuella trakasserier är så vanliga att de snarast skaffat sig strategin att leva med dem, vilket är ett stort nederlag för jämställdhet och mänsklig frihet överhuvudtaget. Det som skedde i somras i Kungsträdgården blixtbelyser ett stort samhällsproblem som existerat hela tiden och som har sin grund i kvardröjande patriarkala mönster.

(…)

Så ta diskussionen! Kräv att polisen rapporterar objektivt och att politikerna lanserar åtgärder för att bekämpa problemen! Men det är avgörande att i dessa frågor tänka pragmatiskt och mångdimensionellt och urskilja såväl problem som möjligheter. Och utgå alltid från de unga flickor som kränks och låt dem berätta om ett samhälle som är så mycket mer patriarkalt än vad de flesta av oss, särskilt vi män, riktigt har klart för oss."

http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/utga-fran-de-flickor-som-kranks

Annons:
[Carpinus]
2016-01-12 15:38
#7

Göran har talat igen - då löser sig nog snart allt och kan återgå i gamla förljugna hjulspår.

Han är f.ö. sig lik.  I sin ledare skriver han : "…trots det har i flera års tid somliga borgerliga debattörer ropat ”systemkollaps” och framkallat ett alltmer uppjagat debattklimat."

Intervjuad med anledning av sin ledare säger han: "… situationen är mycket tuffare än vad många tror. Vänstern har inte vågat ta i den här frågan, och jag är livrädd för att det kan slå bakut om det blir så som Wallström säger, att systemen kraschar i kommunerna."

Kanske finns det en distinktion mellan "systemkollaps" och "systemkrasch", vad vet jag? Men apropå det "uppjagade debattklimatet" så verkar han själv vara "livrädd". Skall man känna sig lugnad då?

kamera0710
2016-01-13 06:51
#8

#7 Du får väl rådfråga GP:s Håkan Boström, om han nu vågar uttala sig med tanke på åsiktskorridor med mera.

[Carpinus]
2016-01-13 07:08
#9

#8 Nja, eftersom det var du som citerade GG tidigare så trodde jag att du inte bara skulle lägga ut hans alster in blanco utan även kunna hjälpa till att tolka sådant som han skrivit. (Håkan Boström har inte nämnts i det här sammanhanget, vad jag kan se?)

[Carpinus]
2016-04-02 09:27
#10

_"Antirasismen blev så framgångsrik som överideologi i det offentliga rummet att den snudd på segrade ihjäl sig. Länge vågade inte ens nationalekonomer tala öppet om invandringens kostnader. Brännjärnet med stämpeln Rasist låg ständigt glödgat, färdigt att märka den som ville få ner flyktingmottagningen till normaleuropeisk nivå. Och för att hålla ordning i den antirasistiska kyrkan kastas kättare emellanåt till vargarna. Exempelvis förlorade invandrarsonen Marcus Birro alla sina mediejobb efter att ha kritiserat islam och lunchat med sverigedemokrater.

Men antirasismens hegemoni liknar en pyrrhusseger. Fråga vår förnedrade statsminister, som ju aldrig skulle bygga murar i Europa. Fråga de flyktingar vars hopp om utbildning, jobb, karriär slocknar på förläggningarna. Fråga de alltmer desperata kommunpolitiker som tvingas skära i vård, skola och omsorg. Och fråga dem som ser SD som sin politiska huvudfiende, men nu börjar inse att de har skedmatat Jimmie Åkesson med röstvinnande argument, från utanförskapskost­nader till könsseparerade bubbelpooler."---_

Erik Hörstadius i Affärsvärlden, januari 2016

[Bermudas]
2016-04-02 09:43
#11

#10 eftertankens kranka blekhet och facit knappar in…. Det kommer vända helt och då blir det jobbigt för dem som skrek högst om "rasism" så fort någon vågade tala om volymer och ekonomi.

[Nomen Nescio]
2016-08-19 10:18
#12

Plötsligt "ser morgonsolen in i skogens gömmen", som Fröding uttryckte det.  Är det någon som minns decemberöverenskommelsen och sjuklöverns portande av SD? Sedan dess har flyktingpolitiken skärpts, tiggeriproblematiken skall ses över av regeringen, MP har skakats av avslöjanden om högst tveksamma relationer med islamska intressegrupper och nu frågar man sig inom vänsterpartiet om ledningen satt sig i knät på islamister.

Var det för detta man uteslöt SD ur samtalen - för att kunna   genomföra Sverigedemokraternas politik utan deras inflytande, och för att få tid att upptäcka grandet i sitt eget öga? Vid nästa val finns det anledning att komma ihåg hur  "rasism" ena året blev sakpolitik nästa.

[Hayabusa]
2016-08-19 10:48
#13

#12 Vindarna vänder snabbt :)

Annons:
[Nomen Nescio]
2016-08-19 11:07
#14

#13 Ja, och i det här läget skulle man vilja att någon seriös politisk kommentator i t.ex.  SVT eller SR gjorde en tidslinje från gjorda ställningstaganden tidigare via förändrade beslut på vägen fram till dagens situation, typ "vad sade de då och vad gjorde de sedan?"

Sedan finns det ju uppenbara försök att inte låtsas om den egna vindkantringen. ”Äntligen har S vaknat och insett att man måste få bort tiggeriet från gatorna”, utropar Tomas Tobé, moderaternas partisekreterare till DN. Ändå röstade de själva ner förslaget om tiggeriförbud när det väcktes av SD i Socialförsäkringsutskottet förra året.

[Nomen Nescio]
2016-11-22 19:08
#15

#12 Anna Kinberg Batra: "Samtidigt finns det människor som på seriös grund har varnat för en ohållbar situation, men som inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta. Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse."

Du skriver i artikeln att du förstår ilskan hos de som varnade för utvecklingen men blev utfrysta. Vilka menar du och hur menar du?

– Den som för några år sedan sa att Sveriges migrationspolitik är ohållbar kunde mötas av misstänksamhet eller till och med bli kallad rasist. Det tror inte jag för debatten framåt alls. Det är ändå en lärdom man måste dra. Den ohållbara situation vi sett nu på den senaste tiden grundlades ju faktiskt i politik som förts längre tillbaka."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23963619.ab

[Hayabusa]
2016-11-22 21:33
#16

#15 Precis.

[Nomen Nescio]
2016-11-22 23:46
#17

#15 "Det är viktiga ord. Ord som kan vara början till en nödvändig försoningsprocess. Att erkänna att man haft fel är en dygd, det borde alla människor göra oftare. Men det finns en hake. Varför kommer insikten nu? Vad kostar det att göra detta erkännande nu när det inte längre är politiskt ”farligt” att diskutera volymer och konsekvenser av en den politik som Moderaterna förde under åtta år? Bara den som är rädd behöver vara modig, hur modigt är det att säga det alla andra säger? Är det rentav ”populism”?

Om M ska ha en chans att få tillbaka de väljare som efter många och långa våndor lämnade dem för SD räcker det inte med ett erkännande och ett inlindat ”förlåt”. Det krävs en förklaring till varför det kunde bli såhär, varför man inte lyssnade på de som påpekade det uppenbara (inte sällan invandrade partikamrater, ekonomer och debattörer). Svaret på dessa frågor är garanten för att det inte ska inträffa igen. #12 Det är vad väljarna kommer vilja veta i september år 2018."

GP

[Nomen Nescio]
2016-11-23 08:10
#18

"Moderaterna har officiellt svängt i synen på migration. Inbromsningen av mottagandet förra hösten tolkas inte längre som en oönskad engångsföreteelse. En långsammare invandring kopplad till större integrationsåtgärder är nu partiets ideologi. Anna Kinberg Batra har till och med skrivit ett förklaringsbrev där hon poängterade att förflyttningen inte är taktisk och bad också dem som känt sig överkörda i debatten indirekt om ursäkt (Aftonbladet 22/11). Centerpartiet står dock fast vid att inbromsningen bör vara temporär och att invandringstakten borde vara högre. Inom Centern skulle också en upprättelse av meningsmotståndare sätta partiet i gungning."---

"Det finns säkert grupper av centerväljare som skulle vilja se en mer balanserad migrationspolitik. Särskilt kanske äldre väljare med små inkomster som är beroende av offentlig välfärd. Men det är ingen växande väljargrupp för C och att gå dem till mötes skulle skaka partiet."---

"För Centern finns helt enkelt mycket att förlora och lite att vinna på en omsvängning. Det innebär att de två allianspartier som har störst stöd i opinionen kommer att gå in i valrörelsen 2018 med fundamentalt olika inställning till valets viktigaste fråga. Dels övergripande ideologiskt men också sakpolitiskt om till exempel anhöriginvandringen. Är det då rätt att gå till val som en allians?"

Mathias Bred i GP

#17 Det är Alice Teodorescus ledare som citeras.

Carmarino
2016-11-25 13:44
#19

Politikens Black Friday enligt Sydsvenskans Per Svensson.

_I dag är det ”Black Friday”. Det är en fin gammal svensk märkesdag då vi för en timme eller tre kan glömma vardagens strider och konflikter och förenas i den varma gemenskap man bara kan uppleva i en riktigt satans lång kassakö.
_Eller kanske mer korrekt, bara kunde uppleva, för i den svenska politiken är det numera Black Friday nonstop; varje dag i veckan, varje vecka i månaden, året runt.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Carpinus]1
2017-04-14 15:09
#20

#12 Sossarna - Mothers of Invention?

"Krav på en stramare flyktingpolitik var obehagliga ända tills Socialdemokraterna själva bytte fot. Att förbjuda samröre med terrororganisationer var suspekt fram till att regeringen föreslog det. Att ifrågasätta tiggeriet var omänskligt så länge S inte gjorde det.

Slutsatsen är enkel: När andra lägger politiska förslag är det populistiskt och osmakligt. När S själva föreslår samma sak tar partiet bara ansvar för landet. Det är en mästerlig uppvisning i politisk härskarteknik."---

http://www.expressen.se/ledare/s-ar-mastare-i-harskartekniker/

Annons:
[Carpinus]1
2017-04-14 16:40
#21

#20 Alice Teodorescu är på ledarplats i GP idag inne på de som inte vågade. Hon säger bland annat: "Att som i dag förkasta vissa problemformuleringar och lösningar den ena dagen som vore de pestsmittade, för att nästa omfamna desamma utan tillstymmelse till självkritik, är inte bara ohederligt utan direkt skadligt för ett system som i alltför lite utsträckning ägnar sig åt ansvarsutkrävning av de ansvariga politikerna."---

[Carpinus]1
2017-06-10 10:22
#22

Landskrona har varit en kommun i svårigheter, något som började redan när varven lades ner. Nästan varje gång Landskrona figurerat i media har det varit i negativa sammanhang - våld, motsättningar och (andra) invandringsrelaterade problem, och de svåra bitarna är inget som går att trolla bort.

 "Det är ingen quick fix att lösa de här problemen. Man måste ha uthållighet i arbetet", som lokalpolischefen Anneli Manelli uttryckte det till SVT i höstas. Och  de årliga trygghetsmätningarna tyder på att utvecklingen går åt rätt håll: 2006 uppgav 47 procent av de boende i Landskrona stad att de kände sig trygga,  i 2015 års mätning hade denna siffra ökat till 56 procent. 

Politikerna har långsiktigt och träget ägnat sig åt att göra vad man kan för att förbättra situationen, och numera läser man inte så ofta om Landskrona i negativa sammanhang. En treklöverkoalition bestående av L, M och Mp har styrt kommunen i tio år, och man har gjort det utan att snegla snett på andra partier. Redan efter valet 2010 sade kommunalrådet Torkel Strandberg:  “Jag cyklar inte till arbetet varje morgon för att göra något åt Sverigedemokraterna, eller Socialdemokraterna. Jag tänker inte ens på dem. Det är inte det uppdrag jag fått. Mitt uppdrag är att tänka på problemen i Landskrona.”

Statsvetaren Sven Dahl beskriver en del av samverkansfilosofin i två punkter: 

"För det första gäller det att ta väljarna på allvar och vara trovärdig i de frågor som engagerar. Att ignorera frågor som otrygghet och migration skapar utrymme för populister. 

För det andra måste taktiserandet läggas åt sidan. Att våndas över vilka man pratar med eller hämtar stöd från tjänar ingenting till. Det viktiga är att som politiker ha en klar idé om vad man vill uppnå och försöka förverkliga det. Politiken måste kunna leverera tydliga resultat."---

Svårare än så kanske  det inte behöver vara att lägga grunden till en konstruktivt politiskt arbetsklimat? Liberalerna, Moderaterna och MP som krisar i rikspolitiken har kanske något av lära av lokalkollegorna i Landskrona? På många håll, inklusive i rikspolitiken,  har beröringsskräcken med SD varit handlingsförlamande  och till gagn bara för ett parti. 

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/hardare-tag-mot-organiserad-brottslighet-i-landskrona

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/receptet-mot-populismen-ta-valjarna-pa-allvar-17525

[Carpinus]1
2017-10-08 10:53
#23

"– Alla partier har blivit SD-light efter att ha svängt i migrationsfrågan. Även Vänsterpartiet som röstar på regeringens budget. Varenda krona de vill satsa är baserad på minskad migration."

Hanif Bali (M)

[Hayabusa]
2017-10-08 11:15
#24

#23 Så är det…

[Carpinus]1
2017-10-21 15:35
#25

Man får lust att låna titeln från en svensk film som har premiär i dagarna när man ser på socialdemokraternas maskbyte - "vilken jävla cirkus!" Deras senaste partireklam möter nu kritik från såväl höger som vänster. Barometerns ledarsida skriver:

"En bild på en polis och en passkontrollant. Texten "Vi slår vakt om Sveriges säkerhet". Och så slogan: "Den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas". Det är de enkla elementen i Socialdemokraternas nya partireklam. Budskapet kan bara tolkas på ett sätt: restriktiv invandringspolitik är inte enbart en fråga om kontroll, det är också en fråga om välfärdssystem och arbetsmarknad."---

"Detta hade inte varit så originellt om det inte hade varit för att Socialdemokraterna tidigare helt har förnekat sådana kopplingar. När migrationsminister Tobias Billström använde begreppet "volymer" kallade Stefan Löfven det "avhumaniserande språk" och "oanständigt". Nu tar S åt sig äran av att ha avskaffat en borgerlig migrationspolitik som blev ohållbar.

Ingen inom S kan ta denna opportunistiska historieskrivning på allvar. Men ingen i detta självutnämnda framtidsparti kan heller gärna tro att spåren av den tidigare retoriken skulle ha försvunnit. Inte heller kan partiet utgå från att alla företrädare hänger med i de tvära kasten. Den nya profilen är en chansning av stora mått – en chansning på att omvärlden har glömt och de egna är för inställda på att vinna valet 2018 för att ha några skrupler."

http://www.barometern.se/ledare/skamlos-omskrivning-av-historien/

[Carpinus]1
2017-11-02 09:45
#26

#0 Många konturer i salongen som framträder i nytt ljus när rullgardinen väl dras upp…

"I valrörelsen 2010 föreslog Nyamko Sabuni, integrationsminister (FP/L) i den första alliansregeringen, att regeringen borde begränsa invandrarkvinnors rätt att ta ut föräldrapenning. Det uppskattades inte, berättar hon. Nästa mandatperiod fick hon lämna över integrationsportföljen till Erik Ullenhag. Folkpartisterna skrämdes av ledarskribenters och journalisters negativa reaktioner på förslaget, menar Sabuni. 

I Tvärvändningen medger Ullenhag att hans företrädare såg samhällsproblem som han själv inte förstod vidden av. Han har mer rätt än han anar. 

Hans insatser för svensk integrationspolitik inkluderar bland annat lanseringen av en vilseledande informationssida om invandring samt en riksdagsmotion om att ge statsbidrag till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Sabunis idé blev till slut rödgrön regeringspolitik."---

https://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/nyamko-sabuni-borde-fa-en-stor-fet-ursakt-/

[Carpinus]1
2017-11-19 05:08
#27

"Björklund beskrev läget i vissa utsatta förorter som "akut", med växande klyftor, parallellsamhällen som breder ut sig, stenkastning mot polis, religiös extremism och moralpoliser.

Han anser att den förra Alliansregeringen borde ha satt stopp för fler religiösa friskolor, infört språktest för svenskt medborgarskap och varit mycket tuffare i lagstiftningen mot hedersförtryck.

På landsmötet finns ett tryck på att förbjuda alla religiösa friskolor. - De är ett växande problem. De barn och ungdomar som kommer från Mellanöstern från miljöer med religiöst förtryck och kvinnoförtryck, de behöver möta svenska barn och värderingar vi har här i Sverige, säger Björklund till TT."---

 http://www.gp.se/nyheter/sverige/björklund-sätt-gränser-för-toleransen-1.4843331

Det är väl vackert att man står för sina misstag, men någon form av politisk konsekvens borde det väl trots allt bli? Eller går det verkligen att bara rycka på axlarna åt det som ett "shit happens", när så många såg varthän det barkade - utom de som hade makten och väljarnas förtroende?

Annons:
72mm
2017-11-20 10:10
#28

"Vi kommer att få en svekdebatt vi aldrig sett maken till när svenska folket inser att de blivit grundlurade av de politiker de själva tillsatt och litat på.

Jag väntar fortfarande på den svekdebatten. Jag tror inte längre den någonsin kommer komma. Dumsvensken har inte tillräckligt långt minne för det. Dumsvensken kommer fortsätta att rösta in sin egna undergång i riksdagen. 

"Här är en i en tid näraliggande jämförelse, men vi kommer att få se fler och ännu mer flagranta bevis på att det parti som ställts utanför alla diskussioner om integrationen var de som hade rätt hela tiden."

Här visade det sig däremot att du hade helt rätt.

Friskt kopplat är hälften brunnet!

[Carpinus]1
2017-11-20 11:16
#29

Ja, det är näst intill ofattbart att den samhällsomvälvning vi sett har gått så relativt obemärkt förbi, men det blir ju så när sju partier tog felbesluten och sedan själva kan svara för historieskrivningen. 

Det går ju att se på detta lilla forum hur vanliga medborgare såg det som politikerna inte såg/ville se då. 

https://politik.ifokus.se/discussions/58fbd9778e0e74212e0000ee-nar-pusselbitarna-faller-pa-plats?discussions-10

72mm
2017-11-20 14:54
#30

#29 Wow, vilken trådstart! Den ska jag sätta upp på läslistan. 

Ögnade bara igenom den, men jag tror att "omsvängningen" vi ser sätter fingret på något fundamentalt problematiskt i Sverige. Något som ligger till grund för mycket av de problem vi ser. Haverier i invandringspolitik, public service eventuella vänstervridning, åsiktskorridorer och decemberöverenskommelser är nog bara symptom är jag rädd. Återkommer när jag läst tråden.

Friskt kopplat är hälften brunnet!

[Carpinus]1
2017-11-24 10:38
#31

Frågor ställs av ledarskribenter (varav en del nyvakna) och av Riksrevisionen, men folket tycks ha öppnat sina hjärtan även för ansvarslösa makthavare.

Ann-Charlotte Marteus på Expressen uppmärksammar Riksrevisonens granskning (pdf):

"De struntade i konsekvenserna" - så skulle Riksrevisionens granskning av 26 migrationspolitiska propositioner, mellan 2004 och 2016, ha kunnat heta. Lag efter lag stiftades utan att de ansvariga i regeringen Persson och - framför allt - Reinfeldt brydde sig om att analysera vilka konsekvenserna skulle bli."---

"Sveriges regering har valt att blunda för konsekvenserna av sina handlingar. Den enkla frågan "Hur kommer denna nya lag, på kort och lång sikt, att påverka antalet asylsökande och anhöriga?" har inte ställts på allvar. Och görs inga sådana uppskattningar är det självfallet omöjligt att förutse följderna för statsfinanser, skola-vård-omsorg, rättsväsen, integrationen - vad ni vill. I de fall då regeringen har tagit upp effekter av migrationspolitiska lagförslag i sina propositioner "anges det oftast att påverkan på migrationen saknas eller endast är marginell", skriver Riksrevisionen."---

"De struntade i att utreda migrationens konsekvenser för kommuner, landsting och för integration, som de skulle. Men 2017 lyder det stränga, moraliskt uppfordrande mantrat från Stockholm: "Kommunerna måste ta sitt ansvar!" När ska Sveriges regering och riksdag ta sitt ansvar?"

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/svidande-upplaxning-efter-flyktingkrisen/

Även denna tråd glider även på samma ämne.

[Hayabusa]
2017-11-24 10:47
#32

#31 "Efter flyktingkrisen 2015 inledde svenska rikspolitiker operation "Det är någon annans fel att det blev så här tokigt"."

Ja, så måste det vara…

[Carpinus]1
2017-11-24 22:29
#33

"Företrädare för politiska institutioner har sin viktigaste uppgift i att föregå med gott exempel, att stärka förtroendet för samhällsinstitutioner och människors tillit till beslutsfattarna och att som led i denna uppgift tydligt ta sitt eget ansvar. Ansvarsutkrävande är helt centralt för medborgarnas förtroende för de styrande. Det räcker inte med att be om ursäkt och lova att inte upprepa felen. Om inte enskilda personer har en instinktiv hederskänsla för när det är dags, så måste det finnas en ledning som agerar."---

Så skriver Inga-Britt Ahlenius, Transparency International Sverige på GP debatt, här om flera skandaler som inträffat inom Göteborgspolitiken. Men synen kan även tillämpas på rikspolitiken - fast vad gör man när det är själva den politiska ledningen som agerat ansvarslöst?

[Carpinus]1
2018-01-04 17:21
#34

"Efter Fredrik Reinfeldts "öppna era hjärtan"-tal sommaren 2014 kallade Carl Bildt och Anders Borg till presskonferens för att prata om "oron i omvärlden", med många människor på flykt. – Jag kan se en situation där svenska folket ser att det är viktigt för Sverige, för bilden av Sverige i världen och för de värderingar vi har att vi ställer upp när världen befinner sig i kris, sa Anders Borg till TV4.

Nu skriver han så här på Facebook: "Sveriges integrationsförmåga torde göra att det är nödvändigt att hålla fast vid den uppstramning av invandringen regeringen genomfört under de kommande åren", skriver han. Integrationsförmågan kan förbättras genom en tydligare arbetslinje och mer flexibel arbetsmarknad, enligt tidigare finansministern.

Flera partikamrater och gamla ministrar kritiserade under hösten tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Framför allt har det handlat om migrationsfrågan. Tidigare migrationsministern Tobias Billström, M, sa i en SVT-dokumentär i slutet av förra året att statsminister Fredrik Reinfeldts skarpa reaktion på Billströms uttalanden om volymer i flyktingpolitiken kväde debatten. – Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt, sa Billström i dokumentären."---

 https://www.expressen.se/nyheter/borg-tar-nu-avstand-fran-reinfeldts-flyktingpolitik/

"Även du, min Brutus?"

Annons:
[Carpinus]1
2018-01-31 09:27
#35

#34 Fjällen faller från ögonen lite varstans bland de gamla ministrarna:

”Fredrik Reinfeldts sommartal, bara veckor före valet, där han pratade om att ”öppna era hjärtan” kom att bli symbolen för oförmågan att se vad som hände. Det ligger säkert mycket i det”, konstaterar Sven Otto Littorin i dag."---

https://www.expressen.se/nyheter/littorin-sagar-reinfeldt-slapptes-som-en-kall-fisk/

kamera0710
2018-01-31 11:39
#36

#35 Intressant, Littorin, Borg, Reinfeldt och Schlingman var väl centralgestalter i utformandet av de "nya moderaterna".

[Carpinus]1
2018-01-31 11:50
#37

#36 Ja, visst är det intressant när sjuklöverstammarna lite var för sig  fäller lö(f)ven i snålblåsten…

Romson, Ygeman, AKB, Ullenhag, Reinfeldt - borta från posterna, men inte fria från ansvar.

[Carpinus]1
2018-02-05 08:48
#38

Expressens ledarsida ifrågasätter Fredrik Reinfeldts obesvärade återkomst på den politiska scenen, där han vill diskutera den dagsaktuella situationen i samhället men inte historien bakom den.

"Det kostar på att vara statsminister och det är inte konstigt om någon som har haft den posten väljer att dra sig undan. Men Fredrik Reinfeldt har gjort ett annat vägval. I juni förra året tog han på sig uppdraget att leda den så kallade Trygghetskommissionen. Bakom satsningen står försäkringsbranschen, som på detta sätt vill fästa uppmärksamhet på den växande vardagsbrottsligheten."---

"Slutrapporten kommer att presenteras i juni i år, det vill säga mitt under valrörelsen. Det är uppenbart att syftet är att påverka debatten i den just nu mest brännande politiska frågan. Men när Svenska Dagbladet undrar om Reinfeldt känner något politiskt ansvar för utvecklingen avböjer han att svara: "Jag är inte tillsatt för att utvärdera mig" (SvD 4/2). Den försvarslinjen håller inte. Om Reinfeldt vill ge sig in i inrikespolitiken igen måste han givetvis vara beredd på att få frågor om den egna insatsen som statsminister under åtta år. Sådana är spelets regler. Det är dessutom i allra högst grad relevant.

Alliansregeringen försummade centrala säkerhetsfrågor som försvaret, passhanteringen och terrorbekämpningen. En del bra initiativ togs inom rättsområdet, såsom den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet, men alltför mycket lämnades ogjort. Samtidigt banade regeringen Reinfeldt väg för en ohållbar migrationspolitik och öppnade välfärden på vid gavel för kriminella. Hur är det ens möjligt för att analysera brottsutvecklingen utan att diskutera Reinfeldts politiska arv?"---

"Men Reinfeldt bäddar själv för kritiken genom att vägra diskutera sitt ansvar för det som har varit. Han har lämnat ett vakuum efter sig. Först uppmanade han väljarna att öppna sina hjärtan. Sedan försvann han abrupt från scenen och lät andra axla ansvaret. Om Reinfeldt vill bli lyssnad på igen måste han nog själv börja lyssna."

  https://www.expressen.se/ledare/reinfeldt-borde-tala-om-sitt-eget-ansvar/

[Carpinus]1
2018-02-14 10:57
#39

En resumé över en turbulent period i den svenska historien som kan ha fört oss in i en riktning  varifrån det inte finns någon väg tillbaka.

"Kortnästa och inte sällan direkt okunniga och verklighetsfrämmande, men framförallt direkt oansvariga politiker bär skulden till att Sverige inte längre är det Sverige som svenskarnas föräldrar, far- och morföräldrar och deras föräldrar i sin tur, byggde."---

http://meritwager.nu/allmant/val-2018-svaga-politiker-har-pa-tva-decennier-latit-sverige-underga-alltfor-stora-forsamringar-pa-alltfor-manga-omraden/

[Hayabusa]
2018-02-14 11:02
#40

#39 Intressant, men föga förvånande.

[Carpinus]1
2018-02-14 11:38
#41

"Hos oss" är budskapet att det är de danska socialdemokraterna som har svikit 100 års klasskamp. Problemformuleringen hos motståndarna  är det inget fel på -  "När social dumpning över landsgränserna undergräver de villkor som vi har kämpat för i hundra år och otryggheten brer ut sig i arbetslivet, står de socialdemokratiska partierna utan möjlighet att formulera vad som är det egentliga problemet"- men när de danska socialdemokraterna försöker rädda vad som räddas kan anklagas de för att gå åt höger, och man varnar Löfven för att ta efter.

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/P3ozn0/sveket-mot-hundra-ars-klasskamp

Annons:
[Carpinus]1
2018-02-23 10:05
#42

#0 Jörgen Huitfeldt på Kvartal undrar var kraven på ansvar från makthavarna blev av, liksom var självkritiken finns hos dem som haft möjligheten att efterlysa ansvarstagandet men glidit undan.

"Samtidigt är en av huvuduppgifterna för seriösa medier i en demokrati att utkräva ansvar från makthavare. Och få som läser det ovanstående och i stora drag delar verklighetsbeskrivningen, kan tycka att de ansvariga har ställts till svars tillräckligt för kortsiktiga beslut och missbedömningar. Visserligen försöker många politiker nu närmast att överträffa varandra i att på ett allmänt sätt kritisera "oss själva" för naivitet eller brist på civilkurage. Men där stannar det ofta. Och bristen på konkretion – ja rent av utpekade personer – gör att ansvaret för allt som gått fel aldrig utkrävs konkret och på allvar. Varför agerade man som man gjorde? Vad är det ansvariga politiker ser nu som de inte såg då? Varför har de få debattörer som varnade för den utveckling vi nu ser blivit så hårt åtgångna? Dessa är frågor som måste ställas för att medborgare och beslutsfattare ska förstå varför vi hamnade här och hur vi ska undvika att göra det igen. I denna, eller någon annan för samhället viktig fråga."---

 https://kvartal.se/essaer/drfr-frgar-jag-om-migrationen

[Hayabusa]
2018-02-23 10:11
#43

#42 Exempelvis Tino Sanandaji blev, och blir, hårt kritiserad men sanningen är han hade fullkomligt rätt.

[Carpinus]1
2018-02-23 10:17
#44

#43 Precis, och Huitfeldt uppmärksammar det faktum att Sanandaji och flera andra med invandrarbakgrund hör till dem som frimodigast vågat dra i snöret till larmklockan.

"I en Studio Ett-sändning som jag själv var programledare för 2014 fick Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson frågan om det finns några argument för en minskad invandring som inte är rasistiska. Hennes svar löd: ”Det är möjligt att det finns en sådan argumentation men jag har aldrig hört den.” Så kunde det låta då.

Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att några av de mest tongivande migrationskritikerna har varit personer som Alice Teodorescu, Tino Sanandaji, Hanif Bali och Mauricio Rojas, som själva har invandrarbakgrund och därför inte fullt lika lättvindigt kan anklagas för rasism. Ett ytterligare skäl kan vara att den del av den svenska befolkningen som själv har invandrarbakgrund har närmare kontakt med problemen och sannolikt drabbas hårdare av och tidigare nås av larmsignaler om en icke fungerande migrations- och integrationspolitik, än de som bott här i generationer."---

 https://kvartal.se/essaer/drfr-frgar-jag-om-migrationen

Se även https://politik.ifokus.se/discussions/56dd3b0f8e0e744d6b000577-modiga-kvinnor-med-invandrarbakgrund

[Hayabusa]
2018-02-23 10:22
#45

#44 Exakt. Som jag skrev på i en annan tråd (på detta forum) så har vi i Skåne en officiell arbetslöshet på 25% för de individer som är utrikes födda. För de som är födda i Sverige är siffran 5%. Vilken grupp kommer att få "betala" för en frikostig migration/flyktingpolitik?

[Göstage]
2018-03-13 11:18
#46

Besättningsmedlemmarna på kommandobryggan grälar om vem som först upptäckte att fartyget gått på grund.

https://www.expressen.se/debatt/lofvens-flyktingsnack-ar-historieforfalskning/

[Göstage]
2018-03-30 08:48
#47

"Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över”, som Wille uttryckte det på sin tid:

"Vi har under flera år haft en politisk policy på högsta nivå som inneburit att ansvariga politiker vänt ryggen till de stora problemen med budskapet att ”detta talar vi inte om”. Givetvis är det SD som spökar i bakgrunden. Även nu när flera av Jimmie Åkessons politiska krav blir verklighet finns han inte med. De sju övriga riksdagspartierna har förstås alla ett ansvar för den förda politiken.

Hur tänker de i dag? Är de nöjda över sina fattade beslut? Har Sverige blivit ett bättre land nu när vi har stängt gränserna igen och politikerna håller på laga ett sargat land? När människor som flytt, lidit och hoppats på drömlandet får åka hem? *

Vi fick en förtroendeklyfta på köpet och vi stämplade många som protesterade som rasister. Sverige har också fått en helt ny internationell nisch – vi är landet som öppnade vårt hjärta och fullständigt tappade kontrollen. Men vi har också lärt oss att vi inte kan vara världsbäst på det goda samvetet. Regeringen reser sig ur spillrorna och få protesterar. Hårdare tag har förvandlats till handlingskraft."

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/sverige-var-dromlandet-nu-har-pendeln-svangt/

 Den där "handlingskraften" vill jag allt se mer av innan jag tror på… 

* Krönikörens fetmarkering.

[[eskils_]]
2018-03-30 11:07
#48

#47 Ja, handlingskraft är väl vad man har saknat de här senaste 3½ åren!

I förrgår presenterade regeringens utredare förslag om ankomst- och avresecentrum för att få en sammanhållen och effektiv asylmottagning. Låter ju vettigt, men varför har inget gjorts tidigare, varför denna handlingsförlamning? Utredningen tillsattes redan 2015! Man har svårt att tro att förslaget skulle bli verklighet om regeringen mot all förmodan skulle bli omvald.

Dessutom verkar det som om Migrationsverket skulle kunna stoppa de planerna:

_"Migrationsverket har under utredningen arbete bidragit med expertkunskap.
_

_– Men det är först nu vi kan läsa hela innehållet och slutsatserna. Vi ska nu analysera utredningens förslag och vad de betyder för oss. Innan dess kan vi inte lämna ytterligare kommentarer om innehållet, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik."
_

Annons:
[Göstage]
2018-05-07 08:13
#49

"Statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson vill nu ha en bred överenskommelse om migrationen. Nu öppnar Kristersson även för att bjuda in Sverigedemokraterna i samtalen, skriver DN. – Ja, jag tänker inte börja med att utesluta partier. Låt alla som vill diskutera det här vara med i samtalen."---

"Stefan Löfven framhåller att han vill ha ”en bred överenskommelse” om migrationen, men att han inte tror att det hinns med före valet. – Ju fler partier som är med desto bättre är det, säger han."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/0E7EBo/kristersson-oppnar-for-samtal-med-sd-i-migrationsfragan

Till slut verkar åtminstone en partiledare ha insett att det parti som har mest folklig förankring i migrationsfrågor inte kan hållas utanför längre - däremot ger jag  inte mycket för Löfvens uttalande. "En bred överenskommelse" är väl en där han själv får diktera utfallet. Men, som Lotta Gröning säger i #47"Även nu när flera av Jimmie Åkessons politiska krav blir verklighet finns han inte med".

[Göstage]
2018-05-07 08:47
#50

#49 Jimmie Åkesson vann både debatten om brottsligheten och den om migrationen i Agendas partiledardebatt enligt en undersökning som Novus utfört på SVT:s uppdrag. Knappast någon "bred uppgörelse" om han lämnas utanför diskussionen i migrationsfrågor. Eftersom det enligt Löfven knappast blir några överläggningar före valet är MP:s roll i dessa - de kan mycket väl vara ur riksdagen i höst. Skall de ändå vara med, men inte riksdagspartiet SD? 

SVT:s Mats Knutson: _"Att Jimmie Åkesson blev tittarnas favorit i två ämnen kan ha flera orsaker. En förklaring är Sverigedemokraternas unika position i svensk politik. I och med att inget av de andra partierna vill samarbeta med SD har partiet hittills aldrig behövt kompromissa i riksdagen.
_

Det ger Sverigedemokraterna en unik position där partiet i princip kan kritisera allt de andra partierna gör eller har gjort.

En annan förklaring till tittarnas höga betyg är att Sverigedemokraterna har en hög profil i bägge dessa frågor. Invandrings- och flyktingpolitiken är partiets hjärtefråga och här har partiet också mycket stort förtroende bland väljarna. Även i frågor som rör lag- och ordning har SD en stark ställning bland väljarna, vilket innebär att också detta är något av en ”hemmaplan” för SD-ledaren."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-migrationen-hetaste-fragan-i-debatten-sd-ledaren-vann-pa-hemmaplan

En tolkning ger då det paradoxala resultatet att genom att hålla SD utanför alla överenskommelser i migrationsfrågorna så ökar man bara deras inflytande.

[VSK]
2018-05-07 10:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#51

🤪

[[eskils_]]
2018-05-07 10:48
#52

#50 Intressant partiledardebatt i Agenda igår. Ja, väljarna verkar vara rejält trötta på undanglidande svammel och lögner från politikerna.

"Och både när det gäller ämnet lag och ordning och ämnet migration så tycker tittarna att SD-ledaren Jimmie Åkesson gick segrande ur debatten.

I både debatten om lag och ordning och i den om migration svarade 30 procent att Jimmie Åkesson hade gjort bäst ifrån sig. Vanligaste motiveringen till varför man valde Åkesson var ”Sa sanningen”."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-var-bast-i-debatten-enligt-tittarna

Apropå trådrubriken… 😉

[VSK]
2018-05-07 10:49
#53

#52

Du har rätt gällande rubriken. Fattas ett k.

[[eskils_]]
2018-05-07 11:20
#54

S är definitivt inte att lita på i migrationsfrågan, trots sitt utspel i fredags om skärpta regler. I gårdagens debatt i Agenda fick partiledarna frågan vilka partier som vill ha minskad asylinvandring till Sverige - endast partiledarna för M och SD räckte upp handen.

Varför räckte inte Löfvén upp sin hand?? Han sade ju för bara några dagar sedan att dagens invandring är för stor: https://www.svt.se/nyheter/svtforum/s-vill-ha-fortsatt-restriktiv-migrationspolitik-1

Tror han att väljarna inte har något minne? Tror han att väljarna inte märker när han ljuger och svamlar?

[Hayabusa]
2018-05-07 11:27
#55

#54 Precis vad jag tänkte. Sedan flinande han och tyckte att de (dvs S, MP & V) hade ett bra samarbete och de brukade alltid kompromissa ihop något bra (Lövin). Nej, det tre står ju långt ifrån varandra i frågan om migration och jag har svårt att se hur de ska kunna få ihop en deal som alla tre är nöjda med. Kommer inte att hända.

Den "hårda linjen" från S i migrationsfrågan är enligt min mening endast ett sätt att vinna röster - i ett skarpt läge så kommer det att bli en urvattnad överenskommelse utan betydelse.

Annons:
[Göstage]
2018-05-07 19:32
#56

#49 Att det skulle bli sura reaktioner på Kristerssons närmande till SD är inget som förvånar. Men:

_"Nu sätter Jimmie Åkesson (SD) press på Moderatledaren Ulf Kristersson.
Sätt dig ned och förhandla med mig, är budskapet.
_

– Jag hoppas att hans utspel inte bara var tomma ord, säger Åkesson.

_Att Ulf Kristersson (M) i samband med söndagens Agendadebatt öppnade för att samtala om migrationen med samtliga partier, även SD, har väckt starka reaktioner. Jimmie Åkesson menar att det var väntat.
_

– Reaktionerna från Löfven, Lööf och Björklund vad gäller att även inkludera SD i blocköverskridande samtal om migrationspolitiken, är inte oväntade, säger han."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/L0GA3x/akesson-satt-dig-ned-med-mig-kristersson

[Göstage]
2018-05-08 16:01
#57

Ebba Busch Thor vill ha med SD i förhandlingarna om en bred parlamentarisk uppgörelse om migrationspolitiken.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/integration--invandring/kd-bjuder-in-sd-till-samtal-om-migrationspolitiken/

[Göstage]
2018-05-08 21:00
#58

"Svenska politiker har fört en inkompetent migrationspolitik i åratal. En "bred överenskommelse" efter valet innebär sannolikt en fortsättning", påpekar Ann-Charlotte Marteus på Expressens ledarsida. Hon skriver vidare:

"Men vad talar egentligen för att ordentliga analyser kommer att göras framöver? Vad talar för att migrationspolitiken utformas så att den blir långsiktigt hållbar för kommuner, välfärd och integration, exempelvis? Vad talar för att det infinner sig en beredskap för att snabbt förändra regelverk när omvärlden förändras? En långsiktigt hållbar politik för landet måste vara flexibel, den kan inte vara huggen i sten.  Det är inte mycket som talar för en sådan utveckling.

Nu reses röster för en bred parlamentarisk överenskommelse. Men det är ju precis den sortens förhandlingar som har präglat migrationspolitiken sedan 2004. M och S försöker hålla emot medan C, L, KD, MP och V vill ha generösa regler. För småpartierna handlar det ofta om moraliska imperativ: "Vi vill ha det så här för att det är rätt." Och då är konsekvenserna ointressanta. Med samma ingredienser kan ingen förvånas om resultatet blir detsamma."

 http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/sverige-lar-fortsatta-att-ha-en-inkompetent-migrationspolitik/

SD kan nog vara tacksamma om de inte blir tillfrågade om att vara med i den nya härvan…

[Hayabusa]
2018-05-09 09:33
#59

#58 Det är väl precis det som jag befarar. Att efter valet lär det vara "som vanligt".

Widar var med i gårdagens Aktuellt (SVT2) och sa en hel del vettiga saker. Här är en annan vettig (enligt min mening) text från Widar:

http://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/?blog=2518025

[Göstage]
2018-05-09 09:42
#60

Ja, Widar tillhör en handfull skara i media som varit ärliga och konsekventa under hela förfasen av den nationella turbulens vi befinner oss i.

[Göstage]
2018-05-26 19:02
#61

#0 "Valet 2018 är förlorat för de stora maktpartierna i svensk politik. Men det kan också, på längre sikt, bli ett startskott för den försoningsprocess som måste till mellan stora delar av folket och dess företrädare. Det förutsätter att politikerna slutar betrakta väljarna som idioter som man enkelt kan förleda. Det förutsätter en uppriktig ursäkt. Det förutsätter att politiken återigen handlar om något större och mer visionärt än vem som kan plocka flest symboliska poänger på att ta mest avstånd ifrån SD."

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-maktpartiernas-ödesval-1.6210801

Alice Teodorescu anser att politikerna är skyldiga folket en ursäkt för att ha idiotförklarat dem, men det tycker jag inte längre är nödvändigt. Folket har nog  trots allt hela tiden vetat vilka som är de verkliga idioterna.

[Hayabusa]
2018-05-26 19:10
#62

#61 👍

Annons:
[Göstage]
2018-05-28 08:55
#63

#61 Kanske ett försök till ursäkt från biktstolen?

"Ulf Kristersson, M, målar upp en mörk bild av utvecklingen i Sverige i en intervju med ansedda Financial Times."---

"Både alliansen och de rödgröna partierna är djupt splittrade i migrationsfrågan. Något som märktes senast i Centerpartiets stöd till regeringen i frågan om att ge cirka 9 000 ensamkommande unga en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd för studier. – Vi har ett problem, de har ett problem, Sverige har ett problem. Förr eller senare kommer vi behöva lösa det. Förutsättningen är att Moderaterna och Socialdemokraterna gör det tillsammans. Vi har varit med och skapat den här röran, nu måste vi vara en del av att lösa det, säger Ulf Kristersson till FT."

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/kristersson-vill-samarbeta-med-s-vi-har-skapat-den-har-roran/

[Göstage]
2018-07-18 12:52
#64

#0 "Flyktingkrisen hösten 2015 har, som den bulgariske statsvetaren Ivan Krastev beskriver i den nya boken “Efter Europa”, blivit Europas 11 september. På samma sätt som terrorattackerna i New York och Washington 2001 förändrade den amerikanska självbilden har flyktingkrisen lett till ett nytt stämningsläge och en ny medvetenhet både om nationella och europeiska identiteter. Samtidigt tvivlar många väljare på de gamla partiernas förmåga att hantera det faktum att Europa sannolikt står inför decennier av stort migrationstryck från Mellanöstern och Afrika. Det politiska etablissemang som idag konkurrerar om väljarnas gunst är trots allt till stor del detsamma som lät flyktingkrisen hända."--- 

http://www.gp.se/ledare/dahl-även-svenska-vägar-bär-till-rom-1.7212409

"Det politiska etablissemang som idag konkurrerar om väljarnas gunst är trots allt till stor del detsamma som lät flyktingkrisen hända" - låt oss inte glömma det på valdagen!

[Göstage]
2018-07-29 17:25
#65

Problemen varierar, medan de inbördes beskyllningarna är likartade, och det gynnar bara de som ställts utanför i alla lägen , tycker Alf Solander, författare och rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, Stockholm i en debattartikel:

"Denna sommar brinner Sverige. Politiker och höga tjänstemän inom försvaret bedyrar alla sin oskuld."---

"Mönstret känns igen. Andra år har vi översvämningar när älvar och vattendrag löper amok. Blir det varmt slutar tågen att rulla. Blir det kallt slutar också tågen att rulla. På Arlanda är asfalten i upplösning. 

Men politikerna reagerar, då som nu, med att skylla på varandra. Det är alltid någon annans fel, någon annans ansvar, någon annan tjänstemans, någon annan politikers, någon annan regerings. Ändå känns det så enkelt att se orsaken."---

"Det är i denna kontext vi ska förstå SD:s framgång. Som en utbredd frustration över ett samhälle som inte fungerar som vi anser att det ska fungera – och politiker som duckar.

Det är ingen slump att Jimmie Åkesson fokuserar på ”folkhemmet” i sin retorik. Sverige är fullt av människor som minns det gamla väloljade maskineriet, och det spelar ingen roll om den bilden anses irrelevant eller romantiserad."---

"Varje gång en politiker eller hög tjänsteman inte tar ansvar och skyller ifrån sig skapar de en förstärkt grogrund för nya röster till SD. Det handlar om att ta ansvar, inte bara ha ansvar. Det är det enda som kan hindra SD från att växa."

https://www.expressen.se/debatt/sa-gynnar-skogsbranderna-sverigedemokraterna/

Carmarino
2018-07-29 18:29
#66

#65 Så sant så.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Emo
2018-07-30 05:39
#67

#65 Bra skrivet. Önskar att fler hade insett det tidigare. Det är så svårare att rätta till något som gått fel än att göra rätt från början. Tyvärr blev vi som vill att det skulle göras rätt kallades för allt annat än kloka.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[Göstage]
2018-08-10 21:27
#68

Johan Hakelius har tröttnat på den skenheliga sjuklövern och deras positionerande mot SD:

"Jag vet förstås vad lösningen är bland verkliga renhetsivrare: den stora koalitionen. Inte alla för en, utan alla mot en. En riktigt bred sammansvärjning vore bra för stabiliteten, säger de. Men den måste vara så bred att riksdagen blir oviktig.

Det är här någonstans de förlorar mig. Det är någonting grundläggande fel med en demokratiuppfattning som ser en riksdag där det faktiskt förekommer debatt, kompromisser och riktigt beslutsfattande, som ett problem. Rent av som ett hot. 

Jag förstår att det är enklare att vara statsminister utan att riksdagen besvärar. Det vore också enklare att jobba på restaurang, om man slapp besväret med alla matgäster. Men då har man liksom missförstått syftet med institutionen."---

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/sluta-larva-er-om-sverigedemokraterna/

[Göstage]
2018-08-31 06:54
#69

#63 Det är skönt när fjällen slutligen faller från ögonen på någon som famlat i blindo - synd att det inte samtidigt automatiskt ger klarsyn åt de övriga i den pakten…

_"– Jag tycker att jag som många andra borde ha sett problemen i svensk migrationspolitik mycket tidigare! Vi borde för länge sen ha lagt den svenska migrationspolitiken och sett de här svåra utmaningarna och att väldigt öppna gränser inte fungerade i den svenska välfärdspolitiken, förklarade Ulf Kristersson för Expressen i SVT:s studio efter utfrågningen.
_

– Det är vi många att kunna vara självkritiska emot, sa Ulf Kristersson."---

_– Jag tror inte att Sverige kan ta emot 40–50 000 nyanlända varje år. Jag tror att vi behöver en stram immigrationspolitik de kommande åren, säger han. De som har fått avslag på en asylansökan måste också avvisas effektivare, menade han:
_

– Ett nej måste vara ett nej, säger Ulf Kristersson.

 Ulf Kristersson var också öppen med sprickorna i alliansen på den här punkten.  Centerpartiet driver frågan om familjeåterförening. Här markerade Ulf Kristersson en tydlig skillnad med Centern.

– Det kommer för många till Sverige både som asylsökande och som anhörighetsinvandrare, säger han. Moderatledaren fortsatte: – Jag känner med Annie och med själva frågan, men jag tycker att svensk migrationspolitik borde dra lärdom av misstagen vi gjorde tidigare, sa han utan omsvep. – Alliansen tycker olika, sa Ulf Kristersson om alliansens migrationspolitik. – Vi kan inte ha generösare regler än andra EU-länder, menade han i en kommentar till hur Sverige ska hantera flyktingar från krigets Syrien."---

#0 Visst fick vi den där svekdebatten som nämns i TS till slut, när Löfvens siffror närmar sig Juholts och Kristerssons närmar sig AKB. Och vad händer med Annie Lööfs Centern? Svend Dahl, fil. lic i statsvetenskap skrev  i en krönika i DT i somras om vad som kan vänta hennes parti:

"Till hösten kommer någon kort sagt att bli besviken - antingen de som röstat på C som en markering mot SD eller de som gillar Centerpartiets sakpolitiska ställningstaganden. Det blir sanningens ögonblick för Annie Lööf."

https://www.dt.se/artikel/opinion/ledare/svend-dahl-hur-det-an-gar-i-valet-kommer-annie-loof-att-gora-manga-av-sina-valjare-besvikna

Jag tror inte vi ser slutet på väljarnas uppgörelse med partierna i den här valrörelsen, den kommer att leva vidare i takt med att notan växer.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/ulf-kristersson-i-stor-utfragning-i-svt/

Ett erkännande av Kristersson som gjorde det värt ett tillfälligt återbesök på Politik iFokus för att knyta ihop (?) den här tråden! 😉

Edit.

Annons:
[VSK]
2018-08-31 07:01
#70

#69

Hade man enbart läst talet så hade man kunnat tro att Uffe snott nåt annats partis förslag från förra valet.

[[eskils_]]
2018-09-03 19:01
#71

#69 Ja, ju mer fjäll som faller från politikers (och andras) ögon, desto bättre! 👍

Dramat lär fortsätta efter valet, som sagt.

(Kul att se dig här igen!)

[Göstage]
2020-09-13 18:31
#72

#50 ff Dana Pourkomeylian, jurist och liberal debattör, sätter spotlighten på Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven och deras snabba förflyttning in i Sverigedemokraternas fotspår.

"På högsta politiska nivå har Socialdemokraterna och Stefan Löfven gått från att svära på att SD:s politik aldrig får bli verklighet, till att acceptera framlagda förslag om kraftig minskad asyl- och arbetskraftsinvandring, kvoter i flyktingmottagandet samt slopade straffrabatter för unga. Att lägga fram den politik som SD förespråkat men desperat försöka att inte låta som SD och samtidigt anklaga alla andra för att normalisera SD:s politik verkar blivit S nya paradgren."---

"Från att slå ifrån sig all form av kritik mot den misslyckade integrationen till att mena att den ”glasklart” har en roll i den urartade gängkriminaliteten. Från att långsamt röra sig mot SD och hoppas att ingen märker flytten, till att rusa mot SD och hoppas att ingen hinner se. I sin iver att brunsmeta de högerpartier som hörsammat kopplingen mellan den misslyckade integrationen och gängkriminaliteten har vänsterpartierna krattat manegen för Sverigedemokraternas tillväxt."---

GP debatt

[Hayabusa]
2020-09-13 20:13
#73

#72 👍

[Göstage]
2020-09-22 13:04
#74

Sossarna ägnar sig åt konspirationsteorier- borta är tiden då de kunde styra sju(k)klövern…

"Löfven: V ger SD inflytande – via ”bulvanen Kristersson.”

Fornöga
2022-09-07 08:13
#75

#72 m.fl. 2022 svarar Jimmie Åkesson på frågor från Mathias Bred från SNB om hur Sverigedemokraternas syn på kriminalitet och utanförskap nu anammats av andra partier (mer eller mindre öppet).

(MB) Det är ju många partier som i årets valrörelse gjort utspel om migration och brottslighet och de brukar då kritiseras för att låta som Sverigedemokrater. Hur ser du på att många plötsligt vill låta som er?

"– Vad jag brukar tänka är: Om de nu verkligen menar det där varför har de inte gjort någonting tidigare? Eller är det så att de bara försöker fånga upp rörelser i opinionen utan att egentligen mena vad de säger? Ibland kan jag också uppleva en viss desperation hos de andra partierna. De vill ta vår position och tar i så de spricker."---


Re:tired.

Ibland kan jag också uppleva en viss desperation hos de andra partierna. De vill ta vår position och tar i så de spricker, säger Jimmie Åkesson.
  • Redigerat 2022-09-07 08:14 av Fornöga
Fornöga
2023-10-08 07:51
#76

#75 2023 Veteranreportern Lena Mellin skriver i Aftonbladet:

"Läs det här, partiledare. Alla såg det komma. Även ni. Men ni gjorde för lite. För sent. Ni blundade."---

" Alla visste vad som skulle hända på grund av den djupa bostadssegregeringen och en omfattande migration. Men få ville tala om de problem det medförde. Utom SD. Därför håller de i taktpinnen i dag.

Alla såg det komma. Få ville prata om det. Ännu färre gjorde något – i tid."


Re:tired.

Läs det här, partiledare. Alla såg det komma. Säkerligen även ni. Men ni gjorde för lite. Och för sent.
Annons:
Pyttelite
2023-10-08 09:44
#77

#76: Skitsnack ingen kunde förutspå dagens situation och fokus har hela tiden varit på invandringen 2015 och inte det befintliga buset som faktisk agerat.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


H
2023-10-08 11:15
#78

#76 …och nu är det för sent.

Pyttelite
2023-10-08 11:23
#79

#78: Ja det är försent att be om ursäkt!!!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


H
2023-10-08 11:26
#80

#79 Att be om ursäkt hjälper inte.
Sverige får gilla läget.
Personligen tar jag mina händer från situationen som jag inte bad om.

Upp till toppen
Annons: