Annons:
Etiketträttsfrågor-integritet
Läst 1361 ggr
Schnauzertik
2016-02-03 15:43

Näthatslag

Nu är en utredning klar med förslag till nya lagar för att stoppa hot och hat på nätet.  Men kommer brotten att beivras?

Förbud mot att sprida hämndporr och annat kränkande

Hota sprida sexbilder klassas som olaga hot

Den som utsätts för kränkning kan få ersättning

Skapa hatsajter kan bli straffbart

http://www.idg.se/2.1085/1.649183/stoppa-nathat-lagar

Värd för Pensionärer

Annons:
[Bermudas]
2016-02-03 15:48
#1

Ska bli intressant vad som ska klassas som "hatsajter" jag har sett hur media sätter den rubriken på i stort sett allt som kritiserar viss politik som anses vara "den enda rätta läran" enligt media och politiker.

[AnimeV4]
2016-02-03 15:49
#2

BRA! Hoppas dock inte att PK-folket klassar sanningsenliga nyheter som hat, för då lär det ju absolut gå (mer) åt fanders med Sverige.. 😕

Schnauzertik
2016-02-03 15:59
#3

Vad som sägs i artikeln angående hatsajter är

skapa en hatsajt riktad mot en person

inlägg som säger att en utsatt person borde dö eller borde utsättas för allvarliga brott 

Värd för Pensionärer

[AnimeV4]
2016-02-03 16:01
#4

#3 Okej, tack!

Dock så lär ju regeringen och övriga PK-folk vrida och vända till Sveriges nackdel.

72mm
2016-02-03 16:22
#5

Suck.

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Vanja
2016-02-03 16:29
#6

hämndporr borde ha förbjudits så fort internet uppfanns.

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Annons:
Tjeja
2016-02-06 23:03
#7

Ja.. ska bli intressant att se hur den implementeras… 

Rädd att det kommer bli ett PK-redskap som ska hjälpa till att göra landet till en PK-diktatur. 😕

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Cragan
2016-02-07 02:02
#8

är starkt skeptiskt till en sådan lag då risken att den missbrukas för att tysta menings motståndare är på tok för stor.

om nu inte dom lagar vi har går att använda om det hänt på internet så borde nuvarande lagar uppdateras för att includera händelser på internet ist för att hitta på en ny lag.

[Bermudas]
2016-02-07 10:28
#9

Lagen gäller inte för MSM förstås…som kan få "hata" vidare i godan ro. Nu skärps reglerna mot trakasserier, smädelser och kränkningar av den personliga integriteten kraftigt av regeringen. Men den nya lagen gäller inte för journalister som använder etablerade nyhetssajter för att sprida kränkande uppgifter om enskilda. – Det är bra, säger mediebranschens topplobbyist Jeanette Gustafsdotter. http://www.tu.se/pressrum/pressmeddelanden/4188-tu-s-kommentar-om-betankandet-integritet-och-straffskydd-den-s-k-nathatsutredningen

[Bermudas]
2016-02-07 10:34
#10

"Straffansvaret för förtal ska gälla den som utpekar någon som brottslig eller lämnar andra nedsättande uppgifter som är ägnade att skada anseendet hos den som uppgiften gäller. Precis som nu ska det vara straffritt att lämna uppgifterna om det var försvarligt. Grovt förtalsbrott ska bedömas utifrån uppgiftens art och sättet för spridningen, t.ex. om och hur spridningen har skett via internet." Ur länk ovan. Med andra ord förtala folk får bara skattefinansierad media göra. Får man skriva att George Soros medvetet agerat för att söndra våra länder?

[Adri]
2016-02-07 17:28
#11

Jag kan tycka att tanken är bra men som redan skrivits så kan det trycka ner yttrandefrihet samt trycka ner meningsmotståndare så det här är något som behöver ses över och vägas noga innan det kan träda i kraft.

Internet har funnits i många år och har man tanken att på något vis komma åt problemet så bör man gå tillbaka i tiden och spåra samtliga som begått brott under årens lopp vilket är ett ofantligt stort jobb.

Det här kostar stora pengar där fler behöver anställas för att kunna ta tag i och verkligen kunna gå till roten med samtliga brottsliga händelser som redan skett och som kommer att ske framöver i tid och där ställer jag mig frågan, hur ska man kunna nå alla som genom årens lopp redan hotat och agerat på ett sätt som inte den här lagen tillåter ?

Om lagen träder i kraft år 2017 vad händer med dom som redan hunnit bli utsatta för brott innan eftersom lagar brukar träda i kraft från ett visst datum och år för att lagen ska gälla så med andra ord kan dåtid inte beivras men kommande brott efter år 2017?

Det här behövs för näthat måste självklart få ett slut men har man verkligen tänkt igenom det här beträffande dåtid där människor redan utsatts för brott och kommer lagen att gälla även dom ? det är nåt som jag tycker är högintressant i all den tid brott redan har begåtts där många utsatts och mår fruktansvärt dåligt så dom bör självklart få upprättelse.

[helga21]
2016-02-07 18:58
#12

# 3 Då kanske sajten "Vanligt folk mot Jimmie Åkesson" skulle ha platsat där?

Schnauzertik
2016-02-07 19:42
#13

#11 Lagar är  nästan aldrig retroaktiva, det skulle leda till orimliga konsekvenser

#12 Om det det förekommer inlägg av den typen så  platsar det där.

Värd för Pensionärer

Annons:
[helga21]
2016-02-07 20:31
#14

# 13 Det fanns en sajt på fb som numera heter mot Sverigedemokrater.

[Nomen Nescio]
2016-07-31 09:04
#15

_#9 "Kan en kränkning på nätet vara straffbar om samma publicering i medier inte leder till något straff? Tveksamt, tycker justitiekanslern och åklagarmyndigheten, som har yttrat sig om ett nytt lagförslag."---

"– Ska man kunna säga andra saker i medier än som vanlig person? Det är en principfråga som förtjänar att diskuteras. Det kan också bli lite märkligt utifrån den enskildas utgångspunkt att olika saker är kriminaliserade eller straffbelagda beroende på var man säger dem, säger Mikael Routsi, jurist på JK som står bakom myndighetens remissvar._

_Även åklagarmyndigheten tror att det nya lagförslaget om olaga integritetsintrång på nätet kan orsaka viss förvirring. Det är svårt att motivera att det ska vara straffritt att sprida integritetskränkande uppgifter i pressen när det, enligt utredningens förslag, kan leda till fängelse om det sker utanför det grundlagsskyddade området, skriver myndigheten i sin remiss.
JK tycker att frågan bör undersökas om lagbrottet "olaga integritetsintrång" inte också ska gälla etablerade medier."---

"I utredningen dras inga slutsatser ifall olaga integritetsintrång bör vara straffbart även vid publiceringar i etablerade medier. Anledningen är att regeringen inte ville gå djupare i frågan, när man skrev utredningsdirektiven.
– Därför finns inget underlag för att i det här sammanhanget gå vidare med det, utan i så fall får man tillsätta en ny utredning. Och ifall man vill göra det är det ytterst en politisk fråga 🤫 , säger Walo von Greyers, handläggare och expert på justitiedepartementet.
Ett lagförslag väntas lämnas för beslut nästa år."_

TT

Upp till toppen
Annons: