Arbetsmarknad

Fullt arbetsföra tränger ut de svagaste i Samhall

2016-04-05 08:39 #0 av: [Carpinus]

 "Statliga Samhall skapades med syftet att ge arbetsmarknadens svagaste – de så kallade arbetshandikappade såsom utvecklingsstörda och drogmissbrukare – en anställning och människovärde.

Ett flertal utredningar har visat att det är samhällsekonomiskt lönsamt med Samhallanställda. Men trots detta har Samhall tvingats spara och minska antalet arbetshandikappade med 9 000 personer mellan 1996 och 2015 – från 27 500 ner till 18 500. Annorlunda uttryckt: en tredjedel av arbetsstyrkan har försvunnit.
Samtidigt är behovet av Samhalljobb större i dag än någonsin med hårdare arbetsklimat och fler funktionsnedsatta."---

"Samtidigt får Samhall kritik i dag för att man anställer allt färre av de allra svagaste, exempelvis utvecklingsstörda. Samhall har nämligen ett strategiskt mål av regeringen att en viss del av arbetsstyrkan ska gå vidare ut på den reguljära arbetsmarknaden, det så kallade övergångskravet."---

"Men på FUB, Riksförbundet för personer med utvecklingsstörning, säger sig förbundsordföranden Thomas Jansson se en i hans ögon oroande utveckling:
– Det har visat sig att Samhall inte vill ha kvar svårplacerade personer. Man vill ta de enkla ärendena för att kunna nå sina mål. Det har de kunnat genom att Arbetsförmedlingen de senaste åren kunnat klassificerat i princip helt friska personer som funktionsnedsatta. Då kan Samhall skylla på Arbetsförmedlingen.
Andelen funktionsnedsatta – de med så kallad funktionshinderkod – har exploderat på Arbetsförmedlingen. Från runt 8 procent i mitten av 90-talet till runt 30 procent i dag."---

http://www.svd.se/tidigare-ordforanden-samhalls-utveckling-ar-en-tragedi


Anmäl
2016-04-05 08:44 #1 av: tlover

Många med funktionshinder vill inte ta anställning på samhall numer just för att det är så högt tempo att dom inte klarar av det. Ändå så kallas det anpassat Funderar

Är du sugen på en kopp te? Besök te ifokus, min blogg eller min tebutik
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!
Hur är du som tedrickare? delta i undersökningen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.