Jämställdhet

"Iranska män bär hijab för att stötta sina fruar"

2016-07-29 12:55 #0 av: [Nomen Nescio]

"I Iran måste kvinnor bära hijab. Nu har journalisten Masih Alinejad startat ett uppror där hon uppmanar män att ta på sig plagget, skriver Independent.
I Iran är det strikt förbjudet för kvinnor att visa sig utan slöja offentligt sedan den islamiska revolutionen 1979. Kvinnor som visar sig utan slöja eller råkar visa håret riskerar straff i form av böter eller fängelse.

Nu har den iranska kvinnan Masih Alinejad, som är journalist och aktivist, startat ett uppror mot hijab-tvånget. Hon driver sedan tidigare kampanjen ”My stealthy freedom” och delar ofta bilder på kvinnor som går barhuvade på allmänna platser. Nu uppmanar hon män att visa bilder på sig själv i hijab under hashtagen #meninhijab.

– Många män har vant sig vid att se kvinnor i obligatorisk hijab varje dag och tänker att det är normalt. Men för miljoner iranska kvinnor är den obligatorisk hijab en förolämpning mot deras värdighet, säger hon till Independent."---

Aftonbladet

Se även bl.a. trådarna

"Iranska män ger tillbaka sina fruars rättigheter"

"Fundamentalismens skugga allt tyngre över Husby"

"Egyptens kvinnor kämpar för sin frihet"


Anmäl
2017-02-13 19:18 #1 av: Carpinus

Och det fanns män som hörsammade uppmaningen.

https://www.svd.se/iranska-man-bar-sloja-i-protest-mot-utrikesministern


Anmäl
2017-07-17 15:49 #2 av: Carpinus

Om det nu är kampanjerna eller något annat så verkar det som en liberalisering kan vara på gång i Iran kring slöjbärandet. SVT skriver:

"Sedan den muslimska revolutionen 1979 har det varit förbjudet för kvinnor i Iran att visa sig utan slöja i offentligheten. Men nu publicerar iranska medier bilder där matematikern Maryam Mirzakhani, som avled på söndagen, inte bär slöja."---

"Myndigheter och medier har tidigare varit strikta gällande slöjtvånget, medan vanligt folk inte varit så noga, berättar Parham. Men något håller på att ändras.

– På senare år har det dykt upp bilder på iranska kvinnor här och där i medier, där de inte har slöja. Dessutom har polisen själv gått ut och sagt att det inte är deras favoritsyssla att agera moralpolis."---

https://www.svt.se/kultur/iranska-medier-gor-normbrott-visar-obeslojad-kvinna


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.