Terrorism

IS-avhoppare/återvändare

2017-03-13 12:51 #0 av: Hayabusa

Sverige är det land i Europa som, per capita, har hyst flest personer som anslutit till IS. För ett land, som Sverige, som på alla punkter & område går bättre än någon så är det tämligen talande betyg. Eller kanske inte? Hur bra är då Sverige på att ta hand om de som återvänder från IS? Världsbäst igen? Ansvarig minister ger svar på tal:

 "– Vi måste jobba hårdare. Säpo, polisstyrelsen och socialstyrelsen behöver samverka mer. Det är många kommuner där man inte ens vet vem som har ansvaret för dessa individer. Kommunerna behöver hjälp, säger Alice Bah Kuhnke.

Men det högsta ansvaret har ju du, varför har du inte agerat mer?

– Det kommunala självstyret och kommunallagen har ansvar för människor i den staden eller kommunen. Regeringen har ett ansvar att arbeta förebyggande och ge kommunerna de verktyg de behöver.

Är det rimligt att ansvaret ska ligga på kommunerna?

– Som det ser ut idag finns det kommuner där det fungerar väl – Umeå och Göteborg, till exempel.

Ministern pressas på konkreta exempel

När Bah Kuhnke får frågan om hon kan ge konkreta exempel på var det fungerat bra och hur många personer som man lyckats nå och avradikalisera märker man att hon blir pressad och inte kan ge några tydliga svar.

Hur många av dem återvända har avradikaliserats?

– Ingen vet.

Hur vet du då att det fungerar väl? Hur många har bemöts av sociala insatser?"

SVT:s "Agenda" har träffta avhopparen "Malik":

"I reportaget berättade ”Malik” bland annat att han inte haft någon kontakt med svenska myndigheter förutom Säpo sedan han återvände. Då det inte finns bevis för att han begått något brott (då han reste gällde inte lagen mot terrorresor, redaktionens anmärkning) är det inte aktuellt att han lagförs."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/demokratiministern-kommunerna-behover-hjalp

Anmäl
2017-03-14 08:54 #1 av: Hayabusa

Igår fortsatte dessvärre Alice Bah Kuhnke svamla...

"Samtidigt hävdar Magnus Ranstorp att Alice Bah Kuhnke kommer med flera påståenden som inte stämmer. Bland annat säger hon att arbetet med återvändare fungerar bra i Umeå, trots att kommunen inte haft något fall att hantera. Hon lyfter även – felaktigt – fram Göteborg som ett bra exempel.

– Möjligtvis tänkte hon på Örebro där det förekommer bra arbete. I Göteborg vet jag att man reellt sett inte har haft individuella skräddarsydda planer för återvändare, säger han.

Magnus Ranstorp är också skeptisk till påståendet om att 10 till 30 av de 150 återvändarna har mötts av individuella handingsplaner.

– Jag tvivlar på att det stämmer. Det var ett väldigt stort tal mellan 10 och 30, det här handlar om att veta exakt. Man ska veta exakt när man jobbar med de här frågorna. Om vi inte vet hur utmaningarna ser ut hur ska vi då kunna sätta in insatserna, det faller på sin egen orimlighet.

På frågan om hur han skulle beskriva ministerns kunskapsnivå, säger han:

– Jag tror kanske att hon inte har fått så bra briefing på området. Hon kanske också sade fel, men det stämde inte mycket i den intervjun."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/magnus-ranstorp

Anmäl
2017-03-14 09:41 #2 av: Hayabusa

Mer läsning i ämnet. Med tanke på att försvarstalet från ABK skedde på "Källkritikens dag" så blir det närmast som en parodi. Eller är det "Fake News" eller "alternativ fakta"?

"Hon försvarar också att hon lyfter fram Umeå och Göteborg som goda exempel, och hävdar att de är rustade på ett sätt som utmärker sig. I Agenda-intervjun säger sig ministern ha syftat på förberedelserna för mottagandet – inte själva mottagandet.

– Det jag syftar på var att man i Umeå och i vissa stadsdelar i Göteborg har en medvetenhet och bra förutsättningar att hantera den här typen av oerhört komplexa sociala problem. I Umeå har olika kommunala verksamheter, däribland socialtjänsten och polisen, utvecklat en kompetens i arbetet mot våldsbejakande extremism.

Men Umeå har ju inte tagit emot en enda återvändare.

– Umeå är ett av de tyvärr alldeles få exempel som nationella samordnaren lyfter fram när det handlar om att kunna hantera återvändare. Det handlar ju oerhört mycket om att vara förberedd.

Hur kan man veta att det fungerar om de inte tagit emot en enda återvändare?

– Lyckligtvis är ju återvändare sällanhändelser, men vi kan ju inte stå och vänta på att en återvändare ska behöva slussas tillbaka in i samhället, utan vi behöver rusta alla kommuner så att de är beredda när det händer."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/alice-bah-kuhnke-forsvarar-kritiserade-pastaenden-om-is-avhoppare

Anmäl
2017-03-14 14:27 #3 av: Carpinus

Krav på Bah Kuhnkes avgång hörs nu från ledarhåll, och kallelse till KU kom som ett brev på posten.


Anmäl
2017-04-01 12:10 #4 av: eskils

#2-3 Tyvärr får ABK sitta kvar, men ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism ska flyttas från hennes kulturdepartement. Inte en dag för tidigt!

Våra danska bröder har en rakare inställning till återvändande IS-mördare:

http://www.expressen.se/kvallsposten/man-akte-till-is--frantas-danskt-medborgarskap/

Tummen upp 

Självklart är de ovärdiga ett svenskt medborgarskap!!!


Anmäl
2017-06-16 09:40 #5 av: Carpinus

Lars Klint i Kvällsposten: 

"Just nu är 106 av dem tillbaka i Sverige. Ett tiotal har återvänt till Skåne. Med Islamiska Statens uppmaning att sprida terrorn ringande i öronen. Riktigt vad de gör, eller vad de planerar att göra är oklart. 

Förhoppningsvis får vi heller aldrig reda på det. 

Åtminstone inte före säkerhetspolisen."

http://www.expressen.se/kvp/kronikorer/lars-klint/avslojande-om-hur-naivt-samhallet-moter-is-krigare/


Anmäl
2017-06-19 16:48 #6 av: Carpinus

Hur avradikaliserar man en jihadist? Ingen tycks veta...


Anmäl