Kyrkan. Religion och politik

"Qatar bygger jättemoské i Malmö"

2017-05-18 17:08 #0 av: Carpinus

"Qatar har byggt Skandinaviens största moské för drygt 30 miljoner kronor – i Malmö.

"Vi är fria och oberoende", säger eldsjälarna bakom projektet.

Men investeringen är ett led i emiratets globala plan för att sprida sin salafistiska och extremt konservativa variant av islam", skriver Sydsvenskan på sin hemsida.

Artikeln är en betalartikel, men Kvällsposten har ett referat.

http://www.expressen.se/kvallsposten/ny-moske-i-malmo-sponsras-av-qatar/


Anmäl
2017-05-18 17:18 #1 av: memoirsofaclone

Varför är Qatar så angeläget om att bygga dyra moskeer i just Malmö? Finns det för övrigt inget annat som den marken kan användas till? Tycker att denna ''religionsfrihet'' misstolkas och missbrukas.

Anmäl
2017-05-18 17:24 #2 av: Carpinus

#1 Kan ju bero på den välkomnande attityden i Malmö. Som det står i KvP:
"Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunalråd, var på invigningen som kommunens representant.
– Jag tänker att alla vill sprida sin religion. Det är samma som när kristna missionerar. Vi har religions- och föreningsfrihet i landet, säger hon till Sydsvenskan."---


Anmäl
2017-05-18 17:27 #3 av: Carpinus

#0 Hoppas att bygget varit lite säkrare än vid byggandet av VM-arenor inför fotbolls-VM i Qatar 2022. Fram till november 2014 hade 1400 gästarbetare omkommit där (hur många ytterligare som dött fram till idag är en öppen fråga),

Källa.


Anmäl
2017-06-10 10:21 #4 av: Hayabusa

"Trettio miljoner kronor har regimen i Doha investerat i Malmö. Enligt de religiösa eldsjälarna i trossamfundet Wakf har inga villkor ställts om vilka imamer som ska predika eller vilket budskap som ska förkunnas.– Men man kan lugnt utgå från att Qatar satsar pengar i Malmö för att vinna själar för sin tolkning av islam, säger Mohammad Fazlhashemi.

Det senaste decenniet har både de wahabitiska diktaturerna vid Gulfen enorma summor pengar i en lång rad städer i Europa.

På så vis har ett moskébygge i Malmö också blivit en bricka i spelet i en global muslimsk maktkamp."

https://www.hd.se/2017-06-10/muslimskt-maktspel-bakom-terror-i-teheran-och-moske-i-malmo

Anmäl
2017-07-03 12:47 #5 av: Carpinus

KD föreslår på Expressen debatt ett förbud mot utländsk finansiering av moskéer, något som möter såväl förståelse på tidningens ledarsida. (Andra debattörer vill förbjuda wahhabismen och salafismen i Sverige.) Expressens ledarsida skriver:

"Den utländska finansieringen är en starkt bidragande orsak till den snabba spridningen av islamistisk extremism runtom i världen. Saudiarabien och flera andra länder har ända sedan 1960-talet aktivt arbetat för att sprida sin bokstavstrogna, salafistiska islamtolkning. Enorma belopp har lagts på moskébyggen, utsända imamer och koranöversättningar, något som beskrivs väl av Bitte Hammargren i boken "Gulfen - En framtida krutdurk".

I Sverige har Qatar exempelvis bidragit med 30 miljoner kronor till Skandinaviens största moské som invigdes i Malmö i april och Saudiarabien tog hela notan för Göteborgs moské som stod klar för sex år sedan.
Utfallet av ett halvt sekel av ideologiexport är katastrofalt för världen. När klanen Saud i början av 1900-talet började ta makten över det som skulle bli Saudiarabien var wahhabismen eller salafismen en obskyr sekt i Arabiens inland. I dag har den stark påverkan på tolkningen av islam i såväl den islamiska världen som i Europas förorter. Saudiarabien har därmed sått ett frö till den våg av jihadistiskt våld som plågar såväl krigens Syrien och Irak som terrordrabbade huvudstäder i väst."---

"Den svenska inställningen till salafismens spridning har präglats av naivitet."--- (Och där kom det ordet igen...)

http://www.expressen.se/ledare/oljepengarna-har-skapat-ett-monster/


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.