Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Försvarspolitik

Jonas, Gudrun, Vladimir och Aurora 17

2017-06-17 08:24 #0 av: Carpinus

Nätverket "stoppaurora17 nu" i vilket bland annat Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Ung Vänster, fredsnätverket Ofog, Sveriges Kommunistiska Parti och Palestinska riksförbundet ingår, protesterar mot Sveriges medverkan i övningen Aurora17 och hetsar mot att det inte finns några formella hinder att amerikanska kärnvapenbestyckade fartyg lägger till i Göteborgs hamn.

Samtidigt blundar man för det faktum att den ryska kärnvapenbestyckade ubåten Dmitriy Donskoy ("elefanten i porslinsaffären") och den med kärnvapenmissiler försedda kryssaren Peter den Store nu under sommaren glider förbi Göteborgs skärgård och in i Östersjön för att ansluta sig till de ryska kärnvapenbestyckade fartyg som finns stationerade där.

I höst kommer ryssarna även att transportera ett flytande kärnkraftverk på pråmar genom Öresund och förbi Göteborg, men om detta talar nätverket icke. Intressant f.ö. att se vilka kamrater Vänsterpartiet (tillsammans med sin gamla partiledare) lierar sig med. Putin har vänner att lita på - that´s what friends are for...

Se även

http://www.expressen.se/ledare/putin-maste-alska-den-svenska-fredsrorelsen/


http://www.expressen.se/gt/debatt-gt/fredsrorelsen-blir-villiga-redskap-for-desinformation/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-18 04:19 #1 av: memoirsofaclone

Till skillnad från USA har Ryssland två större städer (St Petersburg och Kaliningrad) med tillhörande hamnar i Östersjön, konstigt att folk glömmer det varje gång de hetsar upp sig över diverse ryska objekt i vattnet. Hur skulle de annars frakta in ubåtar och annat om inte via Östersjön? Köra upp dem över norra ishavet och frakta dem på en rullvagn landvägen? Sedan är det såklart aldrig trevligt med kärnvapen, oavsett var de kommer ifrån. Men det är ju ingen slump att sådana här händelser sker i samband med Nato-övningar och andra övningar där USA är inblandade. Jag tror inte att USAs tryckande närvaro i Östersjöområdet bidrar till mer fred. 

Anmäl
2017-06-18 07:27 #2 av: Carpinus

#1 De flesta är säkert medvetna om  Rysslands gränser och vilken väg  ryssarna måste ta sig in i Östersjön för att komma till sina hamnar. Det som tråden behandlar är att "fredsrörelsen" är de som inte tycks vilja låtsas om detta. Ett besök av amerikanska örlogsfartyg i Göteborgs hamn i samband med en övning motarbetas på alla sätt, medan just dessa människor inte tycks vara medvetna om den reguljära passagen av ryska kärnvapenbestyckade fartyg i vårt närområde. Hade fredsrörelsen vänt blicken åt andra hållet åtminstone någon gång så hade deras protester känts trovärdigare.

Att Trump säger att Europa måste försöka klara sig själva militärt har inte medfört någon märkbar nedtrappning från rysk sida, snarare är risken stor att de på olika sätt kommer att försöka utnyttja detta, samtidigt som Sverige får försöka söka sig till flera försvarsallianser. Det är bara att googla på "Sverige" och "försvarssamarbete" för att se hur det knyts nya avtal med de övriga nordiska länderna , med England, med Polen o.s.v. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-18 14:01 #3 av: memoirsofaclone

Jag vet inte exakt hur fredsrörelsen tänker men med tanke på att USA är den överlägset största och aggressivaste militärmakten i världen och rör sig allt närmare Rysslands gränser så är det logiskt att det kommer ett svar. 

Det är inte bara Trump som bestämmer i USA, för bara några veckor sedan slog amerikanska försvarsministern fast att USA kommer hjälpa Sverige vid ryskt angrepp, så det verkar vara lite delat där. Dessutom ändrar sig Trump hela tiden. Men så länge man målar ut Ryssland som den självklara skurken i allt så lär det inte bli någon fred dessvärre. 

Anmäl
2017-06-18 14:40 #4 av: Carpinus

Hur korkade vissa amerikanska makthavare i allmänhet och Trump i synnerhet kan förefalla vara så skrämmer de mig inte på långa vägar som Vladimir Putin. Det får räcka med det här utdraget ur Expressenledaren som det länkas till i trådinledningen som förklaring:

"Nyligen konstaterade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att Ryssland moderniserar och producerar nya taktiska kärnvapen, eller slagfältskärnvapen. Dessa lättare kärnvapen är i ett avseende betydligt farligare än katastrofala "Hiroshimabomber": tröskeln för att använda dem kan paradoxalt nog vara lägre eftersom de inte ofrånkomligen leder till ett fullskaligt globalt kärnvapenkrig.

När Ryssland militärövar, avslutar man numera med att sätta in simulerade kärnvapenattacker. Vladimir Putin sticker på intet sätt under stol med att han kan tänka sig att använda kärnvapen. 2015 hotades Danmark med kärnvapenmissiler i det fall landet skulle ansluta sig till ett USA-styrt missilförsvar.

Nätverkarna mot Aurora 17 blir mycket förolämpade när de anklagas för att vara naiva eller för att gå Rysslands ärenden. Men det är helt legitima anklagelser så länge de enögt definierar Nato och amerikanska kärnvapen som ett hot mot världsfreden, samtidigt som Ryssland - med bland annat annekteringen av Krim på sitt cv - kommer undan."---

Detta är tydligen inget som skrämmer Jonas och Gudrun och deras röda vänner.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-18 18:25 #5 av: ludden

#3 Hört talas om demokrati? Varje land bestämmer själva om dom vill gå med NATO och dom har själva valt att göra det ska Ryssland bestämma vad andra länder gör?

Bojkotta Lika Villkor som sysslar med härskarteknik.

Anmäl
2017-06-18 19:43 #6 av: memoirsofaclone

#5 Dock är det ju en betydande del massmedier som t ex nämnda Expressen som påverkar hur folket tänker. Det är rätt uppenbart att de flesta av våra stora massmedier är mer eller mindre antiryska och ibland kommer med rena lögner alternativt förvridningar och utelämningar av relevant information så att läsaren ska missförstå. Är rätt säker på att detta sker i Ryssland också, fast tvärt om då. 

Anmäl
2017-06-19 09:30 #7 av: ludden

#6 Vad menar du? Vad har massmedia med NATO att göra? Lettland, Polen, Estland som finns nära Ryssland röstade för ett medlemskap i NATO så kan du utveckla hur du menar att USA tränger sig på Ryssland? Ryssland har ju slängt ut alla västerländska organisationer och anklagat dom för spionera.

Ryssland hotar Danmark med kärnvapen och sa att man skulle förvandla Polen till aska. Och fredsrörelsen i Sverige tiger.

Bojkotta Lika Villkor som sysslar med härskarteknik.

Anmäl
2017-06-19 22:55 #8 av: memoirsofaclone

#7 Man kan välja hur man vill vinkla nyheter. De stora svenska massmedierna har valt en antirysk vinkel, målar upp Ryssland som ett stort monster som är orsaken till allt dåligt, som vill ta över hela världen och attackera alla andra länder. T ex DN har mer eller mindre kört med någon sorts Nato-propagandakampanj. Detta påverkar människor, även när de röstar. 

Hur USA tränger sig på Ryssland? Nato är styrt av USA, dvs Natos mark är USAs mark. T ex har de byggt upp nya raketbaser i Rumänien, har även funnits planer på att göra likadant i Polen.  Om man tar en titt på USAs offensiva krigshistoria, känns det verkligen bra? 

Kärnvapenhoten fungerar mest som markeringar, det är knappast troligt att de skulle göra verklighet av dessa hot. Terrorbalans, det var ju någon rysk politiker som hävdade att Ryssland kan förinta USA genom att spränga jättevulkanen i Yellowstone och då bokstavligen förvandla USA till aska, men det är såklart inget de kommer göra då det skulle drabba dem själva också.  Men de kan, det är det viktigaste. Ryssland är beroende av ekonomiska relationer med andra länder, då går det inte att bete sig hur som helst. Det enda som hänt i praktiken är att de annekterat Krim-halvön vilket 90% av befolkningen där röstade för då den ryska minoriteten är förtryckt i de fd europeiska sovjetstaterna. 

Anmäl
2017-09-16 15:57 #9 av: Carpinus

Riksdagsmannen  Rasmus Ling från Miljöpartiet skriver i en debattartikel i GP idag att han beklagar att den yttersta vänstern beretts möjlighet att ingå i demonstrationsorganisationen mot Aurora som manifesterar idag. Ling skriver bland annat:

"Bakom manifestationen står ett 30-tal grupper. Många av dem långt ut på den yttersta vänsterkanten som Revolutionär kommunistisk ungdom, Kommunistiska partiet och Rättvisepartiet socialisterna. Samtidigt står Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ med som arrangörer, och beklagligt nog har också en partikollega till mig valt att tala på manifestationen."---

"Kommunismens brott mot mänskligheten är ohyggliga, med fler offer än nazismen. Men kommunismen historia handlar inte enbart om folkmord längre tillbaka i historien. Fram till 1990-talet var den närvarande i Sveriges omedelbara närhet, i Polen och i Baltikum. Det var ett auktoritärt samhällsystem, med förföljelse av oliktänkande och med brist på grundläggande fri- och rättigheter. Ytterkantsvänstern som i dag manifesterar mot Aurora i Göteborg, stod bakom detta förtryck."---

"De vänsterextrema grupperna må i dag inte vara lika framträdande som högerextremisterna. Det är dock på intet sätt en ursäkt för att inte hålla en tydlig anständighetslinje. På samma sätt som vi med rätta kan kräva av den anständiga högern att motarbeta extremism, är det minsta vi kan begära är att vänstersidan inte legitimerar ytterkantsvänstern."

"Motståndet mot Aurora infiltrerat av kommunister" (GP Debatt)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-21 09:08 #10 av: Carpinus

Vid helgens manifestation på Gotland mot försvarsövningen Aurora medverkade bland annat Miljöpartiet på Gotland, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Socialistiska partiet och Kommunistiska partiet.
 Och så hölls det tal av en person som medverkar i Fria Tider, som anses stå SD nära.

https://www.facebook.com/photo.php?

fbid=10154915481492337&set=a.10150095369952337.267226.613902336&type=3&theater
http://www.dagensarena.se/opinion/granad-vanster-gar-hoger/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fria_Tider

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-21 10:00 #11 av: JonasDuregard

#0 Om nätverket heter "stoppaurora17 nu" vore det kanske snarast konstigt om de uttalade sig om massor av saker som inte direkt har med aurora att göra. 

Om du frågar till exempel Vänsterpartiet vad de tycker om ryska kärnvapenubåtar är jag säker på att du kommer få ett fördömande. 

Om du startar ett nätverk mot ryska kärnvapen i Östersjön och jobbar lite på det skulle du kanske kunna få V att gå med. 

Sedan vet jag inte vilket inflytande Sverige har över båtar som passerar utanför(?) vårt territorialvatten (till skillnad från vilka militärövningar vi deltar i som vi har nära 100% inflytande över), men protestera kan vi alltid. 

Jag hittar inget specifikt fördömande från till exempel moderata ungdomsförbundet mot Dmitrij Donskoj. Det skulle kunna betyda att MUF är en samling Putin-vänner, men jag tycker det låter långsökt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-09-21 10:04 #12 av: Carpinus

#11 Så du tycker alltså att jag skall starta ett nätverk mot ryska kärnvapen i Östersjön för att få höra Vänsterpartiets åsikt i frågan?Skrattar

Vill du att höra ett fördömande från MUF mot Dmitrij Donskoj ? Starta ett nätverk vettja, de hänger nog gärna på! Tummen upp

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-21 11:04 #13 av: JonasDuregard

#12 "Så du tycker alltså att jag skall starta ett nätverk mot ryska kärnvapen i Östersjön för att få höra Vänsterpartiets åsikt i frågan?Skrattar"

Nej, för det ändamålet räcker det nog med att skicka ett mail. Jag menar om du vill att det ska finnas ett nätverk som uttalar sig om ryska ubåtar. Åtminstone borde du inte förvänta dig att 

"Vill du att höra ett fördömande från MUF mot Dmitrij Donskoj ? Starta ett nätverk vettja, de hänger nog gärna på! Tummen upp"

Precis min poäng. Att de inte uttalat sig genom existerande nätverk är kan inte användas som bevis på att MUF är positiva till ryska atomubåtar. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-09-21 11:08 #14 av: JonasDuregard

#0 Är det detta nätverket vi talar om: http://stoppaaurora.se/om-oss/

Jag ser varken V, KP eller FI i listan, är listan föråldrad eller finns det ett annat stoppa aurora-nätverk?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-09-21 11:22 #15 av: Carpinus

Javisst vore de uppseendeväckande om fredsduvorna (ironi!) i Vänsterpartiet och Fi tog avstånd från Zapad till exempel?

"Jag är inte orolig. Det finns inga som helst tecken på att Ryssland ska invadera Sverige. Alla tyckare och förståsigpåare pratar väldigt entydigt om det", sade Gudrun Schyman på Gotland på frågan om en möjlig rysk upptrappning. 

Bland annat den här tyckaren räknas alltså inte?

"Ingen litar på Ryssland och Zapad 17". skriver Folkbladet ("med Socialdemokratiska värderingar") på ledarplats.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-21 11:41 #16 av: Carpinus

#14  Nätverket stoppaurora17.nu som anordnade demonstrationen i Göteborg består enligt deras egen uppgift av drygt 20 organisationer och partier, bland andra Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ, Kommunistiska Partiet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Partiet, Sveriges Kommunistiska Parti och Ung Vänster. Hela listan här.

 På Gotland var det Miljöpartiet som kallade till demonstration i lördags tillsammans med bland andra Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Socialistiska partiet och Kommunistiska partiet.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-21 12:24 #17 av: JonasDuregard

Högst oklart vad det är för nätverk. 

Borde inte nätverket stoppaurora17.nu registrera domänen stoppaurora17.nu? Längre ner i debattartikeln du länkar till kallar de sig själva stoppaurora17.se, som inte heller finns. Däremot finns http://stoppaaurora.se men de listar andra organisationer. Handlar debattartikeln möjligen om ett lokalt initiativ i Göteborg och det är lokalföreningar av partiet som är med? För att parafrasera C H: Nån jävla ordning måste det väl vara i ett nätverk?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-09-21 12:36 #18 av: Carpinus

#17 Ja du, jag har inga starka förhoppningar om "någon j-a ordning" i de kretsarna det är frågan om.

Om vi då istället  tittar lite på "stoppa.aurora17.se" så kan man på deras sida läsa artiklar av bland annat Stig Henriksson, Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson och av Miljöpartisten (ännu så länge) Valter Mutt. Där står även vilka organisationer som ingår i nätverket, och de visar sig sammanfalla (med några tillkommande organisationer?) med de som står i uppropet från stoppaurora17.nu  ovan. Allt tyder på att man bara bytt "nu" mot "se".

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-21 13:26 #19 av: ludden

#13 Vänsterpartiet har ju röstat för försvarsövningar och värdlandsavtalet med Nato. 

Aktivister tog sig in på ett skyddsobjekt då kan man knappast kalla dom för fredliga, snarare terrorister.

Bojkotta Lika Villkor som sysslar med härskarteknik.

Anmäl
2017-09-21 16:11 #20 av: JonasDuregard

#19 Var det där riktat till mig verkligen? I så fall får du förklara kopplingen till det jag skrev i #13. 

"Aktivister tog sig in på ett skyddsobjekt då kan man knappast kalla dom för fredliga, snarare terrorister."

Jag har inte kallat någon vare sig fredlig eller terrorist, men jag antar att de du talar om menar fredlig i bemärkelsen att de inte skadat någon person. 

Terrorism är något helt annat, så där har du uppenbart fel. Det finns visserligen ingen exakt gräns men alla definitioner verkar innefatta någon variant av "våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål i syfte att skapa skräck", och att olovligen befinna sig på ett skyddsobjekt uppfyller ju inte något av de kriterierna. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-09-21 21:01 #21 av: ludden

#20 Kopplingen är ju att både V, MP och F! försvarar dessa pajasar som begår brott när dom tar sig in på ett skyddsobjekt.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skyddsobjekt

Media tyckte att försvarsanställda sysslade med sabotage mot protesten när dom  Swish-överförde 1 kr och det är sabotage är det terrorism att ta sig in på ett område där det är förbjudet att vistas enligt skyddslagen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forsvarsanstallda-forsokte-sabotera-demonstration

Bojkotta Lika Villkor som sysslar med härskarteknik.

Anmäl
2017-09-21 21:19 #22 av: JonasDuregard

#20 "Kopplingen är ju att både V, MP och F! försvarar dessa pajasar som begår brott när dom tar sig in på ett skyddsobjekt."

Igen, vad har det med vad jag skrev att göra? Funderar

"Media tyckte att försvarsanställda sysslade med sabotage mot protesten när dom  Swish-överförde 1 kr och det är sabotage är det terrorism att ta sig in på ett område där det är förbjudet att vistas enligt skyddslagen."

Lustigt sätt att se på saken. Jag har svårt att se kopplingen mellan vad media kallar sabotage och vad du kallar terrorism Glad. Menar du att eftersom någon annan haft fel först så tänker du minsann också ha fel?

För övrigt: Tycker du det är orimligt att kalla det sabotage? Om syftet verkligen var att åsamka ekonomisk skada låter det som en rimlig benämning. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-09-21 22:30 #23 av: ludden

#22Som vanligt skyller vänstern ifrån sig. Ni vägrar kritisera Ryssland när atomubåten gick in i Östersjön det var knäpptyst från V, MP, kommunisterna.

Jag mötte vänsterpartister med Sovjetiska flaggor i somras som gjorde reklam för stoppa Nato vid Sergels torg den 9 september. Ränderna går inte ur.

Lustigt sätt att se på saken. Jag har svårt att se kopplingen mellan vad media kallar sabotage och vad du kallar terrorism Glad. Menar du att eftersom någon annan haft fel först så tänker du minsann också ha fel?

Varför skulle jag ha fel LÄS skyddslagen för det kan du inte ha gjort innan du kritiserade mig

En gång röd alltid röd som sagt. Du vill inte ens kritisera "Stoppa krigsövningen Aurora" trots sovjetiska flaggor och intrång på skyddsobjekt. 

I Ryssland gör man nu propaganda av detta! 

http://cornucopia.cornubot.se/2017/09/kremls-propaganda-tv-intervjuar-aurora.html

Bojkotta Lika Villkor som sysslar med härskarteknik.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.