Försvarspolitik

Jonas, Gudrun, Vladimir och Aurora 17

2017-06-17 08:24 #0 av: Carpinus

Nätverket "stoppaurora17 nu" i vilket bland annat Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Ung Vänster, fredsnätverket Ofog, Sveriges Kommunistiska Parti och Palestinska riksförbundet ingår, protesterar mot Sveriges medverkan i övningen Aurora17 och hetsar mot att det inte finns några formella hinder att amerikanska kärnvapenbestyckade fartyg lägger till i Göteborgs hamn.

Samtidigt blundar man för det faktum att den ryska kärnvapenbestyckade ubåten Dmitriy Donskoy ("elefanten i porslinsaffären") och den med kärnvapenmissiler försedda kryssaren Peter den Store nu under sommaren glider förbi Göteborgs skärgård och in i Östersjön för att ansluta sig till de ryska kärnvapenbestyckade fartyg som finns stationerade där.

I höst kommer ryssarna även att transportera ett flytande kärnkraftverk på pråmar genom Öresund och förbi Göteborg, men om detta talar nätverket icke. Intressant f.ö. att se vilka kamrater Vänsterpartiet (tillsammans med sin gamla partiledare) lierar sig med. Putin har vänner att lita på - that´s what friends are for...

Se även

http://www.expressen.se/ledare/putin-maste-alska-den-svenska-fredsrorelsen/


http://www.expressen.se/gt/debatt-gt/fredsrorelsen-blir-villiga-redskap-for-desinformation/


Anmäl
2017-06-18 04:19 #1 av: memoirsofaclone

Till skillnad från USA har Ryssland två större städer (St Petersburg och Kaliningrad) med tillhörande hamnar i Östersjön, konstigt att folk glömmer det varje gång de hetsar upp sig över diverse ryska objekt i vattnet. Hur skulle de annars frakta in ubåtar och annat om inte via Östersjön? Köra upp dem över norra ishavet och frakta dem på en rullvagn landvägen? Sedan är det såklart aldrig trevligt med kärnvapen, oavsett var de kommer ifrån. Men det är ju ingen slump att sådana här händelser sker i samband med Nato-övningar och andra övningar där USA är inblandade. Jag tror inte att USAs tryckande närvaro i Östersjöområdet bidrar till mer fred. 

Anmäl
2017-06-18 07:27 #2 av: Carpinus

#1 De flesta är säkert medvetna om  Rysslands gränser och vilken väg  ryssarna måste ta sig in i Östersjön för att komma till sina hamnar. Det som tråden behandlar är att "fredsrörelsen" är de som inte tycks vilja låtsas om detta. Ett besök av amerikanska örlogsfartyg i Göteborgs hamn i samband med en övning motarbetas på alla sätt, medan just dessa människor inte tycks vara medvetna om den reguljära passagen av ryska kärnvapenbestyckade fartyg i vårt närområde. Hade fredsrörelsen vänt blicken åt andra hållet åtminstone någon gång så hade deras protester känts trovärdigare.

Att Trump säger att Europa måste försöka klara sig själva militärt har inte medfört någon märkbar nedtrappning från rysk sida, snarare är risken stor att de på olika sätt kommer att försöka utnyttja detta, samtidigt som Sverige får försöka söka sig till flera försvarsallianser. Det är bara att googla på "Sverige" och "försvarssamarbete" för att se hur det knyts nya avtal med de övriga nordiska länderna , med England, med Polen o.s.v. 


Anmäl
2017-06-18 14:01 #3 av: memoirsofaclone

Jag vet inte exakt hur fredsrörelsen tänker men med tanke på att USA är den överlägset största och aggressivaste militärmakten i världen och rör sig allt närmare Rysslands gränser så är det logiskt att det kommer ett svar. 

Det är inte bara Trump som bestämmer i USA, för bara några veckor sedan slog amerikanska försvarsministern fast att USA kommer hjälpa Sverige vid ryskt angrepp, så det verkar vara lite delat där. Dessutom ändrar sig Trump hela tiden. Men så länge man målar ut Ryssland som den självklara skurken i allt så lär det inte bli någon fred dessvärre. 

Anmäl
2017-06-18 14:40 #4 av: Carpinus

Hur korkade vissa amerikanska makthavare i allmänhet och Trump i synnerhet kan förefalla vara så skrämmer de mig inte på långa vägar som Vladimir Putin. Det får räcka med det här utdraget ur Expressenledaren som det länkas till i trådinledningen som förklaring:

"Nyligen konstaterade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att Ryssland moderniserar och producerar nya taktiska kärnvapen, eller slagfältskärnvapen. Dessa lättare kärnvapen är i ett avseende betydligt farligare än katastrofala "Hiroshimabomber": tröskeln för att använda dem kan paradoxalt nog vara lägre eftersom de inte ofrånkomligen leder till ett fullskaligt globalt kärnvapenkrig.

När Ryssland militärövar, avslutar man numera med att sätta in simulerade kärnvapenattacker. Vladimir Putin sticker på intet sätt under stol med att han kan tänka sig att använda kärnvapen. 2015 hotades Danmark med kärnvapenmissiler i det fall landet skulle ansluta sig till ett USA-styrt missilförsvar.

Nätverkarna mot Aurora 17 blir mycket förolämpade när de anklagas för att vara naiva eller för att gå Rysslands ärenden. Men det är helt legitima anklagelser så länge de enögt definierar Nato och amerikanska kärnvapen som ett hot mot världsfreden, samtidigt som Ryssland - med bland annat annekteringen av Krim på sitt cv - kommer undan."---

Detta är tydligen inget som skrämmer Jonas och Gudrun och deras röda vänner.


Anmäl
2017-06-18 18:25 #5 av: ludden

#3 Hört talas om demokrati? Varje land bestämmer själva om dom vill gå med NATO och dom har själva valt att göra det ska Ryssland bestämma vad andra länder gör?

Anmäl
2017-06-18 19:43 #6 av: memoirsofaclone

#5 Dock är det ju en betydande del massmedier som t ex nämnda Expressen som påverkar hur folket tänker. Det är rätt uppenbart att de flesta av våra stora massmedier är mer eller mindre antiryska och ibland kommer med rena lögner alternativt förvridningar och utelämningar av relevant information så att läsaren ska missförstå. Är rätt säker på att detta sker i Ryssland också, fast tvärt om då. 

Anmäl
2017-06-19 09:30 #7 av: ludden

#6 Vad menar du? Vad har massmedia med NATO att göra? Lettland, Polen, Estland som finns nära Ryssland röstade för ett medlemskap i NATO så kan du utveckla hur du menar att USA tränger sig på Ryssland? Ryssland har ju slängt ut alla västerländska organisationer och anklagat dom för spionera.

Ryssland hotar Danmark med kärnvapen och sa att man skulle förvandla Polen till aska. Och fredsrörelsen i Sverige tiger.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.