Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
12 Politiska partier

Valresultat 2010

2010-09-20 03:15 #0 av: AndersE

Det preliminära valresultatet säger att alliansen är valets vinnare, men att de inte får någon egen majoritet.

Blockens valresultat i procent

Blockens valresultat i procent

Preliminärt resultat för Alliansen:

Man får totalt 49,3% av rösterna, en ökning med 1,1%. Det ger 172 mandat, en minskning med 6 mandat.

Moderaterna

Får 30%, en ökning med 3,4% vilket är det högsta resultat man någonsin fått. Det ger 10 nya mandat.

Folkpartiet

Får 7,1%, en minskning med 0,4 %. Det ger 4 färre mandat. Man blir nu näststörsta parti i alliansen. Blir Björklund ny vice statsminister?

Centerpartiet

Får 6,6%, en minskning med 1,3%. Det ger 7 färre mandat.

Kristdemokraterna

Får 5,6%, en minskning med 1%. Det ger 5 färre mandat.

Alliansen får alltså ett bra resultat och svenska folket ger fortsatt stöd åt deras politik. Det räcker dock inte för att ge majoritet.

Preliminärt resultat för De Rödgröna:

Man får totalt 43,6% av rösterna, en minskning med 2,5%. Det ger 157 mandat, en minskning med 14 mandat.

Socialdemokraterna

Får 30,8%, en minskning med 4,2%. Det ger 17 färre mandat. Man är fortfarande riksdagens största parti, men resultatet är historiskt dåligt.

Miljöpartiet

Får 7,2%, en ökning med 2%. Det ger 10 nya mandat. Det är partiets bästa resultat någonsin och man blir riksdagens tredje största parti.

Vänsterpartiet

Får 5,6%, en minskning med 0,3%. Det ger 3 färre mandat.

De rödgröna som block går alltså kraftigt tillbaka trots miljöpartiets stora framgång. Man har inte lyckats få väljarnas förtroende för sin politik.

Preliminärt resultat för Övriga partier:

Sverigedemokraterna

Man får 5,7%, en ökning med 2,8%. Det ger 20 mandat i riksdagen och är en stor framgång för partiet.

Övriga partier

Övriga partier (Fi, PP m.fl.) får 1,4% en minskning med 1,4%.

Mandatfördelning på partierna

Mandatfördelning på riksdagspartierna

Parlamentariskt läge

På måndag leder Fredrik Reinfeldt och Moderaterna fortsatt en alliansregering. De kan lägga förslag på ny budget och få igenom denna såvida inte de rödgröna och sverigedemokraterna kommer överens om en annan budget.

I alla andra frågor kan alliansen också få igenom sina förslag så länge inte de rödgröna och sverigedemokraterna samverkar.

Fredrik Reinfeldt har ändå förklarat att han kommer att kontakta Miljöpartiet för att föra diskussioner kring möjligheterna att skapa bättre parlamentariska möjligheter för regeringen.

Ny regering?

De flesta verkar tolka detta som att han är beredd att diskutera möjligheten att bjuda in miljöpartiet till ett regeringssamarbete. Eftersom miljöpartiet i en sådan samlingsregering skulle bli näststörsta parti kan det innebära att vi får se Maria Wetterstrand som vice statsminister. Sådana förhandlingar lär dock bli svåra och långdragna.

Många kommentarer har gått ut på att detta borde vara väldigt lockande för miljöpartiet, men att de mindre allianspartierna kan se det som väldigt hotande.

Reinfeldt har också sagt att han är villig att diskutera med socialdemokraterna i vissa frågor. Min egen spekulation blir att det skulle kunna handla om t.ex. skolfrågor där (s) ligger nära alliansen.

Sd-inflytande?

Av de uttalande jag hört ikväll verkar det fullständigt uteslutet att sd skulle få något reellt inflytande. Det skulle leda till en oerhörd svekdebatt.

Det enda scenario jag skulle se i så fall är att de rödgröna fortsätter att hårdnackat hålla ihop för att tvinga fram ett nyval. Det kan de knappast ha något att vinna på.

Vi har nog intressanta och spännande dagar framför oss...

 

 


Anmäl
2010-09-20 03:16 #1 av: AndersE

Intressant är ju onekligen att (sd) får 20 mandat - 6 från alliansen och 14 från de rödgröna.

 


Anmäl
2010-09-20 03:47 #2 av: AndersE

Något annat som är intressant är det som flera konstaterade i kväll.

Vi bor i ett land där 94% inte är invandrarfientliga. Det finns något att glädjas åt.

 

 


Anmäl
2010-09-20 03:54 #3 av: Sara

Enligt statistiken ja, men jag tror säkert det är folk som är främlingsfientliga som röstat på nått annat parti. Man kan ju faktiskt tycka sig höra till ett vanligt parti men ändå vara främlingsfientlig.

Sen tror jag att det finns personer som röstat på SD som faktiskt inte är främlingsfientliga i botten.

Anmäl
2010-09-20 03:59 #4 av: blombuketten

#2. Absolut.

Anmäl
2010-09-20 12:12 #5 av: Alexej

Vi får väl se hur det blir. Hoppas att partierna har lärt sig nåt av valresultatet.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-09-20 18:00 #6 av: AndersE

#3 Jag tror inte det. Tidigare har man sagt att många fler varit sd-vänliga än de som röstat på dem, eftersom de betraktat en röst på sd som bortkastad.

I detta val har det ju varit ganska tydligt att de skulle komma in, så jag tror inte deras väljarunderlag är större än det de fick.

---

Intressant är också att Alliansen fick fler röster än vid förra valet, men att i och med att (sd) kommer in så får de något färre mandat och förlorar majoriteten.

Huvudskälet till att (sd) kommer in är förmodligen (s) katastrofval.

 


Anmäl
2010-09-20 18:44 #7 av: Oskar

Här är en riktigt bra tjänst för att se hur folk röstat:

http://valkoll.se/

Just nu håller den på att uppdateras...men gå in där sen. Man kan via kartor gräva sig ner till enskila distrikt. Intressant!

Oskar

Anmäl
2010-09-20 19:32 #8 av: AndersE

En intressant debattartikel på SvD Brännpunkt visar att en märklig vallag gör att när slutresultatet är klart kan det visa sig att alliansen har fått en majoritet av rösterna - och ändå inte får majoritet i riksdagen.

Parti / Mandat de fick / Mandat de borde fått

M: 107 / 106

C: 22 / 23

FP: 24 / 25

KD: 19 / 20

S: 113 / 109

V: 19 / 20

MP: 25 / 26

SD: 20 / 20

Länk till artikel på SvD.se

 


Anmäl
2010-09-20 20:23 #9 av: Sara

# 6 Hur kan du få det till att S har gjort så att SD kommit in? Ska folk ha blivit så rädda för S så de hellre väljer SD än alliansenpartierna?

Vad säger det då om alliansen...

Anmäl
2010-09-20 21:03 #10 av: AndersE

#9 Alliansen har inte förlorat röster utan tvärtom fått fler röster än vid förra valet.

Det som hänt är att (s) gjort ett katastrofval och förlorat röster medan (sd) fått röster och kommit in.

 

 


Anmäl
2010-09-20 21:10 #11 av: Sara

# 9 Men det kan ju lika gärna vara så att många rödgröna har gått över till alliansen och att alliansare har blivit SD.

Personligen tror jag det är Mona som gjort att folk röstat på alliansen. Folk vill inte ha henne som statsminister.

Så att skriva att det i princip är S fel att SD har mandat i riksdagen är väl magstarkt, det är som att säga att S har gjort folk till rasister. Det är ju ändå upp till varje person att rösta som man tycker. Det finns många fler partier att välja på om man går från S.

Jag tror att SD kom in för att folk är missnöjda med invandringspolitiken. Skulle de andra partierna våga prata om de problem som existerar med ex integrationen så hade nog SD inte fått så många röster.

Anmäl
2010-09-20 21:22 #12 av: AndersE

#11 Ja, det dröjer väl lite innan vi får statistik på väljarströmmar.

Ändå är det fler kommentatorer än jag som lägger stor skuld på s och på de rödgröna. Alla partierna var tydliga i valrörelsen. Ingen skulle efter valet samarbeta med eller ta aktivt stöd av (sd) - utom (v) som kunde fäla en alliansregering i samarbete med (sd).

Ändå tog Sahlin och de andra rödgröna i varje debatt upp frågan och försökte helt utan anledning svartmåla alliansen med hjälp av (sd).

Detta gjorde att (sd) fick en oerhörd uppmärksamhet vid varenda debatt.

Tänk om alla sju partiernavid varje debatt istället rakt och ärligt sagt att när det gäller (sd) har vi alla exakt samma uppfattning.

 

 


Anmäl
2010-09-20 21:32 #13 av: blombuketten

Glöm nu inte att även Mp har fått fler röster, varifrån skulle de komma då tro? Vad jag kan se så är det väl bara moderaterna som gått framåt i Alliansen. Var tog resten av Alliansens röster vägen? För det är väl inte så enkelt att de förut röstat på till exempel C nu lagt sin röst på M, medan de som förut röstat på S lagt sin röst på SD. Det skulle ju innebära att de som röstat på Mp inte finns Obestämd.

 

Anmäl
2010-09-20 21:34 #14 av: AndersE

#13 Nej, det är nog inte alls enkelt. Jag hörde att det är ovanligt många som bytt parti från 2006 till 2010.

(sd) har säkert också fått röster från andra småpartier eftersom deras röster har halverats.

 

 


Anmäl
2010-09-21 12:19 #15 av: karin46

Ännu är inte poströsterna räknade och i årets val var det MÅNGA som förtidsröstade. Alliansen kan ännu få egen mariotet men vad som jag ser som viktigare är att det blir svårare för partierna (utom SD) att driva en restriktiv invandrarpolitik. Ingen vill ju bli applåderad av SD.

På onsdag då poströsterna är räknade veta vi mer.

 

Anmäl
2010-09-21 12:58 #16 av: Oskar

Hur många procent av rösterna är det som ännu inte räknats? Jag gissar att de som poströstat inte röstar på SD. Poströstar man så bor man väl ofta i utlandet och bor man i utlandet så borde man ju insett att folk i andra länder är precis lika mycket värda som vi som bor i Sverige...

/Oskar

Anmäl
2010-09-21 19:44 #17 av: AndersE

 

  • Mellan 100.000 och 150.000 röster återstår att räkna i valet 2010.
  • Om man tittar på hur den slutgiltiga rösträkningen förändrade resultatet i valet 2006 så är sannolikheten mellan 25 och 50 procent att Alliansen får egen majoritet i riksdagen.
  • Den preliminära mandatfördelningen har missgynnat Allianspartierna så till vida att de tillsammans, sett till det totala antalet röster, borde ha fått två mandat till.
  • Sluträkningen kallas traditionellt onsdagsräkningen, efter som den ska vara klar onsdagen närmast efter valet. Valmyndigheten meddelar dock att resultatet i år kan bli försenat till torsdag.
Det troliga är ändå inte att alliansen kommer att nå en majoritet i riksdagen. Däremot är chansen något större att man når en majoritet i antal röster. Däri ligger ju ett visst symbolvärde.

 

 


Anmäl
2010-09-21 19:47 #18 av: AndersE

"Om de borgerliga skulle få, säg 60 000 av de kvarvarande runt 100 000 oräknade rösterna, så skulle de få egen majoritet i antal röster. Men hur det påverkar mandatfördelningen är oklart eftersom det beror på var i landet förtidsrösterna hör hemma, enligt Vivan Nilsson på Valmyndigheten."

"- Om alliansen har optimal tur så räcker det faktiskt med 1 000 röster för att ge dem en majoritet av mandaten, säger Olle Folke, till Ekot."

Källa: SvD.se

 


Anmäl
2010-09-23 01:05 #19 av: AndersE

Just nu pågår den sista rösträkningen. Får vi det slutgiltiga resultatet ikväll eller imorgon förmiddag?

Länk till rösträkningen

"Alliansen är nu uppe i fler röster än riksdagsoppositionen, men har färre mandat. Nu kan överklaganden avgöra valet."

Länk till svt.se

 

 


Anmäl
2010-09-23 14:17 #20 av: AndersE

Ännu är inte allt klart. Det kan dessutom bli överklagande och omräkning på några håll.

I "abslouta tal" ser det i alla fall just nu ut som om att alliansen bara fattas 297 röster (!) för att ha egen majoritet. I röstantal dvs...

"De fyra oppositionspartierna (S, MP, V och SD) fick tillsammans 2.930.068 röster. Alliansen fick 2.929.771 röster."

Oppositionen är alltså bara knappa 300 röster större än regeringen. Dock är det ju inte en samlad opposition...

Räknar man mandat gör vårt system att skillnaden blir större.

Alliansen ser ut att få 173 mandat medan oppositionen får 176 mandat. Eftersom oppositionen inte lär enas är det ändå inget som hindrar regeringen från att sitta kvar. Man kommer inte att avgå och för att fällas krävs ett samarbete inom oppositionen.

 

 


Anmäl
2010-09-23 18:02 #21 av: AndersE

Nu är tydligen kontrollräkningen klar:

"De rödgröna plus Sverigedemokraterna fick 1.922 röster fler än Alliansen, totalt sett när samtliga röster i hela landet är kontrollräknade."

"...173 mandat för Alliansen, 156 mandat för de rödgröna och 20 mandat för Sverigedemokraterna...)

Källa: svt.se

 


Anmäl
2010-09-23 19:10 #22 av: Maja

#21 - Men hur blir det egentligen med det här "räkneproblemet" med att Alliansen egentligen borde ha två mandat till. Finns det ingen chans att de kan rätta till det nu när de ändå har insett att de har räknat "fel"?

Anmäl
2010-09-23 19:17 #23 av: AndersE

#22 Nej, reglerna gäller.

Däremot lär det väl bli en debatt nu om att ändra för framtiden.

 


Anmäl
2010-09-23 19:21 #24 av: Maria

Mest spännande är regeringsbildningen nu och hur samtliga partier kommer prata sig samman tycker jag.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-23 20:39 #25 av: AndersE

I procent räknat är valet fullständigt jämnt.

Alliansen fick 49,3 % av rösterna, men bara 173 mandat

Oppositionen fick 49,3 % av rösterna, men hela 176 mandat

"Valdeltagandet var 84,6 procent vilket är drygt två och en halv procentenhet mer än i förra valet, 2006."

 

 

 


Anmäl
2010-09-23 23:48 #26 av: Sara

Var tog de 1,4 procenten vägen?

 

Anmäl
2010-09-24 00:30 #27 av: AndersE

#26 Övriga partier - Fi, PP m.fl.

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.