Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
12 Politiska partier

Vänsterpartiet efter valet

2010-09-23 13:59 #0 av: AndersE

Här är mina personliga reflektioner kring vänsterpartiets situation efter valet.

Bakgrund

VpK

Vänsterpartiet, tidigare VänsterPartiet Kommunisterna, var under många år ett parti med ca 5 % röster vid riksdagsvalet. Partiet var skytt av alla andra partier och man hade ingen insyn i t.ex. utformningen av landets försvars- och utrikespolitk p.g.a sitt samvete med Sovjetunionen och sitt odemokratiska partiprogram.

Förnyelse

Mellan 1993 och 2004 var Gudrun Schyman partiledare. Hon förklarade att hon aldrig varit kommunist och partiet förnyades. Partiet nådde sina högsta siffror valet 1998 då man var riksdagens tredje största parti.

Historiska röstsiffror

Åter till rötterna

Efter en intern strid i partiet segrade traditionalisterna. Ohly som var uttalad kommunist blev ny partiledare och partiet återgick till sin tidigare linje. Idag ligger partiet åter kring 5% av röstantalet och man anses av många politiska analytiker vara ett av de minst reformerade kommunistpartierna i Europa.

Läs mer om partiet och dess historia

Lars Ohly

Valet 2010

Inför valet 2010 lyckades vänsterpartiet med hjälp av vänsterkrafter inom socialdemokratin bli en del av ett rödgrönt regeringsalternativ. Inom räckhåll fanns en för partiet unik möjlighet till reellt politiskt inflytande inklusive ministerposter. I samarbetet visade partiet prov på kompromissvilja och man gav upp några av sina hjärtefrågor inom t.ex. skolpolitiken.

De rödgröna

Man visade också på stor framgång när det gällde att få gehör för sin egen politik och det rödgröna alternativet präglades starkt av vänsterpartiet i vissa områden som t.ex. utrikespolitik.

I och med valförlusten nådde man inte målet utan står kvar som ett 5 % parti. Valanalyser visar att partiledaren hade mycket liten betydelse för de som lade sin röst på vänsterpartiet utan väljarna verkar främst attraheras av partiets politik.

Framtiden

Det ser inte ut som om partiet kommer att kunna utöka sin väljarskara. Med nuvarande politik förblir man ett 5 %-parti. Vill man växa krävs en förnyelse och ändrad politik. Det finns inga signaler inom partiet att en sådan förändring är att vänta. För vänsterpartiet finns det bara en väg för att nå politiskt inflytande och den går via socialdemokraterna.

Jag förväntar mig att vänsterpartiet kommer att arbeta hårt för att hålla ihop det rödgröna samarbetet. Jag tror att man är villig till långtgående kompromisser för att nå detta.

 

 


Anmäl
2010-09-23 14:04 #1 av: AndersE

Jag tror att Ohly och hans parti upptäckt att man har en ny position i och med de rödgröna samarbetet. En position man inte vill bli av med.

Det är naturligtvis större kraft att uttala sig som "regeringsalternativet De Rödgröna" än som "vänsterpartiet 5 %".

Ett exempel på partiets nta "plattform" tycker jag mig se i detta i och för sig lovvärda försök att ena de "gamla" riksdagspartierna kring en invandrarpolitik.

Länk till artikel i DN

 


Anmäl
2010-09-23 19:20 #2 av: Maria

Lite lustigt med partiet är ju den jämna 5% som har varat sedan 70-talet. (förutom Gudruns topp). Det innebär ju på något viss att det alltid finns 5% vänsteranhängare i nya generationerObestämd

/Maria

 

Anmäl
2010-09-23 19:25 #3 av: AndersE

#2 Jo, det verkar så. Man kan gå ännu längre bak än 1970. Det händer inte mycket...

 

 


Anmäl
2010-09-23 19:27 #4 av: Maria

Nej precis, det händer inte mycket men det är ändå förvånande att den jämna 5%aren finns kvar. De har inte försvunnit.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-24 11:42 #5 av: AndersE

#4 Ja, man kan undra om det är en naturlag?

Förr talade man om "kamrat 4%" dvs att ett antal socialdemokrater varje år röstade på v för att se till att de höll sig över 4%. Det tror jag inte var lika framträdande i år.

 

 


Anmäl
2010-09-27 15:51 #6 av: AndersE

Ingen annan som vill kommentera om vänsterpartiets situation? Man är nu riksdagens minsta parti.

 


Anmäl
2010-09-27 22:08 #7 av: AndersE

Vänsterpartiet gillar inte alls att miljöpartiet börjat diskutera med alliansen...

"Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesperson Kalle Larsson beklagar att Miljöpartiet har öppnat för att samarbeta med alliansen kring flyktingfrågor."

Källa: DN.se

Man undrar ju hur de tänker? Är det bättre att sd får inflytande?

 


Anmäl
2010-09-27 22:36 #8 av: vino

Handlar allt om utesluta sd? Jag föredrar att partierna jobbar utifrån deras politik och inte jamsar med för att utesluta sd hela tiden. De är inröstade och bör ha ett visst inflytande. Eller ska vi bara ha två partier kanske?

Anmäl
2010-09-27 22:37 #9 av: AndersE

#8 Nej, det handlar om att skapa majoritet för något man tror på.

 

 


Anmäl
2010-09-27 22:54 #11 av: vino

Jag hoppas att de rödgröna tar sitt ansvar mot sina väljare..

Anmäl
2010-09-27 23:00 #12 av: AndersE

#11 Hur menar du då?

 

 


Anmäl
2010-09-28 00:05 #13 av: vino

Att de inte går med på vilka uppgörelser som helst med alliansen för art stänga ute sd.

Anmäl
2010-09-28 00:16 #14 av: AndersE

#13 Jag har alltid varit borgerlig väljare. Det betyder att jag som regel sett "mitt parti" stå utanför regeringsmakten som ju då varit s.

Däremot har jag flera gånger sett "mitt parti" göra upp med s i olika frågor. Det har ju då betytt att de frågor jag trott på fått större genomslag. Alternativet dessa gånger har ju för s varit att göra upp med vpk/v.

Som borgerlig väljare har jag aldrig sett sådana överenskommelser som ett sätt att "stänga ute" v, utan som ett sätt att åstadkomma bättre politiska lösningar.

För mig är det märkligt att det inte ska kunna fungera likadant nu. Nog måste väl samtliga sju "gamla" riksdagspartier tro att det blir bättre politik om alliansen kommer fram till politik tillsammans med s eller mp än om man skulle göra det tillsammans med sd?

 

 


Anmäl
2010-09-28 00:32 #15 av: vino

Men nu pratas det öppet om att allt ska eller bör göras för att utesluta sd. Jag ser gärna att sd får vara med i diskussioner de är trots allt invalda. Det ska bli väldigt intressant att se vad som händer. Ett utfrysande ger bara fler anhängare till sd och de kommer att bli stora till nästa val...Och om ett parti har fått röster pga vissa frågor så ska man hålla sig till sin linje och inte spela ett spelnför gallerierna.

Anmäl
2010-09-28 01:07 #16 av: AndersE

#15 Det handlar om att 94 % av riksdagen har mer gemensamt med varandra än med de resterande 6 %. Det handlar inte om utfrysning. Det handlar om hur de 94 % ska hitta bäst förmer för att utforma en politik som är bra för Sverige.

Denna diskussion handlar om vänsterpartiets roll här. Jag tror de ser hur även de kan få en mycket obetydlig roll.

Det blir intressant att se hur de agerar. Jag har ju redan i #0 sagt att jag tror att de kommer att jobba hårt för att hålla samman det rödgröna samarbetet. Jag undrar om de kan lyckas...

 


Anmäl
2010-09-29 13:22 #17 av: AndersE

Det finns tecken på ny splittring inom vänsterpartiet. Som tidigare verkar det handla om förnyare mot traditionalister.

Förnyarna vill ha en extrakongress och bl.a. diskutera ett delat ledarskap med en man och en kvinna efter miljöpartiets modell. Bland företrädarna för denna linje finns nyvalda riksdagsledamöterna och tidigare EU-parlamentarikerna Jonas Sjöstedt och Jens Holm.

"-Vi har förlorat i fem val i rad. Vi kan inte fortsätta så här." säger Jonas Sjöstedt.

Mot detta står traditionalisterna företrädda av partiledaren Lars Ohly. Han vill fortsätta som partiledare och inte se någon förändring av politiken:

"-Nästa kongress ska hållas i början av 2012. Jag tror inte att det finns någon anledning till att ha en kongress tidigare än så, säger han till TT.
-En kongress har man för att byta politisk inriktning eller byta ledarskap. Det tror jag inte att det finns någon större uppslutning kring, tvärtom."

Källa: SVT.se

 


Anmäl
2010-09-30 11:13 #18 av: AndersE

På ledarplats i Sydsvenskan kommenteras vänsterpartiets situation så här:

"De som hårdast klamrar sig fast vid det rödgröna samarbetet är vänsterpartisterna, som envist kräver att överenskommelser ingångna före valet skall gälla också framöver. Sakpolitiskt har V vunnit mest på samarbetet. Och ministerposter var inom räckhåll. Utan blockpolitiken förpassas partiet åter ut i marginalen.

Inte konstigt att Lars Ohly slutat le."

Läs hela på Sydsvenskan.se

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.