Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
12 Politiska partier

Kristdemokraterna

2010-06-03 00:33 #0 av: AndersE

Femte partiet i Politiks artikelserie är Kristdemokraterna

Det som följer är en kortfattad beskrivning av Kristdemokraterna. Den som vill fördjupa sig hittar länken till partiets hemsida längst ner i artikeln.

Kristdemokraternas historia

Redan 1956 bildades gruppen Kristet Samhällsansvar (KSA) för att lyfta fram kristna kandidater och värderingar. Ur detta kom idén att grunda ett kristet parti. Till det bidrog en gymnasiereform som riksdagen tog 1963. Den innebar att kristendomsämnet skars ned, trots en namninsamling mot förslaget med 2,1 miljoner underskrifter.

Partiet bildades som föreningen Kristen Demokratisk Samling 1964 med Birger Ekstedt som partiordförande. Till skillnad från liknande kristna partier i övriga partier hade KDS sin grund i de svenska frikyrkorna, inte i den statliga kyrkan.

I starten betonade KDS sin uppgift som en kristen sammanslutning, fri från blocken och varken socialistisk eller borgerlig.

kd_dkf_vertstor_text.jpg


Efter Ekstedts död 1973 valdes Alf Svensson 1974 till ny partiordförande. Efterhand kom partiet alltmer att ses som ett borgerligt parti och 1985 inledde KDS en valsamverkan med Centerpartiet. Den innebar att man hade separata listor, men med den gemensamma beteckningen Centern. Tanken var att kringgå fyraprocentsspärren, komma in i riksdagen och därmed få en ickesocialistisk majoritet i riksdagen. Man nådde ingen majoritet, men KDS fick in Alf Svensson i riksdagen.

År 1987 bytte partiet namn till Kristdemokratiska Samhällspartiet och 1991 kom KdS över 4 %-spärren och in i riksdagen. Samtidigt bildades en borgerlig regering där KdS deltog. År 1996 bytte partiet åter namn till det nuvarande Kristdemokraterna.

goranhagglund-02.jpg.ashx.jpg

Göran Hägglund, foto:Kristdemokraterna

År 2004, efter mer än trettio år som partiledare, avgick Alf Svensson till förmån för Göran Hägglund. Sedan valet 2006 bildar Kristdemokraterna regering tillsammans med Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet. Partiet är riksdagens femte största.

Kristdemokraternas politik

På sin hemsida betonar man att man är ett värdeorienterat idéparti och ägnar flera sidor åt att noggrant förklara vad man menar.

"Kristdemokraterna bildades inte för att slå vakt om en särskild samhällsgrupps intressen, utan för att främja idéer med grund i den kristna etiken. Vårt partinamn förklarar att vi står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund."

Som sina tre viktigaste politiska frågor anger man:

Värdig vård och äldreomsorg

Kristdemokraterna vill ha en gemensamt finansierad vård med omsorg för den enskilde patienten. Man vill arbeta för en mer jämlik vård och för att förbättra patientsäkerheten. Alla människor ska ha lika rätt till vård och behandling oavsett ålder och andra förutsättningar. Arbetet med att korta köerna till vården ska fortsätta. Vårdgarantierna måste uppfyllas.

Man vill införa en nationell värdegrund i äldreomsorgen med en värdighetsgaranti som tydligt anger vilken omsorg som kommunen ska ge. Det ska också ge en kvalitetsutveckling genom att äldreomsorgens medarbetare får en tydligare bild av sina arbetsuppgifter.

Valfrihet för familjen

Kd menar att familjen är stommen i samhället. Eftersom barn och föräldrar är olika ska det stöd man ger barnen och familjerna innebära valfrihet och handlingsfrihet. Därför säger man exempelvis nej till alla försök att tvångsdela föräldraförsäkringen. Man menar också att familjerna ska ges möjlighet att välja den barnomsorgsform som passar dem i det skede av livet som de befinner sig i. Föräldrarna själva vet vad som är bäst för deras barn.

Blomstrande näringsliv

Kd säger att det är genom ett blomstrande näringsliv som resurser för bl.a. vård och omsorg skapas. Man pekar på att av nio miljoner svenskar är bara drygt 4,3 miljoner sysselsatta och att det i princip är deras arbete som ska räcka till att försörja alla övriga.

Kd menar att nya jobb skapas när enskilda människor finner det mödan värt att starta och utveckla ett företag. Politikens uppgift är att ta bort hindrande trösklar, dvs. ta bort krånglet för företag och företagande.

Man vill också fortsätta sänka skatten på arbete så att arbete gynnas jämfört med att leva på bidrag. Det får inte vara finare att tjäna pengar på lotteri och sport, än på arbete och företagande.

Källor:

 

 

 


Anmäl
2010-06-03 00:54 #1 av: AndersE

Jag blev faktiskt lite förvånad då jag tittade runt på deras hemsida. De ger stor plats åt att förklara vad man menar med att vara ett värdeorienterat idéparti. Bl.a. talar man mycket om hur man ser på människan, hennes värde, möjligheter, rättigheter och ansvar.

Lite imponerande faktiskt.

Lika förvånad blev jag då jag inte såg någon beskrivning av partiet som liberalt. Så uppfattar jag det nämligen.

För några dagar sedan fick jag se Hägglund intervjuas i TV. Det handlade bl.a. om att deras vårdnadsbidrag mest utnyttjas av kvinnor och om inte det var besvärande för dem.

Då svarade han så enkelt ungefär att det är så det kan bli när människor får välja själva.

Det gillade jag också. Att inte bara tala om valfrihet utan att faktiskt stå för det. Och ta konsekvenserna av det. Man kan ju inte ta tillbaka valfriheten bara för att man tycker folk väljer fel. Eller?

(Kan tillägga att jag aldrig röstat på kd...)

 

 


Anmäl
2010-06-03 21:13 #2 av: Maria

Jag har heller aldrig röstat på kd och kommer förmodligen aldrig att göra det heller men som med alla partier så har de sina "ljusglimtar" men tyvärr så överväger dessa inte i detta falletFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-06-03 21:32 #3 av: AndersE

#2 Nej, jag menade inte att ge något totalbetyg. Bara att de tydligen tar sin ideologi på allvar.

I en tid då politik allt mindre verkar handla om ideologi och vision och alltmer om kortsiktighet och siffror tyckte jag det var uppfriskande.

 


Anmäl
2010-06-14 20:16 #4 av: AndersE

I DN presenteras (kd) så här - länk

 


Anmäl
2010-06-14 20:22 #5 av: AndersE

Intervju med Göran Hägglund i DN - länk

 


Anmäl
2010-07-02 11:50 #6 av: AndersE

Kristdemokraterna har just nu sitt riksting.

"- Kristdemokraterna ska vara partiet som står upp för familjen, för en fungerande hälso- och sjukvård, och en väl fungerande äldreomsorg. Det är viktiga frågor för oss, säger Göran Hägglund."

"När Moderaterna talar om att välfärden kommer först i närmast socialdemokratiska ordalag är det KD som varnar för den stora staten och säger valfrihet i snart sagt varje mening. Kristdemokraterna anklagar rent av Socialdemokraterna för att vilja stänga inne människor."

Läs mer på sr.se

 


Anmäl
2010-07-02 13:52 #7 av: AndersE

DN använder sin ledarplats åt en rätt rejäl sågning av (kd) - länk

 


Anmäl
2010-07-02 13:56 #8 av: Maria

Det var en väldigt bra artikel.

Befäster mycket av mina egna åsikter

/Maria

 

Anmäl
2010-07-10 03:01 #9 av: AndersE

I dag var det kristdemokraternas dag i Almedalen.

Hägglund började rätt humoristiskt och jag tyckte han var rätt kul när han talade om "verklighetens folk" och dess motsats som han exemplifierade med att (mp) föreslagit bildandet av en statlig myndighet för "upplösandet av normer i samhället". Overkligt!

Jag gillar detta. Hägglund är nästan den enda som talar om dessa värden och menar det. Att människor är olika och ska få vara det. Att om man säger valfrihet så måste den få gälla även när folk väljer "fel".

Han berättade också intressant om hur ett (kd)-förslag om att statliga tjänster ska tillsättas utifrån skicklighet istället för partifärg lett till att andelen kvinnor ökat från 33 % till 44 %! Liksom att hans departement har uppnått lika fördelning kvinnor - män, fast utan kvotering utan genom att se till kompetens!

Han pratade sedan mer om valfrihet. Och citerade en socialdemokrat som sagt till honom att hon ansåg att valfrihet var att slippa välja. Och sen citerade han Peter Eriksson som menade att valfrihet är bra, fast inte om folk väljer fel.  Sånt säger en del om vad valet handlar om...

Och så sa han det självklara. Om nu människor är olika så kommer de också att välja olika. Det är lätt att säga att man vill ha mångfald, men att bejaka det...

Han har humor och raljerade så jag skrattade högt om de rödgrönas "vi betalar 12 miljarder mer än ni kan säga, haha". Han spann vidare med flera konkreta exempel på hur dåligt vänstern använder skattepengarna. Jämförde deras gamla löften med utfallet. Om att (s) lovade korta köerna men förlängde dem. Om att (s) lovade fler platser i åldringsvård men ordnade färre. Och fortsatte med att tydligt redovisa vad hans eget departement åstadkommit. Hur han halverat köerna efter en satsning med en miljard. Antalet vårdcentraler har ökat med 20 %. Antalet apotek har ökat med 150 %. Som han sa (ungefär): Vi köpte inte bilfabriker, vi köpte vingar för pengarna.

Jag hade rätt låga förväntningar på det här talet. Tyckte inte Hägglund lyst särskilt klart så här långt, men det här tyckte jag han gjorde bra. Intressant och roligt tal. Lyssna gärna!

Se talet på TV4

 


Anmäl
2010-08-01 11:14 #10 av: AndersE

I gårdagens sommartal verkar Hägglund mest vänt sig till de äldre:

"-?Pensionärerna ska få sig en rejäl ekonomisk skjuts. Främst de med lägst pension, men min ambition är att så många som möjligt gynnas, sade han till medierna efter talet."

"I sitt tal i Almedalen tidigare i sommar utlovade Hägglund bättre sjukvård för äldre. Den här gången talade socialministern om det skriande behovet av fler vårdplatser."

Läs mer på DN

 


Anmäl
2010-08-17 22:57 #11 av: AndersE

I gårdagens P1-intervju lyckades journalisterna pricka in den motsägelse som finns i budskapet från (kd).

Om detta handlar också dagens ledarblogg i Sydsvenskan:

"KD säger sig vilja sätta gränser för politiken. Men vill lagstifta mot arga hundar, för civilkurage och pant på engångsgrillar... Obligatorisk a-kassa.

Alltså: där frivilligheten inte räcker vill KD ha lagar. Och uppenbarligen är det politikerna som avgör när frivilligheten inte räcker."

Läs hela

 


Anmäl
2010-08-23 00:38 #12 av: AndersE

Intervju med Hägglund på svd.se - länk

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.