Annons:
Etikett12-politiska-partier
Läst 13493 ggr
AndersE
5/28/10, 9:38 PM

Centerpartiet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här presenteras kort centerpartiet - tredje parti i Politiks artikelserie

Det som följer är en kortfattad beskrivning av centerpartiet. Den som vill fördjupa sig hittar länken till partiets hemsida längst ner i artikeln.

Centerpartiets historia

Efter ett upprop i tidningen Landsbygden 1910 startades en kampanj för att bilda ett nytt parti som skulle tillvarata landsbygdens frågor. År 1913 bildades Bondeförbundet i Falköping och 1914 tillkom Jordbrukarnas Riksförbund. Dessa båda partier gick tillsammans 1921. Sedan 1929 har partiets färg varit grön.

År 1933 genomförde bondeförbundet en berömd överenskommelse med Per Albin Hanssons socialdemokratiska som har kommit att kallas "kohandeln". Tre år senare, år 1936 bildade Bondeförbundet en egen tremånadersregering och ingick senare i en koalitionsregering med Socialdemokraterna. Man ingick också i den breda samlingsregeringen under andra världskriget. År 1942 tog man fyrklövern som sin symbol.

C_CMYK.jpg

Efter andra världskriget sjönk socialdemokraternas popularitet. Tage Erlander fick därför söka stöd hos Bondeförbundet och det blev ett nytt regerings-samarbete från 1951. Enligt bondeförbundets ledare Gunnar Hedlund var ett villkor att socialdemokraterna lade socialiseringen åt sidan. Pensionsfrågan där bondeförbundet drev en egen linje gjorde att Bondeförbundet lämnade regeringen 1957 och man bytte då namn till Centerpartiet.

Tillsammans med Folkpartiet började man från 1962 att utveckla en mittensamverkan, som kulminerade i ett misslyckat försök till sammangående 1973. Hedlunds tydliga opposition mot socialdemokraterna gjorde att partiet växte och under ledning av Thorbjörn Fälldin blev man det största borgerliga partiet i valet 1973. Efter valet 1976 kunde centerpartiet bilda regering tillsammans med Folkpartiet och Moderaterna. Då centern tvingades gå med på att ladda kärnkraftreaktorn i Barsebäck 2 ledde det till regeringens avgång hösten 1978. En ny trepartiregering bildades 1979 men 1981 lämnade Moderaterna regeringen. De borgerliga förlorade valet 1982. Inför valet 1985 inledde centern ett valtekniskt samarbete med KDS under namnet "Centern". Valet gick dåligt, Fälldin avgick och efterträddes av Sveriges första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti, Karin Söder. Hon efterträddes 1987 av Olof Johansson.

Centerpartiet medverkade sedan i Carl Bildts regering 1991-1994. Mellan 1995 och 1998 samarbetade Centerpartiet med den socialdemokratiska regeringen. Det gällde olika ekonomiska reformer samt reformering av Sveriges försvar. Vid valet 1998 fick Centerpartiet bara fem procent av rösterna, det sämsta i partiets historia.

Maud_Pawel Flato.jpg

_Maud Olofsson, Fotograf: Pawel Flato
_
Maud Olofsson blev ny partiledare 2001. Partiet medverkar nu i Allians för Sverige och blev efter valet 2006 Sveriges tredje största parti. Maud Olofsson är Sveriges vice statsminister.

Centerpartiet har alltså varit i regeringsställning nio gånger sedan partiets bildande. Av dessa har fyra regeringar letts av centerpartistiska statsministrar, tre av socialdemokratiska statsministrar och två av moderata statsministrar. Centerpartiet är det parti efter Socialdemokraterna som varit i regeringsställning flest antal år.

Centerpartiets politik

På sin hemsida presenterar Centerpartiet man sina prioriterade valfrågor:

Jobb och företagande

Centern menar att det behövs fler jobb, särskilt för ungdomar. Man vänder sig dock emot tankar om att jobben ska skapas av politiker eller att nya jobb främst ska komma i offentliga sektorn.

Centerpartiet menar att man istället vill stötta massor av nystartade företag, att morgondagens jobb finns i de många små företagen inom tjänstesektorn, i förskolor, på kaféer och restauranger och i avancerade miljöteknikföretag. Man menar att sådana jobb kan bara skapas av företagarna själva.

Enligt centerns uppfattning ska en regering kan underlätta för företag att starta, utvecklas och växa? Här menar man på att vänstersidan står för skattehöjningar, höjda arbetsgivaravgifter och stränga turordningsregler och att det istället är Alliansen och Centerpartiet som kan bana väg för fler jobb i nya företag.

Centerministrar.jpg

Miljö och klimat

När centern presenterar sin miljöpolitik börjar man med att tycka att vänstern talar om miljön, men väldigt lite om människan och marknaden och tycker att deras politik mest handlar om bromsar och piskor.

Mot detta sätter man centerns idé som man menar drivs framåt av morötter och utvecklingsoptimism. Vilket har lett till att antalet miljöbilar sexdubblats sedan förra valet.

Man menar också att centern dragit ett stort lass för att få EU att kliva fram som den drivande stormakten i klimatfrågor och det är nödvändigt eftersom klimatproblemen måste lösas internationellt.

För Centerpartiet måste politiken vara en balans mellan tre saker: människan, miljön och marknaden.

I människan finns viljan och engagemanget, i marknaden finns kraften och pengarna. Miljön behöver båda.

Politik från A till Ö

För övrig centerpolitik hänvisas läsaren av deras hemsida till en lång lista "från A till Ö" där man kan läsa om deras politik i en lång rad av sakfrågor.

Källor:
Annons:
AndersE
5/28/10, 9:49 PM
#1

I morse satt Maud Olofsson i SvT intervjusoffa. Jag såg det som hastigast men tyckte inte det var någon särskilt bra intervju. Rätt dåliga frågor.

AndersE
5/28/10, 9:54 PM
#2

För mig är Centerpartiet ett parti som bytt "skepnad" genom åren. Från ett bondeparti till ett parti för motstånd mot kärnkraft och Öresundsbro, i samband med det en allt tydligare miljöprofil och sedan ett parti som jobbar för småföretagarna.

När jag jobbade med den här artikeln slog det mig att centern kanske är något så ovanligt som ett ganska komplett parti som kan samsa olika sådana här "nischfrågor" till en helhet.

Jag gillade det som stod på deras hemsida:

"För Centerpartiet måste politiken vara en balans mellan tre saker: människan, miljön och marknaden. I människan finns viljan och engagemanget, i marknaden finns kraften och pengarna. Miljön behöver båda."

Denna kommentar har tagits bort.
AndersE
6/1/10, 11:17 PM
#4

Det har blivit väldigt populärt att granska vad politikerna säger. Flera tidningar har sådana här "kontroller" med olika namn där man godkänner eller underkänner politikers påståenden om verkligheten.

Jag såg precis att sr.se ockås har en sådan som man kallar "valobservatörerna". De har granskat Maud Olofssons påstående om sysselsättningen som hon gjorde i TV-soffan (se #1).

Som så ofta när det gäller siffror och statistik går det att tolka siffror olika…

Länk till sr.se granskning

AndersE
6/1/10, 11:37 PM
#5

Vad vet du om centerpartiet?

Länk

(Jag fick 6 rätt.)

AndersE
6/14/10, 8:17 PM
#6

DN presenterar (c) här - länk

Annons:
AndersE
6/14/10, 8:19 PM
#7

Intervju med Maud Olofsson i DN - länk

AndersE
7/7/10, 2:38 AM
#8

Onsdagen i Almedalen är centerpartiets.

Jag får intrycket att de rödgröna utsett centern som ett huvudmål. Förmodligen för att man tror att man kan få centern under 4 %. Idag spreds ryktet att Maud Olofsson ska avgå. Fel enligt Olofsson som tror ryktet kommer deån (mp).

Det sägs också att de rödgröna valt onsdagen för att göra ett gemensamt utspel. Det kan ju också vara ett sätt att försöka se till att centern hamnar i mediaskugga på sin egen dag.

Jag tycker det ska bli intressant att se hur centern och Maud Olofsson möter detta.

AndersE
7/8/10, 11:10 AM
#9

Jag hann aldrig lyssna på Maud Olofsson igår.

Talet finns i alla fall här - länk

AndersE
7/8/10, 8:28 PM
#10

Nu har jag lyssnat på Olofssons tal. Väldigt personligt och lite annorlunda än de andra jag hört.

Jag undrar om hon haft någon "talskrivare". Det var nämligen inte så många snärtiga formuleringar. Det lät mer som om hon talade ganska fritt ur hjärtat utifrån några stolpar på ett papper. Inte så elegant men rätt charmigt.

Hon talade mycket om arbete och företagande och också mycket om valfrihet. De områden där skillnaderna mellan blocken kanske är allra tydligast.

AndersE
8/1/10, 11:27 AM
#11

I ett debattinlägg på DN idag föreslår Maud Olofsson att delar av Vattenfall (en minoritetspost) säljs för att bilda ett bolag som ska investera i nya energilösningar och gröna jobb i Sverige.

"Framtidsenergi AB skulle kunna gå in som investerare och delägare i unga lovande energibolag och utvecklingsprojekt, i syfte att avyttra sin andel till privata ägare när projektet kommit igenom den kritiska utvecklingsfasen."

Hon vill också ge de boende vid vattenkraftverken "pengar tillbaka":

"En del av det kapital som frigörs i samband med en ägarförändring i Vattenfall bör avsättas för lokal utveckling i de bygder som genom vattenkraftens utbyggnad starkt bidragit till Sveriges industrialisering och hundra år av vinster för Vattenfall."

Till det vill hon styra Vattenfalls inriktning tydligare:

"Regeringens nya ägardirektiv för Vattenfall ställer för första gången miljökrav på Vattenfalls hela europeiska verksamhet. Det kommer att förändra bolagets inriktning under de närmsta åren till att bli ett av de bolag som leder omställningen mot en hållbar energiförsörjning i Europa."

Läs hela artikeln på DN

AndersE
8/2/10, 1:03 AM
#12

#11 Inget jubel -varken från allianskamraterna eller från oppositionen. Artikel i DN.

Mitralis
8/2/10, 12:38 PM
#13

#11 Läste att oppositionen inte alls var nöjd över förslaget eftersom det skulle leda till att skattepengarna skulle försvinna till bolag utomlands.



Annons:
AndersE
8/19/10, 2:13 AM
#14

Imorse intervjuades Maud Olofsson i P1. Hon hade det inte lätt och fick kämpa hårt med tuffa, bra frågor.

Särskilt i frågan om LAS-förändringar dribblade hon bort sig en hel del…

Länk till utfrågningen

AndersE
8/23/10, 12:40 AM
#15

Intervju med Olofsson på svd.se - länk

AndersE
9/8/10, 10:00 AM
#16

Igår utfrågades centerns Maud Olofsson.

Länk till SvT Play

Jag har inte sett det ännu. Såg bara sammanfattningen på sena nyheterna. Där sammanfattade det med att Olofsson visade starkt engagemang och gott humör men att hon dribblar bort sig bland alla siffror. Ungefär som vid P1-intervjun alltså.

Upp till toppen
Annons: