Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
60 Utrikes / EU

Change

2008-11-05 14:07 #0 av: Ida

Förändring. Förändring blev ett av nyckelorden i den massiva och framgångsrika valkampanj som ledde till seger för USA:s blivande president, Barack Obama.

Valsegern innebär förändring på många sätt. Obama blir USA:s första svarta president. En viktig signal både i USA och internationellt. Obama är dessutom relativt ung och har inte motsvarande långa politiska erfarenhet som sin kandidatrival John McCain eller tidigare amerikanska presidenter.

En intressant följetong de närmsta åren är hur denna förändring kommer till uttryck. Obama kommer inte till ett dukat bord i vita huset. Utmaningar som finanskrisen, miljöhotet och krigen i Afghanistan och Irak är några av de nötter USA:s nästa president måste knäcka. Förändring är dock kanske en lämplig strategi.  

Vilken utgång valet än skulle få skulle detta val blivit historiskt. Antingen med den första kvinnliga eller svarta presidenten, alternativt den äldsta någonsin. Historiskt och unikt är också Obamas förmåga att engagera och inspirera människor, skapa en rörelse kring kampen om vita huset och använda nya kanaler för att sprida sina budskap. Förändring blev Obamas röda tråd i valrörelsen och förhoppningsvis blir förändring även hans resultat i vita huset.   

Anmäl
2008-11-05 16:02 #1 av: WiktZac

Obama vann nog i huvudsak för att han var den av de två kandidaterna som det var störst skillnad på från den sittande Bush. Hade republikanerna skickat från någon som tydligt skiljde sig från Bush så vete sjutton - eller om Obama kampanjat efter ex Clintons tid. Jag tror det i mångt och mycket gäller att ha hög fart in i vita huset, tålamodet är kort, så utan tydliga, snabba förändringar så tappar man momentum.

 

//Zac

Anmäl
2008-11-05 18:19 #2 av: charlie

Vita lakan har bytts mot svarta skinhjackor.. det ar val forandringen.

 

---

Anmäl
2008-11-05 21:54 #3 av: [mingdie]

Nu återstår det att se vilka rådgivare han kommer att utse. Själv är han väldigt oerfaren så mycket hänger på den hjälp han får. Det skall bli intressant att se hur han lyckas.

Anmäl
2008-11-05 22:34 #4 av: gortor

Så angenämt att en korrupt Friedmaninspirerad tjuvadministration har fått rött kort!

Anmäl
2008-11-05 22:34 #5 av: blombuketten

Så pessimistiska ni låter. Idag hörde jag på nyheterna att McCain fick flest av den vita äldre befolkningen, medan Obama fick flest röster från den vita yngre befolkningen. Det tycker jag visar på en hel del och hopp om framtiden. Det kanske inte blir så märkvärdigt vilken färg presidenten har, eller om han är ung eller gammal, snygg eller ful, kvinna eller man. En förändring har skett och bara det är ett stort steg i rätt riktning.

Cyndie Peters sa i morse att hon var jätteglad över att Obama vann, men att det ju inte räcker med att han är svart och president, utan han måste kunna sitt jobb också.

Dessutom var Gloria Ray i nyhetsprogramet i morse och pratade om då hon som 14 åring hade rätt att studera som alla vita barn, men hon och 8 andra blev så ansatta av föräldrar till de vita barnen och andra så de fick skyddas av militär i ett års tid. Dokumentärer om just det har ju visats massor med gånger. Detta som nu hänt, att Obama vann, är ju för henne och alla andra som blev så utsatta, en stor seger och lättnad.

Mona Sahlin sa att det är ett stort ansvar som vilar på Obamas axlar nu. Ja, det har hon rätt i och det är bara att hoppas att han klarar det och att han ser till att ha en god stab brevid sig.

Ska bli spännande att se vad som kommer att hända.

Charlie, är du på något vis jättebesviken över att Obama vann?

Anmäl
2008-11-06 00:30 #6 av: charlie

Ja jag ar jattebesviken. Ar det nagon som vet vad Obama har vunnit valet pa forrutom ett enda ord "Change"?

Jag har under det senaste halvaret last (Dem) Boston Globe varje morgon. Aldrig har det forrekommit en enda detalj i vad Obamas program for Change innebar.

Kanske allt bast sammanfattas av det som en Obama anhangare sa i direktsanding pa CBS igar:

"- This means I no longer need to worry about putting gas in my car. No longer worry about paying of my morguage. WE elected him now he will look after us."

Da kan man undra vem det ar som ska se till att det finns bensin i hennes bil och se till att hennes huslan blir betalat? Inte kommer det vara Obama, utan resten av oss 96% som betala pa vara huslan och betalar var egna bensin.

Jag ser faran i att socialismen har annu en gang vunnit ett slag over demokratin.

 

---

Anmäl
2008-11-06 00:45 #7 av: charlie

Iofs sa vill han infora en nationell civil stryrka.. kanske en forandring. Men de enda nationer som har haft sada styrkor har varit kommunistika eller farcistiska nationer. Sa som tredje riket, Sovjet, Nordkorea, Argentina, Spanien, Kuba...

Nu ska vi tydligen fa en dylik styrka har..

---

Anmäl
2008-11-06 00:52 #8 av: charlie

To the point...

---

Anmäl
2008-11-06 03:11 #9 av: [mingdie]

Jag såg också det programmet som Charlie nämner om att nu kommer han att se efter oss.

Jag har hört många liknande saker dom sista veckorna. Det betyder att Obama inte har en chans att tillfredställa väljarna. Om han inte aktar sig så kommer dom som snart inser att det inte kommer att vara någon större skillnad vid bensinpumpen eller med banklånet, att vända sig mot honom.

Nu har han också en massa obehagliga beslut att ta direkt som Guantanamo, Irak, Kriditkrisen, Oljan i Alaska för att nämna några. Eftersom han inte blev inröstad utan att det var republikanerna som blev utröstade samt att det var dags för en svart eller kvinna så återstår att se vad han kan åstakomma.

Som sagt var en intressant tid framöver.

Anmäl
2008-11-06 14:03 #10 av: blombuketten

Fast man bör ju ge karln en chans. Han har ju inte ens installerats som president ännu och redan börjar det låta så pessimistiskt här. Alla behöver en förändring nu. Även Europa. Vi går och tragglar i samma tugg hela tiden och inget händer.

Alla amerikaner är ju inte lika naiva som den Charlie tar upp i #6......får man hoppas. Annars skulle det kunna vara en bra förklaring till hur i all världen de kunde rösta fram vissa presidenter. Finns en del faktiskt.

Anmäl
2008-11-06 15:08 #11 av: Ida

Det är lite märkligt att DN:s frågetest om Obama uteslutande handlar om honom personligen. Var är Obama född, vem gick bort ett par dagar innan valet och vilket husdjur skulle hans barn få om han blev president säger ju ingenting om hans förmåga att leda landet eller vilken politik som kommer att drivas från och med 20 januari nästa år.

Däremot måste jag säga att han är en av de skickligaste retoriker jag stött på. Han är otroligt entusiasmerande och inspirerande. En strålande talare!

Anmäl
2008-11-06 16:23 #12 av: charlie

#11 Det ar inte sa markligt, eftersom han inte har nagon politik. Inga forslag, forrutom att han ska sanka skatterna for de som tjanar mindre an $250.000 dvs 99.99% av USAs befolkning. Ingenting om hur mycket..

Och sa den nya Civila Gestapo/KGB organisationen han tankt initiera.

---

Anmäl
2008-11-06 17:07 #13 av: blombuketten

Men snälla, nu börjar det bli lite lustigt det hela. Varför inte DN gjorde det kanske man bör fråga DN om. Kanske för att det är en kul grej som de tror att läsarna gillar.

Och vad har gestapo och kgb med det hela att göra. Är han nazist kombinerat med kommunist nu också Förvånad. Duger inte CIA, de är ju annars rätt duktiga på att hålla reda på folk överallt i världen.

Om man bara ser honom som en enda stor reklampelare utan innehåll, tycker jag nog att man underskattar det amerikanska folket ordentligt.

Anmäl
2008-11-06 17:24 #14 av: charlie

#13 Kolla klippet i #7 dar han oraterar for en civil sakerhetssyrka. Lika stark som militaren, och lika val finansierad.

DET gor mig skrackslagen.... kan du nagot annat land som haft en dylik styrka som inte varit totaliara diktaturer pa hoger och vansterkanten?

---

Anmäl
2008-11-06 17:34 #15 av: Ida

#13 Antagligen utformade DN testet på det viset för att folk uteslutande känner till (och intresserar sig för) saker som rör Obama personligen, inte den politik han avser föra.

Anmäl
2008-11-06 20:43 #16 av: blombuketten

¤15. Ja, ungefär så. Nu är ju inte varenda svensk så där jätteintresserad av valet i USA. Jag vet en hel del som inte ens vet att Obama heter just Obama. Eller vilket parti han representerar. De finns de som knappt vet vilket parti Busch tillhör. Däremot är de duktigare på våra partier och dess partiledare här hemma i Sverige.

Anmäl
2008-11-06 20:51 #17 av: blombuketten

#14. Nej, du får ursäkta men jag hänger inte riktigt med. Det är ett kort litet klipp som inte säger mig så värst mycket. Du får gärna förklara lite hur du tänker så att poletten ramlar ner hos mig också.

Anmäl
2008-11-06 21:36 #18 av: [mingdie]

#10 Jag är inte pessimistisk men jag tror att många amerikaner har den inställningen att allt skall bli bättre bara för att det har blivit en ny president.

Hur han kommer att lyckas beror helt på vilka rådgivare han väljer. Jag hoppas också att folk valde honom för vad han står för och inte för att han är färgad. För i så fall blir det som med socialdemokraterna i Sverige när Anna Lindh dog. Nästa ledare måste vara en kvinna så då får vi nöja oss med någon annan och den enda vi har är Sahlin.

Jag ger gärna Obama en chans att visa vad han går för. Jag ville bara peka ut att det kommer att bli mycket tufft och man har inte hört hur han skall lösa problemen. Det enda som jag är lite tveksam till är med en demokrat så minskar chanserna för en global frihandel. Men vi får se.

Anmäl
2008-11-12 02:26 #19 av: Dynamit

Han får det hett om öronen den nye presidenten, han hyllas som ett Helgon utan att ha gjort ett smack.

Budgettunderskottet hade väldigt mpnga nollor såg jag någonstans... Väldigt svårt att sänka skatter då:(

Anmäl
2008-11-12 20:26 #20 av: charlie

$311.000.000.000 ar budgetunderskottet. Later kanske mycket men tank pa att bara kriget i Irak kostar ungefar $70.000.000.000 i manaden.

Att sanka skatter ar inte svart.. det galler bara att sanka utgifterna.

 

---

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.