2006-03-27 02:07 #0 av: iFokus

Nästan alla har vi en uppfattning om hur olika delar av vårt samhälle borde skötas. Skolan, vården, omsorgen. Företagandet, jobben, skatterna. Många av oss tycker att det är intressant att diskutera politik och viktigt att göra sin röst hörd. Det är vi som samlas här på Politik iFokus.

Den 3:e söndagen i september är det val i Sverige för 19 gången sedan vi fick rösträtt. Den söndagen är det viktigt att veta vad de olika partierna står för. För att kunna göra ett medvetet val krävs dock mer. Det krävs också att vi själva vet var vi står i de stora frågorna.

Det förstnämnda, partiernas politik, får du enklast information om genom att följa med i media. Det andra, dina egna åsikter, utforskar du genom att med ett öppet sinne diskutera politik med andra, till exempel här på Internet.

Politik iFokus är en neutral mötesplats för oss som vill lära oss mer om de valmöjligheter som står till buds och är beredda att pröva vår egen politiska övertygelse. Det viktiga är inte att jag har rätt, det viktiga är att jag väljer rätt.

Hur gör vi skolan bättre? Hur får vi bort köerna inom vården? Är det genom fler jobb och hur skapar vi i sådana fall dessa? Hur har vår syn på politiken och politikerna förändrats och hur påverkar det vår demokrati? Listan kan göras hur lång som helst, och ovanpå Sveriges inre angelägenheter finns de globala frågorna. Miljön. Tredje världen. Världshandeln. Asiens fantastiska tillväxt. EUs expansion. Världspolisen USA. Oljan. Terrorismen. På vilket sätt kan Sverige som nation bidra till att vår värld blir en bättre värld?

Den 17 september är det du som bestämmer. Det är då du som bryr dig har möjlighet att påverka den riktning i vilken Sverige är på väg. Det är då det avgörs vilka som ska styra landet de kommande åren. Den som inte vill engagera sig politiskt har självklart rätt att låta bli. Även det är ett val. Här på Politik iFokus samlas vi andra.

Avslutningsvis:
Politik är ett engagerande område och meningskiljaktigheter finns redan från start. Försök behandla varandra respektfullt och undvik att höja rösten alltför mycket. På valdagen i höst har vi alla bara en röst. Tiden fram tills dess använder vi bäst när vi hjälper varandra till insikt, inte när vi tjafsar.

Väl mött i debatten här på Politik iFokus!

 

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-03-27