Annons:
Etikett26-företagande
Läst 7418 ggr
[cala02]
7/1/11, 9:19 AM

Joseph Schumpeter

Olika ekonomiska tänkare har stor betydelse för hur våra politiker tar beslut. En av de populära just nu är Joseph Schumpeter.

Joseph  Schumpeter

Föddes i nuvarande Slovakien 1883, död 1950, främst verksam i Wien. Han var en av dem som förde in människan i ekonomiska modeller. Han menade att entreprenörer stod för utveckling och ekonomisk tillväxt. Gamla branscher byttes ut mot nya och därmed uppstod utveckling. Han var misstrodd av sin samtid, som de flesta blir, men har fått en renässans i modern tid. Hans verk, Theorie der wirtschaftlichen Entwicklung 1911, fick en del kritik. Kortfattat menade han att det var nödvändigt med kreativ förstörelse. Gamla strukturer ska ersättas med nya. Nya kunskaper ersätter gamla och att det är nödvändigt att vara öppen för förändringar. Förut hade att man en uppfattning om marknaden som statisk, och bara det fanns tillräcklig konkurrens så skulle pris sättas där utbud och efterfrågan möts. Schumpeter menade att nya innovationer, sätt att sälja bland annat, står för utveckling och är entreprenörens sätt att ta marknadsandelar. Marknaden var alltså inte statisk utan utvecklades hela tiden. Idag har vi lättare att se den utveckling han menade.  Till exempel så har ju marknaden för mekaniska skriv och räknemaskiner totalt försvunnit (Facit) istället har nya maskiner utvecklats och marknaden har ändrats.

På tv-området så är utvecklingen enormt snabb på senare tid, Europa och USA gjorde ”tjock-tv”, med LCD och plasma flyttades i stort sett koncentrationen till Japan.Nu med LED och snart OLED teknik har Sydkorea övertaget. Programmen vi tittar på ändras inte så mycket, däremot ändras tekniken fortare än någon egentligen behöver just nu. Detta kan man säga är kreativ förstörelse, gamla system ersätts av nya även om de inte är revolutionerande.

Hans teorier märks idag på så sätt att samtliga partier sätter tilltro till entreprenörskap och nyföretagande som en väg att få ekonomisk tillväxt i Sverige. Entreprenörskap blir ett eget ämne i gymnasiet till hösten och ”ny” teknik är något man hoppas på ska utveckla landet.

Källor; wikipedia och esbri.se, Tack GunillaR för hjälpen.

Annons:
Mitralis
7/3/11, 11:08 PM
#1

Tack för en intressant artikel Glad



Upp till toppen
Annons: