Annons:
Etikett10-ideologi
Läst 6845 ggr
Mitralis
3/8/12, 12:32 PM

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen instiftades på initiativ av den kända socialisten Clara Zetkin. Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Tankar på en internationell kvinnodag uppkom i början av 1900-talet. Den 28 februari 1909 förklarade det Amerikanska socialistpartiet att man skulle fira en nationell kvinnodag.

Tanken på en kvinnodag spred sig och 1910 anordnade andra internationalen den första internationella kvinnokonferensen iFolkets hus, den byggnad som sedermera blivit känd som Ungdomshuset, i Köpenhamn. På detta möte föreslogs en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Detta skedde på ett initiativ av den kända socialisten Clara Zetkin.

Vid Förenta Nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.
I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

File:Zetkin luxemburg1910.jpg

Källa text och bild: Wikipedia



Annons:
Pyttelite
3/8/23, 3:04 PM
#1

En gang i tiden ble det politisk bestemt at vi ikke skal ha lik lønn for likt arbeid.

Mysteriet er hvorfor det fortsatt er sånn

Läs mer här:

https://www.nrk.no/ytring/lonnsmysteriet-1.16320703


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


En gang i tiden ble det politisk bestemt at vi ikke skal ha lik lønn for likt arbeid. Mysteriet er hvorfor det fortsatt er sånn.
  • Redigerat 3/8/23, 3:04 PM av Pyttelite
Pyttelite
3/8/23, 3:12 PM
#2

Mexiko är en av världens farligaste platser att vara kvinna på. Varje dag dödas 10 kvinnor och flickor i landet i femicidSituationen är särskilt allvarlig i delstaten Mexiko, där minst 120 kvinnor dödades bara mellan 1 januari och 31 oktober 2022. Agera nu!

Läs mer här:

https://www.amnesty.se/vara-rattighetsfragor/internationella-kvinnodagen-2023/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Internationella kvinnodagen äger rum den 8 mars. Här kan du läsa om hur Amnesty arbetar med kvinnors rätt.
Pyttelite
3/8/23, 3:13 PM
#3

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer här:

https://fn.se/aktuellt/ovriga-nyheter/kvinnodagen-2023-pandemi-och-konflikt-bakom-samre-kvinnohalsa/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor…
perk
3/8/23, 4:38 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Med tanke på Internationella kvinnodagen 😍

Om aftonen får den late brått🙂

Gi ma en jordglob men helst en mä bare Värmland på

Upp till toppen
Annons: