Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
05 Om Politik i Fokus

Politiska konspirationsteorier

2012-07-15 14:30 #0 av: Mitralis

Nu öppnas en ny diskussionsgrupp där man kan lägga sina trådar om politiska konspirationsteorier.

En konspirationsteori (av latinets conspirare som betyder "andas tillsammans") är en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Gemensamt för konspirationsteorier är att berättelsen omfattar en grupp mäktiga eller inflytelserika individer eller institutioner. Dessa personer har enorma resurser till sitt förfogande, och samarbetar i hemlighet. Typiskt är dock att det finns ett antal personer, konspirationsteoretiker, som genomskådat ränksmideriet. De ser det som sin uppgift att avslöja sanningen för den ovetande allmänheten, och upplever sig ständigt vara under hotet att bli nedtystade på grund av sin kunskap.

Välspridda och seglivade konspirationsteorier i modern tid är konspirationsteorierna om månlandningarna och omständigheterna kring Kennedymordet på 1960-talet. Men många konspirationsteorier gör gällande att stora händelser i världshistorien förklaras av att konspiratörer bakom kulisserna manipulerat politiska skeenden.
Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteori

File:Apollo 11 Crew During Training Exercise - GPN-2002-000032.jpg

Anmäl
2012-07-15 16:29 #1 av: Mitralis

Kluring Månlandningen
http://politik.ifokus.se/discussions/5002b89388f4722f050084c3-kluring-manlandningen?discussions-1

Anmäl
2012-07-15 16:54 #2 av: rolnor

Area51 och aliens är väl också ett sådant fall som fortfarande lever kvar?

http://abcnews.go.com/Technology/story?id=7302869&page=1

Anmäl
2012-07-15 17:09 #3 av: Mitralis

#2 Absolut Glad

Anmäl
2012-07-15 17:12 #4 av: rolnor

Fast det är kanske inte politiskt?

Finns väl en del skriverier om judar, att dom organiserar sej och"styr" världen, kanske är mer religiös konspiration...

Anmäl
2012-07-15 17:23 #5 av: Mitralis

#4 Håller med dej om att skriverierna om judar är mer religöst än politiskt, så det är mer tveksamt att det passar här än Area 51.

Area 51
är den icke-officiella benämningen på en amerikansk militärbas tillhörande USA:s flygvapen, så det är politiskt Glad

Anmäl
2012-07-15 19:23 #6 av: Halvdansken

Jag har en alldeles egen.

USA är starkt beroende av olja från i synnerhet Saudi-arabien. Det är inte bra, om de nu skulle bli sura på USA eller krig osv. Så GW Bush (som har egna oljekällor) och Al Gore (som ville i ramljuset igen) satte sig ner och pratade. Att säga till folk att köra mindre bil och använda mindre energi fungerar inte, det har man provat. 

Så vad göra? 

Jo vi hittar ett samband mellan en svag uppvärmning på jorden, och nånting som har med olja att göra - koldioxid (trist bara att det är den allra minsta gruppen av växthusgaser, 0,035%, men va fasen, allting går att sälja med mördande reklam). Sen skickar vi ut bilder på söta isbjörnar till barnen (!!) och säger till dem att om "mamma o pappa inte slutar använda bilen så mycket, så kommer de att dö ut". Effektivt.

Jag är faktiskt helt övertygad om att "koldioxid-alarmen" är påhittade för att bryta oljeberoendet till mellan-östern. (Diskussionen om uppvärmning kan vi kanske ta nån annanstans.)

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-07-15 19:35 #7 av: rolnor

Oavsett var idéen att det är koldioxidens fel så är det ju bra om världen klarar sej utan fosilt bränsle, skulle skapa mindre spänningar och fördela jordens BNP på ett vettigare sett, kanske. Jag tittar på vad dom bygger för extrema hotell och skyskrapor i Dubai (Discovery) och det är väl oljepengar man plöjjer ned, sorgligt....

Anmäl
2012-07-15 20:17 #8 av: [sakring]

De stora pengarna tjänar Dubai på skattefriheten för alla de fartyg som går in och ut genom Hormuzsundet in till Persiska viken. Många lägger sig på redden utanför då de slipper betala hamnavgifter. Mat och reservdelar tas ombord. Det är också ett populärt ställe att mönstra av och på i. Fast det sker på utsidan av Hormuzsundet.

Så finns det numera shopping också utöver guldmarkanden. I början av 90-talet sa min man vid ett tillfälle att det var konstigt att man inte reste till Dubai som turist då det fanns det mesta som man kunde önska sig som sådan. Numera är Dubai ett turstparadis.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dubai

Anmäl
2012-07-15 22:41 #9 av: Magnuz

Det där med oljan kommer snart att lösa sig på naturlig väg eftersom vi är på toppen av produktionskapaciteten just nu och snart bär det av utför.

Anmäl
2012-07-15 22:48 #10 av: Halvdansken

#9. Det har man sagt sen 70-talet. Då var det tom ransonering för att oljan var på väg att ta slut.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-07-15 22:50 #11 av: [drummer]

#7 Dubai har inte så mycket olja kvar. Deras inkomster idag kommer från turism, finans och real estate. Så det är väl inte så konstigt att dom bygger stora hotel om turismen är deras största inkomstkälla.

#6 Det som är intresant är att även Al Gore äger en hel del bolag som utvinner olja. Det sorliga är väl att alla dom teorier som han vann Fredspriset för numera anses som felaktiga även av dom som tror på växthuseffekten.

Att Al Gore aldrig har ställt upp i en debatt mot dom som säger att han har fel tyder på att det han säger inte stämmer.

Anmäl
2012-07-15 22:50 #12 av: rolnor

#8 Tack för länken, borde ha läst den innan mitt inlägg.

Anmäl
2012-07-15 23:05 #13 av: Magnuz

#10 Vem har sagt det sedan 70-talet? Ransoneringen var inte pga det jag skrev om utan pga att arabländerna inte ville exportera till de länder som hjälpt Israel i kriget 1973. Man drog frivilligt ner produktionen och priserna höjdes både av OPEC och genom marknadskrafterna.

Det vi ser nu är totalt annorlunda där oljeproducenterna pumpar allt vad de kan utan att världsproduktionen ökar. Land efter land går ifrån att ha varit oljeexportörer till att själva behöva importera olja på marknaden för sin inhemska marknad. Danmark, som vi själva fått ungefär en tredjedel av vår olja ifrån de senaste 10 åren, kommer helt upphöra med export runt 2015-16. Kvar blir Ryssland och Norge.

Värst är det för länder som Saudiarabien och andra Gulfstater där det är naturligt att det bor några hundratusen beduiner men där det nu bor tiotals miljoner människor, helt beroende av luftkonditionering och avsaltningsanläggningar som drivs av olja. Man satsar heller inte på det som vore helt naturligt i dessa länder, solceller.

Anmäl
2012-07-15 23:50 #14 av: [sakring]

Danmark? Olja? Hade inte en aning. Någon annan som vet? Då jag har en man som arbetar till sjöss och tidigare var på en oljetanker som gick worldwide, oftast hämtade man olja i Persiska viken och lämnade någonstans på Fjärran Östern.

Numer är han på ett gasfartyg som går mellan Borneo coh Taiwan. Och lyssna nu allihop. Pga av tsunamin i Japan så har ,tror jag, nästan alla kärnkraftverk stängt och pga detta så har frakten och priserna på gas stigit ofantligt. Hans fartyg skulle dockas i våras men kommer inte in förrän nästa höst då det inte finns något att ersätta fartyget med.

Helt riktig som du säger Magnuz att det var OPEC som drog åt oljekranarna. Håller med dig när det gäller solenergi. Förstår inte att man inte investerar i detta på de sydliga breddgarderna.

Anmäl
2012-07-16 04:20 #15 av: [drummer]

#13, 14 Kanske är dags att läsa på lite. Många av arabländerna håller på att investera miljarder på solenergi. Både Dubai och Saudiarabien har startat projekt som skall ge 1gigawatt från solenergi när det är färdigbyggt. Det kommer att ta hand om ungefär 1/3 av deras elbehov. Många andra länder håller också på. Så att man inte håller på att investera i solenergi är fel.

Eftersom solenergi fortfarande är väldigt dyr att producera så är det framför allt dom kapitalstarka nationerna som har råd. Detta kommer naturligtvis att ändras när dom fossila bränslerna blir dyrare.

Oljan håller inte på att ta slut och kommer troligen aldrig att ta slut. Det som händer är att oljan som är lätt att utvinna börjar minska vilket kommer att innebära högre priser på grund av högre kostnader för att få fram olja. Ekonomiskt så kommer vi att nå en punkt när alternativa energikällor är mer kosteffektiva vilket gör att efterfrågan på oljan kommer att minska. Det kommer att bli en gradvis övergång från olja till andra energikällor.

Forskning om alternativa energikällor kommer att öka eftersom det blir mer lönsamt och fler kommer att investera i dom områderna. Detta händer redan på många ställen och det finns lösningar men det gäller att göra dom mer kosteffektiva.

Tills slut har vi nått en nivå där oljan inte är eftetraktad som energi längre och det kommer att ske långt innan oljan tar slut. Men då har vi redan försvunnit från jorden om man får tro växthusivrarna.

Anmäl
2012-07-16 09:09 #16 av: Halvdansken

Ja, Danmark har en hel del oljefält i Nordsjön.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-07-16 10:08 #17 av: Magnuz

#15 Ja, SA säger att de planerar att bygga ut med solceller. Det kommer även att ta minst 10 år innan man är ens i närheten av det du nämner, om man gör verklighet av planerna.

Poängen och själva pudelns kärna i hela denna kråksång är att alla de alternativ som folk pratar om ska komma och frälsa oss alla är betydligt dyrare än vad oljan är eller åtminstone har varit. Det åtgår både mer andra resurser (stål, skog, sällsynta jordartsmetaller osv) och mer energi för att utvinna en oljeekvivalent. Världen har under 100 varit bortskämd och dopad av olja, en lyx som är på väg att ta slut. Nej oljan tar inte slut som du säger, men den billiga oljan. Dessutom handlar det om utvinningstakt, antal fat per tidsenhet som kommer upp ur jorden och ut på marknaden.

Preblemet med allt detta är vår skuldbaserade ekonomi som kräver tillväxt för att fungera. Tillväxt kräver energi och om energin blir mycket dyrare så hämmas tillväxten. Det är som ett pyramidspel som tar slut när det inte längre finns fler att lura in i spelet.

Anmäl
2012-07-16 11:26 #18 av: [sakring]

Det var som 17 att danskarna har oljaGlad. Det förklarar deras inställning till kärnkraften och att Sverige är ett land som de expoerterar till.

Det finns oljesand som man hittat i Kanada och som numera är lönsamt att utvinna.

Magnuz nu låter du mer som en MP:are än en SD:are

Anmäl
2012-07-16 12:00 #19 av: Magnuz

Oljesanden i Kanada kan, till ett gigantiskt miljöpris, på sin höjd räcka för att försörja Kanada.

Jag försöker basera mina åsikter på fakta, inte på vilket parti som för tillfället låter likadant. Men visst, MP talar väl en del om detta, likaså VP. SD, S och Allianspartierna lämnar mycket att önska på detta område.

(Nu ska jag inte göra detta till en SD-tråd, men det finns starka samband mellan miljöpåverkan, invandring, demografi, överbefolkning och hållbar utveckling som SD genom sin politik har en positiv inverkan på, även om det inte är ett argument som kommer fram i debatten.)

Anmäl
2012-07-16 12:09 #20 av: rolnor

#19 Men nu gjorde ju det här till en SD-tråd i alla fall???

Anmäl
2012-07-16 12:54 #21 av: Magnuz

#20 Det blir inte en "SD-tråd" bara för att man nämner SD i en bisats. Jag nämnde även MP, S, VP och Allianspartierna och det blir inte en MP-tråd bara för att man nämner MP. Jag var inte heller först att skriva de två bokstäverna S och D.

Om nu alla håller sig ifrån att svara mig på detta inlägg så undviker vi tillsammans att det spårar ur.

Anmäl
2012-07-16 14:40 #22 av: Halvdansken

Det har redan spårat ur fullständigt, eftersom tråden egentligen handlar om politiska konspirationsteorier. Men en oljetråd är också intressant. Vad säger Mitralis som startade den?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-07-16 16:17 #23 av: [Highonbluetomorrows]

Här är en annan politisk konspiration: the new world order.

**

Källa: Wikipedia: den nya världsordningen - vem står bakom konspirationen?

"Den nya världordningen sägs styras av rika kapitalister, plutokrater och internationella bankirer, så som David Rockefeller, skaparen av Trilateral Commission. Han säger i sin biografi: "Some even believe we are part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as 'internationalists' and of conspiring with others around the world to build a more integrated global political and economic structure - one world, if you will. If that is the charge, I Stand guilty, and I am proud of it." [7]

  • Nynazistiska grupper tror att det är judarna som vill ta över världen. De tror att det är en sionistisk konspiration för att främja Israel och det judiska folket. Se även ZOG-teorin.
  • Den amerikanske politiska aktivisten Lyndon LaRouche hävdar att det är det brittiska imperiet som planerar världsdominans. Deras plan är att göra USA till en fasciststat som senare ska invadera andra länder och integrera dem i sitt imperium.
  • Vissa kristna anser att världskonspirationen är en del av det som senare ska leda till domedagen. Satan ska styra Antikrist från Vatikanen, som tolkas från Uppenbarelseboken som den Babylonska skökan som bedriver otukt med kungar (kungar ska läsas som makthavare), och som senare ska införa en världsreligion och en världspolis.
  • Naturorienterade människor anser att konspirationen går ut på att "robotisera" mänskligheten, det vill säga skapa det "perfekta" konsumtionssamhället där människans enda syfte är att konsumera utan att märka naturen och omgivningen."
Anmäl
2012-07-16 17:51 #24 av: Mitralis

#22 Prata på ni bara Glad

Men om ni känner att det finns mycket kvar att ge gällande olja och energier så får ni gärna skapa en egen tråd för det så att det blir lättare att hitta den.

#21 Klickar "Bra inlägg" och är glad att ni lyssnar på Magnus Glad

Anmäl
2012-07-18 09:40 #25 av: [cala02]

Alla de politiska hoten mot folk som tycker olika är intressant hur mycket sanning ligger det i det?

http://helahalsingland.se/bollnas/bollnasc/1.4908993-nazister-hotade-kvinna

 

http://www.sydsvenskan.se/malmo/quotde-skar-in-ett-hakkors-i-pannan-pa-migquot/

Men det är kanske för känsligt att skriva om? Vissa hot kanske är ett utslag för friare eller möjlighet till en friare debatt där vissa går över gränsen, var nu den finns någonstans. Är en del känsligare än andra? För min del så är jag lite förvånad över vissa sympatisörers martyrskap, när det bevisligen är på motsatta sidan som fått utstått förverkligade hot som övergått till dåd.

Anmäl
2012-07-18 10:32 #26 av: Magnuz

#25 Vad är egentligen din poäng? Du skriver tyvärr på ett sätt som gör det helt omöjligt att veta vad du menar.

Anmäl
2012-07-18 10:39 #27 av: [cala02]

#26

Ber om ursäkt, kan man ha en tråd om hot mot politiker, om de är konspirationer eller inte? Myter blir till konspirationer helt enkelt.

Anmäl
2012-07-18 13:01 #28 av: [sakring]

SAC har ju sett hoten bli verklighet.

Anmäl
2012-07-18 13:12 #29 av: [cala02]

Sossarna också.

Anmäl
2012-07-18 13:53 #30 av: [sakring]

Ja, om du menar Olof Palme.

Anmäl
2012-07-18 20:30 #31 av: [cala02]

Ja, och Anna Lind.

Anmäl
2012-07-18 20:38 #32 av: [sakring]

Fast det var väl en inte en konspiration? Inte något direkt hatobjekt. Hon råkade bara vara där den dagen. DessvärreGråter

Anmäl
2012-07-18 23:03 #33 av: Magnuz

Men vad skulle konspirationen vara beträffande hot mot politiker? Att de egentligen inte existerar?

Anmäl
2012-07-18 23:18 #34 av: [cala02]

En del existerar nog, men inte alla.

Anmäl
2012-07-19 08:36 #35 av: Magnuz

Jag vill vända på det. Ett extremt litet antal kan vara fejk, i övrigt stämmer det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.