Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
15 Politiker

Jonas Sjöstedt

2013-10-25 12:43 #0 av: julatopp7018

Vänsterpartiets partiledare är sedan 2012 Jonas Sjöstedt, han är född i Göteborg och har tidigare varit redaktör för Röd Press och varit metallindustriarbetare.

Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jonas_Sj%C3%B6stedt_02.JPG

Det var i samband med folkomröstningen till EU-medlemskap året 1994 som han kom in på politiken. Fast han var på nej-sidan ställde han upp i Europaparlamentsvalet under 1995, han blev invald som en av tre vänsterpartister. 1999 och 2004 blev han omvald. Vid Europaparlamentet satt han med i gruppen GUE/NGL och var ledamot i miljöutskottet samt ersättare i budgetkontrollutskottet. Under 2006 avgick han som ledarmot. Efter tiden som ledarmot i Europaparlementet flyttade han till New York där hans fru Ann Måwe var diplomat. 2010 ställde han upp i riksdagsvalet och blev invald.

5 juli 2011 kom nyheten att Sjöstedt att ställde upp som kandidat till partiledarposten i Vänsterpartiet. Den 10 december 2011 föreslog valberedningen Sjöstedt som partiledare så i Januari 2012 valdes han till partiledare för Vänsterpartiet.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-10-25 20:13 #1 av: fatcat

Finns det någon särskild orsak till varför Jonas Sjöstedt livshistoria återges på politiks förstasida? Är gamla kommunistpartiet en förebild här? 

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-25 21:28 #2 av: [Mustangcab]


Fast på V:s hemsida är han bördig från NorrlandSkrattarDet är vad han säger själv och att han är metallarbetere.Gäspar

http://www.vansterpartiet.se/jonas-sjostedt/

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-25 21:43 #3 av: fatcat

Inte för att låta fördomsfull nu på något sätt men tycker han ser ut som en Sibirisk Stenhuggare Cool

Ingen jag skulle vilja reta upp..

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-26 04:12 #4 av: [Mustangcab]

Jonas Sjöstedt, metallare och norrlänning?

Metallarbetaren och Norrlänningen Jonas Sjöstedt.

Det är den bild som förmedlas när Jonas Sjöstedt berättar om sig själv i intervjuer.
-Vem är du Jonas?
- Jag är 48 år och är metallare från Umeå blir då svaret i regel.

Vore det inte mer korrekt att kalla sig politiker och Brysselbo, nåväl vad spelar det för roll vad man kallar sig om man är trevlig, påläst och bra debattör.
Ja, stor roll uppenbarligen i synnerhet om man skall göra karriär som vänsterpolitiker.
Vänsterpartiet lämnade sin proletära anknytning för länge sedan, de sista 50 åren har det väl snarast varit en lekstuga för övre medelklassen som genom ett påklistrat proletärt engagemang protesterat mot sin egen bakgrund och på ett personligt plan velat frigöra sig från sina välbeställda föräldrar.
Är man metallare ger det ett intryck av att vara arbetarklass och är man dessutom norrlänning, så är det tryggt och borgar för trovärdighet som vänsterpolitiker.
Om Jonas skulle tillstå att han gillar pengar och materiella saker vore det politiskt självmord inom vänstern.
Man skall alltså sträva efter att nå en position men man får inte ertappas med att njuta av det som man uppnår genom detta, vare sig pengar, egendomar eller titlar.
Vad Jonas Sjöstedt väljer att lyfta fram när han berättar om sig själv säger en del om honom men också en hel del om vad vänsterpartiet och deras medlemmar förväntar sig av honom.
Det blir också en spegling av deras självbild som vänstermänniskor och av deras parti.
Jonas Sjöstedt föddes den 25 december 1964 i Göteborg.
Jonas pappa är civilingenjör inom vattenkraft, mamma är läkare inom psykiatri.
Farfar var från 1948 lantbruksdirektör för Älvsborgs län.
Jonas är mellanbarn i en syskonskara på tre, han har en yngre bror.
Fram till 1972 bor Jonas först i Sundsvall och senare i Västerås tills familjen bosätter sig på Belfragegränd, ett villaområde i Vänersborg.
Han uppger själv att han kände sig utanför bland de nya klasskamraterna då han hade dyslexi och talade en främmande dialekt.
Jonas väljer också något udda idrotter, rugby och rodd är hans val.
Jonas går med i Kommunistisk ungdom redan som trettonåring 1978, samma år som Lars Ohly går med.
Han upplevdes som en udda fågel av kamraterna i kommunistisk ungdom då de kom från ”genuina” arbetarbakgrunder och han själv var från en akademikerfamilj.
Familjen, i synnerhet pappan tycks ha ogillat Jonas kommunistiska engagemang.
Vid något tillfälle under dessa år ”erbjuder” pappa, Jonas att åka med till Nya Zeeland om han tjänade ihop till sin egen biljett- vilket han gjorde.
I intervjuer med Jonas återkommer han till sitt intresse för kvinnor som han redan från femton års ålder 1979, inledde långvariga förhållanden med.
Han påbörjar gymnasiet i Vänersborg men fullföljer inte, han uppger senare att gjort flera avhopp från gymnasiet.
1982, vid sjutton års ålder flyttar Jonas på egen hand till Kiruna för att jobba för Elevorganisationen, året efter 1983 kommer han till Luleå och bor där på Rödhakegränd 11.
Han återupptar gymnasiestudierna på Hermelinskolan - för att läsa på 2 årig social linje med studiemedel.
Jonas tar steget och går med i VpK - Vänsterpartiet kommunisterna och är samtidigt med i förbundsstyrelsen för Elevorganisationen.
1984 avslutar han studierna vid Hermelinskolan med höga betyg utom i idrott och bild, i de ämnena har han tvåor på den dåvarande femgradiga betygsskalan.
Jonas gillade publivet i Luleå, åkte ofta på musikevenemang om han inte var på Folkets hus och spelade kort.
Under de här åren träffar Jonas framtida frun Ann som vid tiden bor i Ersnäs utanför Luleå, deras gemensamma mötesplats är Elevorganisationen.
I denna ålder bör Jonas fått mönstra och göra värnplikt, inte någonstans finns uppgifter om detta.
Flyttar så 1985 till Göteborg och blir redaktör för Röd Press – kommunistisk ungdoms tidning.
Brinner för flickorna och politiken, tycks njuta av nöjeslivet, träffar blivande fru Helene på en svartklubb!
Blir under åren i Göteborg GAIS fan då han går på mycket fotboll och GAIS är ju lagom mycket vänster, definitivt mer än IFK som är lite sosseaktigt enligt Jonas.
Jonas går ännu idag när han är i Göteborg på GAIS fotboll tillsammans med sin yngre bror och hans barn.
1989 blir Jonas pappa till en dotter, i samband med detta flyttar familjen till Umeå.
1990 bor de så i Umeå och Jonas har fått anställning på Volvo Lastvagnar som montör.
Jonas hinner dock inte jobba länge som montör för när dottern är tio månader tar Jonas föräldraledigt ett (1) år!
Jonas återkommer 1991 efter föräldraledighet och blir fackligt engagerad och fackombud.
Engagerar sig samma år i EU frågan på Nej sidan.
Efter förlusten i folkomröstningen till EU ställer Jonas 1994 upp som EU parlamentariker.
1995 är så Jonas EU parlamentariker för Vänsterpartiet.
Han flyger varje vecka med flyg tur och retur Bryssel – Umeå för att tillbringa tredagars ledigheter på hemorten.
Detta gör han under alla år fram till 2003 då han även börjar flyga tur och retur mellan Bryssel och Jerusalem.
Jonas har sagt att han med tiden utvecklat ett intresse för miljöfrågor, han har då fått kritik får sitt omfattade flygande.
Han har bättrat sig säger han på senare tid, I DN Intervjun i januari 2012 åker han nattåg till Umeå, det är viktigt att göra som man lär även om det är bättre sent än aldrig.
Vid sin tid på EU parlamentet nedstiger Jonas till fabriksgolvet på Volvo under en vecka varje sommar, enligt Jonas själv ”uppskattat” av kollegorna.
Med tanke på att Jonas har inkomster på närmare en miljon kronor per år som parlamentariker så måste jobbarna på Volvo undrat vad han gjorde där på sin fritid.
Man kan ju också undra vad han bidrog med, är han så fingerfärdig att han en vecka per år klarade av att skruva ihop lastbilar på monteringsbandet, även lastbilar bör skruvas ihop på ett kompetent sätt.
Kanske satte han sig helt enkelt på fackklubbens kontor och håll hov?
Engagerar sig 2003 i EMU omröstningen, och har det jobbigt då äktenskapet med Helena spricker, pappan dör även samma år.
Jonas återupptar bekantskapen med blivande fru Ann på återträff i Hudiksvall för Elevorganisationen någon gång 2005 (DN intervju 29januari 2012).
I en intervju i Aftonbladet 15 oktober 2005 uppger han att han träffat Ann för ”tre år sedan” vilket i så fall innebär att de redan började umgås 2002.
Vid tidpunkten för Aftonbladet intervjun var ju inte Jonas påtänkt som partiledare och eventuella förbindelser samtidigt som man är gift var ju av mindre intresse.
Att han i DN intervjun 2012 beskriver den nya romansen på betryggande kronologiskt avstånd från det tidigare äktenskapet är förståeligt.
Gifter sig samma år i Umeå, förlovningen skedde i Gaza City då blivande frun Ann är stationerad på ambassaden i Jerusalem.
Jonas ställer inte upp för omval till EU parlamentet och slutar hösten 2006 som parlamentariker för att flytta till Brooklyn Heights ett område i Brooklyn, New York med närmast helvit befolkning och kan jämföras med gamla stan i Stockholm
Jonas flyttar dit med Ann och dottern som börjar på High school.
I New York njuter Jonas av ledigheten, så småningom engagerar han sig i socialist party
USA och deltar i konferenser och events som ”Former EU parlametarian for the left party Sweden”, han medverkar även i en blockad av ett bageri utfört av socialist party.
Han börjar också författa böcker, tre deckare och en intervjubok om partikamrater från Göteborg hinner han med.
2008 får paret Jonas och Ann barn, tvillingar, Jonas blir då hemma pappa med statlig inkomstgaranti på 40000kr/mån från riksdagen som han uppbär under två år.
Detta hindrar dock inte Jonas från andra engagemang
8 september 2008 invigs Umeå Centrum för Genusstudier - UCGS av integrationsminister Nyamko Sabuni, Jonas är invald i styrelsen som extern ordförande och har redan i april samma år varit ordförande för styrelsen för första gången.
Jonas är ordförande vid styrelsens sammanträden i Umeå som 2008 är i april, augusti och november och under 2009 är han på plats i februari, maj, augusti och november.
Mera flygturer således, denna gång mellan New York och Umeå.
2010 blir året då Jonas återvänder till Sverige och tar plats i Riksdagen för vänsterpartiet.
Jonas och Ann köper hus i Umeå i anslutning till ett naturreservat på en udde med egen badvik för
2.3 miljoner kronor.
På behändigt avstånd över viken bor även svärföräldrarna.
Jonas gör även en resa till VästSahara men stoppas av Marockanska myndigheter från att resa in i landet.
Jonas kommer även senare att uppvisa ett intresse för afrikanska vänsterrörelser då han åker på förhandlingsresa till Etiopien 2012.
2011 är det så riksdagsarbete och inom vänsterpartiet höjs röster för att Lars Ohly ska
avgå som partiledare.
Jonas är till en början inte intresserad men under sommaren vänder förmodligen opinionen i partiet rörande hans kandidatur och han börjar öppet ifrågasätta Lars Ohly.
Jonas manövrerar sig skickligt fram till en tätposition bland kandidaterna.
Då önskemål om kvinnlig partiledare och delat ledarskap ställs ställer han sig även bakom dessa krav.
Då media omfamnar Jonas är utgången given och Jonas lyckas bli ensam manlig partiledare i januari 2012.

 

Från flashback 


Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-26 07:32 #5 av: julatopp7018

#1 Ja han är ju politiker och det handlar sajten dels om. Det lär säkert dyka upp fler du kan reta dig på.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-10-26 09:00 #6 av: Jimmy.L

Lär säkert komma upp personer från SD med som artiklar, då får vi säkert skäll för det med. Glad

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.