58 Välfärdssystem

Sjukvården går på knäna

2015-03-02 20:01 #0 av: Jimmy.L

Nu larmar sjuksköterskor på två av landets största sjukhus om ett akut läge där patienter tvingas ligga i korridoren och på akutmottagningen i upp till två dygn. Även många operationer tvingas ställas in och vårdförbundets företrädare varnar för att patienternas hälsa kan vara i fara. Även i andra kommuner runt om i landet ser situationen likadan ut.

I Stockholm har dem samma akuta läge som dem hade under sommaren och personalen som har blivit lovade senare semester har inte kunnat få den. Även avdelningar hölls stängda för det är fortfarande lika stor personalbrist. Gävles nybyggda operationssalar tvingas stå tomma visa dagar pga personalbrist. Det kan tilläggas att år 2013 har 30 sjuksköterskor slutat sitt arbete på Gävles sjukhus. I samma veva skrev 59 läkare att det inte längre är medicinskt säkert på akutmottagningen i Gävle. Enligt lokala medier har många av sjuksköterskorna slutat pga bristande stöd och gehör från ledningen på akuten för den pressade arbetssituationen. I nuläget saknas det minst 2000 sjuksköterskor i Sverige och 870 vårdplatser är stängda pga personalbrist. Det har gjorts beräkningar att det måste anställas 225 000 vårdpersonal dem kommande 10 åren.

Personalbrist drabbar även cancersjuka barn, i flera år har situationen vid landets sex barn cancer centrum varit pressad och alltfler barn har tvingats att resa till andra städer än sitt hemstad för att få den livsviktiga behandlingen i tid. På visa håll riskerar dem här barnen att felbehandlas för att dem tvingas flytta mellan olika avdelningar. Redan för ett år sen slog flera av Sveriges verksamhetchefer inom barn cancervården larm och varnade för bristen av vårdplatser och kunnig vårdpersonal hotade bristen på säkerheten. Ändå är situationen i stort sett samma. Varken i Göteborg eller i Stockholm finns det tillräckligt med personal för att kunna hålla tillräckligt många vårdplatser öppna.

Sjukhusläkarnas granskning visar att det i snitt avlider 1 patient var tredje vecka pga platsbrist. 2013 avslutades en granskning av lex Maria ärenden och dem hittade 17 dödsfall och 9 allvarliga vårdskador där bristen på vårdplats spelat en avgörande roll. Även Sveriges radio Kalliber har gjort en granskning 2013 och av 585 fall av lex Maria så visade det sig att var tionde dödsfall och allvarlig vårdskada helt eller delvis orsakats av plats eller personalbrist. Det förs ingen statistik på hur farlig vårdplatsbristen är och mörketal på lex Maria anmälningar är stor. Patienter dör på grund av brist på övervakningsplatser eller isoleringsrum för infektionssmittade som den 2 åriga vattenkoppsmittade pojken i Skåne. Patienter dör pga brist på vanliga vårdplatser på förlossningsavdelningar,ortopedavdelningar,kirurgakuter,medicinakuter intermediärvårdplatser, thoraxintensivvårdplatser, centralintensivvårdplatser, neorointensivvårdplatser och en lång rad andra intensivvårdplatser.

Inte heller äldreboende och hemtjänsten är skonade från nedskärningar och besparingar. Tusentals platser har försvunnit på äldreboenden och alltfler tvingas till hemtjänst då det är platsbrist på äldreboenden. Kommunerna hinner inte med att besluta om insatser till äldre som behöver hjälp med boende eller i hemmet. Landets biståndsbedömare har i snitt ansvar för 161 personer i visa kommuner handlar det till och med om 360 personer per anställd. Biståndhandläggarna är dem äldres kontaktperson i kommunen. Dem har ansvar för utredningar för hurvida en person ska beviljas äldreomsorg eller inte och vilka behov som finns. Flera biståndshandläggare säger att arbetsbördan är så stor att dem fattar många felaktiga beslut.

Vårdpersonal har en del gemensamt, det är hög tempo på arbetsplatsen, det är ont om tid att utföra arbetet. Under själva utförandet är det vanligt att det kommer larm som skapar ännu mer stress eftersom den tiden inte finns inräknad med påföljd att det blir förseningar till nästa vårdtagare. Övertid är snarare regel än undantag och det är vanligt att personalen måste gå in och arbeta på sina lediga dagar. Denna misär inom vården har pågått i många år och vårdpersonalen har länge sagt att det behövs mer personal eftersom arbetsförhållandena är eländiga och dem hinner inte med allt som ska göras. Dem har inte fått gehör och det är därför och enbart därför som vi har akut vårdpersonalbrist. Bättre arbetsvillkor och bättre löner är lösningen. Det är till ingen nytta att bygga/renovera sjukhus när det är personal som behövs.

Artikeln är skriven av Sanna70.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-03-02 20:18 #1 av: Vanja

Bra artikel!

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2015-03-03 08:25 #2 av: [sanna70]

#1 Tack, tyvärr är det sorglig läsning 

Anmäl
2015-03-04 11:28 #3 av: Björn.B

Riktigt illa hur det står till med svensk sjukvård.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2015-03-04 13:40 #4 av: [sanna70]

Ja, det är både skrämmande och sorgligt.

Så här kan det gå när det är ont om personal och platsbrist. Kevin är inget undantag, det har skett flera dödsfall pga den bristfälliga vården som ges idag. Orsakerna känner vi redan till . .  Pengar finns inte till fler personal och mer vårdplatser. 

http://www.sydsvenskan.se/lund/allt-gick-fel-nar-kevin-dog/ 

Anmäl
2016-07-02 12:41 #5 av: Carmarino

På Helsingborgs lasarett har barnmorskorna fått nog; ungefär hälften av dem har sagt upp sig.

http://www.hd.se/2016-07-02/nu-gar-annu-fler-barnmorskor

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-07-02 13:58 #6 av: [Nomen Nescio]

 "I veckan skulle landstingsfullmäktige (i Västernorrland) anta den första, mindre delen av ett större sparpaket. Ta beslut om att flytta akuta ortopediska operationer från Sollefteå till Örnsköldsvik och rehab från Härnösand till Sundsvall.
Demonstrationerna mot nedläggningar av vårdverksamheter har dragit massor med folk, i Härnösand i april var det bortåt 20 000.

Voteringen om akutortopedin och rehab skedde i torsdags. Majoriteten vann. Men det märkligaste inträffade på onsdagen. Då beslöt den rödgröna majoriteten i det krisande landstinget att utvidga rätten till vård för vuxna asylsökande så att den blir precis den samma som för dem som är folkbokförda i Sverige.
Tjänstemännen avrådde. Det kommer ju att öka kostnaderna, förlänga kötiderna och försämra den pressade arbetsmiljön ytterligare. Den borgerliga oppositionen samt SD talade emot. Men beslutet om att utvidga rätten till insatser även till planerad vård togs ändå. Det träder i kraft vid årsskiftet.

"Vem ska säga nej till den asylsökande som söker vård? I ett etiskt perspektiv blir det inte rättvist att säga nej", förklarade socialdemokraten Elina Arab.
Man kan drömma om global jämliket under en världsregering. Men i verklighetens grå vardag är offentlig sektor främst till för dem som är medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige. Och så ska det vara."---

"I Västernorrland finns ett sparbeting på en kvarts miljard. Men det var före beslutet om att vidga rätten till vård."

Expressen


Anmäl
2016-07-02 23:20 #7 av: Tjeja

.. det blir tyvärr bara värre o värre i vården överrallt med sparande o neddragningar o stängda vårdplatser.

Samtidigt föreslår regeringen nu en satsning på it inom vården läste jag någonstans nyss. Det är väl bra men vad ska de med alla häftiga nya sjukhus o coola itlösni gar till sedan i vården när det inte längre finns någon som vill/orkar jobba längre? Personalen slits ut mot skitlöner o andra jobbar ihjäl sig för höga bemanningslöner. Men snart finns ingen kvar frisk nog att jobba för någon lön alls för golvpersonalen satsas det inte på. 

Årets standatdlönehöjning för sjuksköterskor i sthlm i år var 100-200 kr. Samtidigt har arbetstiderna försämrats ytterligare. 

Önskar jag satt vid dator nu så jag kunnat länka till källor. 

Vad ska det bli av våra sjuka och gamla till sist? De kommer dö ut medan de väntar i vårdköerna! Vad ska man med fina löften om allas rätt och nya fina sjukhus då?

Och allas mänskliga rätt till vad liksom? Att få dö i en vårdkö?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-09-26 18:59 #8 av: Carmarino

Nu har även sjuksköterskorna på barnkliniken och neonatal på Helsingborgs lasarett fått nog och sagt upp sig.

http://www.hd.se/2016-09-26/de-flesta-sjukskoterskorna-pa-barnkliniken-pa-helsingborgs-lasarett-har-sagt-upp-sig

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-09-26 22:49 #9 av: gruvel

#6 Det ärväl så att dessa landstingspolitiker i Västernorrland (här trots tjänstemannaprotester!), de anser inte att nationellt medborgarskap, inkluderande ett nära nog rekordhögt skattetryck, medför några rättigheter utöver vad som gäller för icke-medborgare.  Det finns med deras synsätt ingen tydlig relation mellan införsel till gemensamma ändamål och rätten till returer från systemet då behov uppstår. Behovet av och vitsen med ömsesidighet i ett gemensamt upprätthållet system syns för dem som en förlegad idé.

Anmäl
2016-11-14 13:59 #10 av: Carmarino

Intressant och tankeväckande insändare om "Sjuksköterskor, Trump och konsten att trolla".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-14 15:26 #11 av: Tjeja

Mycket bra skrivet! Tragiskt att ledning och politiker är så dåliga på att ta till sig verkligheten.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-14 17:06 #12 av: Carmarino

#11 Ja, tyvärr läser de väl inte insändaren heller. Skulle de mot förmodan göra det så struntar de förmodligen i det, för "de vet ju ändå bäst".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-14 23:26 #13 av: m2studio

Alla vet i Sverige att hur det svårt att blir leg läkare och vidare uppåt. En del av dem läkarna ville bättre betalt för båda arbetet dem gör, ansvaret och alla dessa år dem plogat, flyttat till Norge eller annat länd och för bättre betalt. En del stannat och jobbat som hyr läkare, men regeringen har förbjudit hyr läkare från och med 2017-07 och då blir katastrof med väntetiderna för folk. Dem läkare inte vara anställd för länsting usla betalt och jag har hört att stor del av dem kommer att flytta och och en del är tvungen att acceptera anställningen. Tyvärr 

Anmäl
2016-12-01 12:06 #14 av: Carmarino

Det är intressant att politikerna i Sydsverige pratar om att skicka gravida kvinnor till Danmark för att föda. Kanske skulle politikerna ha kolla med Danmark först, för de tycks inte ha någon som helst koll på läget i Danmark. Där är det nämligen lika stor brist på barnmorskor som i Sverige. De har en minst lika pressad situation på förlossningsavdelningarna i hela Danmark, som vi har i Sverige.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-01 12:13 #15 av: Tjeja

#14 svenska politiker i ett nötskal! Weehooo! 😂😭

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-12-01 12:15 #16 av: Carmarino

#15 Ja, noll koll. Bara lämpa över problemen på andra utan att veta om det finns någon i andra änden som fångar upp dem som faller.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-01 14:31 #17 av: Huygens

Jag tror att politikernas målsättning är att uppvisa maximal inkompetens på sjukvårdsområdet, så att allmänheten ska säga att kommunpolitikerna kan inte sköta sjukvården och allmänheten ska därmed förmås att kräva att sjukvården privatiseras, helt enligt riskkapitalets och dom köpta kommunpolitikernas planer.

Det är faktiskt precis samma sak som händer i Storbritannien med NHS, fast i ännu större skala. Visselblåsande brittiska läkare blir uppsagda och kan sedan inte hitta något enda sjukhus att få anställning på. Både brittiska politiker och privata vårdbolag stänger dörrarna.

Det kanske är likadant inom alla delar av EU och jag misstänker att det hela koordineras av Bilderberggruppen.


Anmäl
2016-12-01 14:56 #18 av: Linn Is The New

När jag hade ramlat av hästen och fått skador i nacke/rygg och ben så fick jag vänta i över 6 timmar innan en sjukvårdare kom och kollade till mig. Fick en macka med smör och ost på. Jag fick ingen krage heller, utan fick ligga där i sängen. Fanns även ett spädbarn med problem med andningen som fick vänta i över 4 timmar,  det berodde på att dom var så "upptagna" så detta spädbarn fick vänta onödigt lång tid.

Anmäl
2016-12-01 17:53 #19 av: rara

Någonstans måste ju staten spara in pengar, om vi betalar skyhöga löner till EU politiker och för att vi måste försörja flyktingarna.

I Österrike är det samma sak. Där vill man nu spara in 4,5 miljarder euro inom sjukvården. Tills nu hade Österrike en av världs bästa hälsosystem.  I Österrike finns det inte bara kliniker och sjukhus, utan det finns så gott som i varje by en eller flera läkare för allmänmedicin, som har kontrakt med sjukförsäkringskassorna. De är så att säga egna företagare.

Fördelen för patienter är att de slipper att resa långa vägar till en klinik och att de alltid har en allmänläkare i sin närhet, vad speciellt gamla patienter uppskattar. Dessutom har patienten rätten att gå till just den läkaren som han skänker sitt förtroende. Läkaren känner patienterna och deras besvär och behöver inte kolla i datorn för att ta reda på patienternas sjukdomshistorier.

Det vill regeringen nu göra slut på. Man planerar fram till 2018 att ersätta dessa allmänläkare med stora kliniker och att anställa läkarna där. Vem som inte går med förlorar sitt kontrakt med sjukförsäkringskassan. Patienterna måste resa längre vägar och varje gång hamnar dom hos en annan läkare, som de måste förklara saker för, som deras egen läkare tills nu alltid visste.

Hälsosystemet ska bli "vinstorienterad" och storföretag ska ta över dessa kliniker. Det betyder att patienter går till läkare som kanske är anställda hos företaget som de jobbar för.

Regeringen får mothugg från alla håll och den 14. Dec. planerar läkarna en strejk:

http://www.krone.at/oesterreich/streik-am-14-dezember-bleiben-die-arztpraxen-zu-kritik-an-reformplan-story-541993

Man skulle kunna spara in pengar på andra sätt.  Det kostar en massa pengar om patienter är sjukskrivna pga att de väntar i 3-4 månader för att få ett magnetröntgen eller för att bli opererade.  Men för att lösa sådana problem skulle det behövas intelligenta politiker och det är där som det brister.

Anmäl
2017-01-15 20:40 #20 av: Huygens

Sjuksköterskorna har fått nog på Danderyd sjukhus och flera slutar. Politikerna har framgångsrikt lyckats skapa ohållbara arbetsförhållanden.


Anmäl
2017-06-26 16:26 #21 av: Carmarino

Undersköterskan Emil Johansson: Snart kommer någon att dö

http://www.expressen.se/debatt/snart-kommer-nagon-att-do/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-03-21 14:23 #22 av: Carmarino

Ingrid Runsten skriver i Sydsvenskan

"Att Sverige sköter sjukvården på det viset är en gåta."

Riksdagspartierna är förstås angelägna om att utlova satsningar på sjukvården inför valet. Och det behövs mer resurser, men också ökad effektivitet. Det har Kristdemokraterna fattat och vill ta ifrån landstingen ansvaret för sjukhusvården. KD kräver också en kriskommission kring vården.

Ordet ”kris” är aningen missvisande. Svensk vård håller hög medicinsk standard.

Det är inte kris överallt, men på sina håll och när det gäller tillgänglighet. Men det krävs hur som helst en blocköverskridande kommission för ett bättre vårdsystem.

Att låta landstingen fortsätta sköta sjukvården är varken effektivt eller speciellt demokratiskt. Det är oklart vilka som har ansvar över vad och landstingens politiker är okända för de flesta.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.