10 Ideologi

Gott och Blandat

2015-04-12 11:08 #0 av: Jimmy.L

Jag tänkte dela med mig lite av mina upplevelser av mångkultur och vilka glädjekällor som dem har gett mig.

Jag fick en kram, det låter kanske inte så märkvärdigt men det var en sådan hjärtlig kram och kakorna kom fram på bordet, jag kom på mig själv sitta där med ett stort leende på läpparna. Det var så varm och välkomnande atmosfär och det blev en stund av prat och skratt. Damen som bjöd på kakorna var från Bosnien och dem firade en födelsedag den dagen, för henne var det självklart att bjuda alla som kom på en bit kaka. 

Jag har träffat den damen och hennes man många gånger och en sak som slår mig är just denna vänlighet som dem alltid visar, deras avskedsfras är alltid “Hej då och lycka till” Om vi tänker efter så tror jag att vi alla känner någon av dessa härliga människor från ett annat land. Dem finns här, dem ställer upp för oss,dem lär oss massa nytt och dem delar med sig av deras erfarenheter. Vissa av dem har utländskt påbrå men är födda och uppvuxna här medans andra har kommit under senare år i livet.

Att träffa dem och höra om deras livsöden är alltid lika fascinerande,det har slagit mig att det som utmärker dem är att dem är så positiva. Trots alla motgångar och allt elände som dem har gått igenom så har dem fortfarande en stor tilltro till livets goda sidor och dem har väldigt lätt att ta till skratt. Jag känner både glädje och tacksamhet över dessa människor. Dem har hjälpt till att bygga upp detta land, dem har visat oss att man kan lösa alla problem om man hjälps åt, dem har tagit hit en del av sin kultur. Vi har fått nya maträtter att njuta av, vi har fått förmånen att ta en del av deras livsstil och dem har lärt oss att skratta lite mera. Jag har haft förmånen att vara nära människor från alla världens hörn och det som är mest slående är den gemenskapen som har bildats. 

Man hjälps åt, man pratar och diskuterar om det är problem. Dem är uttrycksfulla,är dem arga så säger dem ifrån på ett tydligt sätt och om dem är glada så smittar dem av sig sitt skratt och dem sprider runt en glad atmosfär. Jag var bjuden på en fest vid ett tillfälle och det som slog mig var att det fanns alla åldrar där, allt från små barn till äldre vuxna. Alla hade lika roligt, barnen lekte, vuxna pratade, skrattade och dansade. Där fanns det folk olika länder och det spelades låtar från alla världens hörn, jag är inte mycket för att dansa men det var omöjligt att inte dras med när dem kom fram och tog i min hand. Jag fick lära mig folkdans från Kosovo, magdans och många andra dansstilar, det var en minnesvärd kväll och jag är tacksam över att jag fick ta del av den. Det finns så mycket som är bra med människor från andra länder och deras kultur vi bör ta tillvara på detta och öppna upp för detta, när vi gör det så blir det Gott och Blandat.

Skriven av Sanna70

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-04-12 12:23 #2 av: [sanna70]

Tack för hjälpen att lägga ut min artikel Jimmy Glad

Anmäl
2015-04-12 14:42 #3 av: Jimmy.L

Tanken med denna artikel är inte att skapa konflikter eller debatt om SD så håll allt sådant i andra trådar!

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-04-12 15:19 #5 av: Jimmy.L

#4 Självklart får du det men inte i denna tråd. Visa respekt mot Sanna70 SD har inget med artikeln att göra. Vill du diskutera om SD skapa en tråd.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-04-12 16:18 #7 av: Jimmy.L

#6 Du respekterar Sanna70 inte efter som denna kontaktade mig om ditt inlägg. Är respektlöst av dig att göra så här mot Sanna70 Starta en tråd i stället eller kom med en artikel själv du vill ha postad. Nästa OT kommer jag radera!

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-04-12 16:49 #9 av: Jimmy.L

Ska det vara så svårt att fatta vad man skriver? Så respektlös trodde jag inte en vuxen kunde vara men tydligen kan man det och inte heller kan man läsa vad jag skriver. Ett inlägg till här av dig Neutralis i denna tråd och då har jag fått nog av en vuxen som visar dålig respekt! 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-04-13 11:51 #10 av: Mysan59

Jag kan bara hålla med #0. Själv a-tränade jag i en liten närbutik som (då) ägdes av ett par från Pakistan(?) lite osäker nu, var dem kom ifrån.

Jättemysiga och trevliga, till skillnad från paret som sen köpte och ägde butiken ett tag, som var vanliga svenskar. Fy vad dom nästan körde butiken i botten.

Nu ägs den igen av folk som kommer från kanske Indien, är lite osäker på det också och det har blivit mycket bättre. 

Och även nu a-tränar jag (för sista gången hoppas jag) och merparten av personalen kommer från olika länder. En del invandrande, en del födda här. Har inte hunnit prata så mycket med var och en, eftersom man inte har samma fikaraster som på kontor t.ex. samt att alla jobbar olika dagar och tider.

Men hur som helst, alla trevliga och goa.

Anmäl
2015-04-13 11:56 #11 av: Björn.B

En mycket bra artikel.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2015-04-13 11:57 #12 av: [Carpinus]

Jag har varit inne på ämnet i en annan tråd, så istället för att upprepa mig så länkar jag dit.


Anmäl
2015-07-20 09:46 #13 av: [.Victoria.]

Upplevelser av mångkultur för någon som bott i förorten:

Bilbränder
Otrygghet
Ofredande
Kränkning på grund av att jag är kvinna
Poliser blev en vardaglig syn
Ständig rädsla

Jag är otroligt glad över att jag lyckats flytta till ett villaområde närmare stan. Att bo i den invandrartäta förorten var hemskt. Det är lätt för politiker och andra att hylla dessa slumområden när de själva inte behöver bo där.

Anmäl
2016-02-22 10:27 #14 av: sariwendi

Grymt skrivet! 

Skulle det gå bra att jag eventuellt delar detta på min sida?  globalforum.nu :) 

Ha det bäst!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.