Etikettterrorism
Läst 2670 ggr
[Carpinus]1
2017-06-16, 12:05

SÄPO: "Tusentals radikala islamister i Sverige"

Nu går SÄPO ut med konstaterandet att antalet radikala islamister i Sverige är vida större än någon gång tidigare. Det är väl ungefär vad de som följt utvecklingen befarat, men många som försökt varna har stötts ut och förlöjligats. Det är bra att det nu talas klartext! TT rapporterar:

"Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.

Ökningen de senaste åren har varit explosionsartad.

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg i en TT-intervju.

Framför allt handlar det om våldsbejakande islamistiska extremister. År 2010 bedömde Säkerhetspolisen (Säpo) i en rapport att det fanns omkring 200.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu, säger Säpos generaldirektör Anders Thornberg till TT.

Nya siffror håller på att sammanställas och situationen är allvarlig, enligt Säpochefen.

– Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer, säger Thornberg."---

http://www.expressen.se/nyheter/skracksiffran-tusentals-radikala-islamister-i-sverige/

[Carpinus]1
2017-06-16, 13:43
#1

När det i april förra året stod klart  att det fanns mer än hundra IS-hängare under radikalisering enbart i Borås så var det ju inte så svårt att räkna ut att SÄPO:s uppgifter om "några hundra" radikala islamister i riket inte var särskilt realistiskt.

http://politik.ifokus.se/discussions/570d10a7ce12c433ce001af6-polisvarning-100-is-anhangare-enbart-i-boras

sponny
2017-06-16, 16:03
#2

Får väl säga som en kompis sa: "fördelen är ju att vi fått en massa ny häftig mat i alla fall." 😉 Det känns ruggigt inför framtiden särskilt som terrorister inte bygger bomber, köper material och planerar i ett halvår. Allt som behövs är en stulen lastbil och en folkmassa.

Cragan
2017-06-16, 17:36
#3

ett problem har ju varit att det från politiskt håll vägrats att tala om att det finns falanger inom islam som inte är kompatibla med en västerlänsk livsstil och dom falanger har fått bistånd o växt sig starka utan minsta efter tanke om att man nog inte borde stödja dem.  
för det är ju rasistiskt hur f-n man nu kan vara rasist mot vissa extrema avarter av en religion.

[Carpinus]1
2017-07-03, 11:02
#4

#0 Under Almedalsveckan har SÄPO lämnat en färsk redogörelse kring sammanställningen av antalet våldsbejakande extremister i landet. TT rapporterar:

"Enigt Säpo finns det nu cirka 3 000 våldsbejakande extremister i Sverige, en siffra som på några år har ökat från några hundra. Huvuddelen är islamistiskt motiverade personer.

– Vi pratar om ungefär 3 000 personer, varav drygt 2 000 är våldbejakande islamistiska extremister, säger Säpochefen Anders Thornberg till TT under Almedalsveckan i Visby.

Övriga extremister kommer ur vit makt-miljön och vänsterextrema autonoma rörelser. I dessa två grupper ska det sammanlagt röra sig om 600-700 personer."---

[Carpinus]1
2017-07-31, 09:28
#6

Erik Nord, polischef i Göteborg, vill enligt brittisk förebild riva det svenska passet för de jihadister som har dubbelt medborgarskap. Han får dock mothugg av terrorexperten Louisa Tarras Wahlberg (ny stjärna?), som hellre vill se förebyggande åtgärder istället för repressiva. Men det ena behöver väl inte utesluta det andra?

"Hade jag föreslagit det för några år sen hade man sagt att jag överdrev och gick för långt. Saker som var otänkbara tidigare är numera verklighet. Utvecklingen sker i takt med att läget förändras", säger Nord till GP.

sponny
2017-07-31, 09:47
#7

Inte nog med att det finns extremister i Sverige, man försöker tydligen rekrytera nya också.

Extremister drev HVB-hem mitt i villaidyllen

HVB-hemmet Auxilium4you på Vinkelgatan har IVO-anmälts. Verksamheten ska ha drivits av salafister – bokstavstrogna muslimer – och enligt kommunen fanns det risk att ungdomarna radikaliserades. Säpo har också kopplats in.

(…)

– Det var så att öronen höll på att ramla av en när man fick höra det. Ungdomarna var tvungna att be fem gånger om dagen, de fick endast prata arabiska, de fick inte träffa flickor, de förbjöds att lyssna på musik och de fick inte äta något annat än halalkost. Det var rena hjärntvätten. De blev helt indoktrinerade, säger socialchefen Eva Klang Vänerklint. Kommunen hävdar att det var salafister – bokstavstrogna muslimer som förespråkar sharialagar – som drev verksamheten i villan på Vinkelgatan.

sponny
2017-07-31, 09:53
#8

Samtidigt finns det muslimer som varnat för utvecklingen men det verkar inte som om någon egentligen lyssnat. Vi får hoppas att med den uppmärksamhet det trots allt börjat få att konvertiter, kristna, kvinnor och sekulära muslimer kan få leva sina liv så som de vill.

IS-flaggor finns på svenska asylboenden

Händelsen är måhända unik, men Merzek Botros är ändå inte förvånad. I egenskap av själasörjare och pastor har han ofta besökt asylboenden och där, med egna ögon, sett uttryck för ren islamism. Han har också fått höra vittnesberättelser från asylsökande. Både IS-flaggor och hög IS-musik finns bland de iakttagelser som gjorts.

En aktuell rapport från Open Doors nyligen slog också fast att hot och trakasserier mot muslimer som blivit kristna förekommer regelmässigt på landets asylboenden.

– Jag har hjälpt många med polisanmälan när de konverterat från islam till kristen tro. Detta efter att de blivit trakasserade och hotade av islamister på asylboenden. Dessa vill inte ha med kristna att göra, säger Merzek Botros.

Har det varit svårt att bevisa att dessa hot och trakasserier förekommit?

Nej det är inte svårt. Vi har gjort många polisanmälningar, men man får ingen Hjälp.

[Carpinus]1
2017-09-16, 08:33
#9

_"Terrorforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan är oroad. På sju år har antalet islamistiska extremister mer än tiodubblats. Trots prat och handlingsplaner.
_

– Extremismen möter litet motstånd i Sverige, säger han."---

"Även om IS så kallade kalifat i Syrien och Irak nu faller samman tycker Peder Hyllengren att utvecklingen är oroande. – Det är inte många variabler som pekar åt rätt håll när det gäller utvecklingen på det här området. Så det är klart att jag känner oro för vad som komma skall och risken för attentat."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utvecklingen-ar-oroande

#0  "Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer." Anders Thornberg, SÄPO-chef.
#6" Saker som var otänkbara tidigare är numera verklighet. Utvecklingen sker i takt med att läget förändras". Erik Nord, Polischef
"Extremismen möter litet motstånd i Sverige". Peder Hyllengren, terrorforskare.

"Nytt normalläge", "utvecklingen sker i takt med att läget förändras", och "extremismen möter litet motstånd" - klarspråket kunde inte vara tydligare…

[Carpinus]1
2017-09-17, 09:07
#10

#9 Magnus Sandelin, även han terrorforskare (och författare),  säger nästan ordagrant det samma som sin kollega vad gäller det  närmast obefintliga svenska motståndet mot extremism.

"Extremismen möter väldigt lite motstånd i Sverige. I stället har samhället gödslat skattepengar över de extrema miljöerna, konstaterar Sandelin.

Han efterlyser mer motstånd. Kommuner borde jobba direkt mot nätverken och försöka förhindra rekrytering. De stora muslimska föreningarna har ett ansvar för att öppet ta kampen mot extremismen. Och det behövs en ordentlig granskning av de radikala miljöerna."--- 

_"I stället har några enskilda bloggande journalister stått för mycket av bevakningen, såsom Per Gudmundson på Svenska Dagbladet. Under senare år har medierna blivit mycket bättre, konstaterar Sandelin, men det har samtidigt blivit allt svårare att överblicka den radikala miljön då den har tiodubblats i storlek."---
_

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/det-behovs-ett-expo-for-att-granska-jihadismen/

[Carpinus]1
2017-09-26, 09:47
#11

Mellan 50 och 70 radikala islamister i Järva övervakas av polisen på uppdrag av SÄPO. Främst rör det sig om informationsinhämtning.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/runt-60-radikala-islamister-i-jarva-bevakas-nu-tar-sapo-hjalp-av-lokala-polisen

[Carpinus]1
2017-09-26, 09:55
#12

#11 "Av de lokala handlingsplanerna mot extremism för stadsdelen Rinkeby/Kista som SVT Nyheter Stockholm tagit del av, framgår att det finns personer i Järva som kan kopplas till de senaste årens terrorverksamhet i Europa", skriver man, och citerar Polisens lokala handlingsplaner mot extremism för stadsdelen Rinkeby/Kista, där det bland annat skrivs:

"Det finns kriminella nätverk med ett stort antal brottsaktiva islamister som är aktiva både med ideologiskt motiverad brottslighet och med konventionell försörjningsbrottslighet. Vidare fungerar medlemmarna som främjare och organisatörer av aktivism inriktad mot stöd till terrorattentat och terrornätverk i andra stater, bland annat flera av de senaste årens terrorhändelser i Europa."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kopplingar-mellan-jarva-och-terror-i-europa

[Carpinus]1
2018-01-16, 17:37
#13

Dystert besked från SÄPO-chefen: antalet radikala islamister fortsätter att öka och blir allt svårare att ha koll på. 

"Antalet återvändare till Sverige som slagits för IS minskar.Men tillväxten av radikala islamister ökar i stället på hemmaplan vilket oroar Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg. – Det blir svårare och svårare för oss som är satta att bekämpa det här att hålla koll på sådana stora volymer av individer, säger han."---

"I en intervju med Aftonbladet varnade forskaren Magnus Ranstorp för att salafistiska jihadister inte möter något större motstånd i Sverige när de försöker nå unga med sitt våldsbejakande budskap. Anders Thornberg säger att tillväxten av våldsbejakande extremister inte bryts i den omfattning som den borde. – Tillväxten ökar ju hela tiden. Det är inte bara resenärerna som vi pratar om utan personer som blir självradikaliserade, personer som stannar i vårt land och kan få för sig att göra ett terrorattentat med enkla medel som med en kniv eller ett fordon, säger han."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/1k7r4Q/sapochefen-tillvaxten-av-extremister-okar-hela-tiden

[Carpinus]1
2018-01-17, 09:02
#14

"Komikern" Özz Nûjen står upp för extremisterna i sin kolumn på Expressen. Han skriver bland annat:

"Det är oftast lite synd om den som vill ha mer rättvisa eller vill förändra världen i en positiv riktning. De har genom historien alltid haft det svårt. Då som nu. På olika sätt, i olika grad både här och där i vår värld… De blir fort utpekade och oftast fort bortmanövrerade som extrema, överdrivna, samhällets fiender, alarmister, problemskapare och fan och hans moster. Kort och gott: ”extremister”.---

"Extremisten eller den extrema, den verklighetsfrånvända, den som inte förstår eller inser att det är ju bra som det är, som det alltid har varit, den personen pekas alltid ut som den högljudda, som gaphalsen och den som stör ordningen. Extremisten blir till slut den som kallar en spade för en spade. En rasist för en rasist. Det är hen som är extremist. Och den som säger HEN om den, ja DEN är den absolut värsta extremisten av alla extremister."

https://www.expressen.se/kronikorer/ozz-nujen/de-som-vill-forandra-har-alltid-kallats-extremister/

Man kan ju faktiskt vända på frågan och säga att det finns andra som kallas "överdrivna alarmistiska problemskapare". nämligen de som tar SÄPO-chefens varningar  om att "tillväxten av extremister ökar hela tiden" (#13) och ser  Nûjens rader som ett försök att neutralisera och bagatellisera extremismen.

I Nûjens  värld blir extremisten sanningssägare och den som protesterar mot det rasist. Att han försöker med tricket med slutknorren att förlöjliga motståndare genom att åberopa "hendebatten" kan inte dölja vilka grumliga vatten han fiskar i. För övrigt missar han det faktum att det finns extremister även på andra kanten. Gäller hans avdramatisering även dem? Givetvis inte.

Hayabusa
2018-01-17, 09:10
#15

TT:

"Våld och kriminalitet samt islamistisk propaganda både i datorn och på ungdomsgårdarna – i kombination med en skola som hukar, en velande socialtjänst och imamer som inte vågar ta ställning."

"På uppdrag av regeringen har Barnombudsmannen pratat med 55 barn som på olika sätt har erfarenheter och upplevelser av våldsbejakande extremism. Ett tiotal barn har själva varit involverade i våldbejakande islamistisk extremism, medan andra haft närstående eller vänner som varit det alternativt bor i områden varifrån personer anslutit sig till sådana miljöer.

– Den viktigaste slutsatsen är hur många barn som upplevt våld och kriminalitet i sitt närområde. Det är skottlossningar, stenkastning och bilbränder. Det blir också väldigt tydligt hur dessa barn och deras erfarenheter osynliggjorts i den allmänna debatten, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Utöver våldet berättar barnen också om hur handfallet samhället är inför de utmaningar som våldsbejakande islamistisk extremism innebär.

Så här säger ett barn om sitt möte med socialtjänsten, efter att ha återvänt till Sverige efter att ha rest iväg för att ansluta sig till Islamiska Staten:

"Och sen så sa han: 'Ja, men vi vet faktiskt inte hur vi ska behandla terrorister som dig. Vi vet inte vad vi ska göra.'"

Eller en annan:

"Den här kontaktpersonen, alltså det är bara en random kvinna. Det är en svensk kvinna, hon vet ingenting om islam och sånt, så hon kan inte hjälpa mig, kan inte säga till mig 'det här är rätt och det här är fel' för hon har ingen kunskap om sånt.""

[Carpinus]1
2018-01-17, 09:18
#16

"#15 Ett tiotal barn (av 55!) har själva varit involverade i våldbejakande islamistisk extremism."---

  "Det blir också väldigt tydligt hur dessa barn och deras erfarenheter osynliggjorts i den allmänna debatten, säger Anna Karin Hildingson Boqvist."---

"Och sen så sa han: 'Ja, men vi vet faktiskt inte hur vi ska behandla terrorister som dig. Vi vet inte vad vi ska göra."---

Förvånad blir man inte längre, men upprörd orkar man fortfarande bli…

Hayabusa
2018-01-17, 09:26
#17

#16 Instämmer, inte underligt att saker & ting går överstyr.

Hayabusa
2018-01-17, 09:28
#18

"Ungdomarna vittnar också om hur själva rekryteringen går till. Att det kommer äldre män till ungdomsgårdarna, män som barnen på grund av klädseln tror är kunniga imamer, fast de egentligen är rekryterare från terroristorganisationen Al-Shabaab:

"Alltså de tar några barn och säger till dem 'vi gör så här och vi är så bra' och försöker hjärntvätta dem till att tro att de är bra."

Ett barn menar att de är på ungdomsgården av en anledning:

"För att det finns många såhär ungdomssomalier, och det är det de vill ha.""

Hayabusa
2018-01-17, 09:32
#19

Men va´sjutton - de vill ju bara förändra "orten" till något bättre…

[Carpinus]1
2018-02-11, 09:02
#20

Forskaren Peder Hyllengren på Försvarshögskolan pekar ut den svenska tidsandan och vår projihadistiska aktivister som förutsättningar för terrorister att verka med Sverige som bas.

"På tisdag börjar rättegången mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm i april. Innan dådet har Sverige varit relativt förskonat från allvarliga terrorattentat. Däremot har Sverige sedan flera decennier varit en bas för rekrytering av våldsbejakande extremister som rest och misstänks för eller har deltagit i terrorattentat eller terrorförberedelser utomlands."---

"– Sverige har stuckit ut, säger Peder Hyllengren som är forskare på Försvarshögskolan, om det inflytande den svenska våldsbejakande jihadistiska miljön haft i de internationella terrornätverken."--- "– Det har funnits möjligheter att agera från Sverige och så har det funnits nyckelpersoner som har drivit på på ett sätt som man inte riktigt kunnat se i alla europeiska länder. En ytterligare orsak är att lagstiftningen, enligt Peder Hyllengren, har släpat efter och det har, enligt honom, lett till att de jihadistiska nätverken har kunnat verka relativt ostört i Sverige."---

– Jag tror att den aktivism som fanns mot både Säkerhetspolisen och de som försökte lyfta allvaret i de här frågorna. Det gjorde att tröskeln blev högre för både politiker och andra att ge sig in i det här området, säger han.

– Man riskerade att bli utpekad som rasist på ett sätt som man inte såg i andra europeiska länder. Där var den här frågan lika okontroversiell som vikten av att bekämpa nazism och högerextremism. Men i Sverige tog det lång tid innan det gick att diskutera jihadismen på samma sätt som vi under lång tid diskuterat nazism, säger Hyllengren."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-16

Personer från Sverige dömda för terrorbrott utomlands.

[Carpinus]1
2018-02-11, 09:06
#21

#14 Nûjens hyllningskrönika till extremister ter sig än mer märklig med tanke på vad senare framkommit om hans slumpmässiga (?) anknytning till terroristen Akilov.

Göstage
2018-05-27, 18:34
#22

En arena där rekrytering och radikalisering riskerar ske är som redan konstateras i olika trådar våra fångvårdsanstalter. Idag rapporterar media om läget där: 

"Ett 80-tal intagna i svenska fängelser är i riskzonen för våldsbejakande radikalisering. Problemet kan komma att öka, bland annat på grund av fler återvändare från islamistiska miljöer. Den bedömningen gör Kriminalvården. Just nu sitter sju personer som är dömda för terroristbrott i svenska fängelser. Men de är inte de enda som anses vara riskpersoner när det gäller våldsbejakande extremism."---

"65 av de 80 bedöms ha våldsbejakande islamistiska uppfattningar och 15 tillhör antingen höger- eller vänsterextrema miljöer."---

 https://www.svt.se/nyheter/inrikes/80-tal-svenskar-i-fangelser-riskerar-att-radikaliseras

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-05-28, 10:17
#23

Antalet extrema islamister i Sverige kan komma som en obehaglig överraskning för sådana som flytt till Sverige i tron att de skulle komma till ett fritt land.

"Efter flera års kamp lyckades Omar Makram få asyl i Sverige på grund av förföljelsen i hemlandet. Vad han inte hade räknat med var att det även i Sverige kunde vara förenat med risker att öppet kritisera islam. De senaste åren har han fått flera dödshot från svenska muslimska extremister.  

Omar Makram får meddelanden med detaljerade beskrivningar om hur han ska misshandlas, blandat med förolämpningar. Omar är ”son till tusen grisar”, en ”hundfitta” och ”grisknullare” som ska ”brinna i helvetets eldar”. – Jag hade inte insett att det fanns så många muslimska extremister i Sverige."---

https://www.dn.se/nyheter/sverige/hot-om-doden-skrammer-ex-muslimer-fran-att-lamna-islam/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-05-28, 10:22
#24

#23 Det är så vi har det.

Carmarino
2018-05-28, 10:22
#25

#23 Undrar vilka skäl de muslimska extremisterna har för att få asyl i Sverige? 🤔


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Hayabusa
2018-05-28, 10:25
#26

#25 Behöver de ha några?

Carmarino
2018-05-28, 10:26
#27

#26 Nej, de kanske vill gå på gymnasiet. ☝️


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Hayabusa
2018-05-28, 10:28
#28

#27 Ja, eller bara berika landet?

Carmarino
2018-05-28, 10:29
#29

#28 Så klart! Tänkte inte på det… 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2018-05-28, 10:57
#30

#25 Statistik över asylsökande (pdf). Förklarar inte allt, men förmedlar en bild.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2018-05-28, 11:25
#31

#30 Då kanske de tillhör någon av kategorierna "Särskilt och synnerligen ömmande omständigheter eller Övriga skyddsbehövande". 😉

(OBS! Ironi)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2018-05-28, 11:37
#32

#31 Den bistra sanningen, bortom ironin, kan vara att det faktiskt är så det ligger till. Håller man sig bara till manus så löser det sig…

https://politik.ifokus.se/discussions/5a2f7f138e0e7457b8001206-falska-asylberattelser-saljs-pa-natet

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-05-28, 11:55
#33

#32 Så klart.

Carmarino
2018-05-28, 12:47
#34

#32 😡


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2018-08-02, 08:18
#35

Stiftarna av  DOKU presenterar på debattplats i Expressen fyra bidragande orsaker till att kartläggningen av radikal islamism  i vårt land inte fungerar, vilket bidragit till den explosionsartade ökningen av antalet utövare i landet. De inleder och avslutar debattartikeln så här:

_"Det finns tusentals radikala islamister i Sverige – och hundratals har tagit värvning i IS. De två senaste regeringarna bär ett stort ansvar för att extremistisk islamism oproblematiskt har kunnat breda ut sig, skriver debattörerna från stiftelsen Doku."---
_

"Som en följd av de två senaste regeringarnas politik har arbetet mot radikal islamism alltså på flera plan försvårats. Detta har återspeglats inom journalistiken, som var sen med att ta sig an de växande islamistiska extremistnätverken. Vi tror att tiden nu är mogen för ett effektivt engagemang mot islamistisk terrorism, såväl politiskt och polisiärt som journalistiskt."---

 https://www.expressen.se/debatt/sa-har-islamistisk-extremism-ostort-fatt-breda-ut-sig/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-08-02, 08:35
#36

Hur många återvändare från att ha stridit på IS sida har vi i Sverige? 300? Hur många av dessa är lagförda? Noll..?

eskils
2018-08-26, 17:23
#37

#35 Bra artikel! " Vi tror att tiden nu är mogen för ett effektivt engagemang mot islamistisk terrorism, såväl politiskt och polisiärt som journalistiskt."

Absolut, tiden är mer än mogen! 🤓

#36 Här är i alla fall 2 st.:

"En 22-årig man från Göteborgstrakten dömdes förra året till 15 års fängelse i Grekland för bland annat medlemskap i en terrororganisation. Men mannen är nu släppt på fri fot, bekräftar Utrikesdepartementet.

Mannen, som är från Göteborgtrakten, greps i Grekland, vid gränsen till Turkiet i januari 2016. Där greps han med en annan man i 30-årsåldern som tidigare dömts för brott relaterat till terror.

Även han är från Göteborgstrakten. Den grekiska polisen misstänkte att männen skulle ta sig till Syrien för att ansluta till terrororganisationen Islamiska staten. Detta skriver P4 Göteborg som var först med nyheten.

Fick sänkt straff

I maj 2017 dömdes båda männen i Grekland. Männen, som nekade till brott, fick maxstraffet på femton års fängelse för deltagande i en terrororganisation och innehav av krigsmaterial. I juni fick båda sänkta straff efter överklagande, 30-åringen till nio år och 22-åringen till sju år och tre månader.

Släppt på fri fot

Men nu har alltså 22-åringen släppts på fri fot och kunnat återvända till Göteborg enligt Sveriges radios uppgifter."

SVT

Obegripligt…

eskils
2018-09-03, 19:51
#38

Det vore nog bra om folk i allmänhet blev mer medvetna om att en del invandrade muslimer är salafister, och vilket hot det utgör för Sverige. Några citat ur en lång artikel från igår:

"Salafisterna – som förkastar demokrati och vill leva enligt sharialagar – har blivit fler. I deras spår skapas parallella samhällen där egna regler råder."

"Moskén ville "skipa sin egen rättvisa", som polismannen uttryckte det. Den misshandlade mannen backade och anmälan återtogs.

Händelsen från i fjol är bara ett av många exempel på framväxandet av en parallell samhällstruktur där antidemokratiska krafter tvingat upp ett helt samhälle på tå."

"Men att uppdraget att kartlägga, samordna och motverka klanstrukturer, extremism och parallellsamhällen ställer helt nya krav.

– Religionsfriheten är jätteviktig att slå vakt om. Men när vi ser effekterna av en radikal tolkning av islam och hur det slår mot demokratin, vår värdegrund och människors frihet, så måste man sätta stopp, säger Peder Englund.

Han talar om "ett samhälle i samhället" där framför allt kvinnors och flickors rättigheter kränks och där integration inte är målet. En inställning som skapar en helt ny dimension av svårigheter, i ett Sverige där varannan utrikesfödd inte har jobb efter åtta år och där integrationen går trögt."

– Jag tror att majoriteten av de som levt i länder där de blivit förtryckta – och nu ser hur vi låter det hända igen – undrar vad tusan vi håller på med, säger Peder Englund.

Borås är bara en av många platser i Sverige där salafismen brett ut sig, vilket kartlagts i ny rapport utgiven av Försvarshögskolan.

Salafism är en fundamentalistisk minoritetsinriktning av islam, där gud är den enda lagstiftaren och man är förpliktigad att följa sharia i sin helhet. Alla eventuella förändringar eller moderniseringar ses därför som en synd och förnekelse av den sanna läran. Salafister förkastar parlamentarisk demokrati eftersom det innebär att mänskligt stiftade lagar får företräde framför gud.

Hur stort är då problemet med salafism och salafistisk jihadism i Sverige?

Det är växande. Det är det enda entydiga svaret från både experter och lokalt engagerade.”

”Salafister ser sig själva som sanna muslimer. Det gör att de också anser att om det inte går att leva som bokstavstroende fullt ut så bör man – enligt Försvarshögskolans rapport "Mellan salafism och jihadistisk jihadism" – emigrera till ett muslimskt land. På samma sätt som profeten flydde Mecka för Medina.

Men det finns en verklighet också.

– Istället för en flytt försöker man verka för att fler i Sverige ska "nås av sanningen" och sedan komma till paradiset. Missionerandet rättfärdigar ett korrekt liv också här, förklarar Susanne Olsson.”

Zahur Jimale kom själv till Sverige från Somalia för fyra år sedan.

– När flickorna är två eller tre år börjar de med slöja, så att de lär sig. Då blir det lättare sedan.

Vad blir lättare?

– Att lära sig hur det är att leva som kvinna. Med religionen och kläderna.”

” Inom salafismen finns olika inriktningar. Susanne Olsson har beskrivit dem som puritansk, politisk och våldsbejakande salafism. De förstnämnda fokuserar på den egna religionsutövningen. Politiska salafister drar sig inte för bildandet av politiska partier för att uppnå sina mål – och sist jihadister, som använder sig av våld.

Gemensamt för de tre inriktningarna är dock målet att implementera ett islamiskt system i samhället och sedan nå paradiset. Salafister är också enligt Olsson odemokratiska, förespråkar könssegregering och har slöjkrav, begränsar kvinnor i den offentliga sfären och är mot idrottsutövning och att lyssna på musik.

Integrationspoliserna Josefin och Niclas, som i medier aldrig förekommer med sina efternamn, känner igen beskrivningen och berättar om situationen som uppstått i en skola på orten.

Det är ofta rykten som sprider sig. Som att de plötsligt inte kunde dricka vattnet för att det "var kristet".

– Vi har elever här som inte går på musiklektionerna, inte på idrottslektionerna och inte på religionen. Det började med musiken som ansågs vara haram, och så eskalerade det, säger Niclas.”

” Men slöjanvändningen då? Vi berättar om det vi sett på Hässleholmen. Småflickor i slöja. Hur långt ned i åldrarna går det?

– Vi har uppgifter om att de börjar sätta på slöja på flickor från 15 månaders ålder, säger Josefin.”

Hur ser situationen ut för pojkarna, när de inte längre kan ge sig av för att strida för IS och kalifatet?

– Vi ser en ballong som bara blir större och större. De går här och väntar på nästa härd. Är det i Indonesien, Burma? Under tiden växer ballongen här i Sverige. Går det för länge spricker den. Vad som kommer att ske då vet jag inte, säger Niclas.”

https://www.svd.se/salafismen-vinner-mark-i-sverige-ar-nog-nu

(min understrykning)

Göstage
2018-10-08, 08:11
#39

Att personer som uppehåller eller har uppehållit sig i Sverige haft kopplingar till och varit direkt delaktiga i stora terrorbrott i Europa är ingen nyhet, och utländska utredare och säkerhetspolis vänder blickarna allt oftare hit i samband med informationsinhämtning.

"Fler frågor till Sverige i utländska terrorutredningar."

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-10-08, 08:15
#40

#39 🌺❤️

Göstage
2018-10-09, 06:52
#41

#39 "I kampen mot terrorism har många EU-länder hårdare lagar än Sverige, något som kan göra samarbetet över gränserna svårare. Vice chefsåklagare Hans Ihrman, på riksenheten för säkerhetsmål, tycker att de svenska terrorlagarna borde likna resten av EU:s mer och pekar på att Sverige, som det ser ut i dag, inte alltid kan hjälpa andra länder.

– Det har ju varit problematiskt med rättsliga samarbeten när det gällt misstankar om att man tillhört en terrororganisation, varit medlem i en terroristorganisation, eftersom det inte har varit kriminaliserat i Sverige, och när det varit den enda misstanken i den utländska utredningen så har ju det försvårat samarbetet, säger Hans Ihrman."---

"De flesta EU-länder har en mer långtgående lagstiftning är Sverige, i till exempel Storbritannien är det kriminaliserat att tillhöra en förbjuden terroristorganisation, i Danmark att främja terrorism och i Belgien är det straffbart att delta i en terroristgrupps aktiviteter."---

SR

Hade svenska politiker varit intresserade så hade anpassningen till andra länders terrorlagar skett för länge sedan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

sponny
2018-10-09, 19:16
#42

#41 Jag är rädd för att innan vi ser något större intresse från svenska politiker och en anpassning av våra lagar så måste det nog, tyvärr, smälla några gånger till här. Jag är nog rädd för att det är något sådant som skall till.

tutts
2018-10-10, 23:44
#43

Helt Galet

Upp till toppen