Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

Rumänien, visst - men Irland då?

2014-05-05 22:30 #0 av: [Didnovarre]

EU och kanske främst Sverige ställer krav på Rumänien att problemet med romerna måste lösas bättre på deras hemmaplan, något som väl kanske är lättare att säga än att göra.

Samtidigt har irländska Travellers i decennier dragit runt i Europa och t.o.m. i USA utan att man hör talas om att det ställs några krav på att Irland bör lösa de problemen på hemmaplan. Visst, det här klientelet försörjer sig (i en eller annan form), men de står inte tiggare och vägpirater efter som plågoris med sina tvivelaktiga "affärsmetoder" och sitt nedskräpande.

Nu har dessa asfaltläggare åter kommit till vårt land, ett lika säkert vårtecken som landsvägsrövarna. Polisen gör vad de kan och varnar allmänheten för att göra affärer med asfaltsläggarna, men vad görs från politiskt håll för att få Irland att ta itu med sitt Travellerproblem?  

Det parti som kan bevisa att de tagit upp problemet i EU får min röst, då sviker jag sofflockspartiet...

Anmäl
2014-05-15 22:49 #1 av: Vassna1

Vad ska Irland göra åt det? Här i Sverige är det väl svenska lagar som gäller och det kan väl Irland inte göra mycket åt.

Anmäl
2014-05-16 08:40 #2 av: [Didnovarre]

#1 Samma sak kan ju sägas om Rumänien, men där spelar Sverige en aktiv roll med hävdandet att romernas situation skall lösas på hemmaplan. Även om de irländska (det finns även andra nationaliteter inblandade) asfaltsläggarna till synes har en annan ekonomisk situation (bilar, husvagnar etc.) än de rumänska tiggarna och guldförsäljarna så tangerar frågeställningarna varandra, med bedrägerier, olovlig camping och liknande. Och precis som tiggarna innebär dålig reklam för Rumänien så borde Irland drabbas av badwill för att asfaltsfolket förknippas med landet, men man verkar inte vara lika utsatta i det fallet.

Författaren Bo Hanzell har granskat dessa Pavees från Irland, och säger att de bor i husvagnssamhällen sedan 30-40 år tillbaka, där man inte har tillgång till elektricitet, vatten, WC o.s.v. Skolgång för barnen saknas till stor del, och bland de vuxna är cirka hälften av de vuxna analfabeter. Frågan är alltså varför vi inte ställer samma krav på Irland som vi gör på Rumänien angående deras kringresande medborgare? Likaväl som Birgitta Ohlsson för samtal med Rumänien så borde man kunna föra en liknande dialog med Irland. Att det inte görs kan ju tänkas bero på att Irland har en högre status internationellt än Rumänien, och att det då är känsligare att väcka frågan med dem.

Anmäl
2014-05-16 16:58 #3 av: Humbugg

Man ser det med olika problematiska glasögon:

Tiggarna från Rumänien är en större grupp människor som aktivt syns på fasta platser i Sveriges större städer och använder sig av folks dåliga samvete.

Asfaltsläggarna från Irland är en liten resande grupp som inte syns så mycket och livnär sig på folks snålhet och förmåga att inte kunna säga nej.

Sannolikheten är mycket högre att man stöter på tiggarna än asfaltsläggarna vilket innebär att medborgarna ondgör sig mer över besväret att behöva stöta på tiggare, därför lägger man mer fokus på dem.

Sedan har man valt att klassa alla Rumänska tiggare som ett problem som Rumänien måste ta ansvar för medan de irländska asfaltsläggarna ses mer som en liten kriminell grupp som bara råkar komma från Irland.

Anmäl
2014-05-19 22:23 #4 av: Vassna1

Jag tycker att Sverige ska förbjuda tiggeri. Sverige har inget ansvar för romer som kommer från andra länder och dessutom är det omöjligt att tigga sig ur fattigdom.

Anmäl
2014-05-19 23:47 #5 av: [Didnovarre]

#3 I princip har du väl rätt, fast det är nog mer med asfaltläggarna än att de "råkar komma från Irland", om det klassas som en tillfällighet så görs det mot bättre vetande. 

Det är en gammal historia, det finns t.ex. 7000-10.000 ättlingar ur denna grupp som emigrerade till USA redan i mitten av 1800-talet, och bland dessa finns det gott om sådana som försörjer sig i samma gebit som sina europeiska släktingar. Trots att de är födda i USA benämns de fortfarande "irländare" (källa Brendan I Koerner). I Storbritannien beräknas det finnas 15.000 ur samma befolkningsgrupp.

Precis som i Sverige (och övriga Europa) varnar amerikansk media och polis om när de "irländska asfaltsläggarna" är på gång i ett område, och tillvägagångssättet är nästan identiskt med hur det går till här: en välklädd försäljare knackar på hos företrädesvis äldre personer och "säljer in" ett arbete. Den kund som ångrar sig eller har synpunkter riskerar att bli ställd inför en hotfull arbetsledare.

Myndigheter har observerat flera fall av "slavarbetare" bland dem som skall utföra jobben. Detta är även känt från Sverige enligt poliskällor. Till BBC har vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström uttalat sig om att hon befarar att "vi bara sett toppen på ett isberg" vad gäller denna människohandel. Detta uttalande har inte spridits vidare av svenska media vad jag kan se. Inte heller har fallet Oliver Hayre tagits upp i vårt land, medan det skapade stora rubriker i England.

(Beklagar alla länkar, men jag vill ge den som vill fördjupa sig i företeelsen tillgång till källhänvisningar.)

Anmäl
2014-05-20 01:19 #6 av: Humbugg

#5: Fortfarande ett "mindre" problem än vad tiggarna är, eller mindre och mindre, det är inte lika påtagligt. Så fort något börjar bli ett såkallat "störande" inslag i vardagen för människor brukar myndigheterna få upp ögonen för det. Ett gott exempel på det här i tråden ser vi i inlägg #4, skulle inte folk som tigger vara lika vanligt förekommande skulle det inte ens väckas frågan om man ska förbjuda tiggeri eller inte.

Även om de irländska asfaltsläggarna finns över hela världen kommer våra myndigheter inte göra särskilt mycket förens det kommer till den punkt då det blir ett "störande" inslag i vardagen där det exempelvis börjar välla in anmälning efter anmälning varje dag i flera olika städer.

Anmäl
2014-05-20 07:25 #7 av: [Didnovarre]

#6 Jag vet inte om det tjänar något till att dela upp problemen i "större" eller "mindre", de är likartade, och det jag ville belysa med att starta tråden är den svenska hanteringen av dem. Å ena sidan har vi vår EU-delegat Birgitta Ohlsson som för samtal med Rumäniens regering om att de måste göra något åt tiggarna, å andra sidan gör vi inget från svensk sida åt den irländska situationen, trots att "vår" Cecilia Malmström är kommissionär med ansvar för sådana här frågor.

Tiggarna är ett "synligt problem", så också asfaltsläggarlägren, och de ekonomiska skadorna för privatpersoner framgår ju av att polisen varnar när asfaltsfolket befinner sig i ett område. Ännu har vi inte sett polisen varna för tiggare (även om det förekommer polisvarningar för vissa besläktade verksamheter).

Anmäl
2014-05-20 08:13 #8 av: Martin

#3 Det är rätt så generaliserande att det är större chans/risk att möta tiggarna än asfaltsläggarna.

Det beror skulle jag vilja säga dels lite på var du är (asfaltsläggarna är sällan vid de mest centrala köpcentrumen, inte i Malmö i alla fall) medan det är i princip enda stället - möjligen ihop med Malmö Central - som man regelbundet hittar tiggare i Malmö.

Asfaltsläggare hittar jag däremot nästan dagligen i utkanterna av Malmö samt vid stranden där jag brukar bada.

Sett till antal vill jag påstå att asfaltsläggarna är betydligt fler än tiggarna i och runt Malmö.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2014-05-20 09:08 #9 av: [Didnovarre]

För ett år sedan kunde man läsa om en rättegång efter ett tillslag mot ett läger i England, där 24 utmärglade fångar hölls inspärrade i burar, husvagnar och hästvagnar. Ett kusinpar dömdes till 11 respektive 3 år för människohandel. Citat Aftonbladet: "Enligt brittisk polis hölls fångarna inspärrade i väntan på att skeppas till de nordiska länderna." En man ur samma familj som de dömda var åtalad 2010 i Sverige för samma sorts hantering, men frikändes i brist på bevis.

Det har gjorts flera polisanmälningar i Sverige om verksamheten, men utredningarna läggs alltid ner i brist på bevis. Förra året lämnade  enhetschefen på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad in en anmälan till polisen angående ett fall av människohandel, men även den avskrevs. Polisen säger att de drabbade inte törs medverka i utredningarna, vilket gör det näst intill omöjligt att gå vidare. "Tidigare har man sett att de som bestämmer bor i fina husvagnar och haft väldigt exklusiva bilar. Sen precis bredvid dem bor de andra i riktigt dåliga husvagnar. Ingen möjlighet att gå på toaletten, ingen mat, knappt några filtar", säger en uppgiven poliskommissarie.

Som en asfaltläggare säger : "Vi är här för att stanna, det är bara att acceptera". Tacka den fria rörligheten för det...

Anmäl
2014-05-27 07:14 #10 av: [Didnovarre]

Europarådets expertgrupp mot människohandel riktar idag kritik mot Sverige, där man säger att landet saknat en handlingsplan för att bekämpa alla former av människohandel. Sverige kritiseras även att för att så få fall av människohandel har lett till fällande domar, samt för att ha utvisat de som utsätts för brottsligheten istället för att ge dem skydd. Däremot beröms Sverige för sitt arbete vad gäller människohandel inom sexindustrin.

Sveriges nationella samordnare mot människohandel anger som ett skäl att "det ofta är svårt att hitta offren". Som framgår bl.a. av ovanstående inlägg i ämnet säger polisen att de utsatta skräms till tystnad och därför inte törs vittna. Det förefaller av vad Europarådet säger i sin kritik som vi "löser problemen" genom att utvisa offren och låter de som hotar dem stanna och fortsätta sin verksamhet.

(Det pågår f.ö. en utredning för närvarande mot ett bulgariskt par i Halmstad som häktats som skäligen misstänkta, d.v.s. en starkare grad av misstanke, för att ha tvingat landsmän till gatutiggeri och sedan lagt beslag på intäkterna. Detta har inget med asfaltsläggare att göra, men är intressant som prov på om man lyckas föra ett människohandelsärende till dom.)

Anmäl
2014-05-27 10:22 #11 av: MichaelE

Vi har ganska nyligen fått tiggare i Umeå och det är två olika rumänska grupper som ibland hamnar i slagsmål pga att de stjäl från varandra(!).

Jag har dessutom uppmärksammat att de alla har mobiltelefoner (såg inte ut att vara några 100-kronors mobiler från NetOnNet).

Det trista är att svenska politiker blundar för problemen, förvisso uttalade vår kommunfullmäktige Holmlund negativt om dem, men ändå. Frågan är ju hur många av dessa tiggare som faktiskt utför kriminell tiggeri?


Anmäl
2014-05-27 10:58 #12 av: [Didnovarre]

#11 Tiggeri i sig är knappast kriminellt, och det vore olyckligt om frågan om människohandel och Storbritanniens ansvar för sina medborgare i jämförelse med Rumänien dränks i en "allmän tiggeridebatt". Kanske finns det bättre trådar att diskutera tiggeri i?

Anmäl
2014-05-27 11:21 #13 av: MichaelE

#12 Nej, tiggeri i sig är inte kriminellt. Men det finns också en kriminell form av den där man utnyttjar människor att tigga för att få in pengar. Sedan har vi också människor som tigger pengar och sedan visar sig ha bostad, bil etc och lever ett liv som inte alls syns när de tigger.

Anmäl
2014-06-13 15:02 #14 av: [Didnovarre]

Problemet med asfaltsläggarna i västsverige har nu eskalerat så att regelrätta konfrontationer uppstått mellan de ambulerande entreprenörerna och sådana som drabbats av nedskräpningar. Detta medan polisen upprepar sitt mantra att "det bästa vore om ingen anlitade dem". En regelbundet drabbad kommun har tvingats förhindra återkommande gästspel från asfaltsläggarna genom att sätta upp stängsel och gräva diken. Detta kallar TV4 Göteborg i en starkt vinklat reportage att "kommunen nästan slagit knut på sig själv" när man "stänger ute gästarbetare".

Det kringresande entreprenörerna säger att de inte är välkomna på campingplatser. Dessvärre är nog detta självförvållat: det finns gott om rapporter om de problem som uppstått för campingägare när dessa gäster kommit dit. Tvättmaskiner som körts sönder vid tvätt av asfaltsfläckiga overaller, nedskräpning, inkräktande på andra campares boende och hot och trakasserier är bara något av det som uppstått som följd av vissa campares besök.

Anmäl
2014-06-13 20:36 #15 av: [Didnovarre]

Så har migrationsminister Billström uttalat sig om asfaltskokarturnén. Vad säger han då? Jo, dels att "han tycker att asfaltsläggarnas skadegörelse, nedskräpning och hot är oacceptabelt" – men "att det är upp till konsumenterna att stoppa det". Han säger förstås även det samma som polisen, nämligen att "ge inte uppdrag till människor som du inte uppfattar har rent mjöl i påsen". En komplikation i sammanhanget tillägger han själv: "Om uppdraget då blir dåligt utfört uppstår det då ytterligare en konflikt eftersom man inte vill gå till polisen och rapportera in."

För att ytterligare förvirra bilden tillägger Billström att "man måste förstås från myndigheterna arbeta så samordnat som det går".

Undran: om skadegörelse, nedskräpning och hot är inte tillräckligt för att myndigheterna skall ingripa, vad är det då myndigheterna skall arbeta samordnat kring? Att erbjuda campingplatser till entreprenörerna,  serva dem med kontobesked från potentiella kunder/offer och hjälpas åt att städa när gänget drar vidare kanske... 

Vad hände med rättssamhället - är det på samma soptipp som folkhemmet? Garnerad med asfaltspill, trasiga EU-pallar och hushållsavfall.

Anmäl
2014-07-11 06:55 #16 av: [Carpinus]

Expressen har under våren följt dessa asfaltsligor i spåren, och kunnat påvisa en laglöshet som inte står de inhemska kriminella gängen efter. På ett vis rör det sig om en än ynkligare kriminalitet, eftersom dessa entreprenörer inte drar sig för att hota och utnyttja åldringar och andra utsatta. Andra ligabaserade kriminella slåss oftast med andra kriminella.

Men i likhet med inhemsk gängrelaterad kriminalitet så visar asfaltsligans framfart att polisens verktyg inte är tillräckliga - det känns patetiskt när allt polisen kan göra är att varna för ligorna och deras brottsliga metoder. Då är det åtminstone bra att Expressen/GT tagit sitt ansvar, och därigenom visat att de här ligorna inte bara är bondfångare som gör undermåliga jobb, utan att de har en betydligt bredare kriminell repertoar än så. Utpressning och slavarbete är uppenbarligen inget som är dem främmande.

http://www.expressen.se/gt/han-blev-mordhotad-av-asfaltslaggare/

http://www.expressen.se/gt/marianne-67-hotades-till-livet-av-asfaltsligan/


Anmäl
2014-07-11 07:49 #17 av: Jimmy.L

Tycks dyka upp fler skojare nu.

http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.2556045-se-upp-for-dova-storbluffare

Anmäl
2014-07-11 12:08 #18 av: [Carpinus]

Kanske samma gäng som härjade runt förra året och bl.a. höll på att köra ihjäl en man som konfronterade dem?

http://www.expressen.se/gt/man-konfronterade-tiggare---mejades-ner/


Anmäl
2014-07-14 07:14 #19 av: Jimmy.L

Kungens kurva utanför Stockholm var det ett bråk i går natt vid ett läger.

Anmäl
2014-08-04 11:26 #20 av: [Carpinus]

Oroligheter igår kväll vid Åbytravets parkering i Mölndal utanför Göteborg, där ett 60-tal "motorburna ungdomar" konfronterade asfaltsläggarna. Större delen av den stora parkeringsplatsen har hägnats in och öppnas endast vid travtävlingar. Anledningen är till en del att asfaltläggarna haft parkeringen som något av en västsvensk bas dit de återkommit med jämna mellanrum, men dels också att närboende klagat på buskörning på nätterna med bilar och motorcyklar. Det verkar dock som om motorungdomen enbart vill lägga skulden för avspärrandet på asfaltsläggarna. 

(För övrigt är rubriken felaktig, eftersom Åby camping stängdes för gott i vintras. Asfaltsläggarna har lagt beslag på den lilla del av parkeringen som är öppen och avsedd för idrottsanläggningarna i närheten.)

http://www.expressen.se/gt/polisen-tvingades-gripa-in-vid-camping/


Anmäl
2014-08-04 21:32 #21 av: [Carpinus]

Det är lite märkligt att polisen aldrig har lyckats få de här gängen fällda för nedskräpning trots att det regelmässigt lämnas containervis med skräp och byggavfall kvar när de drar.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2399266-sopor-och-byggavfall-lamnades-kvar


Anmäl
2014-08-06 09:47 #22 av: olaka

#20
Kan det vara det som P4 beskrev som att det började med att nån la upp en bild på en överkörd igelkott typ? Kändes som en konstig beskrivning av verkligheten.

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

Anmäl
2014-08-06 10:16 #23 av: [Carpinus]

#22 Ja, jag läste om "igelkottsteorin" i GP, men avstod från att länka eftersom den låter rätt så långsökt. (Djurmisshandelsfall verkar i och för sig ofta orsaka häftiga reaktioner på Facebook, ibland kanske källkontrollen inte är den bästa.)

Det har ju uppmärksammats här förut att det finns osämja mellan asfaltsläggarna och den motorburna ungdomen sedan en händelse tidigare i år. Den fanns nog med i bilden som orsak till bråket.

http://www.expressen.se/gt/tidlost/polischefen-om-den-bevapnade-mobben/


Anmäl
2014-08-07 13:19 #24 av: Geru

Jag personligen blir mycket mer paranoid när det är te.x. asfaltsläggare från Irland i närheten än när det är tiggare eller romer

Anmäl
2015-01-24 13:53 #25 av: [Carpinus]

Ny vägpiratdebatt påbörjad på brott.ifokus, eftersom det väl mer rör sig om kriminalitet än är en politisk fråga (även om man önskar att politikerna förde upp frågan på dagordningen...).

http://brott.ifokus.se/discussions/54c185f8ce12c40b2d0009b4-vagpirat-nu-ett-aretruntjobb?discussions-1


Anmäl
2015-03-28 13:25 #26 av: [Carpinus]

Inte bara vägpiratdiskussionen har förts över till "Brott i Fokus" utan även även en annan skojarbransch nämligen asfaltsläggarna återfinns nu där. Bevakningen fortsätter här:

http://brott.ifokus.se/discussions/55169d478e0e743f3d000574-polisen-varnar-ater-for-asfaltslaggarna


Anmäl
2017-07-20 09:42 #27 av: Carpinus

Besök i lurendrejarnas hemtrakt: 

http://www.expressen.se/nyheter/har-bor-de-kriminella-asfaltlaggarna--lever-lyxliv-pa-irland/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-04 09:14 #28 av: Carpinus

Mer om dessa kriminella organisationers bakgrund, arbetsmetoder och  spridning i dagens Expressen:

http://www.expressen.se/nyheter/michael-holls-som-slav-av-asfaltslaggare-i-26-ars-tid/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.