Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

"Vi måste lyssna..."

2014-09-21 07:02 #0 av: [Carpinus]

"Jag tror mig ändå veta något om SD:s nya väljare genom min mejlkorg. Jag har genom åren märkt hur mejlen har skiftat karaktär. Förr var det främlingsfientligheten som vällde fram i ett språk präglat av versaler och särskrivningar.
Nu är rösterna helt andra, verserade och många fler. Det är upprivna människor från samhällets alla hörn som frågar sig hur Sverige ska klara det historiskt stora flyktingmottagande som vi står inför.
Denna oro sträcker sig vida bortom Sverigedemokraternas 13 procent. Många av dem som skriver bedyrar att de aldrig i livet skulle ta i en sverigedemokratisk valsedel. Denna oro återfinns såväl på samhällets botten som dess topp - bland politiker, akademiker, tjänstemän och journalister."

Ur krönika av Anna Dahlberg på Expressens ledarsida idag.


Anmäl
2014-09-21 13:07 #1 av: Terra Australis

Helt rätt.

Blomma

Anmäl
2014-09-22 15:37 #2 av: Magi-cat

Det värsta är kanske inte att SD i valet blev tredje största parti.

Det värsta är kanske om de andra partierna börjar anpassa sig och sin politik efter dem...

Man såg på valanalyserna på TV omedelbart efter valet, hur förtåsigpåare lite ängsligt pratade sitt "börja lyssna" och beskrev Fredriks "vi måste öppna våra hjärtan"-tal som ett taktiskt misstag. 

Varför oroa sig över ett öppet hjärta, se invandrare och flyktingar som blott och bart problem?
Varför inte oroa sig rejält för att riskkapitalbolag plockar ut gigantiska vinster ur välfärden, allas vår skola och omsorg, och för dem ut ur landet?

Jo, många ser klart, (majoriteten händelsevis) och dem måste vi lyssna på. Hjärta

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-09-22 16:01 #3 av: vallhund

Apropå riskkapitalbolag så har de tagit över flera av de stora vinstdrivna veterinärklinikerna i landets storstadsregioner. Priserna för t ex vaccinationer har stigit med 100 %.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-09-22 16:04 #4 av: Magi-cat

#3 De också, ja! 100 %? Oj! Inte bra för djuren precis...

Det är ett problem!

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-09-22 20:31 #5 av: 997

#0 Ja, jag vet många som är frågande, eller rent av kritiska, till invandringen, men som absolut inte skulle kunna rösta på SD. Jag tror inte SD's framgångar är ett resultat av invandringen. Att vara frågande/kritisk till invandringen och att rösta på SD är inte exakt samma sak.

Anmäl
2015-11-28 21:45 #6 av: [Carpinus]

#0 Nu när vi har facit i hand är det lätt att hitta människorna som gått i spetsen för Sveriges katastrofala flyktingpolitik. Men det finns ju faktiskt de som sett sett konsekvenserna av den svenska asylpolitiken och förgäves har försökt varna för den. Anna Dahlberg har fört en klarsynt linje sedan länge och har hånats för sin inställning av korrekthetens apostlar. Jag tycker att hon nu borde få ett erkännande, inte minst från sin egen yrkeskår.

Så här skrev hon till exempel i januari 2014. 

"En debatt om det inkvisitoriska debattklimatet brännmärks och kletas ner med brunfärg.
Man kan fundera kring varför debatten gång på gång kantrar på detta sätt. Jag tror att en viktig förklaring är att vänstern står tomhänt inför flera av våra största framtidsutmaningar. Då gäller det att till varje pris undvika en diskussion i sak, och i stället misstänkliggöra meningsmotståndarens uppsåt. Migrationsfrågan är vår tids svåraste moraliska dilemma."---

"Men om vi som enda västland tog bort detta hänglås skulle välfärdsstaten kollapsa. Bara i och omkring Syrien finns det miljontals flyktingar, varav många troligen inget hellre skulle önska än ett liv i trygghet i Sverige.
Det finns ingen som helst möjlighet att ens ordna fram bostäder till hundratusentals nyanlända om året. Redan i dag råder stor brist på bostäder och kommunplatser till de flyktingar som kommer. Vi skulle få ett Sverige fullt av kåkstäder, trångboddhet och trailer parks, och kommunernas budgetar skulle sprängas."---

"Det finns dock en röst som helt saknas i detta samtal - vänsterns. Nästan alla vänsterdebattörer har visserligen tagit ställning för att Sverige ska tillåta fri flyktinginvandring genom att öppna för asylviseringar utanför Europa. Men man vill för allt i världen inte diskutera konsekvenserna av det ställningstagandet.
I stället låtsas man som att man samtidigt kan öppna gränserna, utrota barnfattigdomen, rusta upp välfärden, utjämna klyftorna, häva bostadsbristen och höja lägstalöner och ersättningar. Det är inget mindre än ett intellektuellt haveri.
Detta inser givetvis vänsterdebattörerna själva. Deras berättelse går inte ihop. Därför vill man undvika en diskussion om målkonflikterna, och i stället leda in samtalet på sidospår."---

Anna Dahlberg i Expressen 140111

Idag kan hon med gott samvete konstatera följande:

"Varför blundade så många, så länge, för verkligheten? Hur kommer det sig att vi först nu - med desperation i blicken hos ansvariga politiker - kan föra ett ärligt samtal om hur många vi klarar av att ta emot?
Den svenska debatten har präglats av förljugenhet och ängslighet. Vi har inte velat tala om de svåra målkonflikterna mellan en gränslös asylrätt och en nationell välfärd så som de ser ut, utan så som vi tycker att de borde vara. Debattörer och grannländer har brunstämplats på löpande band.
Än så länge syns inga spår av någon självrannsakan. Men en sådan är helt nödvändig om vi ska lyckas rida ut denna kris och undvika nästa."---

Anna Dahlberg i Expressen 151128


Anmäl
2015-11-29 07:51 #7 av: [Carpinus]

Mer Anna Dahlberg, nu från Expressen 9 november 2014:

 "Sverige kan inte ensamt ta emot en så stor andel av flyktingströmmen till Europa. Inte i längden. Efter Migrationsverkets nya prognos i veckan om upp till 105 000 asylsökande nästa år har diskussionen snabbt fallit in i gamla hjulspår.
Allt som krävs är att kommuner som smiter undan sitt ansvar nu tvingas bjuda till, heter det. Bara Täby och Danderyd axlar sin del av bördan så löser vi upp moderatproppen i mottagningssystemet. Sedan ska vi få andra EU-länder att dela ansvaret med oss enligt samma princip.
Båda dessa besvärjelser återkommer ständigt i debatten. Men synar man dem i sömmarna ser man att argumentationen brister."---

 "Det finns ingen som helst vilja i övriga EU att avlasta Sverige. Tvärtom ägnar sig övriga EU-länder aktivt och systematiskt åt att försöka styra bort flyktingströmmarna från det egna landet. Det pågår ett "race to the bottom".---

"Så ser verkligheten i Europa ut. Man kan beklaga det djupt, men det är likväl en verklighet som vi måste förhålla oss till.
Sverige tar numera emot fler asylsökande än stora länder som Frankrike och Storbritannien. Och sett till befolkningsmängd finns det inget annat land som är i närheten av våra nivåer.
Antingen måste Sverige skaffa sig en uthållig samhällsberedskap för detta eller så måste vi se över vårt åtagande. Sannolikt behöver vi göra bådadera."---

"Men även nivån på mottagandet behöver ses över. Av någon anledning har just nivån blivit det mest tabubelagda ämnet i svensk debatt. Men det går alldeles utmärkt att stå upp för mångfald, tolerans och en generös flyktingpolitik och samtidigt föra en diskussion om vår kapacitet att ta emot på kort sikt."---

Dahlberg ger i artikeln sex förslag som, om de hade genomförts för ett år sedan, om inte löst dagens situation så åtminstone hade lindrat den betydligt.

Läs dem här:

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nivan-kan-inte-vara-tabu-i-flyktingdebatten/


Anmäl
2015-11-29 09:21 #8 av: 72mm

Invandringen och vårt totala misslyckande med att diskutera frågan är bara ett symptom på en allvarlig erossion av vår demokrati.

Yttrandefriheten och åsiktsfriheten har varit under attack länge. Migrationspolitiken har av vänstern hanterats med idel kännsloargument och av högern som ett verktyg för att komma till makten och tvinga fram en förändring av välfärden.

Anna skriver klokt och har gjort länge, men hon skriver inget som alternativa media inte tog upp redan 5 år sedan.

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2015-11-29 09:38 #9 av: [Carpinus]

#8 Vet inte när Dahlberg började uppmärksamma frågan, det här är bara några nedslag (det kommer nog fler). Sedan är det säkert så  att alternativa media kan ha varit tidigare med att observera vad som var på väg att ske, men de når kanske inte ut till fullt så många, och gjorde det i än mindre utsträckning för fem år sedan.


Anmäl
2016-11-12 21:46 #10 av: [Nomen Nescio]

 "Det är inte den egna ekonomin som människor är oroliga över. Och genomgående är det Sverigedemokraterna som är hemvist för de allra mest pessimistiska väljarna.

Ska man förstå SD:s stora lockelse på väljarna måste man alltså på djupet analysera vad det är som gör dessa människor så oroliga inför framtiden. I mångt och mycket handlar det om en oro över hur Sverige ska klara av de senaste årens rekordstora flyktingmottagande. Inget annat västland har i modern tid tagit emot så många asylsökande som Sverige gjorde förra året räknat per capita.
Det är inte konstigt om det väcker oro: Kommer polisen att klara av att upprätta lag och ordning? Var ska alla flyktingar bo i bostadsbristens Sverige? Klarar välfärdens kärnverksamheter, såsom sjukvård och skola, av en kraftigt växande befolkning givet den akuta personalbristen?

Vad händer med den sociala oron och skattekraften i Sverige om alltfler människor fastnar i utanförskap? Kommer kvinnors trygghet att påverkas av att det på kort tid kommer hit många män från länder med en annan kvinnosyn?
Allt detta är högst legitima frågor som måste få ställas och i möjligaste mån besvaras. För det kommer inte att hjälpa att håna människor för att de är "dysterkvistar". Lika lite kommer det att hjälpa att skönmåla läget och vifta med glada BNP-siffror.

En annan dödfödd strategi är att bara fortsätta fördöma och brunstämpla. Rent kontraproduktivt blir det om medier, museer och andra institutioner ska mobiliseras i vad som uppfattas som en kampanj mot SD."

Anna Dahlberg, Expressens ledarsida


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.