Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Rättsfrågor/Integritet

Sverige avlyssnat?

2014-12-13 11:03 #0 av: Huygens

Hur god är svensk säkerhetspolitik mede tanke på vad som hänt telia senaste dagarna? Är Sverige avlyssnat av utomstående?

Norges huvudstad är det uppenbarligen.

.

Norge är avlyssnat, och då är Sverige det troligen också.

Någon måste ha pengar. Ett antal avlyssningsstationer värda 2,5 miljoner kr har ställts ut i Oslo, bl a runt regeringskvarteret. Ingen vet vem som äger avlyssningsstationerna, men dom har avlyssnat en längre tid.

Enbart resusrsstarka organisationer kan använda denna avancerade NATO-utrustning skriver VG och Aftenposten.

Jag undrar om svenska politiker alls har koll på detta.


Anmäl
2014-12-13 11:17 #1 av: Jimmy.L

Troligen? Alla länder sysslar mer eller mindre med signalspaning även vi blir avlyssnade av andra länder. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2014-12-13 11:31 #2 av: Huygens

#1 I det här fallet är det lite mer än bara "signalspaning". Någon måste kommit över lokaler, smugglat in och placerat radiobasstationer på norsk mark. Dessutom måste massinsamlad signaldata skickas vidare ut ur Norge, utan att upptäckas.

Det är bövelen svårt. Vem klarar av sådan massövervakning?

Min gissning är NSA, GCHQ och kanske dom två stora asiatiska länderna i öst.

Så...?

Var går signaldatan vidare? Vem är adressaten och hur i hela friden kan norska myndigheter säga sej vara så ovetande?

Samt hur är läget i Sverige?

Har vi sålts ut?

FRA-NSA-GCHQ-KGB-NSM-SÄPO-NATO-PST-CIA


Anmäl
2014-12-13 12:08 #3 av: Huygens

Jag räknade dom röda prickarna i Aftenpostens artikel. Jag fick det till 83 st avlyssningsstationer inom Oslo.

Om norsk säkerhetstjänst NSM/PST inte klarar av att hitta dessa avlyssningstationer och inget blir beslagtaget, anser jag nog att norsk säkerhetstjänst är del av den olagliga avlyssningen.

Konspirationsteori?

you tell me


Anmäl
2014-12-13 18:14 #4 av: Huygens

Cirkus Norge?

Man kan i alla fall hoppas om något sådant händer i Sverige, att en kvällstidning i Stockholm plötsligt upptäcker att svenska regeringen och svenska ministrars mobiltelefoner är avlyssnade inne i Stockholm av 83 olagliga basradiostationer, tar SÄPO det på allvar.

I alla fall, följande har hänt, i torsdags 2014-12-11 tog Aftenposten kontakt med norska myndigheter och överlämnade sin karta på dom 83 avlyssningsstationerna. Ingen polis har hittills försökt gå in i byggnaderna med avlyssningsutrustning, men NSM har gått runt på stan i Oslo med pejlingsutrustning.

Norges statsminister Erna Solberg vill straffa avlyssnarna, men hon säger att hon är inte naiv.

Norges justitieminister Anders Anundensen säger att avlyssningen är helt oacceptabel. Anders Anundsen har bett PST att avslöja vem som står bakom den olovliga avlyssningen med 83 fuskbaskstationer.

.

Norska SÄPO - Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har ingenting gjort. Kl 11:11 idag 2014-12-13, meddelade PST att dom hellre vill jobba förebyggande än ta tag i denna heta potatis. Anders Anundsen kan flyga o fara.

jaha...

kl 14:49 Meddelar Oslos polismyndighet att dom inte vill ta tag i denna heta potatis utan vill att PST ska ta stoppa potatisen i munnen. PST meddelar att det visst är Oslos lokalpolis som har ansvaret om det står privata intressen bakom avlyssningen.

Kl 17:33 gör PST-sjefen Benedicte Bjørnland en presskonferens och säger att PST kan ta tag i potatisen om det är utländsk makt som står bakom avlyssningen, men att PST vill avvakta NSMs rapport först.

Under tiden föredrar PST att släpa fötterna efter sej.

.

NSM sitter tydligen och knåpar på en rapport i skrivande stund. Under tiden kan jag tänka mej att någon febrilt jobbar på att plocka undan 83 avlyssningsstationer inne i central Oslo. Samtidigt är Lokalpolisen i Oslo och PST oense.

"Oslo politidistrikt og PST har sidan gårsdagens avsløring peika på kvarandre som ansvarleg for å etterforska saka og kommentera den i media."

peika ?


Anmäl
2014-12-14 08:33 #5 av: Inkanyezi

Jupp, peika! Allt dom får är fingret.

Anmäl
2014-12-14 11:24 #6 av: Huygens

Det är tydligen värre än först rapporterat av Aftenposten. Tydligen finns det 122 IMSI-fångare, sk falska bastationer för avlyssning i Osla.

122!

Dessutom avslutade Aftenposten sin undersökning 21 november och började därefter kontakta norska SÄPO - PST och även Oslos lokala polisdistrikt, samt olika telebolag.

Det är helt obegripligt att PST inte vill utreda saken och istället har hänvisat till Oslos lokalpolis, som tvingas ta reda på om det är privata aktörer som avlyssnar politikerna.

Oslos lokalpolis har hänvisat tillbaka till PST.

.

Jag får inte PSTs agerande att vara begripligt och heller inte den något svala reaktionen från norska politiker att gå ihop. Det känns osannolikt med ett privatföretag som avlyssnar och har tid, utrustning, plannering och goodwill att riskera.

Dessutom är avlyssningen koncentrerad runt:

* Norska regeringskvarteret
* Norska Stortinget
* Norska ministerbostäder

Knappast något som ett vanligt företag är jätteintresserat av att avlyssna.

.

Så vad är läget idag?

Tuffa SWAT-teams som stormar och tar över Oslo-lokalerna med dom 122 olagliga mobilavlyssningsstationerna? Störsändare som slår ut avlyssningsenheterna? Har strömmen brutits till berörda avlyssningsbyggnader?

Har PST eller lokalpolisen i Oslo ens tagit reda på vem som hyr/äger lokalerna med IMSI-fångare?

Nää.

Alla väntar på norska FRA - NSM. Nu säger NSM lite tveksamt.

"Det er noen der."

jaha

.

NSM fick reda på att Oslo var avlyssnat med olagliga falska basstationer för 2 och en halv vecka sedan. Men NSM skyller sin senfärdighet på dom dumma, dumma, dumma Aftenposten som inte tillhandahöll färdigtuggad föda till dom snälla, snälla NSM.

Och då kunde ju inte NSM göra något, för Aftenposten var en elak taskmört.

"NSM opplyser at de ble presentert for rådata Aftenposten hadde hentet inn for to og en halv uke siden. Men rådataene var ikke filtrert for såkalte falske positive - som vil si utslag som skyldes helt naturlige installasjoner og forstyrrelser i mobilnettet. Først på torsdag fikk NSM tilgang på filtrerte data."

.

Men sanningen kanske är på väg att krypa fram. Vi har trots allt haft Snowden-avslöjandena i media. Norsk PST-sjef Benedicte Bjørnland utesluter inte att det är Norges allierade som avlyssnar Norge.

NATO.

Vore ganska självklart, då det redan antytts i media att IMCI-fångarna kan vara en typ av NATO-utrustning som vanlig medelsvensson inte tillåts köpa i NATO-länder.

"PST-sjefen utelukker ikke at også våre allierte overvåker oss."

.

Sen ska vi förstås inte glömma Ryssland och Kina. Men om misstankarna varit i dom riktningarna hade jag förväntat mej att PST stått på barrikaderna för att ta reda på vem som avlyssnar hela den norksa politiska eliten.

I synnerhet med tanke på situationen i Ukraina och vissa överflyggningar.

Blir i det perspektivet mer sannolikt att norsk regering tillåtit avlyssningen via entreprenad till GCHQ eller NSA. Kanske för att fånga upp egna norska visseblåsare innan dessa går offentligt till norska tidningar.

Och då är frågan hur det ser ut i vårt andra grannland, Danmark, Köpenhamn. Hur ser det ut i Stockholm?

Jag skulle hoppas att någon från t ex Expressen köper en GSMK-smartphone av modellen CryptoPhone och bara går runt en sväng i Gamla Stan. Tror det räcker med en 20 minuters promenad för att hitta dessa IMSI-fångare runt svensk Riksdag, som inte ska ha mer än 2-3 st legitima basstationer i området.

Har vi sålts ut?


Anmäl
2014-12-14 12:15 #7 av: Huygens

#1 Du skrev: "Alla länder sysslar mer eller mindre med signalspaning..."

Nja, kanske inte.

Norge är i alla fall väldigt sparsam med signalspaning. Det finns ingen norsk myndighet som tidigare utfört grundlig signalspaning i Oslo. Inte ens i syfte att skydda den egna regeringen, oljedepartementet (med ansvar för 6 biljoner nkr), Stortinget eller ministerbostäderna.

Ingen har kollat någonting i Oslo.

"Aftenposten skriver søndag at verken PST, NSM, Post- og teletilsynet (PT) eller teleselskapene tidligere har undersøkt falske basestasjoner som kan brukes til overvåking i Oslo. Alle vektlegger at de jobber forebyggende, blant annet ved å advare mot overvåking, sårbarheter og gi råd, skriver avisen søndag."

.

Ingen av dessa norska myndigheter säger sej bedriva singalspaning för att kontinuerligt kolla om Norge utsätts för spioneri i Oslo.

Samtliga norska myndigheter säger sej enbart jobba förebyggande, t ex varna för att förmedla känsliga regeringsuppgifter via mobiltelefon, eller ge råd att inte använda mobilen för sekretessbelagda uppgifter.

Telenor som äger större delen av det norska mobilnätet, verkar stå med byxorna nere och vill helst inte låta sej intervjuas, har bara svarat via mail. Utan att behöva vara särskilt konspiratorisk, får det nog anses som otroligt att Telenor inte känt till avlyssningen från dom 122 falska basstationerna.

Om en massa mobilkommunikation kommer via 122 statiskt placerade IMSI-fångare i Oslo, nog bör dom legitima basstationerna märka att det inte rör sej om direktkommunikation från vanliga mobiler.

Rätt mej gärna om jag inte har rätt angående Telenors roll i avlyssningen.

Telenor-GCHQ-NSA

.

Norska tillsynsenheten Post- og teletilsynet (PT), säger sej inte ha tillgång till någon utrustning för att kunna utföra tillsyn såsom Aftenposten gjort. PT kan definitivt inte kolla om det finns IMSI-fångare eller andra typer av falska basstationer på det "avancerade" sätt som Aftenposten gjort. Men PT kommer att göra en utvärdering av sin utrustning.

Tro det.


Anmäl
2014-12-14 14:28 #8 av: Huygens

Jag har letat idag och hittar inga svenska politikers reaktioner på avlyssningen i Olso. Faktum är att det är lite tunnsått i svensk media om dom 122 IMSI-fångarna i Oslo, falska basstationer som utför avlyssning. Aftonbladet nämner dock något intressant.

"Washington Post skrev i september i år om liknande fynd av falska basstationer i Washington. ...  ett tjugotal misstänkta IMSI-catchers nära Vita huset, Capitolium, FBI:s högkvarter och utländska ambassader."

Så jag kollade internationellt.

.

I september i år 2014 gjordes samma upptäckt i Washington, som nu gjorts i Oslo. Ett 20-tal IMSI-fångare upptäckte i USAs huvudstad. Vad var uppföljningen i USA??

Ingenting.

Det är som om locket lagts på. Jag hittar en artikeln från Washington Post som skriver att FBI lägger locket på, på lokal polis, locket på delstatsmyndigheter och troligen även locket på media. Så vi kan ju ana varifrån alla IMSI-fångare i USA härrör om ingen offentlig syndabock utses.

.

Hur är situationen i Storbritannien?

Brittisk säkerhetstjänst kan förbjuda brittisk media att publicera information, i förväg, innan dom gjort själva publiceringen. Jag hittar 1 (en) artikel i DM om IMSI-fångare. Artikeln nämner stillsamt att brittisk polis kan missbruka användandet av IMSI-fångare.

.

Nu har jag hittat två kritisk norsk politiker som är kritiska mot norska PST. Den första är ordförande i justitiekommitteén Hadia Tajik som säger att PSTs direktiv, "bra karl reder sej själv", inte håller när det gäller systematisk och organiserad mobilavlyssning.

"- For alvorlig til at det er opp til hver enkelt å sikre seg."

Även justispolitiker Jenny Klinge är kritisk till PST.

"- Jeg reagerer på det PST kommer med. Jeg har gått ut fra at norske sikkerhetsmyndigheter har beskyttet meg som politiker mot overvåking og avlytting. Det er jo PST som skal sørge for at denne typen utstyr som nå er avdekket ikke trer i funksjon."

PST = Sköt dej själv och strunta i andra ?? Eller kan vi ana ugglor i mossen?


Anmäl
2014-12-14 23:19 #9 av: Huygens

Senaste nytt. En fjärde plats och en möjlig femte plats i Oslo är utsatta för avlyssning med IMSI-fångare, falska basstationer.

Finansdistriktet och advokater.

Det är området kring Aker Brygge och Tjuvholmen som hyser finansdistriktet i Oslo. Antar att avlyssningen ger ypperliga möjligheter till insideraffärer?

Även Lysaker, Oslo, har minst en falsk basstation, ett industriområde? Norges regering vill inte svara exakt på vad dom vet och inte vet om avlyssningen (videoklippet). Edit: Här är första artikeln i DM om Osloavlyssningen.


Anmäl
2014-12-15 18:59 #10 av: Huygens

peika eller inte peika?

Tydligen har PST och Oslopolisen enats.

Vid middagstid svängde PST och säger, att PST ska visst utreda dom olagliga IMSI-fångarna, falska basstationer. Runt 17-tiden sa Oslos lokalpolis att även dom är öppna för att utreda dom olagliga avlyssningsenheterna.

Ungefär samtidigt svarar norska justitieministern Anundsen att dom falska basstationerna tiillhör inte PST och inte någon annan norsk säkerhetstjänst.


Anmäl
2014-12-15 23:33 #11 av: Huygens

En röst i mängden från ett företag om mobilavlyssningen i Oslo, en säkerhetsexpert:

"Han er overrasket over at myndighetene ikke har gjort mer for å avdekke spionasje og avlytting.

– Jeg har vel et lite inntrykk av at de er noe passive, og heller sier at det er opp til den enkelte å beskytte seg, og ikke snakke om sensitive ting på telefonen."


Anmäl
2014-12-16 17:33 #12 av: Huygens

Norska Dagsavisen skickade ut en fråga till ett antal ambassader och frågade om dom ägnade sej åt att mobiltelefonavlyssna Norge. Bara en ambassad svarade:

"Of course, after taking over the international banking system, dominating world media, controlling international politics and causing global warming, the last piece towards world domination was to monitor Norway. I hope we will do a better job in this one than in the others."

.

Jag har hittat en svensk artikel om avlyssningsaffären i Norge, fast ej i överensstämmelse med norsk rapportering, där ingen (#7) av dom berörda norska myndigheterna säger sej kolla om avlyssning med falska basstationer pågår.

"Enligt NMS har man under en längre tid rutinmässigt undersökt om det kan finnas falska basstationer i omlopp i samband med möten och konferenser, men ingen så grundlig undersökning som den Aftenposten låtit göra har genomförts."

.

Avdelingsdirektør Einar Lunde förklarar varför PT, som har tillsynsansvaret, inte kunnat kolla om det finns falska basstationer i Oslo.

"- Vi har en meget kompetent frekvenskontroll i Post- og teletilsynet. De har meget høy kompetanse og mye godt utstyr, men de har generelle kapasiteter. Det å gjøre slike dedikerte målinger som her er særskilte målinger, er ikke noe vi til vanlig har forvaltet, sier Lunde til NRK."

Mycket bra alltså. Kompetent. Fast ändå kasst. Tro det.

.

PST-sjefen Benedicte Björnland ursäktar sej med att det är mycket svårt att upptäcka dessa 122 falska basstationer i Oslo centrum.

"Svært vanskelig å avdekke."

.

Hur ser den vanlige norrmannen på saken? Jag hittade en norsk blogg som ifrågasätter PST.

"Med forholdsvis enkle midler har de avslørt at falske basestasjoner er plassert rundt sentrale bygninger i Oslo der de er i stand til å suge data fra mobiltelefonene i nærheten. Når PST-sjefen gir inntrykk av at hun ikke ante noe om dette, sier hun enten at staten er komplett udugelig – eller hun juger."

.

Vi närmar oss nyval och jag undrar vad som skulle hända om det dyker upp 122 falska basstationer i Stockholm? Klarar Sverige av att ha mer än en stor fråga i valet?


Anmäl
2014-12-17 21:18 #13 av: Huygens

Ja-ja...

Ingen större hemlighet avslöjad. Mer som ett brev på posten.

Nu är det i princip visat att även Sverige är avlyssnat. DN har hittat indikationer för ett antal falska basstationer runt Rosenbad, regeringskansliet och kanske områden däromkring.

Medan Oslo har ca 130 falska basstationer, verkar DN enbart ha hittat indikation på 42 falska basstationer i Stockholm.

SÄPO, Sveriges motsvarighet till norska PST, verkar agera ungefär lika saktfärdigt. "Intressant", säger SÄPO.

Sölkorvar, säger jag.

.

Tidigare har norska PT som ansvar för tillsyn av mobiltelefoni sagt att dom inte har utrustning för att leta efter falska basstationer eller liknande typ av avlyssningsenheter. Nu avslöjar PT-ansvarig Per Eirik Heimdal att PT inte ens har som arbetsuppgift att kolla falska basstationer, så varför sa då en av dom andra cheferna att dom saknade utrustning om problemet är att dom inte förväntas utföra denna arbetsuppgift, leta falska basstationer?

"Han understreker at det ikke er oppgaven til Post- og teletilsynet å avdekke falske basestasjoner. – Dette er ikke noe vi gjør i dag. Hvis vi hadde hatt det som oppgave ville min seksjon ha gjort det, sier Heimdal."

Heimdals sektion inom PT är ansvarig för frekvenskontroll.

NSA


Anmäl
2014-12-17 21:28 #14 av: Huygens

Svenska PTS (ej PST, norska SÄPO), Post- och Telestyrelsen gör undersökningar om misstänkt avlyssning.

Vad gör då våra kloka politiker?

"Från regeringen och Regeringskansliet som ansvarar för säkerheten i Rosenbad och regeringsdepartementen är det locket på. Statsminister Stefan Löfven svarar genom sin pressekreterare att man inte kommenterar säkerhetsfrågor"

locket på...

eller byxorna ner..?


Anmäl
2014-12-17 22:21 #15 av: Inkanyezi

Någon som känner till vad FRA kan syssla med? De borde ju ha kompetensen i såna här frågor.

Anmäl
2014-12-17 23:15 #16 av: Huygens

FRA?

Det är väl dom som hjälper NSA tanka av Sverige på alla mobilhemligheter, med svenska regeringens goda minne? Både Alliansen och vänstern vill väl hitta visselblåsare innan dom börjar gola.

Rosenbad-NSA-FRA

ödlor


Anmäl
2014-12-18 08:29 #17 av: Jimmy.L

#15 Dom sysslar med signalunderrättelseverksamhet mot andra länders verksamhet, det här är nog en uppgift för SÄPO det det rör sig om hot mot rikets säkerhet.

#16 Börjar tröttna på dina konspirationsteorier det hör inte hemma på politik i fokus det får du skriva om på en annan sajt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2014-12-18 16:47 #18 av: Huygens

Intressant i sammanhanget är att norsk SÄPO, PST och andra norska myndigheter har sedan mer än ett års tid efterfrågat möjligheten att få lov att sätta ut falska basstationer utan att behöva gå via domstol, för att få avlyssningstillåtelse.

Idag måste en norsk säkerhetsmyndighet få domstolsgodkännande för att göra avlyssning via en falsk basstation. Justitieministern Anundsen och delar av Stortinget vill helt släppa på domstolskravet. Motargumentet har varit att i så fall skulle norska myndighetern kunna lockas att genomföra okontrollerade massövervakningar som riskerar drabba enskila personers privatliv.

T ex Hadia Tadjik är motståndare till att släppa kravet på domstolsbeslut för PST.

Vi vet fortfarande inte vem som avlyssnar Oslos politiska centrum med ca 130 falska basstationer, vi vet heller inte var den avlyssnade mobilinformationen sänds vidare.

.

Lite överraskande i sammanhanget, då det fortfarande krävs domstolsbeslut för att göra mobilövervakning i Norge, är att ingen norsk myndighet vill berätta i hur stor utsträckning myndigheten genomför avlyssning med falska basstationer.

"PST, politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet bruker allerede falske basestasjoner, men politikerne som skal regulere adgangen til overvåking, vet ikke hvor ofte dette skjer."

Artikeln konstaterar att det borde vara rimligt att få en statistisk sammanställning inför den norska lag som ska röstas 21 januari om utökad avlyssning.


Anmäl
2014-12-19 00:04 #19 av: Huygens

DN har kontaktat experter och tittar på avlyssningshistorien kring Rosenbad. En av experterna säger att det krävs flera mätningar för att säkert fastställa om det verkligen är falska basstationer mellan Strömgatan, Rosenbad och Gustav Adolfs torg. Experten tror i så fall att dom falska basstationerna är avsiktligt utplacerad.

"Det kan handla om falska basstationer för spioneri, en teori är att det skulle kunna röra sig om avancerad övervakning från svenska myndigheter."

En kommentar lite senare i artikeln säger att inte ens 3G behöver vara ett säkert mobilnät.

"Med professionell teknik är man inte ens säker på 3g, utan den kan dekryptera signalerna i realtid. Den tekniken säljs även i Sverige, men kostar flera miljoner kronor och är olaglig att använda."


Anmäl
2014-12-19 09:16 #20 av: Jimmy.L

Även Finland är drabbad, du har mycket att hålla reda på nu Huygens.

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/12/19/skyddspolisen-utlandska-stater-spionerar-pa-telefontrafiken

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2014-12-19 09:24 #21 av: Huygens

Finland.

Ja, nu har turen kommit till Finland. Dags att lätta på förlåten.

Finska SÄPO, Skyddspolisen (vad den nu heter på finska) vill inte ge några detaljer om saken, men tydligen är även Finland avlyssnat av falska basstationer. Jyri Rantala som är kommunikationschef för finska SÄPO säger att Finland blir utsatt för olika verksamheter varje dag.

.

Hur ser det ut i Sverige så här en fredagsmorgon?

En analys från en blogg kring området vid Rosenbad, kommer fram till att samtliga byggnader i området är antingen skyddsklassade eller myndighetsbyggnader.

Sånär som på en byggnad.

"Någon möjlighet till att placera basstationerna i parkerade bilar finns inte. Alla byggnader runt om är skyddsobjekt och statliga med ett undantag. ...

Min slutsats är att de falska basstationerna placerats ut inne i regeringsbyggnader eller i rikdagshuset. Eller undantaget. ...

Det är börsbolaget Ratos Adelswärdska huset mellan Rosenbad och Sagerska palatset, vilket är en perfekt plats om man vill avlyssna både Rosenbad, Sagerska, Riksdagen och över innergården UD."

.

Norska SÄPOs - PSTs senfärdighet har ifrågasats i media. Det har påpekats att PST inte alls är emot avlyssning, snarast tvärtom.

I en artikel i höstas talade sej PSTs sjef varm för massavlyssning, kanske t o m totalavlyssning av det norska folket.

"PST vil samle stordata ... men Datatilsynet advarer mot et massivt overvåkningssamfunn."

Storebror ser dej. Stordata.

Så heter det tydligen i Norge. PSTs önskemål är långtgående. Samla in, lagra, analysera stordata, leta i social media och kontaktnät, internetkommunikation, telefoni mm. Lägga på hög.

.

Norska PST slår tillbaka mot kritiken om trög reaktion.

"PST slår tilbake mot kritikken ...

- Vi har i flere år fulgt med på såkalt IMSI-catching (overvåking av mobiltrafikk. red. anm.) og har svært avansert utstyr, bekrefter seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste, Martin Bernsen"

Låter som PST har koll på läget.

.

Svenska DN funderar på vem som är dom skyldiga till avlyssning och vad FRA gör.

"Ryssland är det enda land som pekats ut för krigsförberedelser i Sverige, men också USA spionerar i stor skala. Den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA:s avlyssning har kommit i rampljuset efter Edward Snowdens avslöjanden. Dess svenska motsvarighet Försvarets radioanstalt (FRA) lyssnar med stor sannolikhet på utländska ambassaders trafik till och från Sverige och mycket annan kommunikation."

Helt tagna på sängen är FRA nog inte. Likadant säger norska PST att dom dagligen sammarbetar med norsk militärs Forsvarets Etterretningstjeneste.

Frågan är om svenska MUST är med på ett hörn, förutom FRA och SÄPO kring undersökningen av dom falska basstationerna runt Rosenbad?


Anmäl
2014-12-19 11:24 #22 av: Inkanyezi

För ovanlighets skull ser det faktiskt ut som om Huygens har pillat fram någonting som inte är hypotes om konspiration, utan som om man skrapar lite mer på ytan skulle kunna ge något.

Anmäl
2014-12-19 11:50 #23 av: Huygens

"För ovanlighets skull..."

Gotter mein Dank! :)

Det rör sej ju om lastbilslaster med detaljer och information. Inte bara dom falska basstationer i Norge, Sverige och Finland utan en massa annat också. Den person som inte känner till Snowdenavslöjandena kring NSA och GCHQ, måste levt på annan plats och inte läst tidningarna dom sista åren. T ex politikernas halvslöa reaktioner och förhållningssätt till NSAs totalavlyssning av klimattoppmötet i Köpenhamn 2009...

Det är lastbilslaster.

.

Nåja, norske justitieministern Anundsen ska tydligen redogöra för övervakningen den 6 eller 7 januari. Vi får se vad han säger till den tiden. Och kanske förklara varför ingen norsk myndighet ville ta i den heta potatisen.

"I ettertid har det blitt reist spørsmål om hvem som har ansvaret for å avdekke og forebygge slik overvåking. En rekke offentlige etater er inne i bildet, som Post- og teletilsynet (PT), Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST)."


Anmäl
2014-12-19 12:02 #24 av: Inkanyezi

Alla har kanske inte IB-affären i klart minne, och visst kan det vara idé att titta lite på vad "vännerna" sysslar med... 

Det är intressant med lagar, eftersom det finns organisationer som står utanför dem. Demokratin borde, tycker jag kräva en viss insyn från våra demokratiskt valda institutioner, men vi såg i fallet IB att det inte gällde hela Riksdagen...

Anmäl
2014-12-19 14:58 #25 av: Huygens

Ny Teknik (NT) skriver att svensk polis användning av falska basstationer, sk IMSI-fångare är "relativt omfattande".

Hoppsan.

Det var roligt.

Relativt omfattande. Närdå kan man undra? Tja, enligt NT är uppgiften gammal, från Polismetodutredningen år 2010, som leddes av chefsrådman Stefan Reimer. Och lite mer exakt vad innebär relativt omfattande? Polisen följer personers rörelser via IMSI-fångarna. Använder polisen falska basstationer som ett slags billig fotboja på personer i Sverige?

Svensk polisen vill inte svara på om polisen står bakom falska basstationer i Rosenbadsområdet och där använt polisens egna hemliga avlyssningsmetod.

"Metoden är idag oreglerad."

Hoppsan. Ojdå...

oreglerad


Anmäl
2014-12-19 15:11 #26 av: Inkanyezi

Fortfarande kan vi alltså bara gissa om vem som har fingrarna i kakburken. Vi kan förutsätta att avlyssning sker, och att det kostar rätt mycket, med pengar som troligen är någon annans.

Anmäl
2014-12-19 15:22 #27 av: Huygens

#26 Det är nog sant. Men vi kan gissa. :)


Anmäl
2014-12-20 00:15 #28 av: Huygens

Ingen höjdare i Norge precis. Aftenposten skriver att det har blivit brunt.

"Viktige bevis i overvåkingssaken kan være borte."

botta?

"Nå innrømmer Oslo politidistrikt, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Post- og teletilsynet (PT) at de ikke har gjort noe for å beslaglegge det tekniske utstyret som har sendt ut signalene."

jaha-ja...

Gör dom inget, så händer inget. Såklart. Inget beslagtaget. Ingen husrannsakan. Ingenting.

.

Lokalpolisen, Oslo-politiet skyller på att politiet inte har utrustning att hitta falska basstationer. Och om Oslo-politiet ändå skulle haft rätt utrustning så har dom ingen kompetens, utan måste vänta på NSM.

"- Vi skulle gjerne gjort et tilslag eller en ransaking for å finne bevis, men er avhengig av fagmyndighetenes målinger for å vite hvor vi skal lete. Vi avventer derfor mer konkret informasjon fra dem, sier seksjonssjef Børre Jæger Walderhaug"

.

Nasjonel Sikkerhedsmyndighet (NSM) säger att det är inte deras jobb att leta efter falska basstationer, så Oslo-polisen får vänta bäst dom vill.

"NSM: Ikke vår oppgave å lete."

.

Ej NSMs jobb, alltså.

Hur är det med den riktiga IQ-reserven, norska SÄPO, Politiets Sikkerhetsjenste (PST)? Vad gör PST? Har PST alls någon lust att lägga två strån i kors för att hitta dom falska basstationerna?

"- For PST har det ingen hensikt å prøve å løpe rundt å finne selve utstyret, sa seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i forrige uke."

Så lät det förra veckan, men nu då, denna veckan skulle väl PST ta tag i saken?

"PST nekter å svare. Nå nekter de å svare på om de har funnet, eller i det hele tatt forsøkt å finne, det tekniske utstyret som står bak de mistenkelige signalene."

Vad är det för en säkerhetspolis? Vägrar svara på om dom lagt två strån i kors.

Jag anar stora fet välgödda ugglor i mossen.

ho-ho!


Anmäl
2014-12-22 14:32 #29 av: Huygens

En fd domare, Ketil Lund, från norska Högsta Domstolen tror att dom falska basstationerna i Oslo kan ha utplacerats av personer kopplade till USAs säkerhetsstjänst med godkännande från norska SÄPO - PST.

Den politiskt och juridiskt erfarne Ketil Lund säger bl a:

"- Det er høyst normalt at PST ikke avslører overvåkingsvirksomhet, ikke minst amerikansk, som de har som oppgave å beskytte oss mot.

PST lot for eksempel amerikanernes skandaløse, ulovlige overvåking av norske borgere i Drammensveien, ved hjelp av gamle PST-agenter, pågå i årevis før dette ble avslørt av TV2. Hva som egentlig skjedde, har vi aldri fått vite. Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste kan vi heller ikke regne med. Når PST tar så lett på Aftenpostens avsløringer, er det naturlig å tenke at amerikanerne kan være involvert."

Det var överraskande.

PST är opålitligt?

.

Tydligen är det något jag missat eller inte följ med i ordentligt. Vad är denna overvåkingDrammensveien för något?

Efter lite letande kommer svaret. Norska TV2 avslöjade år 2010 en konspirationteori. USA spionerade mha norska poliser på 100-tals norrmän via den amerikanska organisationen Surveillance Detection Unit (SDU) vid Drammensveien, Handelsbygningen i Oslo, i strid med norska lagar, Personopplysningsloven och skattelagstiftning.

Sex konspiratörer namngavs av TV2:

Olaf Johan Johansen - pensionerad polischef
Gunnar Tveit - fd polischef
Ivar Follestad - pensionerad polischef
Leif Karsten Hansen - avlyssningstekniker
Per Ivar Borseth - pensionerad insatspolis Beredskapstroppen
Synnøve Paulsen - fd polischef

SDUs främsta uppgift var att fotografera personer vid demonstrationer, utföra personavlyssning och lagra uppgifterna i den av USA tillhandahållna databasen SIMAS, som med jämna mellanrum överfördes till amerikanerna.

SDU var aktiv med att spioner för USAs räkning i 10 år mellan 2000 - 2010.

.

Hur reagerade norska Stortinget och norska regeringen till uppgifterna om konspriationsteorin med SDU.

Norsk regering blånekade (ett tag i alla fall).

Tjoflöjt!

Sen...

USAs utrikesdepartement bekräftade konspirationsteorin om SDU, och USAs utrikesdepartement sa även att USAs avlyssning och spionage på norska medborgare var godkänd av norska myndigheter.

"Amerikansk UD bekrefter overfor TV 2 at en SDU-enhet er etablert i Norge og at enhetene bidrar med informasjon til SIMAS. Amerikansk UD sier virksomheten er avklart med norske myndigheter."

Norska regeringen fick då motvilligt erkänna att USA fått tillåtelse till spioneri på norrmän. Norsk justitieminister Knut Storberget som först nekat till kännedom om SDU, fick sedan erkänna att spioneri tillåtits för utländsk makt.

Enligt wikilänken ovan, förekom USAs SDU-spionage även i Sverige, Island, Finland och Tyskland.

Vad blev resultatet av spionhistorian i Norge med SDU? En del lagöverträdelser hade begåtts av fd polischefer..

Vad hände?

Inget...

.

Det blev locket på, rörande USAs norska SDU-organisation, och ingen mer information släpptes till norsk allmänhet. Hur är det med nuvarande avlyssningshistoria, dom falska basstationerna i Oslo?

Stortingsledamot Hadia Tajik säger att justitieministern Anundsen varit frånvarande och svarat dåligt på frågor kring nuvarande avlyssningen.

Tajik kommer därför att lämna in en interpellation för att få bättre klarhet i frågan, bl a om ansvarsfördelningen mellan norska myndigheter vid avlyssning med falska basstationer.

Vi får se.

.

I Sverige händer inte mycket. Post- och Telestyrelsen har gjort en 4-timmars stickprovskontroll, men inte hittat något misstänkt i Stockholm. Vissa svenska tidningar har använt ordet "falsklarm" i rubriken, om avlyssningen kring Rosenbad.


Anmäl
2014-12-25 08:30 #30 av: Huygens

Gräv djupare, heter det ibland.

Läser man norsk press idag, framskymtar det emellanåt antydningar att norsk polis ägnat sej åt otillåten avlyssning vid upprepade tillfällen. Vi har SDU-affären ovan, år 2010, men det tycks som om Norge har fler underliga avlyssningshistorier.

.

År 2008 ägnade sej norsk polis åt olaglig avlyssning, med oklar bakgrund och av felaktiga orsaker. Det hela utvecklade sej till en rättsskandal där polischefer beordrades infinna sej i rätten och avge vittnesmål rörande olaglig avlyssning. Avlyssningen gjordes i samband med den sk Acta-affären, Norges största insideraffär med misstanke om ekonomisk brottslighet för betydande belopp.

Resultatet av Acta-affären blev att den norske affärsmannen Fred Anton Ingebrigtsen dömdes 2012 till 9 års fängelse. Hur det gick för avlyssningspoliserna har jag inte fått klarhet i.

.

I en artikel i norska Dagbladet från 2011, står det att norska Justitedepartementet tillåter att norsk polis ägnar sej åt otillåten avlyssning på relativt frekvent basis under ett antal år. Informationen kommer från den norska myndigheten med det långa namnet "Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll mot lovstridig avlyttingspraksis i politiet".

.

Slutsatsen är att norsk polis genom norska Justitedepartementet tillåtits utföra otillåten avlyssning vid ett antal tillfällen och att norska PST varit inblandat i SDU-affären med fd norska polischefer som anställda.

Vi kan ju börja ana ett mönster.

.

Hur fungerar då norsk polis i övrigt?

En färsk artikel från VG skriver att vanliga norska medborgare inte är alltför imponerade av polisens förmåga. En tredjedel av akutfallen funkar dåligt.

Norska universitet ligger dock i framkanten. NTNU i Trondheim berättar att det sedan ett bra tag ingår i läroplanen att lära sej hur falska basstationer, IMSI-fångare fungerar. Så jag antar att det finns en arbetsmarknad för den typen av kunskap.

.

Tåkete?

Det är norska och betyder dimmiga - tåkete. Norska Dagbladet tycker att norska myndigheters agerande i samband med dom falska basstationerna är ovanligt tåkete.

"Uttalelsene fra norske myndigheter etter Aftenpostens avsløringer av falske basestasjoner i Oslo i helga var usedvanlig tåkete."

Artikeln nämner även den sk avlyssningen mot lektor Peder Martin Lysestøl år 1979. Lysestøl upptäckte avlyssningsutrustning installerad i sitt hem. Norska myndigheter nekade till avlyssningen. Många år senare släpptes sekretessen på avlyssningsdokumenten.

Lysestøl var så företagsam att han undersökte dom hemligstämplade dokumenten och fann bevis för att han utsatts för olagliga avlyssning av norsk polis.

Lysestøl fick ett skadestånd på 100 000 nkr.

Lysestøl är kompis med Jan Guillou.

Världen är liten.

.

Vi kan konstatera att norsk polis och PST, troligen på uppdrag av norska politiker och amerikansk försvarsmakt, genomfört olagliga avlyssningar över åren.

Så?

Vem står bakom dom falska basstationerna i Oslo?


Anmäl
2015-01-09 23:19 #31 av: Huygens

Jag har haft lite svårt att se mycket i svenska nyheter om falska basstationer. Ny Teknik har en artikel, men den är bara om Norge.

I Finland har finska Kommunikationsverket inte hittat några falska basstationer, men i övrigt är det lite tyst även på finsk sida.

Hittar inget från Danmark.

.

Nåja, i onsdags skulle norske justitieministern då äntligen ta bladet från mun. Fast, naj... Det blev lite anti-klimax. Norske justitieministern Anders Anundsen ville inte säga något alls om dom falska norska basstationerna.

"Justisministeren vil ikke si hva myndighetene vet"

Norska oppositionen hade en rad frågor. Följande saker ville norske justitieministern inte svara på:

* Vem som satt upp dom falska basstationerna
* I vilka lokaler dom falska basstationerna finns
* Vad norska myndigheter vet om dom falska basstationerna
* Vart informationen från dom falska basstationerna tar vägen
* Om norska myndigheter har utländskt sammarbete om falska basstationer

Faktum är att justitieminisiter Anundsen inte ens vill svara på om den norska allmänheten någonsin kommer att få reda på vem som står bakom dom falska basstationerna i Oslo.

Häpnadsväckande.

.

"Justisministeren svarer ullent..."

Ullent?

Jag tror att att ullent innebär att norske justitieministern svarar med ull i munnen, dvs luddigt på ren svenska.

På en direkt fråga från Aftenposten, ifall dom mystiska signalerna från dom falska basstationerna kommer från norska myndigheter, svarar justitieministerna att det är något han kommer att undersöka, men inte nödvändigtvis besvara.

.

Norske justitieministern fick även frågan, vilken norsk myndighet är ansvarig för att undersöka om Oslo utsätts för avlyssning med falska basstationer? Justitieministern svarar att frågan är komplicerad:

"...dette store komplekset er komplisert."

Eller som amerikanerna säger: It's complicated.

Nåja, norske justitieministern är kanske i gott sällskap. Här i Sverige verkar inte situationen ha rönt speciellt mycket mer klarhet eller uppmärksamhet.

Norske justitieministern Anundsen säger att han ska säkerställa att två arbetsgrupper upprättas för att minska komplexiteten kring dom falska basstationerna.

Under tiden får dom falska basstationerna i Oslo stå kvar och ingen vet något. I alla fall inte på det offentliga planet.

Kalla mej konspirationsteoretiker. :)

Ullent - Luddigt


Anmäl
2015-01-09 23:37 #32 av: spirit33

Kalla mej konspirationsteoretiker. :)

Yes, alla dagar i veckan.Skämtar

Anmäl
2015-02-20 03:49 #33 av: Huygens

Det verkar som om avlyssningen av Sverige kommit längre än vi tidigare trott. Uppgiften kommer från Edward Snowden. NSA har stulit säkerhetskoder till alla världens SIM-kort.

"...amerikanska och brittiska spioner har hackat sig in i det interna nätverket hos världens största tillverkare av SIM-kort - det multinationella företaget Gemalto som är baserat i Nederländerna.

Dataintrånget ska ha utförts av personal från amerikanska National Security Agency och den brittiska motsvarigheten, Government Communications Headquarters, GCHQ. Uppgifterna om kuppen beskrivs i ett hemligt GCHQ-dokument från 2010, i dem framkommer att myndigheterna med krypteringsnycklarna kunnat övervaka en stor del av världens mobila telekommunikation i hemlighet. Förutom samtal har de också kunnat övervaka datatrafik.

Övervakningen har de kunnat bedriva utan att söka godkännande från teleoperatörer, regeringar eller polismyndigheter i andra länder."

.

Företaget Gemalto säger sej vara helt okunnigt om datastölden. Det verkar som NSA även kan fippla med din mobiltelefon utan att du vet om det.

"...signeringsnycklar. Det skulle innebära att NSA och GCHQ kan gå in i mobiltelefoners grundfunktioner och göra ändringar."

Totalövervakning.


Anmäl
2015-02-20 14:22 #34 av: Em_

Varför inte bara gå rakt på sak? Vi vet ju allihop att det kommer sluta med rymdödlor.

Anmäl
2015-04-24 12:14 #35 av: Huygens

Kvalitetssäkerhet?

Telia har mejlat sina centrala servrars hemliga lösenord helt okrypterat till ett indiskt konsultföretag. 2015-04-09 slutade larmnumret 112 fungera i stora delar av landet. Orsaken är okänd enligt artikeln. Förutom avlyssning, kan tillgången till lösenorden göra att obehöriga personer kan slå ut hela det svenska telesystemet.

"Dagens Nyheters källor, som har god insyn i Telia Soneras IT-säkerhet, berättar att konsulterna relativt enkelt till exempel skulle kunna:

• Avlyssna samtal genom att styra om ett nummer så att det går via ett annat nummer.
• Slå ut hela det svenska telesystemet eller skapa kaos som kan ta tid att reda upp.
• Ändra så att ett nummer utger sig för att vara ett annat än det är.
• Stänga av larm som använder sig av telenätet.
"

Vad jag inte förstår är varför svenska centrala lösenord alls tillåts hanteras av utländska firmor. Har Telias chefer fattat ett principbeslut att satsa på 100 % kvalificerad idioti?


Anmäl
2015-04-24 13:37 #36 av: Cragan

#35 är nog mer jobb för dom som vill slå ut svensk telefoni att ta sig in i utlänska företags servrar för att fiska lösen än att bara rikta den första attacken direkt mot telia.  
för dom som är seriösa i sitt hackande så är inte lösenorden allt för stora problem då dom ofta hellre utnyttjar säkerhetshål för att ta sig runt lösenords delen totalt.Anmäl
2015-05-01 01:23 #37 av: Huygens

Lite roligt.

BND har hjälpt NSA att avlyssna Frankrike och EU-kommissionen. Det blir aningen krystat om Merkel sedan klagar på att NSA inte får avlyssna henne, när hon tillåtit sin egen säkerhetstjänst att hjälpa NSA avlyssna Frankrike.

Frågan är om BND även hjälpt NSA avlyssna Sverige eller om FRA spontant lämnat ut all data från Sverige?

Vi måste ju stoppa terroristerna.


Anmäl
2015-05-01 02:26 #38 av: Halvdansken

Att utländska firmor har tillgång till svenska servrar och data är inget konstigt, då massor av IT firmor i hela världen har flyttat all programmering till låglöneländer.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-05-09 11:53 #39 av: Huygens

Lite relaterat till datorsäkerhet och avlyssning.

Bredbandsbolagets servrar började plötsligt skicka enorma mängder spam-mail till Microsoft, som stängde av bredbandsbolagets mailadress. Hackade datorer eller bara ovanligt hjälpsamma mailadministratörer? Är deras Masterlösenord på vift eller lider Bredbandsbolaget bara brist på vanliga säkerhetsrutiner?

Enligt DN försöker Bredbandsbolaget "bilda sej en uppfattning" om läget, dvs dom har ingen aning om vad som händer.


Anmäl
2015-05-20 01:23 #40 av: Huygens

En ny cyberattack där information tankas ner av främmande makt?

Apotekens receptsystem har kraschat under förmiddagen 2015-05-19. Datorsystemkraschen var total. Felet är okänt, som det brukar heta när det gäller datorkrascher.

"Det innebar att ingen kunde hämta ut receptbelagd medicin någonstans i landet."


Anmäl
2015-06-11 14:25 #41 av: Huygens

Det händer saker i Tyskland som kan vara intressanta för Sverige. För ett par år sedan avslöjade Der Spiegel att USAs NSA hade trojansk fastvara (eng. firmware), som kunde laddas i BIOS, till HDs drivkrets och till USB-drivkretsar via NSAs virusattacker.

Att formatera HDn och installera om operativsystemet hjälpte inte då sådana manövrer inte påverkar NSAs fastvara.

.

Nu verkar det som om Tyska parlamentet råkat ut för samma sak, fast denna gång vet ingen vem som är avsändaren. Der Spiegel skriver att alla hårdvara är hackad och måste installeras om. Även mjukvaran är hackad och trojaner kretsar runt och återinfekterar rensade datorer. Lite konspiratoriskt riktar en del anklagelserna mot Ryssland.

Samtliga datorer, servrar och tydligen även nätverk (?!) måste bytas ut i det Tyska parlamentet. SVTs artikel här.

"De som hackar förbundsdagen har nu till och med administratörsrättigheter. En anonym källa säger till medierna att ett försvar mot det som pågår är hopplöst."

.

hopplöst

.

Det är en minst sagt imposerande hackning, får jag säga, om inte den avancerade tyska säkerhetstjänsten kan förhindra spridningen av trojaner och skadlig kod.

Värt att notera är att flera av dom stora tillverkarna av moderkort ska ha utsatts för påtryckningar från USAs säkerhetstjänst att inkludera hackade fastvaror i sina moderkort till persondatorer, bilar, kameror och mobiler. Dvs du får viruset eller trojanen redan på köpet när du köper din fabriksfärdiga dator.

.

Tror ni att Sverige klarar sej bättre än Tyskland?

Vår svenska Riksdag, våra sjukhus, kommunorganisationer, försvaret, ambulanser, företag och privata datorer kan väl inte vara infekterad av okända fastvaretrojaner?


Anmäl
2015-06-11 14:38 #42 av: Huygens

Omfattningen av hackningen av Tyska parlamentet är stor:

"Angriparna har lyckats att installera spionvara som under flera månader har kunnat gräva sig allt djupare in i förbundsdagens datasystem. Till sist behärskade den en knutpunkt som förbinder alla parlamentets 20.000 datorer.

Angriparna kan nu göra som de vill med systemet – och det gäller idag lika mycket som när man upptäckte läckan den 8 maj."

.

Ingen av dom många tyska dataexpert har kunnat göra något åt dom infekterade datorerna som har administratörsrättigheter. Installera om operativsystemet och byta lösenord hjälper inte. När adminstratörsserverdatorn startas upp med "ren" programvara, återaktiveras viruset i fastvaran.

Måste kännas bra.


Anmäl
2015-06-17 17:14 #43 av: Huygens

Brottsliga hackerligor attackerar även privatpersoners hårddiskar med fastvara.

"Det mest skrämmande är att när detta malware tagit sig in i en hårddisk finns inget sätt att bli av med det – ingen säkerhetsprogramvara som hjälper, inte ens att formatera om hårddisken."

Vi får vänta på nya hårddiskar/datorer med bättre fastvareskydd. Så att man bara kan ladda fastvaran via lokal uppstart.


Anmäl
2015-06-24 02:11 #44 av: Huygens

Inte ens maktens frontfigurer undgår den numera obligatoriska avlyssningen.

NSA har i hemlighet avlyssnat de tre senaste franska presidenterna Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande. Är dom inte alla goda vänner inom NATO?


Anmäl
2015-07-02 00:40 #45 av: Huygens

NSA säger att avlyssningen är nödvändig för kriget mot terroristerna.

Tydligen har man hittat sådana terrorister i Tyskland. 69 terrorister närmare bestämt. Allihop har noggrant avlyssnats av NSA och har befunnits vara medlemmar av tyska regeringen mellan 1990 - 2012.

.

Ett av dom topphemliga avlyssningsprotokollen avslöjar att NSA har hittat den farliga tyska terroristen Angela Merkel. Avlyssningsprotokollet påstår att terroristen Merkel ska ha försökt göra något åt den ekonomiska krisen i Grekland år 2011.

"”Den tyska förbundskanslern Merkel förklarade att hon var hjälplös”, står det i NSA-protokollet."

.

Det andra avlyssningsprotokollet av tyska terrorister har upprättats av brittiska GCHQ. Frågan är hur många terrorister NSA och GCHQ har avlyssnat i svenska riksdagen?


Anmäl
2015-07-04 12:18 #46 av: Huygens

FRA säger att IT-attackerna mot Sverige har ökat. Mer än 100 länders organisationer förutom NSA och GCHQ har utvecklat avancerade metoder för att avlyssna och göra datorintrång i Sverige. Låter som ungefär 80 % av jordklotets bebodda yta kan IT-angripa Sverige.

Telebolagen har flera allvarliga fall av läckor av känsliga användaruppgifter. Det kan röra sej om hemliga telefonnummer, hoppblandning av kunders epost, skyddade adresser, kartläggning av kunder osv. En anställd som slutade på Telenor, plockade helt sonika med sej kundregistret.

Vissa händelser har polisanmälts men det är väl risk att svensk polis säger sej stå maktlösa eller saknar möjligheter att vidta åtgärder.


Anmäl
2015-07-06 22:59 #47 av: Huygens

Italienskt hackerföretag sålde program till diktaturer. Blev själva hackade.

"Hacking Team är sedan tidigare med på yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers svarta lista över "internets fiender". Enligt organisationen har dess produkter infekterat datorer tillhörande journalister och aktivister i Marocko och Förenade Arabemiraten."


Anmäl
2015-07-08 21:46 #48 av: Huygens

Svenska ehälsomyndigheten ansvarar för svenska recept och sjukdata om svenskar för apoteken. Frågan är hur det är ställt med datorsäkerheten och sekretessen?

Det visar sej nämligen att all data som ehälsomyndigheten hanterar kommer att lagras på datorer utomlands. Påståendet är att det är Microsoftdatorer på Irland och andra skojiga låglöneländer som ska sköta lagringen.

Kanske en smart besparingsidé även för svenska försvaret?

Det innebär att info går över internet utanför Sverige och kan avlyssnas av främmande makt. Dessutom kan det privatägda företaget som hanterar informationen oavsiktligt eller pressad av utländsk lagstiftning lämna informationen vidare.

.

Svenska Hemmakväll har hackats och 50 000 maskade lösenord och kundinformation har spridits över internet.


Anmäl
2015-07-11 13:06 #49 av: Huygens

Sverige avlyssnat?

Ja, det kan man verkligen fråga sej, om det är så att svenska myndigheter frivilligt sänder sina säkerhetsuppgifter till hackers.

Svenska Riksbanken har skickat mail med säkerhetsuppgifter utomlands, tydligen med liten eller ingen säkerhetskontroll. Riksbankens mail har sedan hamnat hos numera hackade italienska spionföretaget Hacking Team (se #47).

.

"Innehållet avhandlar tekniska frågor om system som utvecklas för Riksbankens räkning. I ett av dem upplyser en av bankens anställda om hur en säkerhetsfunktion kan installeras och ger detaljerad information om hur loggfiler används för att spåra vad som händer på ett it-system.

I ett annat uttrycker en chef på Riksbankens it-avdelning missnöje med hur koden är skriven."

.

Lysande.

Hackarna behöver inte längre hacka Sveriges myndigheter. Svenska organisationer sänder istället frivilligt iväg sina säkerhetsuppgifter.

Även försvarsföretaget Saab Group var i kontakt med Hacking Team har Wikileaks avslöjat.


Anmäl
2015-07-22 01:54 #50 av: Huygens


Sverige hackat?


Nu kan inte bara FBI/MI5 ta kontroll över din bil och köra den utför ett stup.

Även hackers kan ta över din bil på 15 km avstånd och koppla bort bromsarna. Mer än 470 000 bilar berörs (kanske 10-tals miljoner bilar?).

"Ett gäng hackare har bevisat att det är möjligt att ta kontroll över en bil på så mycket som 15 kilometers avstånd. Från soffan kunde de genom sin mobil eller dator stänga av bromsarna så att bilen körde rakt ner i diket."


Anmäl
2015-07-23 10:27 #51 av: Huygens

Kanske inte riktigt en avlyssning, men Telia begärde ut kundens bankkontonummer.

Kunden ringde Telia och mycket riktigt sa Telias support att kunden inte skulle lämna ut bankkontonumret för det var ett bluffmail.

Nu säger Telia att det inte alls var ett bluffmail och att Telia ibland begär ut kunders bankkontonummer.

Jättesmart.

Inte.


Anmäl
2015-08-21 16:36 #52 av: Huygens

Din bil kan vara konstruerad så att hackare lätt kan ta över din bil. En 14-årig pojke gjorde det som i vanliga fall är sånt som rör NSAs verksamhet, hackade en bil.

made to break


Anmäl
2015-08-23 12:41 #53 av: Huygens

Man kan inte lita på att känsliga uppgifter raderas, och definitivt inte på en otrohetssajt. Mot en kostnad av 19 $ kunde användarna få sina personuppgifter raderade. Men Madison Ashley raderade aldrig personuppgifterna. Roligt.

Nu är det brunt i påsen igen. Den stor datasäkerhetsfirma Shodan, som hjälper användarna ta backup, har hackats och deras känsliga data läggs ut på nätet.

Shodan tillhandahåller även internetutrustning med det fantastiska lösenordet "1234". Har du en Iomega hårddisk kan du redan vara hackad (se artikeln).

Kan vara intressant att veta då svenska ehälsomyndigheten vill lagra all känslig sekretessbelagd sjukvårdsinformation på datorer som ett annat utländskt företag sköter på Irland.


Anmäl
2015-08-31 02:27 #54 av: Huygens

Är vi på väg mot en Totalövervakning?

DNs reporter upptäckte att hans varje steg övervakades. Det blev en Excelfil på 2000 A4-sidor. Precis vad myndigheterna vill ha.


Anmäl
2015-09-02 21:29 #55 av: Huygens

Sverige är definitivt avlyssnat, och kanske är just du avlyssnad pga svanska myndigheters agerande?

När du surfar runt på svenska myndigheters informationssidor om sjukhus och vårdplatser, slussas dina surfvanor vidare till USA och det kan röra sej om uppgifter som den amerikanska miltärmakten är intresserad av.

.

Det kan handla om Facebook och Twitter som pga knappar får reda på vad du funderar över, ifall du letar på sidor om könsjukdomar, mental ohälsa, skilmässa eller frågor om sexuella läggning.

Officiellt sett används uppgifterna för riktad reklam, men då känsliga uppgifter kan läcka från svenska myndigheter, kan uppgifterna användas för andra syften.

"Där ingår detaljerad information om vad personen läser om, i form av en rad nyckelord. Dessa slås ihop med andra uppgifter om besökaren, varpå alltihop skickas för registrering till Addthis server."

Det är möjligt att både Skatteverket och sjukvården kommer att ta bort vissa länkar för att hindra att sökord och personlig information kommer i orätta händer på servrar i USA. Men just nu är det inte så.

.

Sjukvården inom Region Skåne påstår dock att dom nu helt tagit bort spårningsmöjligheterna för amerikanska servrar och att Region Skåne inte längre sänder information till USA.

Hoppsan.


Anmäl
2015-09-22 11:56 #56 av: Huygens

Enligt DN har 15 av 23 kommuner i Sverige beslutat upphöra med övervakning och registrering av besökarnas surfvanor. Informationen gick direkt vidare till Addthis, en företagstjänst som troligtvis i sin tur sänder all info till NSA.

Spårningen kommer dock inte helt att upphöra. Många kommuner har andra funktioner som kartlägger besökarnas surfmönster. Dessutom kommer Borås och Norrtäljes kommun behålla Addthis-spårningen.


Anmäl
2015-10-15 17:51 #57 av: Huygens

Fram till i varje fall 2013 bedrev Tyskland spionage mot flera EU-länder. Exakt vilka länder som avlyssnats framgår inte av artikeln, men Sverige ligger bra till.

När Tysklands statsminister Angela Merkel fick reda på att NSA avlyssnade hennes telefon, sa hon att "man avlyssnar inte sina vänner". Leva som hon lär, har hon knappast gjort. Eller så har hon inga vänner inom EU.

Å andra sidan har tyska VW i 10 års tid producerat bilar som uppvisat lysande testresultat i avgasmätningarna.


Anmäl
2015-10-21 12:10 #58 av: Huygens

En ny lag som kan komma att klubbas i Storbritannien, den sk Power Bill, ger GCHQ, MI5 och MI6 godtycklig och luddig (eng. dizzy) rätt att massavlyssna mobiltelefoner, datorer mm från allmänheten, t ex genom att använda säkerhetsbuggar i programvaran eller genom att hacka datorer utan användarnas vetskap.

Den officiella orsaken till Storbritanniens lag för masshackning och -avlyssning är att stoppa hotet från islamister.

Kanske når det oss snart i Sverige?

Eller så är det redan här?


Anmäl
2015-11-07 21:35 #59 av: Huygens

Sverige avlyssnas.

Inte bara av NSA och GCHQ, men även av BND, Tysklands säkerhetstjänst. Trevligt. Förra månaden informerades Tysklands riksdag om omfattningen av den tyska hemliga avlyssningen.

.

Nu kan Der Spiegel Online avslöja att BNDs avlyssning varit ännu mer omfattande. BND har bedrivit omfattande och djupgående avlyssning av olika människorätts- och fredsorganisationer i syfte att avslöja terrorister och visselblåsare.

"Det handlar om en systematisk övervakning av mejladresser och telefonnummer på ambassader för USA, Frankrike, Storbritannien, Portugal, Grekland, Spanien, Italien, Österrike, Schweiz, Vatikanstaten – och Sverige."


Anmäl
2015-11-10 12:46 #60 av: Huygens

Tydligen har SÄPO tummat på lagen igen som påstås reglera avlyssning inom Sverige. En person har avlyssnats längre tid än lagligt och för ett misstänkt brott som inte motiverat avlyssningen.

Det som är lite störande är att det är en hög beslutsfattare inom SÄPO som inte sköter sina tidsramar och ignorerat att meddela den granskande myndigheten. Kan SÄPO-beslutsfattaren vara en höggradigt inkompetent fd politiker?


Anmäl
2016-01-11 01:42 #61 av: Huygens

Telia (som antagligen är en förlängning av SÄPO och andra säkerhetstjänster) har i hemlighet låtit det israeliska företaget NICE med oklara säkerhetskopplingar, ta del av inspelade svenskars telefonsamtal.

Telias kunder har inte informerats och har därmed heller inte gett något medgivande till att deras telefonsamtal lämnats ut till ett utländskt företag. Telefonsamtalen har sedan transkriberats för att användas i språkanalyseras.

Principen är likadan som den Edward Snowden avslöjade när NSAs säkerhetsprogram Tempora under olagliga och grandlagsbrytande former användes för massövervakning av brittiska medborgares alla telefonsamtal som sedan masslagrades hos brittiska GCHQ och kopierades till USA.

.

Här har tydligen Telia (på uppdrag av Löfven?) olagligt spelat in svenskars telefonsamtal och utan kundernas vetskap, har avlyssnade telefonsamtal lämnats över till främmande makts säkerhetsföretag.

Det israeliska säkerhetsföretaget NICE som drivs av israeliska officerare, har sålt säkerhets- och övervakningsprogram till Ryssland.

Dom olagligt inspelade svenska telefonsamtalen har lagts ut på internet och personer med svenska som språk har mot en låg ersättning erbjudits att översatt Telias kunders telefonsamtal. Efter DN:s samtal med Telia framkommer det att även svenskars telefonsamtal, som inte är kunder hos Telia, har spelats in och lämnats till främmande makt.

.

Telia måste styras av idioter.

Med sådana vänner behöver vi inga fiender.


Anmäl
2016-03-19 22:30 #62 av: Huygens

Sverige har idag utsatts för internetattacker. Är avsändaren NSA eller annan säkerhetstjänst? Störningarna har varit omfattande och drabbat i stort sett alla större mediasajter.


Anmäl
2016-04-11 08:27 #63 av: Huygens

Tänk dej att du kokat något för länge i grytan. När du är klar och tömt ut innehållet sitter en del fortfarande kvar på bottnen. Du tar då en hård metallskrapa och försöker få loss dom sista resterna.

Bottenskrapet.

Ungefär sån är datorsäkerheten på 14000 datorer hos svenska myndigheter, kommuner och universitet.

.

Försvaret fick en datorbetjänt kapad under en attack mot USA. Det överraskande var att Försvarets dator fanns listad offentligt bland sårbara datorer som kunde utnyttjas för attacker.

Svensk datorsäkerhet.

0


Anmäl
2016-04-11 21:49 #64 av: Huygens

Aja-baja...

Aja-aja-baja, klantskallar.

Ungefär så kan man sammanfatta inrikesminister Anders Ygemans kommentar om Försvarets oförmåga att att hindra sina datorer användas som trojaner.


Anmäl
2016-06-20 17:47 #65 av: Huygens

Telia sänkte stora delar av internet i Europa. Orsak okänd.

Frågan är om detta är kopplat till anklagelserna från Luftfartsverket att Telia sänkte Arlandas kommunikationssystem förra månaden? Anklagelser som sedan drogs tillbaks. Flygkaoset var plötsligt inte Telias fel.

Nya okända störningar på Arlanda förekom. Även mystiska radarfel uppstod tidigt.


Anmäl
2016-07-29 13:10 #66 av: Huygens

Väldigt trögt och väldigt sent går SÄPO nu ut och varnar svenska myndigheter från att lägga ut sin data om befolkningen på externa datorer hos företag utanför Sveriges kontroll i andra länder.

Exempel på myndigheter och företag som lagt ut samhällskritisk data utomlands finns i t ex #35 och i #48 samt i #61.

Vad gör Löfven?

Vilka åtgärder, lagar och regler upprättas för att stoppa svenska myndigheters frivilliga spridning av Sveriges känsliga data utomlands?

.

Inrikesminister Ygeman kastar ifrån sej ansvaret och säger att ansvaret vilar på den enskilda myndigheten. Och om det blir brunt, vem straffas?

Jag tror det är en usel idé att inte samordna datasäkerheten med kunniga experter och klara regler.


Anmäl
2016-08-17 18:31 #67 av: Huygens

Enligt säkerhetsexperter på företaget Kaspery har en frontgrupp för NSA, som kallar sej Equation Group, släppt ett antal hackerprogram som kan knäcka internetservrar och telekommunikationsdatorer.

Koden i hackerprogrammen påminner om Stuxnet, som USA använde för att sabotera Irans urancentrifuger som misstänktes producera klyvbart material för atombombstillverkning.


Anmäl
2016-08-26 11:32 #68 av: Huygens

Din mobiltelefon och surfplatta kan vara avlyssnad.

Avlyssningsprogrammet säljs av det israeliska säkerhetsföretaget NSO Group, som kan avlyssna mail, sms, spåra kontakter, ta reda på lösenord och spela in ljud.

Israeliska NSO Group säljer främst sina avlyssningsprogram till regimer och regeringar. Bl a Förenade Arabemiraten, en hård diktaturstat, har använt avlyssningsprogram för att förfölja oliktänkanden.

NSO Group har nu gjort uppdateringar som ska hindra att deras avlyssningsprogram avslöjas av misstag. NSO Group säger sej inte ha ansvar för mord, förföljelser, fängslande eller tortyr som oliktänkanden utsätts för efter att hårdförda regimer använt NSO Groups avlyssningsprogram.


Anmäl
2016-11-22 16:34 #69 av: Huygens

10 miljoner svenska kontons lösenord finns öppet på nätet. Det är anmärkningsvärt att Karolinska har över 2000 tusen läckta lösenord, men även konstigt att FRA har läckta lösenord.


Anmäl
2016-11-22 19:02 #70 av: Huygens

Sveriges toppolitiker är hackade. Är detta gjort avsiktligt från våra riksdagspolitikers sida?

Stefan Löfven
Anders Ygeman
Morgan Johansson
Gustav Fridolin

Nu finns utrymme för att riksdagsledamöterna kan kräva strängare lagstiftning för att ge skenbart ökad "säkerhet" i utbyte mot att allmänhetens friheter minskar.


Anmäl
2016-12-17 20:20 #71 av: Huygens

Nu riskerar du inte bara att tjuvar på 10 m avstånd skannar av dina kreditkorts mikrochipinformation när du går och handlar. Samme tjuv kan även störa ut din bilnyckel med en radiostörsändare så att bildörren inte låses.

Sedan stjäl tjuven allt av värde i din bil.

Kanske dags att göra sej av med utrustning som kan hackas och manipuleras från olika typer av fjärrkontroller? Vad gör lagstiftarna för att stoppa eller begränsa förekomsten av lätthackade säkerhetsapparater?

Lätthackade bilar mm?

Finns det en enda politiker som ens försökt lägga två strån i kors?


Anmäl
2016-12-17 20:39 #72 av: Carmarino

Det finns ett väldigt enkelt sätt att undvika att tjuvarna kommer åt din bil. Känn alltid efter så att dörren är låst innan du lämnar bilen. Tjuvarna kan inte öppna den om dörren är låst.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-17 21:57 #73 av: Huygens

#72 Bortsett från Murphys Lag och glömska från jäktade småbarnsföräldrar undrar jag om fjärrnycklar är en vettig lösning alls.

.

Vad händer om tjuvarna listar ut andra sätt att öppna bilen?

Kan tjuvarna t ex avlyssna en öppningssignal och nästa gången som bilägaren parkerar och lämnar den fullastade bilen, spelar tjuvarna bara upp den inspelade fjärrnyckelsignalen så att bildörren öppnas?

Eller är det tekniskt omöjligt?


Anmäl
2016-12-17 23:07 #74 av: Cragan

#73 det är mycket möjligt och sker även bilens imobeliser kan i vissa fall kopplas ur på det sättet o då blir man av med lite mer än bara saker ur bilen.
o ser någon nått stöldbegärligt/lätt sålt eller pengar så spelar inte alltid en låst dörr o larmad bil så stor roll 
http://mightydevices.com/?p=300  lite text om det i fallet i texten så är det vissereligen ett sånt där stängslat område nissen hackar (han bor även där)Anmäl
2016-12-17 23:12 #75 av: Huygens

#74 Menar du att det skulle vara möjligt att stjäla hela bilen, genom att tjuvarna avlyssnar bilägarens, fjärrnyckelns signal och sedan spelar upp signalen?


Anmäl
2016-12-18 01:15 #76 av: Cragan

#75 med en del bilar är det fullt möjligt ja Anmäl
2016-12-18 01:58 #77 av: Huygens

Oj.

Jag inser att jag inte hänger med i teknikutvecklingen. :)


Anmäl
2016-12-18 12:26 #78 av: m2studio

Dem avlyssnar inte bara regeringar utan själva folket också. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.