Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

DO:s långa arm

2014-12-23 13:35 #0 av: [Carpinus]

Karolinska institutet (KI) vägrar göra undantag från sina hygien- och klädregler, vilket gör att Nema som genom sin tro inte kan jobba i kortärmat förhindras i sin utbildning till tandläkaryrket.

DO hävdar att det är visst går att anpassa kläderna, t.ex. genom engångsärmar, för att tillmötesgå kvinnans religiösa tro. Man förbereder nu en stämning mot KI.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6054280


Anmäl
2014-12-23 19:45 #1 av: [PeterWem]

Vad hände med den förra anmälan?

http://www.city.se/nyheter/tandvardsstudenter-i-malmo-maste-visa-armarna-do-anmaler-skolan/

Finner inget på DO:s hemsida.

Anmäl
2016-11-26 19:36 #2 av: [Nomen Nescio]

"Naturligtvis bör man på sin arbetsplats bemötas på samma sätt och visas samma respekt oavsett om man är kvinna eller man. Och det är fullt rimligt att den som äger ett hus och hyr ut lägenheter ska kunna förvissa sig om att framtida hyresgäster inte försvinner från en dag till en annan. Det har knappast något med etnicitet att göra. Lika självklart är det att den som vill verka professionellt inom vården måste kunna acceptera att följa viktiga riktlinjer.
Allt detta självklara håller dock DO, Diskrimineringsombudsmannen, den myndighet som arbetar för att motverka diskriminering, inte med om.

I stället går man gång på gång religiösa fundamentalisters och kränkhetsmaffians ärenden även om det går ut över andra människors rättigheter och trygghet. Helt i otakt med vår tid och tvärt emot de grundläggande värderingar om jämställdhet och likabehandling som svensk lagstiftning vilar på.

Diskrimineringsombudsmannen kräver skadestånd för personer som vägrar att ta i hand på grund av kön. Man menar att Väsbyhem i Upplands Väsby, som nekat en man bostad av den anledning att han saknade permanent uppehållstillstånd, ägnar sig åt etnisk diskriminering. Detta trots att regeln gäller lika för alla oavsett ursprung eller etnicitet.
Och häromveckan tilldömdes en tandläkarstudent som inte ville visa sina underarmar 5 000 kronor i skadestånd av Stockholms tingsrätt efter att DO tagit sig an fallet.
Att Karolinska institutet där studenten är inskriven av vårdsäkerhetsskäl har tydliga rutiner som gäller alla är inget som DO bryr sig om.

Det förekommer tveklöst diskriminering i vårt samhälle och det är viktigt att vi gör vad vi kan för att motverka och uppmärksamma när det sker. Här har DO en viktig roll. Men myndigheten verkar i dagsläget i anmärkningsvärd utsträckning har tappat kontakt med verkligheten."---

http://www.gd.se/opinion/ledare/malin-lernfelt-do-gar-krankthetsmaffians-arenden


Anmäl
2016-11-27 21:26 #3 av: gruvel

Undrar om DO kommer engagera sig för den barnmorska i väl Jönköping som av religiösa skäl inte vill delta i aborter (nu vet jag inte om hon vägrar kategoriskt även vid fara för föderskan eller gravid efter våldtäkt). Fallet ligger nu i AD läste jag. Nu är skillnad mellan detta tyngre fall och typ vägran att hälsa på vanligt sätt eller vägran att visa armar i sjukhustjänst.  Men gemensam nämnare är alla regler för sjukhusarbete och tjänstgöringsskyldighet. Om hon fälls i AD kan en kinkig situation uppstå för DO? Vilka skäl, religiösa eller andra, är giltiga att utkräva skadestånd för om man inte får som man vill, och vilka är inte? Tolkningsföreträdet igen.  Artar sig till en fortsättning värd att notera?

Anmäl
2016-11-27 22:37 #4 av: Tjeja

Men alltså.... vad gäller hygien osv... i operationssalarna i hela landet har alla långärmat och är i stort sätt lika heltäckta som en kvinna i burka.

Om man kan ha långa ärmar i ett operationsrum så kan man definitivt ha det i ett tandläkarrum också! Det handlar helt enkelt om engångskläder.

Att skylla på att kläderna inte går att anpassa är löjligt! Om man sedan har andra anledningar till att vilja neka kvinnan utvbildningen ändå så var då ärliga och säg vad den anledningen är!? För det är inte ärmarna som hindrar utan att hon har en tro helt klart och därmed uppenbarligen en diskrimineringssak!

Fuck.. t o m Ikea har färganpassade dok och sjalar för sina muslimska anställda kvinnor som vill ha det.

Så antingen anpassar man kläderna eller så talar man öppet om anledningen till att man inte vill anställa en person...!

KI behöver  inte frågå sina hygienrutier ett jävla dugg det är bara hyckleri!

Om hon sedan inte skulle vara beredd att bära de heltäckande kläder som finns utan envisas med att vilja ha andra kläder, ja då är det en annan sak. Då är det hennes val.

Någonstans ligger en hund begraven bakom artikeln #0 länkar till.

KI behöver inte frångå några regler för att erbjuda heltäckande kläder! Så vad är problemet? Snåla ekonomer/chefer på KI som inte vill betala för dessa kläder dem har och erbjuda tjejen? Eller är det tjejen som inte vill acceptera de heltäckande kläder som finns erbjudna?Pustar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-28 07:10 #5 av: [Nomen Nescio]

#4 Fast om man kollar länkarna i #0 finns ju även en sådan till KI:s hygien- och klädregler där, och där står det uttryckligen i de basala hygienreglerna  att man skall ha kort ärm på arbetsplagget. Hur pass viktigt det är jag för okunnig för att kunna uttala mig om, men det står där säkert av någon anledning utan avsikt att vara diskriminerande. Frågan är då om man kan göra avkall på den för enstaka personer, och om man i så fall skall slopa den helt, då det blir svårt att övervaka om man bär långärmat på grund av sin tro, av bekvämlighet eller helt enkelt i brist på respekt för gällande regler. Och finns det i så fall annat man också kan slopa - t.ex. att långt skägg och hår måste knytas upp?  Är man som ett exempel ortodox jude så är det inte säkert att man tycker att det är okej, o.s.v. Kanske finns det någonstans ett uttalande av en bakteriolog som kan sprida ljus över orsaken till att man inte kan frångå regeln om långärmade arbetsplagg?


Anmäl
2016-11-28 12:35 #6 av: [helga21]

# 4 Vid  operationer har man kläder som är sterila för att skydda patieneten. Läkarna står även och tvättar händerna upp till armbågarna i minst 2 minuter och får hjälp med att ta på dessa sterila kläder. 

Det blir rätt dyrt att byta ärmar för varje patien på en tandläkarmottagning.

Anmäl
2017-09-20 13:27 #7 av: Carpinus

DO kritiserar att SÖS inte godkänner lösärmar för personer som på sin grund av sin religion inte anser sig kunna jobba i kortärmat, något som SÖS av hygienskäl anser vara en förutsättning för patientnära vård.

SÖS säger genom en chefsläkare att man tar kritiken på stort allvar, men inte avser göra avsteg från sina regler. Däremot kommer man att "bli bättre på¨ att redan vid anställningsintervjuer vara tydlig om vilka regler man tillämpar.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-20 13:30 #8 av: Hayabusa

Jag undrar vilken gud som ogillar kortärmat så till den milde grad..?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.