Försvarspolitik

Säpo: Två avvärjda hot mot Sverige

2015-01-11 17:02 #0 av: Jimmy.L

"Vi har också avvärjt två terrorattentat i Sverige i närtid, säger Anders Thornberg utan att gå in på exkat vilka det är."

"Anders Thornberg säger nu att de två avvärjda hoten om terrorhandlingar i Sverige skett de senaste 12 till 18 månaderna."

Vet någon mer om dessa hot?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/direkt-folk-och-forsvar_4243819.svd

Anmäl
2015-01-11 17:33 #1 av: [Carpinus]

#0 Expressen skrev i september att SÄPO bekräftar att "militanta islamister ska ha legat bakom planeringen av två terrorattentat mot Sverige som avvärjts under de senaste åren". I den artikeln länkade tidningen till en tidigare artikel som skrevs i samband med Almedalsveckan. Där talar SÄPO-chefen om att "två attentat avvärjts det senaste året". Frågan är väl vad SÄPO definierar som "närtid"? Är det ovannämnda tidsspann, 18 månader, så vet vi vilka som legat bakom planerna.
(I sammanhanget finns även en intervju i Aftonbladet som är värd att läsa på nytt.)


Anmäl
2015-01-11 17:36 #2 av: Jimmy.L

#1  Tack ska läsa den.

Anmäl
2015-02-02 21:30 #3 av: [Carpinus]

Ur debattinlägg i Aftonbladet  av Mathias Sundin, riksdagsledamot för FP: "Jag är väldigt glad om Säpo lyckas förhindra terrordåd, men det vore intressant att förstå hur man gör detta utan att någon ställs inför rätta och döms? Eftersom Säpo gärna berättar att de förhindrat dessa attentat, så vore det inte så mycket begärt att de även förklarar hur. Jag kräver inte att de ska gå in på detaljer, men en grundläggande förklaring vore uppskattat".


Anmäl
2015-05-08 16:44 #4 av: [Carpinus]

"Ett fåtal återvändande krigsresenärer har fått uppdrag att utföra terrordåd i Sverige. Men de punktmarkeras på samma sätt som landets mest våldsbenägna gängmedlemmar.

– Det är en strategi, säger Säpochefen Anders Thornberg."---

"– Man ska inte känna sig säker någonstans, säger Anders Thornberg.

Två terrordåd har förhindrats på senare år, men några detaljer kring det vill Säpochefen inte avslöja - för det kan röja arbetsmetoder. Även om han inte kan garantera att ett nytt terrordåd kommer att drabba Sverige, försäkrar Säpochefen att de mest farliga återvändarna är under ständig övervakning."

Expressen

Av detta kan man väl då sluta sig till att inga nya hot har skett sedan januari om man jämför med uppgifterna ovan.


Anmäl
2017-06-09 23:27 #5 av: Carpinus

Två år sedan senaste inlägg, och under tiden har hot omsatts i konkret handling. Nu är det dags för ett nytt uttalat hot.

På en syrisk terroristadministrerad blogg har en uppmaning på svenska lagts ut med uppmaning till utkrävande av hämnd för att Sverige påstås vara medskyldigt till lidande i al-Raqqa.

Man vet vilken person som ligger bakom inlägget (gissningsvis den här), och uppenbarligen tas hotet på största allvar. Terroristforskaren Magnus Ranstorp säger att det är sällsynt med meddelanden riktade mot Sverige skrivna på svenska - det brukar vara arabiska eller engelska som gäller.

https://www.svd.se/is-blogg-uppmanar-till-terror-i-sverige/om/hotet-mot-sverige

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.