Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Två döda vid terroristtillslag i Belgien

2015-01-15 19:35 #0 av: [Carpinus]

"Två personer har dött och ytterligare en har skadats i ett massivt tillslag mot misstänkta terrorister i Belgien, rapporterar nyhetskanalen RTBF. Flera explosioner och detonationer hördes i området. Terroristerna ska ha planerat sitt dåd efter attackerna mot Charlie Hebdo."

http://www.expressen.se/nyheter/tva-doda-i-tillslag-mot-terrorister-i-belgien/


Anmäl
2015-01-16 07:33 #1 av: [Carpinus]

CNN uppger att en västlig underrättelsekälla hävdar att det finns 120-180 personer i ett 20-tal sovande celler beredda att utföra IS-initierade terrorhandlingar i Frankrike, Tyskland, Belgien och Holland i en pågående operation.

http://edition.cnn.com/2015/01/15/world/belgium-anti-terror-operation/index.html


Anmäl
2015-01-16 08:48 #2 av: [Carpinus]

#1 Underrättelsekällan kan vara NSA, som tidigare släppt en del information.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article20140815.ab


Anmäl
2015-01-16 10:46 #3 av: Jimmy.L

Vi lär säkert få se fler tillslag mot extremister i Europa.

Anmäl
2016-02-16 10:30 #4 av: [Carpinus]

#3 Ja, det här kan nog vara ett:

"Tio personer har gripits i Bryssel i samband med en utredning om rekrytering till den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS)."---

TT


Anmäl
2016-03-18 20:24 #5 av: [Carpinus]

#1 Ingående i en sovande cell eller bara en som slank under radarn?

"Mohamed Aziz Belkaid dödades i tisdags när belgisk polis slog till mot misstänkta terrorister i Bryssel. Kort därefter kunde Sky News publicera uppgifter som gjorde gällande att den 35-årige algeriern både var ansluten till IS – och hemmahörande i Stockholm. Belkaid står som invandrad till Sverige från och med den 11:e september 2010. Men redan ett knappt år tidigare gifte han sig med en 16 år äldre svensk kvinna. Fram till 2012 var han registrerad som "Mohammed Ayadi" i Sverige. "---

"Mannen ska ha varit djupt religiös redan under sin tid i Sverige, berättar personer som hade kontakt med honom.
– Han bad flera gånger om dagen och ville att hans fru skulle konvertera, säger en person."---

"Mohamed Belkaid nolltaxerade under samtliga av de fem år som han finns med i Skatteverkets register. Enligt uppgifter till Expressen ska han ha försörjt sig genom snatterier, fickstölder och andra småbrott. Domar mot Belkaid i tingsrätten talar också för att han ska levt ett sådant liv.
Mellan 2009 och 2013 dömdes han ett flertal gånger för bland annat stöld, brukande av falsk urkund, snatteri och brott mot knivlagen.
Åklagarmyndigheten i Bryssel släppte på fredagen ett pressmeddelande där de också skriver att Belkaid, i september 2015, stoppades i en vägspärr i Österrike. I bilen, en Mercedes, ska då också den nu gripne "hjärnan" bakom terrorattackerna i Paris ha suttit – Salah Abdeslam."---

Expressen


Anmäl
2016-03-18 20:46 #6 av: [helga21]

Ursäkta? Djupt religiös när han uppenbarligen försörjt sig på stölder Funderar

Anmäl
2016-03-18 21:54 #7 av: [Carpinus]

#5 "Kvinnan, sonen och Belkaid bodde tillsammans i trerumslägenheten i Märsta fram till 2013.
– Han var tillbakadragen, en ensamvarg. Han sa inte vidare mycket, satt mest bara och lyssnade, säger 27-åringen."---

"Varför Belkaid försvann från Sverige vet varken 27-åringen eller vänner som Aftonbladet pratat med. Det förblev en gåta för dem – fram till polisens tillslag i Molenbeek i tisdags. Då dödades Belkaid i polisens räd. Han hittades med en kalasjnikov i famnen och en IS-flagga bredvid sig.

Under terrorattentaten i Paris där 130 människor dödades var Muhamed Belkaid inblandad men gick under falsk namn, Samir Bouzid. Ett falskt pass hittades med det namnet under utredningen. Han tros ha varit den nu gripne terroristen Salah Abdeslams medhjälpare."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-03-20 09:24 #8 av: [Carpinus]

#5 "Mohamed Belkaid, terroristen som har bott i Sverige, kan ha varit själva hjärnan bakom terrorattackerna i Paris.

Jihad- och terrorexperten Pieter Van Ostaeyen säger nu att Belkaid haft en mycket större roll än vad man tidigare trott."---

Expressen


Anmäl
2016-03-20 18:51 #9 av: [helga21]

# 8 Jaha där ser man och här har  han frodats i lugn och ro.

Anmäl
2016-03-20 22:00 #10 av: [Carpinus]

#9 Man kan ju fundera på om det finns fler som han under annan identitet i vårt land, som kan gå här och vara ifred i väntan på sin order.


Anmäl
2016-03-20 22:41 #11 av: eskils

#6 Fanatisk kanske är ett bättre ord.

#8 Belkaid bodde på Tingvallavägen i Märsta, bara någon mil från Sigtuna. Kanske han och hans kompisar roade sig med detta i december förra året:

"Flera invånare i Sigtuna kommun har fått hotbrev i sin brevlådor. Det rör sig om "IS-lappar" där det står att man ska konvertera till islam, betala skyddsskatt, eller bli halshuggna. Polisen ser allvarligt på hoten.

Säpo inkopplat

Polisen utreder nu om det finns en hotbild mot de personer som fått breven. Ett ytterligare brev ska ha hittats på marken i anslutning till bostadsområdet.

Det är ett svårt fall, det har hänt förut att vi har haft lappar med hot. Men då har det rört sig om att IS-rekrytering, inte hot på det här sättet. Det är svårbedömt, men vi tar det på största allvar och gör en bedömning, säger lokalpolischef  Emil Andersson."

SVT

Skönt att belgiska polisen befriat oss från besväret med att utvisa denna individ! Kan nog finnas fler liknande i området, eftersom Märsta ligger nära Arlanda...


Anmäl
2016-03-21 00:05 #12 av: snigelpiga

#11  Jag har tänkt nu också dem "is-lapparna".   (Jag bor i Märsta.) 

Anmäl
2016-03-23 06:59 #13 av: [Carpinus]

Dessvärre har ju situationen i Belgien nu förvärrats, och det dyker förstås upp flera frågor hos många av oss. En mardröm i mardrömmen skulle vara om ytterligare attentatsmän skulle ha svensk anknytning i likhet med Mohamed Belkaid. I såväl Frankrike och Belgien kommer övervakningen att skärpas ytterligare, och då är det risk för att terrororganisationerna ser sig om efter lugnare omgivning att gömma sig i och sköta planering från. Bara att hoppas att våra myndigheter är vaksamma inför en sådan utveckling. Sverige med sin naiva ledning och välvilliga inställning borde vara ett drömland för fler än Belkaid. Som terrorexperten Hans Brun uttryckte det i DN för bara någon vecka sedan (om Belgien, men det kunde lika gärna gälla Sverige):  "Det spelar ingen roll om Tyskland och Frankrike har erkänt skickliga säkerhetstjänster när grannlandet inte har det. Eftersom det är jättesvårt att stänga landgränserna kan terroristerna röra sig över gränserna."

I november förra året satte Leif G W Persson ord på vad många av oss varit inne på. Han skrev så här i Expressen: "I Sverige finns väl ett tusental personer som är kapabla att göra något sådant där - och de har en egenskap som gör att de är jävligt knepiga: De är villiga att offra livet för det de gör. Problemet är också att långt ifrån alla de här personerna är kända av Säkerhetspolisen." Fallet Belkaid kom som en  bekräftelse på riktigheten i det Persson skrev. Vi bör nog utgå från att det finns fler.

Nu vet vi att en handfull terrorister kan lamslå en miljonstad och mer eller mindre ett helt land. Att då ha ha "ett tusental" med den förmågan och inställningen på nära håll borde kunna ge upphov till kalla fötter inte bara hos oss gräsrötter utan i än högre grad hos våra makthavare. 


Anmäl
2016-03-23 08:54 #14 av: Hayabusa

"Det djävulska är att vi alla tar för givet att terrorattacken mot Bryssel  inte var den sista"

Läs Olle Lönnaeus text här:

http://www.hd.se/nyheter/sverige/2016/03/22/olle-lonnaeus-hydran-kommer-att-morda-igen/

Anmäl
2016-03-23 11:17 #15 av: [Carpinus]

#13 "Och jag tror att det här är något som vi kommer få se fler gånger under det här året. Personer som har kopplingar till de här nätverken och som har fått uppehållstillstånd i Sverige, säger terrorexperten Hans Brun i Expressens livesändning."---

Expressen


Anmäl
2016-03-23 11:55 #16 av: kamera0710

Hur vidriga händelser av detta slag än är hoppas jag att våra makthavare inte sätter rättssäkerheten åt sidan, då har man ju spelat terroristerna i händerna. 

Låt oss till exempel aldrig glömma irländaren och småtjuven Gerry Conlon, som satt oskyldigt fängslad i femton år, för ett bombdåd som han inte hade ett dugg med att göra. Det hela har skildrats i bra i spelfilmen I faderns namn, den kan varmt rekommenderas.

Anmäl
2016-03-23 12:14 #17 av: [Carpinus]

#5 "Strax efter terroristdådet i Paris, där 130 människor mördades i november, efterlystes Mohamed Belkaid internationellt. Förra veckan dödades han av belgisk polis.

Gefle Dagblad kan nu avslöja att han officiellt fortfarande sitter i styrelsen för Hoforsföretaget Gästrike Modulbyggnad & Förvaltnings AB."

GD


Anmäl
2016-03-23 21:04 #18 av: [Carpinus]

#13 "Nyhetsbyrån AP uppger nu på onsdagskvällen, och hänvisar till säkerhetskällor i Irak, att IS har tränat 400 terrorister i att utföra terrordåd i Europa. Enligt samma källor ska personer från samma cell som Paristerroristerna befinna sig i en rad europeiska länder. Tyskland, Storbritannien, Italien, Danmark och Sverige, nämns specifikt."

Aftonbladet Live 20:37.


Anmäl
2016-03-23 21:09 #19 av: [Carpinus]

#13 "Nyhetsbyrån AP ska ha flera källor på att terrornätverket på att terrorister tränas för att attackera väst i Irak och Syrien. En av de utpekade ledarna bakom attackerna i Paris ska ha tagit sig in i Europa tillsammans med 90 krigare som bosatte sig "praktiskt taget överallt" i Europa."

Expressen live 21:02.


Anmäl
2016-03-23 23:14 #20 av: [Carpinus]

"Nätverket av terrorceller är enligt AP:s obekräftade uppgifter del av ett större träningsprogram som Islamiska staten, IS, sjösatt på senare tid.
Träningen uppges specifikt avse "externa attacker" riktade mot väst. Terroristerna som ska agera i Europa ska enligt AP ha organiserats i överlappande celler med order om att själva välja tid, plats och metod för att uppnå maximal skada."---

"Terrorforskaren Magnus Ranstorp är skeptisk till uppgiften om att minst 400 terrorister ska vara tränade att slå till specifikt mot Europa. Däremot säger han att tillvägagångssättet med fristående terrorceller med målet riktat mot Europa känns igen från Europols senaste terrorrapport.
– En del av uppgifterna ser jag som psykologisk krigföring från IS. Däremot så är det så att det finns externa operationella kommandon inom IS som är beredda att utföra dåd enligt Europol-rapporten, säger Magnus Ranstorp."---

Aftonbladet

Det med överlappande celler med uppgift att "själva välja tid, plats och metod" som nämns ovan är något man känner igen från diskussionen kring dådet i Kalifornien i december.

Då skrev GP:s Britt-Marie Mattsson: "Oron för så kallade sovande celler har funnits i USA sedan terrordåden den 11 september 2001. Grundidén är att personer radikaliseras på egen hand och att de genom allmänna uppmaningar på nätet sedan utför handlingar på platser som de är bekanta med eller letar upp. Då finns inga trådar att dra i och ingen person eller grupp som dådet kan knytas till."---


Anmäl
2016-03-24 15:17 #21 av: [Carpinus]

"Men terrorhotet är större än på länge, varnar Wainwright (Europols chef). I en intervju för BBC:s Radio 4 i dag sa han bland annat:

– Vi står inför ett mer farligt och akut säkerhetshot från IS. Det hotar inte bara Frankrike och Belgien utan ett antal andra europeiska länder.

– Det är definitivt det allvarligaste hotet vi stått inför på minst ett decennium.

Enligt Wainwright så finns det ett nätverk med uppemot 5 000 personer som är farligare än vad polisen tidigare trott. Radikaliserade personer som kan begå framtida terrorhandlingar.

– En del av dem kommer att delta i vad som helt klart är en ny strategi av IS att gå till angrepp mot väst på ett mer aggressivt vis med grupper som är vältränade och välplanerade och som vill genomföra attacker som kräver många liv.

– Vi är bekymrade över bredden på det nätverk vi nu upptäcker, det är vidare spritt än vi tidigare trott.

Belgien är det land som per capita har flest medborgare som rest ner till Syrien och Irak för att kämpa med IS. Men även Sverige ligger högt på den listan."

Expressen

Se även tråden"Territoriella gäng - ett IS på hemmaplan?"


Anmäl
2016-03-24 19:37 #22 av: [Carpinus]

#5 "Mohamed Belkaid, 35, bodde i flera år i Sverige innan han sköts ihjäl av belgisk polis. Nu pekas han ut som ”befälhavare” för den terrorcell som utfört dåden i Paris och Bryssel."---

"Nu pekas samma man som under flera års tid levde i Sverige ut som befälhavare för den cell som utfört terrorattentaten i Paris och Bryssel.
Amerikanska CNN hänvisar till en säkerhetskälla som uppger att belgisk polis nu arbetar efter teorin att Belkaid ska varit ledande i gruppen som mördat flera hundra människor.
Mohamed Belkaid ska ha hjälpt den nu gripne Salah Abdeslam att fly när belgisk och fransk polis slog till mot en adress i Brysselförorten Forest i förra veckan. Enligt CNN ska den tungt beväpnade Belkaid ha skjutit täckeld när Abdeslam lyckades fly."---

"Att Mohamed Belkaid ska ha haft kopplingar till dåden i Paris är sedan tidigare känt. Han ska då ha gått under falskt namn, Samir Bouzid. Ett falskt pass hittades med det namnet under utredningen. Han tros också ha varit den nu gripne terroristen Salah Abdeslams medhjälpare.
Han ska också ha fört över pengar till Hasna Ait Boulahcen, kusin till Abdelhamid Abaaoud som pekats ut som hjärnan bakom Parisdåden. Pengaöverföringen ska ha skett fyra dagar efter attackerna i den franska huvudstaden. Abdelhamid Abaaoud och Hasna Ait Boulahchen dödades i en polisräd mot en lägenhet i Parisområdet Saint-Denis några dagar efter attentaten.
Samir Bouzid efterlystes kort efter dåden i Paris och uppgavs redan då vara beväpnad och farlig."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-03-31 07:42 #23 av: [Carpinus]

#13 Hoppsan - självaste Kadhammar reagerar på utvisningsfiaskot!

"Han kom till Sverige från Algeriet och dömdes i snabb följd fyra gånger till fängelse. Mohamed Belkaid var en så flitig småtjuv att han lyckades bli dömd till fängelse två gånger på ett halvår: tre månader den 30 mars 2011 och sedan tre månader igen den 16 maj.
Först vid det femte åtalet yrkade en åklagare på att Mohamed Belkaid skulle utvisas ur landet.
Hur många chanser ska en karl få när han mer förstör än bidrar med något till sitt nya land?"---

"Vad gjorde han i Sverige? Hade han ambitionen att bli en ansvarsfull medborgare? Det verkar inte så. Var han i själva verket här för att skaffa pengar åt terrorister? Det vet vi inte. Hur hade historien utvecklats om han tidigare blivit utvisad?"---

"Ingen vet vad som hade hänt om Belkaid hade utvisats efter exempelvis tredje fängelsedomen. Men det är intressant att fundera på om en brotts­karriär då hade försvårats eller rentav avbrutits, en brotts­karriär som kulminerade i bomber och mord."

Peter Kadhammar i Aftonbladet


Anmäl
2016-04-08 20:02 #24 av: [Carpinus]

"Ytterligare en person ska ha gripits som ska ha setts tillsammans med en av självmordsbombarna i Bryssels tunnelbana. Mannen ska vara svensk medborgare, enligt flera belgiska medier. Den utpekade är en man i 20-årsåldern som kommer från Rosengård. På sin Facebooksida har han tidigare synts posera med vapen och IS-flagga. På sidan har han också publicerat en avrättningsvideo.
Svensken ska även ha identifierats på övervakningsbilder som togs i samband med att han köpte väskor i ett köpcentrum. Väskorna har sedan använts vid attackerna., skriver tidningen Het Laatste Nieuws."---

Sydsvenskan

 "Enligt flamländska tidningen Het Nieuwsblad är det svenske Osama Krayem, 23 från Rosengård i Malmö. Det är ännu oklart om han greps tillsammans med Abrini.
Osama Krayem står iklädd kamouflagejacka och poserar med vapen på en bild han publicerat på Facebook, nära vänner lyckönskar honom och kallar honom "soldat".
På Facebook framgår även att han engagerat sig i islamiskt föreningsarbete i Malmö, företrädesvis genom Malmös Unga Muslimer."---

Expressen


Anmäl
2016-04-08 23:26 #25 av: [Carpinus]

Belkaid och Krayem inblandade i attentaten på kontinenten, och en möjlig självmordsbombare i Stockholm. Finns nog all anledning att förmoda att terrorcellerna funnits och finns på nära håll.


Anmäl
2016-04-09 07:49 #26 av: [Carpinus]

#25 Att två svenska medborgare som dödades vid flygattacker i Libanon och Irak den 16 mars av Pentagon uppges ha haft ledande ställning inom IS är väl i sig också ett tecken på att Sverige har symptom på den "belgiska sjukan".


Anmäl
2016-04-09 11:08 #27 av: [Carpinus]

"Attentaten mot Bryssel igår utfördes av terrorgruppen IS och var väntade av säkerhetstjänster i Europa.

IS uppges ha ett nätverk av terrorutbildade rekryter i Europa som utbildats i Syrien och Irak och som mycket väl kan planera nya attacker. Det uppger BBC:s undersökande tv-program Panorama som har granskat nätverket."---

SR 160323

BBC-programmet finns på YouTube.


Anmäl
2016-04-09 13:14 #28 av: 72mm

"Belkaid och Krayem inblandade i attentaten på kontinenten, och en möjlig självmordsbombare i Stockholm. Finns nog all anledning att förmoda att terrorcellerna funnits och finns på nära håll."

Jag har för länge sedan insett att Sverige är på god väg att etablera sig som ett veritabelt terrorist-centrum i Europa. Det kommer bli allt mer sällsynt att framtidens attacker inte kommer ha starka kopplingar till det lilla landet i norr. 

Vi har i många, många år givit en perfekt grogrund till muslimsk extremism. Kravlöshet, eftergivenhet och i princip öppna gränser har varit ett framgångsrikt recept. Det enda som riktigt saknats är riktig fattigdom och seriösa getton, men det är nog bara en tidsfråga innan vi kan mäta oss med de muslimska förorterna i Frankrike. 

Sverige och "svenskar" kommer ha stort inflytande på framtidens Europa och det lågintensiva krig som många nu sömnigt ser sig tvungna att förhålla sig till. 

Jag ber att få citera Nate Diaz efter vinsten mot Connor Mcgregor: "I'm not surprised, motherfuckers" Cool

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-04-09 14:24 #29 av: eskils

#28 Kanske är det en tidsfråga, kanske är vi redan där. Ur en intervju med terroristforskaren Magnus Ranstorp  15 februari:

"Situationen är katastrofal.

- I de värsta områdena har extremister övertaget, medan svenskarna apatiskt tittar på. Hela rättsuppfattningen och tryggheten hotas av att polisen är på väg att knäckas, och det ser bara ut att bli värre, säger han.

- De vanliga svenskarna sitter i storstädernas centrum och ser inte vad som sker, för i deras världsbild finns inga problem, säger han.

Magnus Ranstorp jämför inställningen till polisens problem med inställningen till invandring och asyl. Han pekar på att det inte var förrän Sverige i höstas tog emot över 2000 asylsökande om dagen, som politikerna stängde gränserna.

- Varningssignaler räcker inte och det måste till en total kollaps av polisen innan något sker. Vi står i en katastrofal situation med växande klyftor mellan invandrarna i förstäderna och resten av samhället. Det skapar högerextremism och islamisk radikalisering, menar han."

Kristeligt Dagblad


Anmäl
2016-04-09 14:35 #30 av: [Carpinus]

#28 Jo, vi är nog ett gäng som insett att Sverige har alla förutsättningar att bli ett veritabelt terroristhäng. Vad som känns akut just nu är den "svenska" inblandningen i pågående aktioner, och då är frågan om det är nyväckta celler/nätverk som slagit upp ögonen, och om det kommer att innebära ökad aktivitet - inklusive sådan på svensk mark.


Anmäl
2016-04-09 17:42 #31 av: [Carpinus]

#30 En som inte verkar ha haft någon fingertoppskänsla är Anders Danielsson, som var länspolismästare i Skåne 2002-2007 och därefter generaldirektör för SÄPO 2007-2012. Efter det har Danielsson tillträtt tjänsten som generaldirektör för Migrationsverket.

I GP idag kan man utläsa en viss resignation från terrorforskaren Magnus Ranstorp, som inte anser att tillräckligt gjordes i tid i Malmö. Anders Danielsson däremot ansåg 2009  att "det måste vara en medial snedvridning - i Rosengård fungerar det hur bra som helst".

GP skriver om dagsläget i terrorbekämpningen i Frankrike/Belgien och kommer sedan in på utvecklingen här hemma: "Enligt Ranstorp verkar svensken ha kopplingar till Salah Abdesalam som beskrivits som hjärnan bakom Parisdåden. Uppgifterna om att franska myndigheter kopplar svensken till Parisdåden är därför inte orimliga, enligt hans bedömning.
– Det som hände i Paris och  och det som hände i Bryssel går ihop, säger Ranstorp.

Han och en kollega varnade redan 2009 för vad som sker i källarmoskéer i Malmö i Rosengårdsrapporten.
– Vi är besvikna att inte mer gjordes. Även om det inte händer något i Malmö har vi ett ansvar att förebygga. Jag tror att det först nu går upp för allmänheten allvaret i vad vi varnat om, när personer från Sverige verkar ha varit inblandade i två terrorattacker, säger Ranstorp."---


Anmäl
2016-04-09 19:26 #32 av: Tjeja

#6

Jo det är nämligen så här Helga (och alla andra som kan vara nyfikna att förstå), att IS tolkar koranen helt annorlunda än övriga "normala" muslimvärden. I deras resonemang är det nämligen inte stöld att stjäla ifrån "otrogna" utan bara om man stjäl ifrån sina "rättrogna bröder". Om man tar något från en icke-enligt deras sett att se det-rättrogen muslim är bara rätt och riktigt då det är att "ta tillbaka" det som tillhör Gud.

Det går helt emot de övriga breda allmänna muslimska inriktningar som majoriteten muslimer i världen har. 

Bland annat därför dem kallas för extremister, för de tolkar sina religiösa texter på ett extremt sätt (och just IS "tolkar" texterna efter sina egna önskemål och nyttobehov, d v s, deras ledarskap beslutar vad dem vill göra och använder sedan religiösa texter och förvrider tolkningarna av dem till att passa deras syften.

Bara det är helt emot Islam i grunden att göra och de har i min mening egentligen ingen äkta Gudsfruktan. För då skulle dem inte våga "förvrida" de religiösa texterna så som dem gör.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-04-09 21:29 #33 av: 72mm

#31 "Anders Danielsson däremot ansåg 2009  att "det måste vara en medial snedvridning - i Rosengård fungerar det hur bra som helst"."

Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta. 

Det klottras "Convert your kids or lose them" på svenska skolor nu. Det är inte så farligt enl. de drabbade. "Om det verkligen är ett hot, eller allmän skadegörelse, kan inte skolan avgöra." Jag undrar om det hade hetat det om något hade klottrat "lämna landet eller smaka Zyklon B" med en tjusig liten svastika som pricken över i:et? 

Man tar sig för pannan. 

#32 Jag tror dessvärre du har fått det där helt runt bakfoten. Visst vore det trevligt om det var på det viset du skriver, då skulle det finnas hopp, men nu är ju sanningen en annan. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-04-10 22:12 #34 av: [Carpinus]

#25 "På kort tid har misstänkta terrorister med koppling till Sverige – Osama Krayem från Malmö och Mohamed Belkaid från Märsta – gripits efter att ha varit inblandade i terrordåden i Paris och Bryssel. Terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan säger till SVT Nyheter att ännu fler personer med svenskkoppling kan dyka upp i utredningarna."---

SVT

Tror knappast Ranstorp säger så utan att veta att det faktiskt  finns ytterligare kopplingar till Sverige.


Anmäl
2016-04-11 10:58 #35 av: [Carpinus]

#31 "Nyheten om den häktade 23-åringen från Rosengård kom som en chock för familjen, berättar imamen Ali Ibrahim som känner dem. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan är dock inte överraskad.

-Det här är ingenting som vi tycker är förvånande. Det har varit på gång länge. Vi varnade för detta 2009 i Rosengårdsrapporten, då vi varnade för radikalisering av området. Vi pekade också på lösningen av de här frågorna. Man behöver få stat och kommun att samarbeta bättre, till exempel genom att man etablerar kommunala helpdeskar och en rad åtgärder, som idag blir prioritet. Men det är sju år för sent, säger Magnus Ranstorp i P1 Morgon.

Han betonar att händelsen måste tas på allvar.

–Man har blundat för verkligheten. Jag tycker att det är jättebra att man har kommit igång med arbetet nu. Vi måste också se hur vi ska skapa bättre förtroende mellan invånare och myndigheter. Det behövs tillitsskapande åtgärder och det vet jag att man håller på med, säger han."---

SR


Anmäl
2016-04-12 08:27 #36 av: [Carpinus]

"– Jihadister som ansluter sig till IS från Europa blir organisationens kadrar. De blir yrkesterrorister. Större delen av självmördarna och halshuggarna som vi sett har valts ut från europeiska rekryter, säger Nasrin Abdullah (befälhavare för de kurdiska kvinnliga styrkorna i norra Syrien) som just nu är på besök i Sverige."---

"– För sitt ändamål att angripa Europa har IS bildat speciella enheter. Dessa består i stor grad av jihadister som har anslutit sig just från Europa, säger hon."---

SR


Anmäl
2016-04-13 12:51 #37 av: eskils

"En internationellt efterlyst man i 35-årsåldern har gripits på Arlanda flygplats.

– Brottsligheten gäller terroristbrott, säger Ronnie Jacobsson, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Mannen är efterlyst av Tyskland men Ronnie Jacobsson vill inte gå in på detaljer om brottet han misstänks för.

Åklagaren vill inte uppge den gripne mannens nationalitet men säger att han inte är svensk medborgare. Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle han flyga till Turkiet när en passkontrollant slog larm."

SvD


Anmäl
2016-04-15 09:51 #38 av: 72mm

"kommunala helpdeskar "

Det förutsätter ju att "radikaliseringen" ses som ett problem av muslimerna själva. Man undrar ju om han vet att det han kallar radikalisering kallas jihadi-cool på en del skolgårdar. Exakt vem är det som ska ringa helpdesken? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-04-19 15:02 #39 av: [Carpinus]

"IS har redan hotat med ytterligare attacker i västvärlden.

Nu varnar belgiska myndigheter för att terrororganisation skickat nya IS-krigare till Europa.

– Det finns indikationer på att Islamiska staten skickat krigare till Europa och Belgien, säger en talesperson för belgiska Organe de coordination pour l'analyse de la menace vid en presskonferens.

Samtidigt ökar Belgien säkerheten kring flera tänkbara terrormål."---

Expressen


Anmäl
2016-11-30 07:58 #40 av: [Nomen Nescio]

#5 SVT1 kl. 20.00 ikväll: "Mohamed Belkaid från Märsta var med och koordinerade terrorattackerna i Paris och Bryssel. Nu kan Uppdrag granskning avslöja hans koppling till ett våldsbejakande islamistiskt nätverk i Sverige. En grupp vars centralperson Säpo förgäves försökt stoppa i över 15 år."---

http://www.svt.se/ug/terroristen-som-radikaliserades-i-sverige


Anmäl
2017-03-19 17:48 #41 av: Carpinus

"Både Osama Krayem och Mohamed Belkaid hade varit hos den Islamiska staten.

– Sverige är rätt unikt för att vi är ett av få länder som har exporterat huvudmän till stora terrordåd i Europa. Det finns inga danskar, det finns inga norrmän, det finns inga tyskar som var med i själva utförandet av de värsta terrordåden vi har sett i Europa de senaste åren, med kopplingar till IS, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp."---

GP

Inte utan att man förstår varför just Sverige figurerar i det sammanhanget:

"Polisen stoppade en bil för en rutinkontroll på E18. Då upptäckte polisen att en av personerna i bilen är internationellt efterlyst. Polisen i Uppsala uppger att personen är efterlyst av Interpol – i ett terrorärende.

Vid 22-tiden säger Åklagarmyndigheten att mannen har släppts på fri fot.

– Vi kan inte bekräfta någon typ av terrorbrott, säger Annika Collin vid Åklagarmyndigheten."---

"Den gripne mannen ska vara född i slutet av 60-talet och vara svensk medborgare."---

Aftonbladet

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-07 22:52 #42 av: Carpinus

#42 Den Uzbekiske medborgare  som misstänks för delaktighet i dådet på Drottninggatan idag greps i Märsta (även om han inte är skriven där). En tillfällighet - eller heter den gemensamme nämnaren Abu Omar?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8arMQ/en-man-gripen-i-norra-stockholm-sa-sig-vara-garningsman

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-09 07:55 #43 av: Carpinus

#42 Nu, en månad senare, kanske det börjar brännas i anknytningar mellan gärningsmannen och  Abu Omar? Just nu gäller det  en gemensam brukad brevlådelokal (i Hjulsta), men kanske finns det fler kopplingar - till exempel orten Märsta, se ovan. Märsta dyker upp i samband med såväl Belgienterroristen Belkaid (se tidigare i tråden) och Abu Omar och det var alltså här Akilov greps. Finns det en cell i Märsta eller är det en ren tillfällighet? (Man hittar en del annat om man söker på orten.

http://www.expressen.se/nyheter/rakhmat-akilov-kopplas-till-jagad-is-finansiar/

Editerad länk.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.