Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Giftaslystna IS-tjejer, förbisett problem?

2015-01-21 07:45 #0 av: [Carpinus]

I Göteborg har man uppmärksammat att muslimska svenska tjejer ser en framtid i att resa till IS-kontrollerade områden för att gifta sig och få barn med krigare, det rör sig ett 20-tal fall som man känner till. Det har debatterats om möjligheten att stoppa IS-aspiranter att resa ut (vissa vill även hindra utresande IS-krigare att återvända),  men debatten om kvinnornas roll har hittills inte diskuterats alls. 

I ett reportage i GP kan vi läsa: "Kvinnor reser till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistmiljöer, absolut är det så. Syftet är att bistå med logistisk och moralisk verksamhet: sjukvård, mat och även giftermål med personer som är där, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid säkerhetspolisen. Han menar att drivkrafterna är ungefär desamma för kvinnor som för män:  Det är en religiös övertygelse, man vill göra en insats, man vill vara med och stötta när det här kali­fatet bildas. Även om man lyfter fram tragedin för den enskilda kvinnan och hennes anhöriga ser inte den svenska säkerhetspolisen samma samhällsfara i att kvinnor återvänder från de stridande områdena. Vi ser inte samma risker som med männen som deltar i strider och får en ökad militär förmåga, säger Fredrik Milder."

Sannolikt kommer vi  få se unga kvinnor med svenskt medborgarskap återvända som krigaränkor med barn. Vilka krav detta kan ställa på samhället och vilka hot det kan medföra verkar vara förbisett i debatten hittills. Borde t.ex.den påtänkta lagstiftningen om att förhindra unga män att resa till krigshärdarna även omfatta kvinnor som gör samma resa, även om de inte tänkt strida?


Anmäl
2015-02-02 14:54 #1 av: [Carpinus]

Färska uppgifter i ämnet kvinnor och terrorism i Dagens Nyheter i dag under rubriken "Jihadbrudar kan bli nya terrorister". Ur artikeln:

"Beslutsfattare måste också ha beredskap för att ingripa och få hem kvinnorna i olika skeden av deras liv. Författarna nämner särskilt att när kvinnorna blir änkor eller får barn är det händelser som kan bli vändpunkter och gör att de lämnar IS.

Rapporten med titeln ”Becoming Mulan?” diskuterar också om kvinnorna är ett terrorhot. Inte omedelbart, är slutsatsen. Kvinnor får inte strida. Deras främsta uppgift är att gifta sig med en krigare, få barn och vara med att bygga den Islamiska staten."


Anmäl
2015-02-07 09:08 #2 av: [Carpinus]

Efter att det kvinnomanifest som spridits av Al-Khansaa-brigaden blivit uppmärksammat de senaste dagarna har kvinnornas roll i IS synliggjorts allt mer. 

Natalia Kazmierska, som normalt sett är fast förankrad i Aftonbladets PK-mylla, tillåter sig i en krönika ironisera lite över dessa damer. Hon skriver bl.a."fram träder bilden av desperata hemmafruar. Som kollar på halshuggnings­videor i stället för ”Malou ­efter tio”. De har lockats dit med tjusiga löften - om lägen­heter med mikrougn och milkshakemixer, om systerskap och en snygg hjälte till man. Beslutet att åka målas upp som en satsa-på-dig-själv-grej. En väg till självständighet.

Väl framme i Raqqa inser de att elen inte funkar. Eller att de infödda kvinnorna föraktar dem. Framför allt att deras makar vill dö, bli ­martyrer. Kvar står 18-åriga, ensamma änkor som får ägna ­dagarna åt att putsa hemmet skinande blankt och propagandablogga om sin fantastiska tillvaro. Medan det ­bestialiska våldet och infernot fort­sätter utanför fönstret."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/nataliakazmierska/article20280801.ab


Anmäl
2015-04-04 16:36 #3 av: [Carpinus]

"Svenska männen fortsätter resa till Syrien för att strida för IS. Nu åker även kvinnorna med för att hjälpa till att bygga upp den islamiska staten.

– Till min stora sorg är det unga flickor. De vill spela en roll och göra något viktigt, säger Mona Sahlin, nationell samordnare för våldsbejakande extremism, i Nyhetsmorgon i TV4."

http://www.expressen.se/nyheter/svenska-flickor-aker-for-att-ansluta-till-is/


Anmäl
2015-04-04 16:43 #4 av: Zyperior

Kunde lika gärna sagt
– Till min stora sorg är det unga flickor. De vill spela en roll och göra något viktigt. Fast egentligen bryr jag mig inte utan vill bara fortsätta min meningslösa politiska karriär genom att dyka upp i media lite då och då, säger Mona Sahlin, hittepå-titel för ett affischnamn åt S, i Nyhetsmorgon i TV4.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-04-17 09:38 #5 av: [Carpinus]

  Terrorexperten Magnus Ranstorp i Expressen 150417: "Vad som däremot numera är markant är att väldigt många kvinnor reser till Syrien. De som åker har en bred bakgrund. På visa håll kan det faktiskt vara fler kvinnor än män."


Anmäl
2015-04-17 09:48 #6 av: Hayabusa

#5 Inte förvånad. Hur går ordspråket? "Snälla killar får inte kyssa de vackra flickorna". Typ.

Anmäl
2015-04-17 09:54 #7 av: [Carpinus]

Frågan är vad dessa vackra flickor tycker om att killarna som kysser dem kanske våldtar tolvåriga tjejer vid sidan av? Kanske tycker de att det är "helt okej" att gifta sig med en pedofil och få honom som far till sina barn.

http://politik.ifokus.se/discussions/552e0fdb8e0e743360002051-is-begar-systematiska-valdtakter


Anmäl
2015-04-17 09:58 #8 av: Hayabusa

#7 Bra fråga, men på avstånd (dvs i Sverige) ser det säkert ut som coola & spännande killar som poserar på sociala media.

Anmäl
2015-04-17 10:18 #9 av: [Carpinus]

"Vi får signaler om att de verkligt unga, de som är 17-18 år och några år uppåt helt enkelt vill gifta sig och föda ett jihadist-barn." GP 150115

#8 Jag vet ärligt talat inte om tjejerna är mer naiva än killarna som ansluter sig till IS. Såväl killar som tjejer måste ju vid det här laget vara fullt medvetna om vad som händer där nere, både via information i media och genom sin omgivning. Att vissa av flickorna är uppväxta i en patriarkal omgivning  där det är inte är ovanligt med tvångsgiften spelar väl en viss roll, en IS-krigare har antagligen hög status i de kretsarna. Men ett flertal flickor begår sannolikt en medveten handling, och jag tror inte att vi skall göra dem tjänsten att se det som banala ungflickssvärmerier. Sanningen är nog dessvärre mörkare än så...


Anmäl
2015-04-17 10:37 #10 av: Hayabusa

#9 Om tjejer är mer naiva eller inte, det vet jag inte. Men hur ser det ut i väntrummet på Kumlaanstalten?  Jämför det med Hinseberg.

Anmäl
2015-04-17 10:46 #11 av: [Carpinus]

#9 Förvisso, och jag har inte svårighet att se likheterna, men jag ser även skillnader. Tror inte att det är huvudsakligen slumsystrar som åker ner för att avla barn med en IS-krigare. Som enhetschefen säger i GP-artikeln jag länkar till ovan: "En fascination av kriminella män, farliga och spännande män tror jag kan finnas med i bilden, men man ska inte bortse att det i gruppen kvinnor finns de som är ideologiskt helt övertygade och även drivande i tänket som präglar de personer som väljer att åka ned."


Anmäl
2015-04-17 10:58 #12 av: Hayabusa

#11 Liknelsen är väl inte klockren, men man blir förvånad. Skulle inte vilja påstå att det är "slumsystrar" som man ser i Kumlas väntrum. 

Anmäl
2015-04-17 11:08 #13 av: [Carpinus]

#12 Om det där har det ju skrivits spaltmil, och det vore lite synd om vi kommer off topic från ämnet. Jag nöjer mig därför bara med ett citat om sådana som jag kallar slumsystrar ( har f.ö. upplevt en del sådana inom bekantskapskretsen), men avstår därefter från vidare diskussion i den förgreningen av diskussionen).

"Det kallas ibland för Florence Nightingale-syndromet"...  "det används ibland också som en beskrivning av någon som mot alla odds vill hjälpa och omvända en brottsling."---

"Det handlar om någon slags modersinstinkt, man vill omvända en kille. Det är precis som när det gäller misshandlade kvinnor. Då framgår det ofta att de tror sig se den där lilla sårade pojken längst inne och vill rädda honom".

De som åker ner till IS drivs nog inte i första hand av målsättningen att omvända någon...


Anmäl
2015-07-17 10:09 #14 av: [Carpinus]

"Säpo har kunnat bekräfta att mellan 30 till 40 svenska kvinnor rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien och regionen däromkring. Det är en "allvarlig och oroande" utveckling, skriver Säkerhetspolisen i ett mejl till Ekot.
Säpo uppskattar att runt 300 personer kan ha åkt för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper. Totalt har Säkerhetspolisen kunnat bekräfta omkring 150 fall, av dem är mellan 30 till 40 kvinnor."
---

"Säpo vill inte medverka i en bandad intervju men skriver i ett mejl till Ekot att "kvinnor reser till våldsbejakande islamistiska grupperingar för att engagera sig i logistik och stödverksamhet".---

SR Ekot


Anmäl
2015-07-17 13:15 #15 av: Jimmy.L

Jag förstår heller inte vad dessa unga tjejer ser i att åka ner till ett land där dom kommer behandlas illa.

Anmäl
2015-07-17 16:53 #16 av: Zyperior

#15 Kan man inbillas att tro på enhörningar och andra sagor, kan man nog inbillas att Syrien är paradiset på jorden just nu också.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-05 08:31 #17 av: [Carpinus]

"Sedan en månad tillbaka är en gravid 15-årig svensk flicka fast i  krigets Syrien. Svenska myndigheter står handfallna. Samtidigt vädjar flickans föräldrar om hjälp.

– Det är en mardröm. Hon vill hem, men det finns ingen som kan hjälpa henne, säger hennes pappa till DN."---


Anmäl
2015-11-26 10:41 #18 av: [Carpinus]

"Livet med den IS-associerade gruppen i krigets Syrien blev inte alls som kvinnorna från Göteborg hade förväntat sig.

– Mitt mål var bara att åka därifrån, säger en av fruarna till den 32-årige Angeredsbo som i dag ställs inför rätta i Göteborgs säkerhetssal, misstänkt för terroristbrott i Syrien.

I förhören berättar hon om tristessen och livet bland andra fruar och familjer i vad som beskrivs som "utlänningarnas hus".---

"Hon berättar också om två andra kvinnor som åkt ner från Göteborg och som därefter, enligt henne, förvägrats åka tillbaka.

– De håller dem tillbaka. Nu har de insett vad dumt det var och de vill gärna komma tillbaka men de är rädda, säger kvinnan.

En av de två kvinnorna ska ha berättat för henne hur uttråkad hon var.

– De har ingenting att göra, de får inte gå ut, de får inte köra bil, de är ganska isolerade.

En av 32-åringens två fruar i Sverige ska ha skiljt sig från honom redan då."---

Expressen


Anmäl
2016-02-02 09:15 #19 av: [Carpinus]

"Kvinnor spelar en viktig roll inom terrorgruppen IS. Till skillnad från exempelvis al-Qaida försöker IS etablera ett permanent samhälle och kvinnornas främsta uppgift är därför att gifta sig och fostra nästa generations medborgare.

I januari förra året började ett arabiskt dokument med titeln ”Kvinnor i Islamiska staten: manifest och fallstudie” att cirkulera på nätet. Texten är framtagen av al-Khansaa-brigaden, IS kvinnliga moralpolis, och dikterar bland annat att flickor kan gifta sig redan vid nio års ålder. Efter bröllopet ska kvinnan hålla sig gömd och beslöjad."---

Aftonbladet (under en artikel om svenska Lisa från Göteborg, martyränka i Syrien).


Anmäl
2016-02-02 13:29 #20 av: 72mm

" Även om man lyfter fram tragedin för den enskilda kvinnan och hennes anhöriga ser inte den svenska säkerhetspolisen samma samhällsfara i att kvinnor återvänder från de stridande områdena. Vi ser inte samma risker som med männen som deltar i strider och får en ökad militär förmåga, säger Fredrik Milder."

Åh, herre gud så naivt! Det är väl inte islamisternas praktiska kunskaper i hur man hanterar en kalashnikov som är det stora problemet? Det är ju ideologin som sådan. 

Man ser alltså inte det faktum att folk, svenska medborgare i många fall, är så radikaliserade att de väljer att dö för drömmen om ett kalifat som ett problem? Nej, problemet är att de lär sig kriga och sedan kommer tillbaka till Sverige. 

Det gör ont i mig, består säkerhetspolisen av feminister och kulturrelativister nu också?     


Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-02-24 15:51 #21 av: [Carpinus]

"Den 17-åriga svenska flicka som greps i Österrike, misstänkt för att vara på väg till Syrien i syfte att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska Staten (IS), dömdes i torsdags för terroristbrott. Domstolen i Wien litade inte på flickan som nekade att hon försökt ansluta sig till terrororganisationen. I hennes mobil hittade polisen bilder på avhuggna huvuden och hennes chatthistorik visade att hon bland annat hyllat Parismassakern.

Ändå kände Aftonbladet sig nödgade att skriva ett snyftreportage om den nu dömda terrorsvenskan (18/2). Peter Kadhammars text om rättegången är fyllt av misslyckade försök att få läsaren att fälla en tår. Här får vi läsa om hur flickans ”läppar darrade och ögonen var tårfyllda och hon såg yngre ut än sina 17 år”, hur hon kramade om sin mamma och det orättvisa i att flickans pappa inte fick plädera för rätten.
Det är lätt att få en bild av att flickan utsatts för något orättvist. Att hon ångrar sig. Hon framställs som ett offer för andra människor som lurat henne."---

"Men kvinnorna, de är tydligen bara oskyldiga offer som lurats av mystiska vänner på nätet.
"Det är att frånta kvinnor deras personliga ansvar. Tro det eller ej, men även kvinnor kan hänföras av ondska Övertygelsen är lika betydelsefull för kvinnor. Därför kan en ung flicka på 17 år stoppas i Österrike på väg till Syrien. Därför kan en ung flicka glädjas över den bestialiska massakern i Paris och samla bilder på jihadisternas avrättningar av civila i Syrien.
Ingen tvingade henne att göra detta. Tänk om Aftonbladets journalister kunde ha det i åtanke nästa gång de skrev om unga flickor som hänförts av Islamiska Statens hänsynslösa våld.och extrema ideologier."

Bawar Ismail i GP


Anmäl
2016-02-24 16:01 #22 av: [Carpinus]

"En svensk 16-årig flicka från Västsverige har fritagits från Islamiska staten. Nu berättar hon om tiden hos terrorsekten – och hur hon slog larm.

– Jag vill träffa min familj igen och få ett lyckligt liv, säger hon till en lokal tv-kanal.

I videon ser hon avspänd ut under intervjun och berättar om när hon som 14-åring träffade pojkvännen, en IS-terrorist från Sverige, som tog med henne till Irak. Efter en tid tillsammans hade han börjat prata om IS och sa att han ville ansluta sig – vilket hon gick med på.
– Jag visste ingenting om islam eller IS så jag visste inte vad han menade, säger hon.
I maj förra året lämnade de Sverige för den långa resan mot Irak. De åkte genom Danmark, Tyskland, Ungern, Serbien, Bulgarien, Turkiet och Syrien innan de till slut tog sig till Mosul med andra kvinnor och män.
– Det var väldigt annorlunda från Sverige, där hade jag allt men här hade jag inget, säger hon och berättar att de varken hade el eller vatten.
Efter en tid började hon ångra att hon följde med och när hon senare lyckades få tag i en telefon ringde hon sin mamma."---

 Redan i november genomfördes ett fritagningsförsök som misslyckades.

#0 Flickan fördes då tillbaka till pojkvännen, samma terrorist som i Sverige tog med henne på resan. Och bara dagarna efter fritagningsförsöket födde hon en son.
Enligt uppgifter till Aftonbladet har pojkvännen dödats i en rysk flygattack i Ramadi. Uppgifterna är inte bekräftade."---

Aftonbladet


Anmäl
2017-06-15 09:26 #23 av: Carpinus

#0 Ämnet IS och kvinnorna började vi uppmärksamma här i januari 2015. Det som då var varningstecken och början på en strategi är nu faktum och problem, frågorna som ställdes då kvarstår.

Aftonbladet idag:

"Antalet svenska jihadist-kvinnor har ökat kraftigt. En fjärdedel av IS-resenärerna från Sverige är nu kvinnor och i Syrien utgör de 40 procent – en oroande ökning enligt Säpo.

– Att ta över en lastbil och köra in i en folkmassa i IS-namn kan en terrorist göra, oavsett kön, säger statsvetaren Jessica Katz."---

"– Det vi ser nu är effekterna av en målmedveten strategi där kvinnan, genom sitt barnafödande, ses som en del av statens långsiktiga överlevnad. Att IS attraherar kvinnor får också extremismen att framstå som ett mer naturligt livsstilsval, något för alla."---

"Hur farliga dessa kvinnor är utifrån ett säkerhetsperspektiv är svårt att säga. Enligt FOI-rapporten ”Det digitala kalifatet” förekommer kvinnor främst i propaganda och marknadsför rollen som fru och mamma. De uppvisar romantiserande giftermål och delar sina vardagliga erfarenheter, i syfte att ta kontakt och övertyga potentiella rekryter – men har också poserat med vapen i sociala medier.
Den svenska säkerhetspolisen oroas av att fler kvinnor tar sig till terrornätverken i regionen."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/01nbB/antalet-svenska-jihadist-kvinnor-okar-rejalt-underskattat-hot

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-16 12:36 #24 av: Carpinus

Verkar som om det pågår en internationell genomlysning av kvinnornas roll i terrorsammanhang. TT uppmärksammar att Europol i sin årsrapport skriver att fler kvinnor än tidigare nu är inblandade i direkta terrorinsatser och att de varnar för en eskalering:  

"Kvinnliga militanta jihadister i väst står inför färre hinder för att spela en operativ roll i en terroristattack än vad män gör, och framgångsrika eller förhindrade attacker som utförs av kvinnor i västländer kan fungera som inspiration för andra" står det i rapporten enligt nyhetsbyrån AFP."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-16 17:47 #25 av: 2Sirius

#6 Eller som Kikki Danielsson sjunger:
"Rädda pojkar, får aldrig kyssa vackra flickor"

https://open.spotify.com/track/27iHKI72zGKV6DNb3Au4XC

"Den som söker sig till våldsbenägna personer,
Måste räkna med att våldet även kan riktas till en själv..."

Anmäl
2017-09-19 10:09 #26 av: Carpinus

#0 Åter till fosterlandet?

"Irak förbereder att utvisa drygt 800 barn och 500 fruar till IS-krigare, rapporterar TT.
De har satts i förvar i en förberedelse för att utvisa dem."---

 "Enligt de irakiska myndigheterna har de tagit sig in i landet illegalt och kommer från 13 olika nationer i Europa, Asien och från den amerikanska kontinenten."

 http://www.expressen.se/nyheter/irak-vill-utvisa-500-fruar-och-barn-till-is-krigare-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-19 10:17 #27 av: Hayabusa

#26 Till Sverige..?

Anmäl
2017-09-19 10:28 #28 av: Carpinus

#27 Ja, dags att lämna paradiset och återvända till de otrognas riken! Hur skall de klara omställningen?

"Provinsen Nineveh i Irak beskrivs närmast som ett paradis. Både samhället och dess folk är goda. Trädgårdarna och de majestätiska byggnaderna är mer hänförande än på någon annan plats, skriver de (IS kvinnliga rekryteringsgrupp).

I IS-kontrollerade Mosul beskrivs hur infrastrukturen förbättrats under terrorgruppens styre, med rena gator, fungerande gatlampor och "förnyat liv".---

Ur "Så lever IS kvinnor" (Aftonbladet 2015).

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-19 10:32 #29 av: Hayabusa

#28 Ja, säg det? Vi får anstränga oss lite extra, helt enkelt. Nacka Kommun?

Anmäl
2017-09-19 10:49 #30 av: Carpinus

#29 Inte minst, men hela landet öppnar famnen!Vinkar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.