Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Krigsbrottslingar får fristad i Sverige

2015-01-27 08:23 #0 av: [Carpinus]

SR Östergötland uppmärksammar den problematik som gör att grova krigsbrottslingar kan uppehålla sig i Sverige utan att bli föremål för utvisning. Man skriver bl.a.:  "Minst 20 personer, som misstänks ha begått krigsbrott eller brott mot mänskligheten i exempelvis Syrien, sökte asyl i Sverige förra året och har fått tillfälligt uppehållstillstånd av Migrationsverket.

Dessa personer har egentligen inte rätt till asyl, men eftersom de riskerar att dödas eller torteras i sina hemländer och därför, enligt lag, inte kan utvisas från Sverige, får de stanna."

Givetvis måste Sverige respektera de folkrättsliga dekret som förbjuder utvisning till länder där den asylsökande riskerar dödsstraff, samtidigt som det är ett dilemma att t.ex. terroristmisstänkta som normalt sett skulle ha utvisats kan uppehålla sig här. Risken är ju uppenbar att Sverige blir en fristad för krigsbrottslingar med tanke på våra unika uppehållsmöjligheter för bl.a. syrianer. Människor som flytt från Syrien av humanitära skäl kan därmed tvingas uppleva att deras plågoandar också vistas här utan inskränkningar.


Anmäl
2015-01-27 08:40 #1 av: Jimmy.L

Det låter inte alls bra tycker jag. Dessa måste ställas inför domstol.

Anmäl
2015-01-27 19:02 #2 av: [Carpinus]

"Misstänkta krigsförbrytare och terrorister kan inte utvisas till sina hemländer om de riskerar dödsstraff där. Problemet befaras bli värre men redan nu krävs ökade resurser för att utreda brotten, anser en krigsbrottsåklagare", enligt TT.

En kristen syrian som uttalar sig i artikeln anser att svenskarna är för naiva och befarar att sådana som mördat i Syrien även kan komma att göra det här.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20228087.ab


Anmäl
2015-01-27 20:15 #3 av: Jimmy.L

Debatten mellan Mona Sahlin och doktoranden Devin Rexvid blev stundtals hård när Rexvid anklagade Sahlin för att dalta med mördare och våldtäktsmän. Debatten slutade med högljutt käbbel där Sahlin och Rexvid försökte överrösta varandra.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6078677

Anmäl
2015-01-27 23:38 #4 av: [Carpinus]

"Sverige har skrivit under internationella överenskommelser där vi förbundit oss att inte vara en fristad för misstänkta krigsförbrytare" heter det. Följer vi den förbindelsen?

Göran Häggblad, chef för polisens krigsbrottskommission säger till TT: "om det finns personer som är kända gärningsmän för målsäganden som befinner sig i Sverige hoppas jag att de polisanmäler så att vi kan utreda det".

Dessvärre finns det dock  bland många krigsbrottsoffer en öppen misstro mot vår förmåga att utreda krigsbrott. I ett reportage i DN från maj 2013 kan man t.ex. läsa:  "På mindre orter i Sverige finns det personer som har begått brott under Saddam Husseins tid i Irak. De har ofta bytt namn och identitet, säger Hikmet Hussain, generalsekreterare för Irakiska riksförbundet i Sverige. I Sverige finns det samtidigt tusentals offer som utsatts för tortyr och andra krigsbrott, fortsätter Hikmet Hussain: Det finns en uppfattning om att ingenting skulle hända om man gör en anmälan, säger han".

I samma reportage påpekar kammarchef Lise Tamm: "I dag arbetar vi med en eller två utredningar per år. Polisen gör ett utmärkt arbete, men de har en övermäktig uppgift. Bristen på tillräckliga utredningsresurser är ett stort problem."

Tillbaka till den färska artikeln från TT, där vi kan läsa följande: "Misstänkta krigsförbrytare ska utredas av polisens krigsbrottskommission. Tora Holst, chefsåklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, påpekar att krigsbrott i Syrien just nu är väldigt svåra att utreda.– Här måste vi nog ha lite tålamod, säger Holst och påpekar att hon just nu utreder ett fall från Rwanda från 1994.
Det finns inga klara siffror över utvecklingen, men Holst bedömer att problemet med krigsförbrytare med koppling till Syrien lär öka och får medhåll från polisen och Migrationsverket. Redan i dag utreds för få krigsbrottsfall över huvud taget "med tanke på hur många möjliga utredningar vi skulle kunna ha", anser Holst.
– Det beror huvudsakligen på att det finns för begränsade utredningsresurser på polissidan."

Med andra ord så är situationen den samma idag som 2013, då man klarade av att utreda cirka två fall ärenden om krigsförbrytelser per år. Idag har vi cirka tjugo sådana misstänkta personer i Sverige. Att utreda dem skulle alltså ta tio år innan man betat av den nu befintliga högen (utan högst sannolika nya inkommande fall), och då ingår inte högst troliga överklaganden i bilden, något som givetvis fördröjer handläggning och verkställighet av beslut. Samtidigt då som man förutspår att "problemet med krigsförbrytare med koppling till Syrien lär öka".

Så visst, vi kan sitta och lova brett om att vi inte skall vara en fristad för misstänkta förbrytare. Men när vi inte skapar resurser för att utföra nödvändiga utredningar inom acceptabel tidsram, vad är då  de löftena egentligen värda?  


Anmäl
2015-01-28 10:43 #5 av: [Carpinus]

"Ibland blir det så vackra ord, vi skriver på olika konventioner men vi tar dem aldrig riktigt till oss", anser Christer Engelhardt, socialdemokratisk riksdagsman.

Problematiken med lösgående krigsförbrytare är knappast ny i Sverige. År 2008 beräknades det att det fanns 1000 krigsbrottslingar i Sverige - hur många av dem har kommit undan? Eller mera lätträknat: hur många av dem blir någonsin ställda till svars? Någon? Några?

År 2009 varnade Amesty för att Sverige riskerade att bli en fristad för krigsbrottslingar, eftersom man inte genomfört utlovad skärpt lagstiftning i enlighet med Romstadgan. Först fem  år senare, 1 juli 2014,  hade Sverige kommit till skott och  införlivade Romstadgan med svensk lagstiftning. Christer Engelhardt, riksdagsman och pådrivare i frågan. säger: "Vi är väldigt tydliga med att du får ta ditt straff, och kommer du hit ska du inte känna dig trygg för att du befinner dig i Sverige, ett demokratiskt öppet land", säger Engelhardt. Hoppas han har rätt...


Anmäl
2015-01-29 09:38 #6 av: [Carpinus]

Maria Haldesten på GP:s ledarsida skriver om trögheten i utredningsmaskineriet ifråga om misstänkta krigsbrottslingar. Hon citerar åklagarsidan, som säger att bevis behöver samlas på plats, bl.a. eftersom bevis i form av filmsekvenser kan vara fejkade, typ att den anklagade kan hävda att "den döda kroppen är en kompis som låtsas".

"Där står vi alltså. Därför kan personer som misstänks för krigsbrott, och därför inte kan skickas tillbaka till sina hemländer, i stället få tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Enligt uppgift pågår dock ett antal krigsbrottsutredningar. Måtte de snart utmynna i åtal, så att de nyligen skärpta lagarna kan prövas. Annars lär ryktet om svängdörrs-Sverige snart bita sig fast, hur tuff Mona Sahlin än påstår sig vara. Och det är i så fall ett rykte att skämmas över", avslutar Haldesten sin krönika.


Anmäl
2015-01-31 00:18 #7 av: [Carpinus]

#6 Nu kommer det av åklagaren ifrågasatta värdet av filmsekvensers användande som bevis att prövas snabbare än någon kunnat ana, i samband med att en assyrier som fått permanent uppehållstillstånd gripits i Sverige för folkrättsbrott begånget i Syrien. Expressen skriver:  "Cirka tio månader efter att 28-åringen fått permanent uppehållstillstånd kom svenska myndigheter över mobilfilmen som visar hur han misshandlar och torterar den fastbundne mannen. Tortyren ska enligt förundersökningen ha skett någon gång mellan den 1 maj och 31 juli i Syrien."

Se även:

http://www.expressen.se/nyheter/aklagaren-misstanker-torterade-polisman/


Anmäl
2015-01-31 07:42 #8 av: [Carpinus]

Att den slappa svenska hållningen knappast är en ny företeelse får man klart för sig om man läser en nyhetsartikel från nyhetsbyrån AP i augusti 1988. De skriver (i översättning) bl.a. :  "Svenskarna är stolta över att skydda politiska flyktingar från hela världen, men ser nu hur deras gästfrihet missbrukas av spioner och terrorister, säger tjänstemän.
Femton eller 20 internationella terrorister kommer till Sverige varje år och får fristad under falsk identitet, säger polisen. De gömmer sig bland tusentals invandrare eller flyktingar som söker asyl.
''Mängden terrorister vi har i vårt land är priset vi betalar för vårt öppna samhälle, '' säger Krister Hansen, chef för antiterroristdelen av skyddspolisen." 

Vi har alltså haft decennier på oss att göra oss trovärdiga i omvärldens ögon, men fortsätter på den inslagna vägen, och de tjugotalet terrorister de talades om 1988 kan mycket väl vara mångdubbelt större idag.


Anmäl
2015-02-02 12:13 #9 av: Hayabusa

Saxat från Helsingborgs Dagblad 02.02.2015:

Fakta

Vanligast vid Malmö Airport är spärrar enligt artikel 24 R (en absolut spärr där personer "ska" nekas inträde).

2014 stoppade gränspolisen på Sturup 100 personer som spärrats enligt artikel 24 R.

33 valde att söka asyl. Gränspolisen föreslog att samtliga skulle sätta i förvar. Två togs i förvar av Migrationsverket.

Att söka asyl är en mänsklig rättighet, som inte få nekas oavsett spärr.

Anmäl
2015-02-02 12:14 #10 av: Hayabusa

Här är hela artikeln:

http://www.hd.se/nyheter/sverige/2015/02/02/polisen-rasar-mot-kryphal-vid-gransen/

Anmäl
2015-02-08 20:09 #11 av: [Carpinus]

#6 Hörde på nytt en åklagare idag som talade om hur bilder och videoupptagningar är dåliga bevis i rättegångar mot hemvändande. Kom då att tänka på den jihadist som efter att ha återvänt till England nu dömts till tolv års fängelse för "förberedelse till terrorhandling,  närvaro i terrorträningsläger, tillgodogjort sig vapenträning och för att ha burit vapen  syftat för terrorhandling". Ett av de bevis som anfördes var ett foto på mannen där han poserar med ett IS-banér och ett avhugget huvud från ett offer.

Hade någon visat upp en sådan bild i en svensk rätt så hade sannolikt försvarsadvokaten hävdat att huvudet tillhörde någon som avlidit av naturliga orsaker och fått den anklagade frikänd i rätten samt tillerkänd skadestånd för utstått lidande vid häktesvistelse som varande oskyldig.

http://www.standard.co.uk/news/crime/jailed-london-terrorist-who-faked-his-own-death-in-syria-to-sneak-back-into-the-uk-10028840.html


Anmäl
2015-02-25 10:02 #12 av: [Carpinus]

#7 Dom i detta ärende kommer i morgon. Gissningsvis kommer den att överklagas av minst en part, oavsett utfall.

"På filmen som han la upp på sin egen Facebooksida ser man hur han misshandlar en bunden man under kriget i Syrien. Nu riskerar Mouhannad Droubi, 28, bosatt i Stockholmsområdet, sex års fängelse för folkrättsbrott.

På torsdag kommer domen som kan bli helt unik i Sverige.

– Vi har en film som visar hela händelseförloppet. Det, i sig, är en synnerligen grov misshandel. Och eftersom det sker inom ramen för en väpnad konflikt, och gärningen är en del av konflikten, så är det ett folkrättsbrott, säger en av åklagarna, Henrik Söderman."

http://www.expressen.se/nyheter/stockholmsbo-atalas-for-brott-mot-folkratten/


Anmäl
2015-02-26 11:51 #13 av: [Carpinus]

#12 Droubi dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för folkrättsbrott och grov misshandel. Däremot avslogs åklagarens yrkande på utvisning med motiveringen att det inte går att utverka utvisning till Syrien i dagsläget

http://www.expressen.se/nyheter/domd-till-fangelse-for-misshandel-av-bunden/


Anmäl
2015-02-27 17:24 #16 av: [Carpinus]

"Hur gör vi för att Sverige inte ska bli en fristad för krigsförbrytare? Och för att terrorn inte ska fortsätta att organiseras härifrån?

Norge har genom fallet mulla Krekar och hans från Oslo fjärrstyrda terrornätverk i Irak tvingats söka lösningar. Och funnit att något enkelt svar inte finns. Därför är det hög tid för Sverige att börja leta."

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/asylsokande-terrorister-ett-vaxande-problem-1/


Anmäl
2015-02-27 23:48 #17 av: vallhund

Debattklimatet gynnas säkert av att man får inlägg bortröstade som inte strider mot reglerna.

Eller har ni infört nya regler som gäller retroaktivt, dvs efter att inlägg postats?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-02-28 04:58 #18 av: julatopp7018

#17 Har du läst reglerna som i veckan blivit uppdaterad? 

Det står nämligen att man ska inte endast lägga in en länk, Hade säkert varit bättre att vi plockade bort länken men nu blev dom bortröstad,

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2015-02-28 07:14 #19 av: [Carpinus]

Eftersom mina inlägg kom såväl före som efter de bortröstade (?) inläggen så vill jag påpeka att jag inte röstat bort dem. Däremot tycker jag att det är meningslöst att skicka länkar utan kommentarer, men det skrev jag i ett vanligt inlägg i en annan tråd. Eventuella synpunkter på den saken bemöter jag gärna där.

http://politik.ifokus.se/discussions/54dc5b0bce12c432cd000804-tankar-om-reglerna-for-pif?discussions-2#8


Anmäl
2015-02-28 07:19 #20 av: Jimmy.L

#17 Som du är fullt medveten om kan jag eller inte mina medarbetare påverka att folk röstar bort inlägg. Sen som min medarbetare och #19 säger så har vi i veckan kommit överens om att bara en länk i ett inlägg inte ser så rolig ut utan någon kommentar. Om alla skulle bara lägga upp länkar blir det ju ingen debatt.

Anmäl
2015-05-04 09:28 #21 av: [Carpinus]

#12 Domen har som väntat överklagats till hovrätten. Den rättegången kan nu bli uppskjuten, efter att Expressen säger sig ha funnit den misshandlade mannen, som inte vill väcka talan. 

http://www.expressen.se/nyheter/nu-kan-rattegangen-i-hovratten-skjutas-upp/


Anmäl
2015-08-26 10:56 #22 av: [Carpinus]

 "I stället för att avfärda våra grannländer borde vi lära av dem.
Sedan årsskiftet har man i Norge en ny terrorlagstiftning som innebär att man kan dömas till sex års fängelse för att ha samröre med en terroristorganisation. Innan dess blev det oftast friande domar i Norge, precis som här i Sverige. Då lades sex av tio fall ned.
Hittills har tre norska medborgare, som kopplades till terrorverksamhet i Syrien och Irak, dömts till fängelse enligt denna paragraf."---

"Just nu bedöms ytterligare femton fall av hemvändare vara under utredning i Norge. Även i Tyskland kan man dömas för samröre med terrororganisationer. Min fråga är och förblir: Varför inte i Sverige? Varför skulle det vara rättsosäkert att göra som Norge och Tyskland? Är det endast Sveriges nuvarande lagstiftning på området, där nästan inga döms, som duger?"---

"En massmordsrörelse utövar just nu en förfärande stark dragningskraft på unga i Sveriges segregerade områden. De begår hemska brott i Syrien, men kan ändå ha Sverige som fristad – på grund av en tillåtande lagstiftning som skiljer ut oss i förhållande till våra grannländer. De kan återvända och bli betraktade som hjältar i sina bostadsområden. De kan utgöra ett terrorhot mot Sverige."

Ivar Arpi i SvD

Edit: länk uppdaterad.


Anmäl
2015-08-26 11:35 #23 av: vallhund

Länken fungerar inte.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-08-26 11:48 #24 av: Emo

#23 Den fungerade utmärkt när jag klickade på den. Läsvärt. Många bra synpunkter.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2015-08-26 12:05 #25 av: [Carpinus]

#24 Det verkar ha varit något tillfälligt avbrott på SvD, men jag uppdaterade länken för säkerhets skull.

Jag tycker också att det fanns tänkvärda idéer i Arpis krönika.


Anmäl
2015-08-26 12:34 #26 av: vallhund

#25 Tack nu fungerade det. Ja det finns tänkvärda idéer, frågan är hur vi skall ställa oss till hemvändare, men ff hur vi skall förhindra radikaliseringen.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-08-26 16:07 #27 av: [Carpinus]

#26 Det känns som om man i Sverige vill göra det så komplicerat som möjligt för sig, som Arpi väl säger så verkar vi tycka att vårt rättssystem är överlägset alla andras.

Vi har svenska terroristforskare utomlands som är auktoriteter i fråga om radikalisering och jihadism, men som verkar ha gett upp den debatten på hemmaplan.

Magnus Ranstorp ingår i en dansk expertgrupp som arbetat fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Så här sa han om skillnaden mellan danskt och svenskt förebyggande arbete i februari:

"– Man har kommit väldigt långt och jobbar metodiskt, strukturerat och robust. Polis, säkerhetspolis och andra myndigheter samarbetar med socialtjänsten, skolor och fritidsgårdar. Man bygger upp sociala insatsgrupper och hjälplinjer som kan reagera snabbt. Inget av det här finns i de svenska storstäderna. Här diskuterar man bara."---

I samma artikel i SvD intervjuades Magnus Norell, som forskar och undervisar i samma frågor i USA. Han var lika klar i sin bedömning:  "...det finns också en politisk klarhet i Danmark som helt saknas i Sverige. Man vet var linjerna går och man är klar och tydlig i att beskriva vad som pågår. Något som verkar omöjligt i Sverige."---

I vårt land kan Advokatsamfundets ordförande förorda behållande av lagtexter som är så snåriga och komplicerade som möjligt, något som givetvis gynnar hennes medlemmar. Åklagare rycker på axlarna och lägger ner åtal eftersom inget verkar kunna bevisas som inte hänt i Sverige och fångats på övervakningskamera. En person som överfallit vår justitieminister ställs inte till svars eftersom "han befinner sig utomlands". Hur långt borta då? Jo, i Danmark...


Anmäl
2015-08-26 16:39 #28 av: vallhund

Statsministern berättar om Regeringens åtgärder för att motverka hatet i samhället:

"ett hat som manifesteras allt mer öppet och som tar sig allt grövre uttryck. Detta ska vi stå emot. Detta måste vi stå emot. För vi kan aldrig acceptera hatet.

Kortsiktiga säkerhetshöjande insatser kombineras med långsiktiga förebyggande insatser. Det sker nu i en rad satsningar som regeringen gör. Jag är glad att vi kan göra det med en bred majoritet i riksdagen bakom oss och att jag kan fortsätta ett arbete som redan den tidigare regeringen påbörjade. Vi samlar alla goda krafter i samhället.

Vi avsätter medel för att skapa lokala resurscenter i stadsdelar och bostadsområden med svag demokratisk delaktighet, så att fler känner att de har möjlighet att påverka samhällets utveckling.

Vi ökar stödet till trossamfund för att det i dag finns ett större behov av säkerhet, så att människor tryggt kan gå till en moské eller synagoga för att utöva sin tro.

Vi ger polisen mer resurser för de ska stärka sin förmåga att utreda hatbrott, så att spott, glåpord och våld aldrig blir en accepterad del av samhället.

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, som är här i dag, får ett utökat mandat och mer resurser, så att det nödvändiga förebyggande arbetet kan samlas i en strategi, och att både anhöriga och avhoppare kan få ökat stöd.

Regeringen beslutade igår att ge samordnaren ännu ett uppdrag och sätta upp en stödtelefon dit anhöriga, kommuner och organisationer kan höra av sig för att få information, råd och stöd.

Inom några veckor presenterar regeringen en samlad strategi mot terrorism. Att skärpa lagstiftningen och kriminalisera stridandet med terrorgrupper är en viktig del av den.

Vi förlänger stödet till kampanjen No Hate Speech Movement, så att hatet på nätet kan minska och fler unga lär sig mer om källkritik och yttrandefrihet.

Vi gör en mångmiljonsatsning på Forum för levande historia med namnet ”Detta behöver vi förstå”, så att värdegrundsarbetet mot rasism och intolerans förstärks i skolorna runt om i hela landet.

Vi inrättar ett sammanhållet nationellt forskningsprogram mot rasism för att också stärka kunskapen om underliggande maktstrukturer. Medlen kommer att utlysas i höst och fördelas 2016. Arbetet för jämlikhet och social sammanhållning är grunden.

Och Segerstedtinstitutet, ni blir ett nationellt kunskapscentrum. Ni ska utveckla och sprida kunskap och metoder för att minska rekryteringen av människor till våldsbejakande ideologier och rörelser och till rasistiska organisationer.

För kunskap har genom historien alltid varit rasismens värsta fiende."

http://www.regeringen.se/tal/2015/08/stefan-lofvens-tal-vid-invigning-av-segerstedtinstitutet/

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-08-26 17:09 #29 av: [Carpinus]

#28 Ja, ett manus av ett tal av Löfven kan ju utgöra en bra illustration av den svenska talträngdheten i sådan här frågor - "här diskuterar man ju bara", som Ranstorp uttryckte det.

Och redan inledningsdagen protesterade 18 anställda på Göteborgs Universitet som ställts utanför i en insändare i DN med rubriken "Nya rasisminstitutet styrt av politiska agendan".

Risken är nog att det blir hemskt mycket prat och väldigt lite verkstad på det institutet...


Anmäl
2015-08-26 17:39 #30 av: vallhund

Vi får se vilka som levererar, de som har en genomförbar handlingsplan eller de som tror att alla problem försvinner som i ett trollslag om man sparkar ut alla invandrare o sen stänger gränserna.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-08-26 17:50 #31 av: [Carpinus]

#30 Nu gällde ju den här tråden ursprungligen  Sveriges möjlighet att lagföra krigsbrottslingar, med referenser till andra länder och med citerade åsikter av auktoriteter på området. Det är trist när även den skall besudlas med de vanliga insinuationerna, men man förvånas knappast...


Anmäl
2015-08-26 17:56 #32 av: vallhund

Missade du:

"Inom några veckor presenterar regeringen en samlad strategi mot terrorism. Att skärpa lagstiftningen och kriminalisera stridandet med terrorgrupper är en viktig del av den."

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-08-26 18:06 #33 av: [Carpinus]

Det var så mycket text och  det framgick inte att det var just det stycket du ville understryka. Okej, då väntar vi några veckor så får vi se vad den den samlade strategin innebär...


Anmäl
2015-08-26 18:31 #34 av: [Carpinus]

Har läst från TT att  "i augusti kommer regeringen att presentera en samlad strategi mot terrorism. Skärpt lagstiftning och kriminalisering av stridandet med terrorgrupper är en del av denna, men ministrarna betonar att det måste kombineras med förebyggande insatser mot radikalisering och rekrytering."

Detta samtidigt som man har förslaget "Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor" ute på remiss  (SOU 2015:63), där man önskar svar - senast 25 september.

Det ger mig farhågor om att det skall presenteras i augusti (=inom fem dagar således) inte blir en strategi, utan ännu ett förslag som skall beredas ytterligare.

#27 En färskare (12 augusti) sågning  från Magnus Ranstorps sida över det svenska arbetet mot radikalisering med stöd från bl.a. Mona Sahlin och vikarierande socialborgarrådet i Stockholm (S) kunde läsas i SvD den 12 augusti.

"Det är en skam att vi inte kommit längre i Sverige", står det bl.a. i artikeln.


Anmäl
2015-08-28 05:30 #35 av: [Carpinus]

#34 Som väntat kom det inget förslag i augusti. TT skriver:  "Regeringen ska i höst lägga fram förslag om att kriminalisera deltagande i träningsläger för terrorism, att resa i syfte att begå terrorbrott och att samla in pengar till terroristorganisationer, skriver inrikesminister Anders Ygeman (S) på DN:s debattsida."---

Återstår att se om det bidde en väst, en vante eller om det bidde en ingenting...


Anmäl
2015-08-28 07:33 #36 av: Emo

 citat" Fd asylhandläggare: Migrationsverkets slapphet kan stå Sverige dyrt"

http://www.aftonbladet.se/debatt/article21319209.ab

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2015-08-28 17:41 #37 av: [Carpinus]

#26 : "Regeringens nya strategi mot terrorism kommer att leda till sämre integritet och rättsäkerhet. Den kritiken kommer från advokathåll.

– Det är ett väldigt långtgående förslag som innebär att man vill införa lagstiftning som i min mening inte kommer att leda till ökad effektivitet och att man kommer att lagföra fler terrormisstänkta men väl att man kommer att kunna övervaka en stor grupp människor, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg."---

SR Ekot

En väntad invändning, och så blir det som Ranstorp säger: "här diskuterar vi bara"...


Anmäl
2016-02-05 12:42 #38 av: eskils

Härlig debattartikel i DN idag, där hemvändande IS-terrorister jämförs med hemvändande svenska soldater som frivilligt ställde upp för Hitler. Samma fanatism, samma mördande av oskyldiga människor. Artikeln är skriven av en pensionerad polisman och riktar sig till Mona Sahlin:

"Tillhör man en organisation som förklarats vara en krigsförbrytarorganisation borde man kunna dömas för medverkan till krigsbrott. Att ta emot krigsförbrytare med återanpassning i fokus istället för ansvar för sina illgärningar är för mig stötande och ovärdigt en rättsstat."

"Jag förmodar att du inte tycker att nazisten från Malmberget, som skröt över alla judar han skjutit, skulle fått förtur till bostad, arbete och terapi för att återanpassas i det svenska samhället vid hemkomsten. Varför diskuterar vi överhuvudtaget vad vi ska göra med krigsförbrytarna från IS i termer av återanpassning istället för rättskipning och straff?"


Anmäl
2016-02-05 17:13 #39 av: sponny

#38 Tusen tack för den länken.

Anmäl
2016-02-05 17:52 #40 av: eskils

#38-39 Hela 99% av de läsare som "röstat" efter artikeln säger att de håller med om påståendet "Att ta emot krigsförbrytare med återanpassning i fokus istället för ansvar för sina illgärningar är för mig stötande och ovärdigt en rättsstat."

Tråkigt för dig Mona Sahlin, men folket gillar inte det du gör!!


Anmäl
2016-02-05 19:31 #41 av: sponny

Ja, som en ärke-militärhistorienörd så skäms jag lite för att jag inte gjort kopplingen SS - IS tidigare. Och jag håller med artikelförfattaren att det som hände då var fel. De svenska SS-veteraner som kom tillbaka fick som värst ett förhör med SÄPO och/eller ett kortare fängelsestraff då de inte fullgjort svensk värnplikt. Och sen var det inte mer med det.

Ska vi göra samma sak idag? Några veckor utan a-kassa eftersom du inte anmälde dig till arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen utan valde att mörda kristna istället? Och sen får du bostad, jobb och stöd... Hmm, nja...

Anmäl
2016-09-20 10:02 #42 av: [Nomen Nescio]

"Syriska krigsförbrytare lever som flyktingar i Sverige, rapporterar TV4:s ”Kalla fakta”. Ingen vet hur många de är – men Migrationsverket ser en uppenbar risk för att det kommer fler.
– Sverige får inte bli en hamn för krigsförbrytare, säger tillförordnade generaldirektören Mikael Ribbenvik.
TV4:s granskande program ”Kalla fakta” har kommit i kontakt med ett nätverk bestående av syriska flyktingar som kartlägger krigsförbrytare. En av programmets tipsare säger att ett 60-tal krigsförbrytare tagit sig till Sverige som flyktingar och nu lever på olika platser i landet."---

Aftonbladet


Anmäl
2017-04-13 09:54 #43 av: Carpinus

Man kan fundera på varför IS inte tagit på sig skulden till Stockholmsdådet ännu, trots att förövaren verkar tillerkänna sig till deras ideologi och tro. Kan det vara så att Sverige är för värdefullt som inofficiell fristad för Islamiska Staten för att de skall ta "politiska poäng" här, till skillnad från dåd i andra länder?

Journalisten och författaren Magnus Sandelin påminner på Expressens debattsida om Sveriges goda förhållande till terrorsamhället, och han skriver bland annat:

"Terrordådet i Stockholm i fredags har på nytt aktualiserat frågan om hur Sverige ska förhålla sig till de här miljöerna. Vi har under många år härbärgerat en liten men aktiv islamistisk terrormiljö som främst riktat in sig på andra länder. Men så länge Sverige endast har varit en exportör av terrorism har frågan uppenbarligen varit ointressant för andra än för Säkerhetspolisen, som har som uppgift att hålla ögonen på den här verksamheten.

Redan i början och mitten av 90-talet utnyttjades Sverige av terrorgrupper som en ”safe haven”, fristad, för att bedriva stödverksamhet för islamistisk terrorism utomlands. Härifrån bedrevs rekrytering, propagandaproduktion och insamling av pengar."---

"Utan tvekan har den här avslappnade inställningen till vår inhemska jihadistiska miljö underlättat för terrorism utomlands, som skördat mängder av oskyldiga offer. Men terrorn har i de fallen skett på bekvämt avstånd från den svenska offentligheten.
Vi behöver ändra vår attityd. Verksamheter som uppmanar till hat och terror ska naturligtvis inte ha stöd. Vår grundlagsskyddade föreningsfrihet tillåter dessutom samröre med en terrororganisation. Nu när terrorismen har slagit hårt mot oss på hemmaplan aviserar regeringen äntligen om att en lagändring kan vara på gång. Det är bra, men borde ha skett för mycket länge sedan."

http://www.expressen.se/debatt/sverige-har-exporterat-terrorism-till-andra-lander/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-13 10:09 #44 av: Hayabusa

#43 Är man snäll blir man ofta utnyttjad, dessvärre.

Anmäl
2017-04-13 13:03 #45 av: Carpinus

#44 Dumsnälla kanske? Galen

Fast ärligt talat tror jag att vi underskattar och gynnar de subtila krafterna om vi bara ser oss som naiva. Sverige har en lång tradition av att chilla med revolutionära och antidemokratiska krafter (sedan jubelturnerandet i Latinamerika och krutexporten till mellanöstern fram till idag), och det har ju funnits diskutabla personer nära och i såväl partistyrelser som i nuvarande regering om vilka vi förmodligen aldrig får veta hela sanningen.

Likaså alla dessa föreningar som får anslag av stat och kommun, och som ger fritt spelrum för jihadpredikanter och andra mörkerkrafter. År efter år avslöjas de, ändå så lyckas de få anslag nästa år, och nästa. Får de kosingen för att vi är snälla och givmilda, eller finns det en annan orsak? Värt en funderare! 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-13 13:48 #46 av: Hayabusa

#45 Absolut värt att fundera över. 

Anmäl
2017-08-24 16:44 #47 av: Carpinus

En man från Haninge sitter anhållen på sannolika skäl (den högre misstankegraden) för folkrättsbrott begånget i Syrien 2014. Häktningsförhandlingar hålls på fredag.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 14:53 #48 av: Carpinus

#34 Två år senare: "Utredning föreslår hårdare lagar kring terrorresor". Väckarklocka


"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 15:23 #49 av: Hayabusa

#48 Frågan är om inte det behöver utredas...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.