Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Polisernas jakt efter de försvunna barnen

2015-02-24 08:31 #0 av: Jimmy.L

Allt fler ensamkommande barn försvinner. Hundratals av dem finns mitt bland oss, men förblir osynliga i folkmassan. Poliserna Christian och Mikael arbetar med att spåra upp barnen – innan de försvinner ut i samhällets skugga för gott.

http://www.dn.se/sthlm/polisernas-jakt-efter-de-forsvunna-barnen/

Anmäl
2015-12-02 19:46 #1 av: [Carpinus]

"Polisen hittade under måndagen 18 ensamkommande flyktingbarn i en villa i Mölndal.
– Någon anmälde till oss att det var folk som hade bosatt sig i ett tomt hus och man vågade själv inte gå in och titta. Huset ska ha tillhört Mölndals kommun, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson."---

"Två av personerna misstänks nu för olaga intrång och stöld. De övriga 16 misstänks för olaga intrång.
– Vi tog kontakt med socialtjänsten och pratade med alla där i huset med hjälp av tolk. Två av dem greps för stöld eftersom vi påträffade stulna mobiltelefoner där. Övriga 16 misstänks för olaga intrång, säger Peter Adlersson."---

"Nio av barnen är nu omhändertagna, det var det första vi gjorde. Sedan visade det sig efter hand att flera av barnen tillhörde andra kommuner och de har eller ska överlämnas till de kommunerna, säger Birgitta Korpe (Verksamhetschef i kommunen) till tidningen.
Enligt Birgitta Korpe avvek tre ungdomar när socialtjänsten skulle omhänderta dem. Personerna är nu efterlysta."---

GT


Anmäl
2015-12-02 19:50 #2 av: [helga21]

Men är det inte marockaner som vet att de inte har några  flyktingskäl?

Anmäl
2015-12-02 19:57 #3 av: [Carpinus]

Framgår inte vilken nationalitet de var av, men åtminstone en del var inskrivna i kommuner, så de har i alla fall registrerats någonstans. Verkar inte som att kommunerna brytt sig om att efterlysa dem när de har avvikit.


Anmäl
2015-12-02 19:59 #4 av: [helga21]

# 3 Tänkte på programmet om de flyktingbarn som var från Marocko som bara försvann.

Anmäl
2015-12-02 21:41 #5 av: Zadeira

#3 I denna artikel står det att "Enligt honom hördes samtliga med hjälp av tolk, och patrullen som fanns på plats har uppgett att flera av pojkarna är från Marocko och Tunisien"

http://www.metro.se/nyheter/flyktingbarn-hittade-i-odehus/Hdzolb!69dGqDNfiKpYt4G2hdNwg/


Anmäl
2015-12-02 21:46 #6 av: [helga21]

# 5 Det var som jag trodde då. De är inte intresserade av att söka asyl då de inte har några  asylskäl bara ett hopplöst liv att se framemot i sitt hemland.

Intressant att de är misstänkta för olaga intrång med tanke på de romer som hade bosatt sig i en sommarstuga så att de som ägde den inte kunde använda den och polisen inte kunde göra något åt det.

Anmäl
2015-12-03 06:43 #7 av: ElisabethB

#6 Romer är speciella vet du. Eftersom de säger att de inte har några rättigheter i sitt eget land får de göra precis hur de vill här och får de inte det blir det ett väldigt liv på organisationerna som "hjälper" romerna. Personligen tror jag det vore mer konstruktivt att de organisationerna skulle åka ner till Rumänien och hjälpa de där..

Anmäl
2015-12-03 08:50 #8 av: [Carpinus]

I Högforsfallet var det väl så att de som bodde i huset påstod sig bo där i god tro, eftersom en annan av inflyttarna i samhället hyrde ut det. Mer behövdes inte för att juridiken skulle gå i baklås på typiskt svenskt manér och myndigheterna hänvisa till varandra.

Citat från U.G:

"Vem av bulgarerna som lurar vem är omöjligt att avgöra. Kerstin och Ewald har polisanmält händelsen men förundersökningen är nerlagd.

Eftersom ingen har stulit med sig någonting är det inget inbrott, enligt polisen. Inte heller är det egenmäktigt förfarande eftersom polisen inte kan bevisa uppsåt. Polisen hänvisar istället till kronofogden. Dom skriver:

”Din motpart (svarande) måste vara identifierad, t.ex. genom namn och personuppgift. Du får själv ordna med den utredning som kan krävas för en formellt riktig ansökan.

Det vill säga att det snart 80-åriga paret först måste åka till Sverige och själva konfrontera dom åtta personerna i sommarstugan och begära deras id-uppgifter."---

Alltså samma lagrum (?) som Kronofogdemyndigheten hänvisat till när man avstått från att bryta illegala läger med EU-migranter och asfaltläggare.

I Mölndalsfallet var det väl ingen mellanhand inblandad, och därmed var uppsåtet uppenbart. Därmed kunde inte myndigheterna undvika att agera för att avhysa och ta hand om ockupanterna. Att tre av dessa kunde avvika är inget att man förundras över i ett land där under tre veckor tusen ensamkommande barn av nittonhundra anlända "försvann".


Anmäl
2015-12-03 17:33 #9 av: [helga21]

# 8 Jo nog är det så. Men om man kontrollerar vem som äger egendomen och de inte har hyrt ut den så är det olaga intrång. Men det är romer det handlar om.

Anmäl
2015-12-07 14:27 #10 av: [Carpinus]

#1 "– Här finns en stor avvikningsrisk. De har mobiler och känner varandra väl, de kommer troligen försöka fly igen, säger Bernt Runberg.

Tre av barnen försvann redan när socialsekreterarna skulle transportera dem från huset och är nu efterlysta.

Bernt Runberg berättar att de flesta av de ensamkommande barnen och ungdomarna som bodde i huset kommer från Marocko.

– Vi misstänker att de har kommit över via Spanien. Om det stämmer har de tagit sig hela vägen till Sverige på egen hand.

Han berättar att man inom socialnämnden inte var medveten om att detta hus var i kommunalt ägo och stod tomt. Nu vill han se om det går att förvandla detta till något positivt.

– Vi lägger fram ett uppdrag till förvaltningen för att se om vi kan använda detta hus på något annat sätt. Vi betalar ju externa aktörer för att inhysa flyktingar samtidigt som vi har ett stort hus inom kommunen som står tomt. Om det saneras kan det kanske bli ett hem för asylsökande."

GP


Anmäl
2015-12-17 17:21 #11 av: [Carpinus]

#1"För ett par veckor sedan hittades 18 ensamkommande flyktingbarn i ett ödehus i Mölndal.
När polisen kom dit i måndags förmiddag var huset återigen bebott av ensamkommande, alla från Nordafrika. De yngsta var 15 år.
Joakim Simonsson, gruppchef för områdespolisen i Mölndal var med när barnen hittades.
Han berättar att av de sju som omhändertogs var två över 18 år. De kördes till Migrationsverket.  De andra omhändertogs av kommunen och placerades i boenden."---

SR


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.