Ordet fritt. Fria diskussioner

Utbildning till ficktjuv

2015-03-11 10:27 #0 av: [Carpinus]

Charles Dickens skrev ju i Oliver Twist om Fagin, skojaren som för 175 år sedan lärde upp barn till att bli tjuvar i London. Nu misstänker polisen att det finns moderna efterföljare i dagens Europa som importerar utsatta barn för att fostras upp till tjuvnad. Enligt gårdagens "Dagens brott" på SvT finns det anledning  förmoda att grabbarna som kom i bråk med ordningsvakterna på Malmö central var sådana lärlingar. Idag skriver GP bl.a. :
"Polisen misstänker att barn utnyttjas av människohandlare för att bli ficktjuvar på Göteborgs gator.
– Den yngste vi stött på var 14 år, säger Birgitta Dellenhed, chef för ungdomspolisen.
Under det senaste halvåret har polisen noterat ett tiotal unga från Nordafrika på Göteborgs gator. Misstanken finns att de kan vara utsatta för människohandel, fostrade till ficktjuvar som utnyttjas, bland annat på grund av sin låga ålder då de inte kan lagföras."


Anmäl
2016-01-09 08:43 #1 av: [Carpinus]

Från ett tiotal ungdomar i mars till "något hundratal" nu - GP uppmärksammar problemet med Göteborgs gatubarn i en serie artiklar.

"Enligt Göteborgspolisen är ensamkommande pojkar från Nordafrika ett accelererande problem. Många lever i misär och uppges begå brott för sin försörjning. Just nu pågår en specialbevakning av Östra Nordstan, där vissa av dessa ungdomar regelbundet uppehåller sig.
Med höstens flyktingströmmar från utomeuropeiska länder har det också anlänt personer vars egentliga syfte inte varit att söka asyl.
I första hand handlar det om unga män, inte sällan barn, från Nordafrika.
En övervägande majoritet är medborgare i Marocko. Det finns dock även inslag från Algeriet, Tunisien och Libyen."---

"Varken polis eller sociala myndigheter har någon exakt kännedom om antalet.
Merparten av dem saknar giltiga ID-handlingar. Vid kontroller eller polisiära ingripanden påstår de sig så gott som alltid vara under 15 år.
Eftersom åldersuppgiften nästan aldrig går att motbevisa, kan de heller inte straffas i händelse av att de begår brott.
– Den här veckan grep vi samma kille tre gånger, under ett dygn, misstänkt för brott. Vi tvingades släppa honom vid varje tillfälle, berättar Erik Nord."---

"Ett systematiskt återförande av de marockanska pojkarna till hemlandet försvåras av de frostiga relationerna mellan Sverige och Marocko.
Förhållandet är ansträngt sedan riksdagen uttryckt planer på att erkänna det av Marocko ockuperade Västsahara."---

"Enligt polisen i Region Väst sysslar den nordafrikanska ungdomsgruppen med brottslighet, huvudsakligen för sin försörjning.
Det rör sig om bostadsinbrott och fickstölder samt enstaka personrån.
Det finns ingen som tyder på en mer organiserad verksamhet, där pengarna skulle skickas tillbaka till hemlandet."---

GP: "Kriminella barn blir fler"


Anmäl
2016-01-09 08:44 #2 av: [Carpinus]

"En del har stuckit från olika boenden. Andra flyttar runt mellan olika storstäder i Europa. De är unga killar – gatubarn i Göteborgs city 2016. Nu vill kommunen ta reda på mer.
Förra året avvek 291 ensamkommande flyktingbarn från något boende i Sverige, enligt Migrationsverkets statistik. Det är också känt att ett antal pojkar på egen hand tagit sig från länder i Nordafrika till Sverige via olika europeiska storstäder.
En del av dessa ungdomar befinner sig nu i Göteborg, framför allt i Nordstan. De är så kallade gatubarn och lever utan någon vuxens tillsyn eller försorg."---

"Den yngsta killen fältgruppen träffat på är nio år. En del är 13. Många är i 15-årsåldern."---


GP: "Unga lever på gatan mitt i stan"


Anmäl
2016-01-09 08:47 #3 av: [Carpinus]

"I söndags fick spanare tips om att ett organiserat slagsmål skulle äga rum i Nordstan. Två gäng med ensamkommande pojkar hade gjort upp om att slåss mot varandra, ungefär enligt samma mönster som förekommer mellan fotbollshuliganer.
Det planerade bråket stoppades, då flera patruller snabbt slog till mot köpcentrat. Sju unga män avvisades för ordningsstörning. Fyra minderåriga omhändertogs temporärt av socialjouren."---

GP

"Polisen genomförde under söndagskvällen en större insats i Östra Nordstan. Den handlade om att avstyra ett organiserat bråk mellan två ungdomsgrupper.

Vid 20-tiden anlände ett stort antal polispatruller. Detta sedan polisen fått tips om ett planerat gängslagsmål inne i köpcentrumet."----

GP: "Polisinsats i Nordstan avstyrde planerat bråk"

---------

Mer i liknande ämne i denna tråd, och även här.


Anmäl
2016-01-09 13:19 #4 av: eskils

Kriminella marockanska ungdomar/ynglingar finns i Stockholm också, särskilt på Södermalm. Det var  fyra sådana som begick gruppvåldtäkt mot en kvinna i höstas (minns inte vilken tidning deras nationalitet stod, men det var en "vanlig" tidning").

Idiotiskt att Marocko inte tar emot sina egna medborgare, det borde väl kunna vara en uppgift för EU eller FN att ta itu med!


Anmäl
2016-01-09 18:28 #5 av: [helga21]

Detta är bara för bedrövligt. Hoppas de lyckas med att sno något från någon höjdare så kanske det kan få rubriker och ändra något. Naturligtvis så inser jag att det inte är någon drömtillvaro för dessa barn men vi KAN inte ha dem drivande omkring här i landet.

Anmäl
2016-01-11 09:21 #6 av: [Carpinus]

"De stjäl och rånar. De gör inbrott och våldtar. Samtidigt som myndigheterna i många fall står helt maktlösa.
Ingen vet exakt hur många nordafrikanska gatubarn som befinner sig i Sverige, men det rör sig om flera hundra i storstäder som Stockholm och Göteborg. Den absoluta majoriteten är från Marocko, andra kommer från länder som Algeriet och Libyen."---

"I de fall gatubarnen placeras på ett HVB-hem eller i ett familjehem brukar de flesta avvika snabbt och återvända till sitt gäng. De flyter vind för våg. De sociala myndigheterna är många gånger lika maktlösa som polisen."---

"Men tvångsvård är ingen långsiktig lösning. Gatubarnen måste flygas tillbaka till Marocko och andra hemländer. Dessvärre har dessa trasiga individer blivit mänskliga brickor i ett politiskt maktspel mellan Sverige och Marocko. Landet vägrar att släppa in sina egna medborgare och Sverige kan därmed inte verkställa utvisningarna."---

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att Västsahara - som ockuperas av Marocko - ska erkännas som självständig stat. Men utrikesminister Margot Wallström är inte speciellt villig att göra det, eftersom inget har hänt under de 15 månader hon har haft jobbet. Kanske av hänsyn till regeringens överskattade mål om att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd.
Inrikesminister Anders Ygeman lovade i höstas att han skulle ta tag i problemet med Marocko. Vad Ygeman egentligt har gjort är oklart."---

"Regeringen måste berätta vad man avser att göra åt denna växande kriminalitet. Tänker man sätta stenhårt tryck på Marocko, eller? Tystnaden urholkar förtroendet för rättsstaten."

Expressen


Anmäl
2016-01-11 17:53 #7 av: [Carpinus]

"Situationen vad gäller gatubarn i Sverige från Marocko och andra nordafrikanska länder är "ohållbar", enligt inrikesminister Anders Ygeman (S). Frågan ska närmast tas upp när talmannen från det marockanska parlamentet besöker Sverige den 19 januari."---

Detta enligt TT.

Avslutningen är magnifik: "Det kan bli aktuellt att skicka statssekreteraren till Marocko om inget annat hjälper, enligt Ygeman."

Låter som om vi har en riksprofoss - eller har vi bara hyrt in Rambo?


Anmäl
2016-01-11 20:45 #8 av: eskils

#7 "Låter som om vi har en riksprofoss - eller har vi bara hyrt in Rambo?"

Eller Hulken? Skrattar


Anmäl
2016-01-11 20:59 #9 av: [Carpinus]

#8 Eller värst av allt - Fridolin... Förskräckt


Anmäl
2016-01-11 22:38 #10 av: [helga21]

Det är problemet med öppna gränser. Stäng gränserna och tillåt ingen att passera utan id från Nordiska länder och pass från resten av världen.

Anmäl
2016-01-14 20:37 #11 av: [Carpinus]

#7 Kanske kan det svenska beslutet att inte erkänna Västsahara öka den Marockanska viljan att ta sina egna förlupna medborgare i retur?


Anmäl
2016-01-14 22:57 #12 av: [helga21]

# 11 Tänkte detsamma jag också Skrattar

Anmäl
2016-01-16 15:57 #13 av: [Carpinus]

#12 Här är en till som är inne på den tankegången:

"Ett viktigt skäl för regeringen att hålla sig väl med Marocko är förhoppningen att Sverige ska väljas in i FN:s säkerhetsråd.

Margot Wallström har inte bara gjort sig till ovän med Israel, utan också med det mäktiga Saudiarabien, som hon kritiserat för dess medeltida kvinnosyn och strafflagar. Nu vill hon inte gärna stöta sig med ännu ett inflytelserikt arabland.

Men det finns ännu en bricka i spelet: de marockanska gatpojkarna.
Det senaste året har några hundra marockanska pojkar drivit runt i svenska storstäder. HD och Sydsvenskan följde ett par av dem i reportage i fjor.
Svenska myndigheter har stått handfallna. Egentligen skulle gatpojkarna avvisas, eftersom de inte har uppehållstillstånd. Men det har inte varit möjligt, eftersom Marocko inte velat ta emot dem.
Som ett led i den skärpta flyktingpolitiken har regeringen gett polisen order att bli effektivare med att verkställa avvisningar. Gång på gång har Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson upprepat: "Den som inte rätt att stanna i Sverige ska åka hem."
Nu hoppas regeringen att beskedet om att Sverige inte erkänner Västsahara ska få regimen i Rabat att ta tillbaka sina egna medborgare.
På så vis har de marockanska gatpojkarna blivit en bricka i spelet om Västsahara."

Olle Lönnaeus i Sydsvenskan


Anmäl
2016-01-17 07:54 #14 av: [Carpinus]

"Förra året polisanmäldes ett 40-tal fall av människohandel där offren är under 18 år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är dubbelt som många anmälningar som 2014."---

"På uppdrag av regeringen presenterades i höstas en kartläggning över barn i Sverige som de senaste åren utsatts eller misstänks ha utsatts för människohandel.
Den visade att det handlar om ett par hundra barn, och att majoriteten av dem är ensamkommande. Ungefär en tredjedel är INTE registrerade hos migrationsverket.

#0 De utsätts för bland annat tiggeri, sexualbrott och tvingas till stölder. Barnen kommer främst från Nordafrika, enligt kartläggningen.
Nationella samordnaren Patrik Cederlöf tror att det är den här gruppen unga som nu syns i statistiken.
– Och trots det ökande antalet anmälningar är det väldigt ovanligt med fällande domar. En förklaring är att ärendena ofta bara bygger på barnets historia, säger han.
Det är ofta ett barn som ger information om en person. Man har inte hela namnet eller adress. Och man kan inte utreda var det här hände. Det gör att det är svårt för polisen att utreda de här ärendena."

SR


Anmäl
2016-01-19 12:16 #15 av: [Carpinus]

#11 "Marocko och Sverige ska nu samarbeta om att kunna skicka tillbaka de gatubarn som befinner sig i Sverige, utan asylskäl, till Marocko."---

"Runt 800 unga pojkar från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms finnas i Sverige just nu."

TT


Anmäl
2016-01-19 12:55 #16 av: Hayabusa

#15 Mer läsning i ämnet Västsahara:

http://www.hd.se/nyheter/sverige/2016/01/16/olle-lonnaeus-marockanska-gatubarn-en-bricka-i-wallstroms-spel-om-vastsahara/

Anmäl
2016-01-19 13:00 #17 av: [Carpinus]

#16 Det är samma artikel som jag citerar i #13 (fast jag felaktigt skrev att den publicerats i Sydsvenskan).


Anmäl
2016-01-19 13:07 #18 av: Hayabusa

#17 Aha, jag förstår. Det var jag som slarvigt nog inte kollat alla kommentarer så noga.  Du behöver inte ha fel - Sydsvenskan och HD är i stora delar samma tidning dvs vissa artiklar förekommer i båda upplagorna. Hur som helst - intressant artikel. Livet är sannerligen inte svart-vitt.

Anmäl
2016-01-19 13:20 #19 av: [Carpinus]

#18 Ja, jag har sett att de delar en hel del text.

Delar Lönnaeus åsikt om bakgrunden till den ändrade inställningen i Västsaharafrågan. Vi har ju skrivit här förut om problemet med att returnera de marockanska gatpojkarna och även om hur Sverige går med håven för att få en plats i FN:s säkerhetsråd.  Det verkar inte finnas några gränser för hur Sverige är beredda att förödmjuka sig för att få den där platsen...


Anmäl
2016-01-19 23:14 #20 av: eskils

#15 Dagens glada nyhet om dessa utsatta och kriminella gatubarn nu äntligen skickas hem till sina föräldrar och hemländer.

Go Ygeman! Tummen upp


Anmäl
2016-01-19 23:39 #21 av: [Carpinus]

#20 Det finns dock krafter som håller på att bilda opinion mot hemskickandet - gissningsvis kommer de att ställa krav på att Sverige skall låta gatpojkarna stanna och att vi skall bli en fristad för dem som ännu inte kommit iväg. Här är en artikel från idag som mycket väl skulle kunna ingå i en sådan opinionsbildningsprocess. Blir ledarsidan steg 2?


Anmäl
2016-01-20 00:08 #22 av: eskils

#21 Självklart kommer snyftreportage i Aftonbladet som ett brev på posten.

"Man kan blicka ut över världen. Se samma mönster i Asien, Afrika och Sydamerika. Allt fler av jordens invånare finner sig inte längre i sin fattigdom. De ger sig av på riskfyllda resor för att få det de tror att vi har: rymliga hus, fina bilar, semesterresor."

Och visst kan vi svenskar välkomna alla dessa fattiga från tre världsdelar, inga problem! Och samtidigt hantera den kriminalitet de för med sig. Vi utgör visserligen bara ca en liten tusendel av världens befolkning, men om bara varje svensk åtar sig att försörja ca 500 personer, utom sig själv och sin familj, så går det nog galant. Det är ju så synd om dem, och det är nog vårt fel på något sätt... Funderar

(För deras egna länder har ju inget som helst ansvar för sina medborgare.)


Anmäl
2016-01-20 08:41 #23 av: [Carpinus]

#1 "– Det är främst i Nordstan vi haft problem med unga människor som uppehåller sig där. Vi kommer att öka närvaron med fler poliser, eftersom vi har ordningsbekymmer som är relaterade till nordafrikanska gatubarn.

Citypolisen vill även att öppettiderna i Nordstan ses över och begränsas eftersom området under kvällar blivit en samlingsplats för unga som begår brott. Stämningen i Nordstan på dagtid och under kvällar är väsensskild, säger Anders Börjesson.
– Vi är allvarligt bekymrade, säger han. Det är alldeles för många unga som rör sig där.
Sedan i höstas ser polisen allt fler gatubarn i området. Det är unga pojkar, där de flesta kommer från bland annat Marocko. De lever under samhällets radar och utan någon vuxens försorg."---

GP


Anmäl
2016-01-23 20:45 #24 av: [Carpinus]

"Polisen klarar inte längre av att göra sitt jobb. En starkt bidragande orsak: De kriminella unga männen vid och runt Stockholms central som upptar stora resurser från en redan ansträngd kår. Frågan är minerad mark, men problemet med de unga marockanska männen som håller till i centrala Stockholm är inte obekant."----

 "SVT Nyheter har varit i kontakt med en polis som vill vara anonym men som bland annat har arbetat med de grupper av killar som rör sig i och kring Stockholms city.
– De här killarna är ett enormt problem för oss. De snor grejer överallt och misshandlar ordningsvakter på centralen. Tar tjejer mellan benen och ger dem örfilar när de säger ifrån. Alla poliser vet om det här, säger han.
På en rak fråga om hur arbetssituationen ser ut för poliser i Stockholm dröjer inte svaret länge – den är katastrofal."---


SVT


Anmäl
2016-01-24 12:00 #25 av: eskils

”Han säger att han är 16 år. Vi tror att han är äldre än 21 år”, säger kammaråklagare Jonas Lövström.

Den unge brottslingen är asylsökande från Algeriet. Han åtalades för att i november ha knivskurit en ung kvinna i ansiktet. Kvinnan berättar att han ville ligga med henne. När hon sade nej angrep han henne med kniv och skar henne i ansiktet. Hon blev svårt chockad och har också fått ärr i ansiktet.

Södertörns tingsrätt dömde honom för grov misshandel och ett mindre narkotikabrott. I domen konstateras att den unge brottslingen har ”ett uppenbart vårdbehov”."

DN

Mannen är tidigare dömd för brott i Tyskland, där han har uppvisat id-handlingar med olika födelseår. Varför släpptes han in i Sverige??


Anmäl
2016-01-24 12:10 #26 av: [Carpinus]

#25 Bra med åklagare som inte sväljer de ständiga åldersbluffarna...Tummen upp 

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2015/11/29/aldersbedomning---fifa-klokare-an-barnlakarforeningen/


Anmäl
2016-01-24 12:18 #27 av: [Bermudas]

#25
"Mannen är tidigare dömd för brott i Tyskland, där han har uppvisat id-handlingar med olika födelseår. Varför släpptes han in i Sverige??"
Det kan man fråga sig?

If you want to destroy a people, you must first sever its roots” (A. Solchenitsyn)
Anmäl
2016-01-24 12:25 #28 av: [Carpinus]

Apropå åldersuppgifter så måste säga att jag har svårt att tro att den här personen är 21 år, vilket tidningarna uppger.


Anmäl
2016-01-24 12:25 #29 av: eskils

#27 Kanske för att Sverige styrs av naiva personer som tror att alla i hela världen alltid talar sanning..... Funderar

#15 Det går visst inte så fort för regeringen att lösa problemet med gatubarnen, det är bara en kommitté som ska tillsättas.

"En kommitté med tjänstemän från Marocko och Sverige ska bildas för att underlätta identifieringen och skapa en fungerande process för att marockanska barn och ungdomar ska kunna återvända.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell ser kommittén som ett bra första steg.

-Men vi tycker att regeringen bör kräva ett återtagandeavtal, så att Marocko också formellt binder upp sig att ta emot sina medborgare, säger Johan Forssell.

-Situationen är väldigt allvarlig, dels far barnen illa, dels hamnar de i kriminalitet. Det är ett stort samhällsproblem. Det brådskar att hitta en lösning."

GP


Anmäl
2016-01-24 23:10 #30 av: eskils

#26 DN ryter till om åldersbestämningarna, i sin huvudledare. Tummen upp

"Det är viktigt att inte barn döms till fängelse. Men det är också viktigt att inte fullvuxna män döms till ungdomsvård och att de blir kvar i landet trots att de begått brott som diskvalificerar dem för att vara här. Det är orimligt att varje åklagare i varje mål med en person som saknar giltiga identitetshandlingar ska uppfinna hjulet på nytt."


Anmäl
2016-01-25 08:15 #31 av: [Carpinus]

#29 Ja, det är ju en traditionell svensk lösning - tillsätta kommittéer och utredningar är vi nog världsbäst på...

#30 Bra att även ledarskribenter river sig i huvudet över den svenska flatheten inför åldersbluffarna! Man kan ju fråga sig vilken roll försvarsadvokaterna spelar i det hela - är de behjälpliga med att dra av några år i sina klienters "CV"? 


Anmäl
2016-01-25 08:23 #32 av: Emo

Citat från citatet i #23: "Citypolisen vill även att öppettiderna i Nordstan ses över och begränsas ..."
Naturligtvis ska affärsidkare begränsa öppettiderna. Blir det riktigt bra när vi (brottsoffer) drar ner öppettiderna till inget?
Så gott om pengar som det tydligen finns nu behöver vi ju inte längre småaffärerna eller andra mindre företag vars lönsamhet minskat rejält beroende på den förda politiken att skydda brottslingarna från hårt arbetande företagare.
Det känns riktigt svårt för oss, som lärt oss att arbete befordrar hälsa och välstånd samt förhindrar månget tillfälle till synd. Vi behöver nog kurser och utbildning för att förstå varför vi måste offra så mycket.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2016-01-25 08:36 #33 av: [Carpinus]

Tror att affärsidkarna redan resignerat om kvällsfriden, så tidigare stängning kommer nog som en befrielse för många av dem.


Anmäl
2016-01-25 19:40 #34 av: [Carpinus]

#24 "Peter ”Peppe” Larsson arbetar som ingripande polis i Göteborgs city, och har i egenskap av utryckningspersonal erfarenhet som liknar den som beskrivs från Stockholms gator.
– Jag känner absolut igen det här. Just nu har vi jätteproblem med ungdomarna även här i Göteborg, säger han till SVT Nyheter.
– De hänger mestadels i Nordstan, ett stort köpcentrum, med omnejd. Mycket ordningsstörningar, stölder, grova stölder, personrån, och en hel del stora gängslagsmål. Slagsmålen kan involvera mellan tio och trettio personer, och nyligen hann polisen avstyra något som höll på att urarta till ett strid mellan upp emot åttio personer.
Han berättar att de unga männen är mycket snabba och skickliga, och att de arbetar i grupp."---

"Nu de senaste två, tre månaderna har det eskalerat fullständigt. Nu läggs det resurser på ett helt nytt sätt, vi är i Nordstan hela tiden. Det är på nivån att det inte längre är City som är ansvariga, utan hela Stor-Göteborg som har ansvaret. Just för tillfället i Göteborgs city är det här det som drar mest resurser."---

#25 "– Sedan är det åldrarna; jag kan stå med en 30-åring framför mig och på pappret står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer.
Vad tycker du själv att man ska göra?
– Det samarbete som inrikesminister Anders Ygeman försöker få med Marocko, att återföra dem hem, är i min värld den enda lösningen."---

"Han upplever också att politiker har underskattat situationens allvar.
– Det har varit en stor naivitet från hela riksdagen och regeringen med det här. Från polisens sida såg vi det här komma ganska tydligt. Vi har haft stora problem under ganska lång tid, och efter att flyktingsituationen eskalerade i höstas förstod vi att det här kommer vi inte greja."


SVT


Anmäl
2016-01-27 00:15 #35 av: [Carpinus]

"Framöver är tanken att gatubarn utan asylskäl ska identifieras och skickas tillbaka till sitt hemland.

Förhoppningsvis kommer samarbetet med Marocko att påbörjas så fort som möjligt. Det kan inte fortsätta som i dag. Sverige har inte möjlighet att ta ansvar för människor som saknar asylskäl, oavsett om deras situation är svår eller ej."

Naomi Abramowicz i GP


Anmäl
2016-01-27 08:45 #36 av: [Carpinus]

"De flesta ensamkommande barn och unga som avviker från sina boenden gör det i ankomstskedet, tidigt i asylprocessen."---

"En del av det är känt sedan tidigare. Som att de flesta som avviker är pojkar och att ensamkommande från Marocko och Algeriet är överrepresenterade.
En annan stor andel av de som försvinner är unga från Afghanistan, som också är den största gruppen ensamkommande."---

"Förra året var det runt 420 ensamkommande barn och unga som avvek från sina boenden, enligt migrationsverkets statistik. Tidigare år har det varit runt 300 ensamkommande som försvann varje år.
När det gäller ursprungsländerna för de ensamkommande som avviker, så verkar det inte ha skett någon förändring av mönstret sedan 2010. De som försvinner stannar kvar i Sverige, vissa åker runt mellan olika städer, andra lämnar landet. Och de mest utsatta riskerar bli offer för människohandel, enligt kartläggningen."---

SR


Anmäl
2016-01-27 09:21 #37 av: [Carpinus]

 #31 "Moderaterna vill att Migrationsverket ska anställa egna läkare som ska arbeta med medicinsk åldersbedömning av ensamkommande barn och ungdomar. Den ökade kriminaliteten ute på gator och torg i landets storstäder bidrar till att det är bråttom, enligt partiet.

– Vi har nu ett helt nytt läge. Förra året kom 35.000 ensamkommande. Dessutom ser vi, inte minst i våra storstäder, problem med kringdrivande ungdomsgäng, inte minst från Nordafrika, och där många faktiskt är äldre än 15 år, men där man hävdar att man är yngre för att inte kunna lagföras. Det har pågått alldeles för länge, och måste nu upphöra, säger Johan Forssell, som är Moderaternas migrationspolitiska talesperson, till SVT Nyheter."---

"– Jag tror att vi kan hitta läkare som kan göra det här jobbet. Det sker i andra länder, så det går här också. Vi måste få till åldersbedömningar i Sverige så att svensk polis och svenskt rättsväsende faktiskt ska kunna göra sitt jobb, säger Elisabeth Svantesson, som är moderaternas andre vice ordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) ger inte oväntat tummen ner för Moderaternas förslag. Han anser visserligen att det är angeläget att få till stånd fungerande åldersbedömningar, men inte genom att läkare anställs av Migrationsverket."---

SVT


Anmäl
2016-01-27 11:03 #38 av: [helga21]

De får göra som i Norge låta privata vårdbolag sköta detta då flera läkare inte vill göra det.

Anmäl
2016-01-28 11:11 #39 av: [Carpinus]

"När ett gatubarn grips, kommer det demoraliserande: eftersom det ofta är omöjligt att fastställa identitet och ålder, och den gripne uppger sig vara barn, är han snabbt ute på gatan igen."---

"Det svenska sättssystemet tycks inte vara förmöget att hantera brottslingar utan personnummer."---

"Kanske måste lagar ändras för att rättsstaten ska få kontroll på denna nya situation. Men frågan är hur väl rättsväsendet använder de verktyg den har.
DN har berättat om en ung algerier som knivskar en kvinna i ansiktet i november. Åklagaren kunde bevisa att mannen visat upp ett pass i Tyskland med födelseår 1986. Brottsoffret och hennes väninna sa att han sagt att han var 22 år. Tandundersökning tydde på att han var mellan 17 och 21 år. Trots det beslutade Södertörns tingsrätt att det inte kunde bevisas att han var äldre än de 16 år han uppgav för domstolen att han var.
Som följd dömdes han till ungdomsvård och släpptes ur häktet. Nu har han häktats igen eftersom åklagaren har fått uppgifter från Algeriet om att gärningsmannen är född 1992.

Principen att hellre fria än fälla är god, men om det räcker med att man säger att man är ett barn för att gå fri, är det också ett hot mot rättssäkerheten.
Den rådande ordningen gör att brottsoffer ser rättvisan hångrina tillbaka. Förtroendet för rättsstaten undergrävs hos allmänheten."---

Ledare i Expressen


Anmäl
2016-02-10 11:14 #40 av: [Carpinus]

#34 Reportage från Nordstan SVT Väst.


Anmäl
2016-02-10 17:37 #41 av: [helga21]

De vill både det ena och det andra men de har ingen rätt att var här och Europa har inga skyldigheter gentemot dem. 

Anmäl
2016-02-21 10:56 #42 av: [Carpinus]

"Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, säger sig vara djupt oroad och bekymrad över utvecklingen.
– Vi ser en klar ökning av ensamkommande ungdomar som driver omkring på stan, går in på matställen och bråkar. Det började kring årsskiftet. Oroliga restaurangägare kontaktar oss, och resenärer på till exempel Stockholmspendeln larmar om att stora gäng går på utan att betala biljett."---

"Flera är välkända av polisen sedan tidigare, och många kan inte svenska språket alls. Många har inte sin bas här i Uppsala, utan de bor i Stockholm men åker skytteltrafik emellan."---

"– Att allt fler unga dras in i grov kriminalitet. För bland de här ungdomarna finns flera som är kriminella, som sysslat med bland annat rån och stölder. Är några kriminella finns risken att andra i gänget följer efter. Då kan det vara försent. Det här är ett samhällsproblem och en varningssignal."---

UNT


Anmäl
2016-02-28 18:36 #43 av: eskils

Även Tyskland har stora problem med nordafrikanska kriminella "gatuynglingar" och personer som fått avslag på asylansökan, men som inte lämnar landet.

"Tyskland vill kunna skicka tillbaka fler migranter som fått avslag på sina asylansökningar till nordafrikanska länder. Inrikesminister Thomas de Maiziere, på väg att besöka Marocko, Algeriet och Tunisien, säger att många migranter från området saknar resedokument eller uppger falska namn och annat som försvårar möjligheterna att skicka dem till deras hemländer.

Modern teknik, exempelvis biometriska id-handlingar skulle kunna hjälpa till, enligt de Maiziere och tillägger att "vi kan tänka oss att bidra med vårt stöd".

"Vårt mål är att göra procedurerna effektivare och snabbare", säger han i ett skriftligt svar på AFP:s frågor inför avresan till Marocko.

Även Sveriges regering har försökt att sätta press på Marocko för att landet ska ta emot marockanska gatubarn som lever i svenska storstäder."

SvD


Anmäl
2016-02-29 22:11 #44 av: eskils

#43 Så, nu är det klart! Glad Tyskland kan börja skicka tillbaka marockanska "gatuynglingar" eftersom de inte har flyktingstatus. Föredömlig tysk effektivitet!

"Marocko och Tyskland har enats om att marockanska migranter som tagit sig till Tyskland under förevändning att de är syriska flyktingar ska kunna skickas tillbaka.

– Vi är överens om att i ett första steg fokusera på att deportera de marockaner som kom till Tyskland under 2015, sade tyske inrikesministern Thomas de Maizière vid ett besök i Marockos huvudstad Rabat, enligt Politico.

Omkring 10 000 marockanska migranter kom till Tyskland i fjol, enligt landets migrationsmyndighet."

DN


Anmäl
2016-03-02 08:59 #45 av: [Carpinus]

"Den 23-åriga kvinnan våldtogs och misshandlades under flera timmar vid utsiktsplatsen Fåfängan på Södermalm i Stockholm. I domen framgår att kvinnan våldtagits samtidigt som gärningsmännen misshandlat och bland annat tagit strypgrepp på henne. Sammanlagt blev hon våldtagen sex gånger av pojkarna.

Redan samma natt kunde tre pojkar, som ursprungligen kommer från Nordafrika och lever som gatubarn i Sverige, gripas av polis. Pojkarna, som alla bedömdes vara över 15 år, åtalades sedermera och dömdes för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård.

I polisens förundersökning, och senare också i domarna från tingsrätten och hovrätten, framkommer det uppgifter om att en fjärde person misstänks ha varit delaktig i gruppvåldtäkten.

Nu kan Aftonbladet avslöja att den misstänkta fjärde gärningsmannen har gripits. Han greps av polis, misstänkt för andra brott, och i samband med det fick man en matchning mot det DNA som säkrades i utredningen av den brutala gruppvåldtäkten."---

Den fjärde personen sitter nu frihetsberövad, misstänkt för våldtäkten. Huruvida Christina Voigt kommer att väcka åtal mot honom rörande gruppvåldtäkten vill hon inte kommentera.
– Det är för tidigt att säga. Det ska först utredas, säger hon."---

Aftonbladet

Ett klipp ur Expressen från den 22 december förra året om det aktuella fallet:

"Tre ensamkommande nordafrikanska ungdomar utsatte den unga kvinnan för en brutal gruppvåldtäkt. En av ynglingarna frias eftersom hovrätten anser att han kan vara under 15 år.

De andra två ungdomarna klarar sig undan med sex respektive nio månaders sluten ungdomsvård – eftersom domstolarna bara kunnat gissa hur unga de är.

När ungdomarnas fingeravtryck skickades till Interpol kom träffar på ett tiotal olika alias med åldrar mellan 13 och 33 år.

–  Det går inte att säga riktigt hur gamla de här gärningsmännen är. Det är hela problemet med den här situationen, säger advokat Clea Sangborn, våldtäktsoffrets målsägarbiträde."---

-----

Se även DN 151105

samt http://politik.ifokus.se/discussions/55fa54b8ce12c4490c0002ee-brottsliga-gatubarn-vems-fel?4d71244cb9cb4621410460e6-1#15


Anmäl
2016-03-02 09:58 #46 av: [Bermudas]

#45 Sorglig historia det där!

If you want to destroy a people, you must first sever its roots” (A. Solchenitsyn)
Anmäl
2016-03-02 12:02 #47 av: eskils

#45 "När ungdomarnas fingeravtryck skickades till Interpol kom träffar på ett tiotal olika alias med åldrar mellan 13 och 33 år."

Förskräckt Jättebra att få klarhet! Då kan man ju använda fingeravtryck i st f eller som komplement till medicinska åldersbestämningar. Dessa lögnaktiga yrkeskriminella hör helt klart hemma i sina egna länder, ingen annanstans, oavsett ålder. Men varför Interpol, varför inte Europol?


Anmäl
2016-03-02 12:47 #48 av: Linnea

#40 Varför tror/anser dessa personer att vi ska fixa åt dom? Alla har väl eget ansvar för sitt liv?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2016-04-08 13:00 #49 av: [Carpinus]

"De senaste veckorna har antalet brott som begås av ensamkommande flyktingbarn i Helsingborg ökat avsevärt. "Misshandel och skadegörelse sker dagligen på de här flyktingboendena" säger kriminalinspektör Thomas Anderberg."---

HD


Anmäl
2016-04-08 13:12 #50 av: [helga21]

# 47 Interpol då de inte kommer från Europa.

Anmäl
2016-05-11 17:49 #51 av: [Carpinus]

 "Mitt i natten vaknade den 88-åriga kvinnan av att fyra unga män slet upp henne ur sängen. De tog strypgrepp på henne så hon svimmade, och drog sedan ringarna av hennes fingrar.

– Jag fick känslan av att jag skulle dö, säger kvinnan i förhör.
Idag inleddes rättegången mot två av de fyra unga män som misstänks för det grova rånet som inträffade natten mellan den 23 och 24 januari i en villa i södra Stockholm. Två av de misstänkta är endast pojkar, 13 och 14 år gamla, och därför inte straffmyndiga.
Klockan var runt midnatt då den 88-åriga kvinnan vaknade av ett ljud. När hon vände sig om i sängen såg hon okända, unga män i sitt sovrum. Hon trodde först det var en mardröm."---

"Genom att titta på övervakningsbilder från den närmaste tunnelbanestationen lyckades polisen spåra fyra pojkar och unga män i åldrarna 13-21 år som senare kunde gripas.
I fickan på en av de unga männen hittades en halskedja tillhörande den 88-åriga kvinnan.
En halskedja med orden: "Älskad mamma".---

"En av de nu åtalade männen, en 21-åring, står även åtalad för en grov stöld samma natt som rånet av den 88-åriga kvinnan.
En knapp timme senare, på T-Centralen i Stockholm, misstänks han ha gått fram till en kvinna i 60-årsåldern som satt på en bänk och väntade på tåget och slitit en guldkedja från hennes hals."---

"Åklagaren yrkar på att de två åtalade unga männen som är ensamkommande från Marocko, om de döms, efter avtjänat straff ska utvisas."

Aftonbladet


Anmäl
2016-05-11 19:25 #52 av: eskils

#51 Utvisning på dubbel livstid borde de få!

"Det var vid 12.45-tiden som en 81-årig kvinna råkade illa ut på en gångbana vid Hjortvägen i Falkenberg.

Kvinnan mötte två unga män på cykel som stannade och frågade henne om hon visste hur mycket klockan var.

– När hon svarade att hon inte hade någon klocka fick hon ett knytnävsslag i ansiktet. Sedan drog de ner henne på marken och ryckte av henne två guldhalsband, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen region väst."

SVT


Anmäl
2016-07-19 14:31 #53 av: eskils

#4  "En av pojkarna som dömdes för gruppvåldtäkten vid Fåfängan i Stockholm kan vara vuxen enligt nya uppgifter från Interpol. Nu begär Riksåklagaren resning i målet.
– Vi har under försommaren fått in uppgifter från Interpol att han ska vara i 20-årsåldern och har ett annat namn, säger Ewa Nyhult. (…)
Det är marockanska myndigheter som har fastställt identiteten och därmed åldern på mannen som visar att han var 20 år och två månader vid tillfället då gruppvåldtäkten ägde rum. (…)
Om HD tar upp fallet kommer det att bli en ny rättegång. Mannen kan då riskera att dömas till fängelse. Grov våldtäkt kan för en person som är 20 år ge fängelse i mellan fyra och tio år."

DN

Hoppas HD tar upp fallet! Rätt ska vara rätt.


Anmäl
2016-08-31 08:26 #54 av: [Nomen Nescio]

Fåfänganfallet tas upp i Uppdrag Granskning ikväll den 31 augusti kl. 20.00 på SVT1.

(Se även tråden "Kommun klagar på vuxna barn".)


Anmäl
2016-09-07 12:30 #55 av: [Nomen Nescio]

#15 Så mycket var det "samarbetet" värt...

"Sedan årsskiftet har Sverige och Marocko haft en dialog om hur barnen och ungdomarna ska kunna återföras till Marocko. I maj slöts en överenskommelse som inrikesminister Anders Ygeman beskrev som "ett viktigt steg på vägen." Men sedan dess har situationen för ungdomarna inte förändrats.

 - Problemet är att det inte går att skicka tillbaka dem, säger Tobias Glad, initiativtagare till den ideella organisationen Habibi vars fokus är att hjälpa de unga från Nordafrika.
Enligt Tobias Glad har de som har återvänt till Marocko mötts av familjer som inte vill ta emot dem.

- Sen är de tillbaka i Europa igen på nolltid. Vi har pojkar som har gått till Marockos ambassad i Sverige och sagt att de vill hem men Marocko säger nej. Vi har pojkar som självmant har valt att lämna Sverige men de blir tillbakaskickade hit, säger han.
Utrikesminister Margot Wallström (S) är just nu i Marocko och gatubarnen är ett av många ämnen som hon tänker ta upp med sin marockanske kollega.
- Vi kommer att beskriva hur det ser ut och problemen och utmaningarna som vi har, och att vi behöver samarbeta kring det – det är vad vi vill, säger Wallström inför mötet."---

TT

Varför skall vi behöva samarbeta med Marocko för att få dem att ta tillbaka sina egna medborgare? Det är inget svenskt-marockanskt problem, det är ett marockanskt problem!  Att Sverige sedan möjligen kan hjälpa grabbarna vid återkomsten bör väl vara möjligt med öronmärkta biståndspengar. På så sätt får man samtidigt grepp om var de befinner sig. 


Anmäl
2016-09-23 22:05 #56 av: [Nomen Nescio]

"Cirka 800 nordafrikanska barn och ungdomar lever ett liv i limbo i Sverige, efter att de fått avslag på sina asylansökningar. Sedan 2014 har Migrationsverket haft ett samarbete med den marockanska hjälporganisationen Bayti, men nästa vecka löper avtalet ut och det blir ingen fortsättning.
– Ingen har kunnat skickas tillbaka, samarbetet med svenska Migrationsverket leder ingen vart, därför meddelade vi i somras att vi inte vill fortsätta projektet, säger Jawad Chouaib, som är chef för organisationen Bayti, när Ekots reporter träffar honom i Casablanca."---

"Jawad Chouaib och hans kollegor pratade med ett 40-tal pojkar i Sverige via internet. De upptäckte snabbt att flera av dem var vuxna, inte barn, några var inte alls marockaner, utan algerier, och de flesta ville inte alls återvända till det liv i fattigdom som de lämnat bakom sig i Marocko."---

SR


Anmäl
2016-10-23 12:36 #57 av: [Nomen Nescio]

"Kvinnan, som är i 80-årsåldern, ska ha attackerats i sitt hem, strypts flera gånger till den grad att hon svimmade och även våldtagits. Brotten inträffade i Lille i Frankrike och den misstanke gärningsmannen - en 17-årig pojke - greps nyligen i Hudiksvall.
Tingsrätten har nu beslutat att han ska utlämnas till Frankrike."---

"Han försvaras av advokat Catrin Listad som vid häktningsförhandlingen berättade att pojken sökte asyl i Sverige i somras, och att han har en flickvän här som han väntar barn med.
I förhör med svensk polis har pojken berättat att han är medborgare i Algeriet, men att han tidigare uppgett att han är från Marocko "för att inte bli utvisad av fransk polis". Han har vidare berättat att han befunnit sig på olika platser i Frankrike, bland annat Lille, för att försöka ta sig till England.
I Frankrike fick han lämna fingeravryck och DNA till myndigheterna.
Då förhörsledaren konfronterade pojken med att polisen säkrat spår på brottsplatsen, som kommer från honom, blev han förvånad. Han sade sig inte ha någon förklaring, och Hudiksvalls tingsrätt beslutade att häkta honom."---

Expressen

Tur att det är ett europeiskt land som begärt honom utlämnad, för till hemlandet är han väl inte välkommen...


Anmäl
2016-10-23 19:41 #58 av: [helga21]

# 57 Nej vem vill ha sådana medborgare?

Anmäl
2016-11-17 08:05 #59 av: [Nomen Nescio]

"Över 500 ensamkommande barn har försvunnit i år utan att myndigheterna vet var de tagit vägen. Det är dubbelt så många som i fjol och nu växer antalet hemlösa barn på gatorna.
Antalet ensamkommande barn som får avslag och väljer att gå under jorden ökar kraftigt. Hittills i år har runt 560 stycken ensamkommande försvunnit i Sverige enligt siffror från Migrationsverket."---

"Var alla barnen befinner sig vet ingen. Men de som gått under jorden det senaste åren börjar bli en påtaglig del av gatumiljön, inte minst i storstäderna."---
"– Det är en mycket oroande utveckling vi ser och den riskerar att bli ännu värre, säger Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen region Väst."---

"Enligt Stefan Kristiansson har de flesta städerna i dag platser där ensamkommande barn samlas, både papperslösa och andra som fortfarande väntar på sina besked.
– I Göteborg driver de runt kring centralen och i Nordstan. De papperslösa ungdomarna riskerar att dras in i kriminalitet som droghandel vilket brukar leda till att de själva också börjar missbruka. Vi har även sett att de sysslar med stölder och rån."---

SVT


Anmäl
2017-01-13 11:32 #60 av: [Nomen Nescio]

"Ingen vet exakt hur många nordafrikanska gatubarn som befinner sig i Sverige, men det rör sig om flera hundra i storstäder som Stockholm och Göteborg. Den absoluta majoriteten är från Marocko, andra kommer från länder som Algeriet och Libyen.
Många - om än inte alla - livnär sig på snatterier, droghandel och rån. I Göteborgs-Posten vittnar polisen om hur gatubarnens kriminalitet har blivit ett växande problem. Eftersom de flesta saknar id-handlingar och att de lärt sig att uppge att de är yngre än 15 år så ställs polisen inför stora utredningsproblem.
”Den här veckan grep vi samma kille tre gånger, under ett dygn, misstänkt för brott. Vi tvingades släppa honom vid varje tillfälle”, påpekar Erik Nord polismästare i Storgöteborg till GP."---

"Gatubarnen måste flygas tillbaka till Marocko och andra hemländer. Dessvärre har dessa trasiga individer blivit mänskliga brickor i ett politiskt maktspel mellan Sverige och Marocko. Landet vägrar att släppa in sina egna medborgare och Sverige kan därmed inte verkställa utvisningarna.
Socialdemokraterna har kongressbeslut på att Västsahara - som ockuperas av Marocko - ska erkännas som självständig stat. Men utrikesminister Margot Wallström är inte speciellt villig att göra det, eftersom inget har hänt under de 15 månader hon har haft jobbet. Kanske av hänsyn till regeringens överskattade mål om att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd."---

"Regeringen måste berätta vad man avser att göra åt denna växande kriminalitet. Tänker man sätta stenhårt tryck på Marocko, eller? Tystnaden urholkar förtroendet för rättsstaten."

http://www.expressen.se/ledare/vad-gor-ygeman-at-gatubarnen/


Anmäl
2017-01-14 07:47 #61 av: [Nomen Nescio]

"En polispatrull omringas av 150 ungdomar.
En 15-åring blir under dödshot rånad med en krossad glasflaska mot halsen.
Hot om attacker med nyårsraketer - som tvingar köpcentrumet att stängas ner.
Narkotikaförsäljning, misshandelsfall och hotade butiksägare.
– Jag hade inte velat att mitt barn sprang här, absolut inte, säger polismannen Roberto vid Citypolisen.
Expressen har kartlagt de ökande problemen med ungdomsgäng på Sveriges största köpcentrum - Nordstan i Göteborg - som blivit Sveriges största ungdomsgård."---

"– Det här har blivit en stor fritidsgård om kvällarna där ungdomarna reser hit från Göteborg men också stora delar av mellersta Sverige, säger polismannen Roberto från citypolisen som vi följer under kvällen tillsammans med kollegorna Christin och Stefan.
Grupperna vi möter är barn och ungdomar från Göteborgs förorter men också nyanlända från Afghanistan och Syrien. En tidigare dominerande grupp, de marockanska gatubarnen, syns inte till denna kväll.
Den ökade koncentrationen av ungdomar i köpcentrumet, som kommit med de ensamkommande flyktingbarnens intåg, har lett till stora utmaningar för polisen.
– Vi har sett en ökning sedan i höstas med främst mycket ensamkommande barn som uppehåller sig här i Nordstan, säger Jonas Bergqvist, gruppchef.
– Kvällstid är det droghandel och även lite våldsbrott mellan grupperingarna. Det finns konflikter från hemläderna som de tar med sig hit."---

"Den del av ungdomarna som kan klassas som gatubarn är enligt flera rapporter ofta drogberoende och lever ett kringflackande liv i Europa försörjda av kriminalitet. De saknar id-handlingar och kan inte avvisas från landet.
Formellt tillhör de gruppen ”minderåriga utan permanent hemvist och vårdnadshavare i Sverige” och har enligt polisrapporter kopplats samman med omfattande kriminalitet, främst stölder och narkotikabrott."---

http://www.expressen.se/gt/droger-och-valdsbrott--ny-vardag-i-nordstan/


Anmäl
2017-01-24 09:50 #62 av: [Nomen Nescio]

GT fortsätter att granska utvecklingen i Nordstan i Göteborg. Den här gången gäller det trakasserier av kvinnor i köpcentret.

Nordstan (egen bild). Inget samband med texten.

"Butiksanställda som blir sexuellt trakasserade. Kvinnor som rört sig i köpcentrumet som blir omringade och tafsade på.  

Polis och anställda vittnar nu om ett nytt problem i spåren av ungdomsgängen i landets största köpcentrum Nordstan. 

– Jag vet att det här är ett stort problem för kvinnor som omringas av de här pojkarna eller männen i Nordstan. Det är fruktansvärt och en kriminell handling, säger polisens presstalesman Ulla Brehm."---

http://www.expressen.se/gt/kvinnornas-larm-inifran-nordstan/


Anmäl
2017-01-24 16:01 #63 av: m2studio

Kamera och bevakning och sedan bild spridning på media kan lösa problemet. Men Sverige gör inte sådana handlingar, därefter läger mycket skattepengar på att lösa problemet på annat sett som visserligen inte kommer att funka tro jag. 

Anmäl
2017-02-06 18:52 #64 av: [Carpinus]1

Vid Lilla Bommens gästhamnsområde som ligger i anslutning till köpcentret Nordstan och ett känt tillhåll för Nordstadsklientelet var under måndagen 30-40 pojkar involverade i ett bråk som slutade med att tre av dem fick föras till sjukhus med skador från knivhugg.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-02-15 17:27 #65 av: [Carpinus]1

De rödgröna i Göteborg  går från klarhet till klarhet! Efter mångmiljonsatsningen på kamelfarm i Angered vill man nu lösa problemen i Nordstan med satsning på kulturen. David Linden på Expressen debatt: "Göteborgs kommun vill bekämpa kriminalitet och utanförskap i förorterna genom ett projekt som bland annat inkluderar svampodling, hästdrivna gräsklippare och en kamelfarm i Angered."---

Och här är då nästa Quick fix från de rödgröna, GT skriver: "Poliser omringas och attackeras i Nordstan, antalet anmälda brott ökar och gallerian beskrivs av polisen som ett "smörgåsbord" för kriminella rekryterare.
Socialdemokraternas lösning på problemet: En stor kultursatsning.
– Planen är att gå vidare och se om man kan hitta en scen. Lokala musiker, konstnärer eller annan kulturell verksamhet som faktiskt gör att Nordstan i stället lever upp, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S."---

http://www.expressen.se/gt/s-losningen-pa-problemen-i-nordstan-kultursatsning/

Kanske är det sossarnas plan att spela gamm´tjomusik på scenen till dess våldsverkarna flyr? Nej knappast - det skulle sannolikt bli musik som tilltalar dem, och "konst och teater" i form av graffiti och revolutionsromantik... 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-04 18:36 #66 av: [Carpinus]1

#64 Stökigt vid Lilla Bommen igen: två gäng på tjugotalet individer slogs med knogjärn, kniv, batong och skärp.

http://www.expressen.se/gt/just-nu-20-tal-ungdomar-i-brak/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-28 05:06 #67 av: [Carpinus]1

#15 Marocko har nu så sakteliga börjat att ta emot en del av de medborgare som uppehållit sig i Sverige som minderåriga. SvD rapporterar:

"SvD har tagit del av ett PM som skickats från gränspolisen till justitiedepartementet den 12 maj. I dokumentet framgår att av totalt 77 personer som Marocko bestämt sig för att ta emot så har 65 av dem haft en annan identitet än den de uppgett när de sökte asyl i Sverige.

”Av de 50 som vid tidpunkten för asylansökan uppgett att de var minderåriga var de facto bara endast två minderåriga”, skriver gränspolischefen Patrik Engström i PM:et."---

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-28 13:20 #68 av: lordgortor

Utbildning till ficktjuv: gå med i ett politiskt parti, starta gärna med ett ungdomsförbund.

Anmäl
2017-07-28 06:58 #69 av: [Carpinus]1

#67 Trots att utvisningarna av gatubarn kommit igång säger polisen nu att de bara blir fler och fler - åtminstone i Stockholms innerstad. Och de är inte direkt tillbakadragna...

"Södermalm har drabbats av flera rån och rånförsök.
Nu går polisen ut med att det är gatubarn som ligger bakom händelserna, skriver Stockholm Direkt."---

"Helena Johannesson, gruppchef för polisen på Södermalm, säger till Stockholm Direkt att det i samtliga fall handlar om gatubarn – alltså unga pojkar med utländskt medborgarskap som saknar bostad.
– Ja, eller barn utan vårdnadshavare kallar vi dem. Det finns flera grupperingar av sådana här barn, utan vårdnadshavare och andra sociala skyddsnät, säger hon till tidningen."---

"Polisen och socialtjänsten uppskattar att det i dag finns runt 200 gatubarn i city – och de blir fler, enligt Göran Hägglund, biträdande enhetschef på Stockholms socialförvaltning."---

http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/polisen-gatubarn-ligger-bakom-stockholmsranen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-29 07:06 #70 av: [Carpinus]1

Det finns en hel del brottsaktiva i de här ungdomsgrupperna inte minst nu på sommaren konstaterar polisen, samtidigt som ungdomarna själva eller andra ur samma kategori  som uppehåller sig illegalt i landet själva utsätts för brott och övergrepp.

http://www.expressen.se/nyheter/polisen-gatubarnen-blir-utsatta-for-brott-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-29 08:55 #71 av: [Carpinus]1

"– Det är högst sannolikt att de kan vara utsatta för någon form av människohandelsbrott, som betyder att de begår de här brotten för att försörja någon som har de här pojkarna i sin våld, säger han. (Ruta #0: Fagin...)

Socialtjänsten delar den bilden.

– Man kan få tankar om att det handlar om någon form av människohandel. Det ska mycket till för att en tolv-, trettonåring ska ta sig hit själv, men om det stämmer har jag inga bevis för, säger Göran Hägglund."---

Aftonbladet

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-03 08:38 #72 av: [Carpinus]1

#71 Göteborgspolisen misstänker att det gäng som nu härjar på Södermalm i Stockholm till valda delar plockats från Nordstan i Göteborg.

"Enligt Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, har en del av marockanerna sannolikt begett sig till Stockholm.

De senaste dagarna har problemet eskalerat på framför allt Södermalm. Ett stort antal unga marockaner (den yngsta har varit nio år) har gripits för rån och stölder. Problemet togs nyligen upp i SR:s "Studio Ett".

Allt mer tyder på att de unga nordafrikanerna ingår i nätverk som styrs av vuxna kriminella, uppgav då Christan Frödén vid gränspolisen i Stockholm, som följt gruppen i sitt arbete sedan 2015."---

http://www.expressen.se/gt/gatubarnen-har-lamnat-nordstan-for-stockholm/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-05 08:21 #73 av: [Carpinus]1

Nu när gatubarnsproblematiken i stor utsträckning spillt över från Göteborg till Stockholm ökar medieintresset. Expressen har idag en stor artikel. Nöjer mig med att citera avslutningen:

"En annan av grabbarna, han som sa att han bodde i Italien, fortsätter prata. Han är fortfarande upprörd över hur unga personer som nu kommit till Stockholm.

– Har du hört att du kan gå ut igen en halvtimme efter att du har gripits om du är under 15 år? frågar han, och vi nickar.

– I Spanien blir du instängd direkt. Ändrar inte Sverige det kommer folk fortsätta komma hit."

http://www.expressen.se/nyheter/polisens-larm-om-de-marockanska-gatubarnen-pa-sodermalm/

(Eftersom man kan välja om man vill genomgå ålderstest så står det dessutom var och en fritt att säga sig vara under 15. Spelar ingen roll om det inte verkar fullt trovärdigt, säger man sig vara 15 så är det detta som gäller.  Jmfr JO-utlåtande vid  asylärenden "...den asylsökandes åldersuppgift godtas, om det inte är helt uppenbart att den är felaktig." JO dnr 4107-2011.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-14 23:42 #74 av: [Carpinus]1

Anosh Ghasri, krönikör på Dagens Samhälle, påpekar att man gör fel från samhällets sida när man betraktar och behandlar gatubarnen från Nordafrika som asylsökare. Ghasri säger att det i deras fall mestadels rör sig om personer med kriminell agenda, som varken söker eller önskar kontakt med myndigheter (mer än när de åker fast och vill bli betraktade som minderåriga för att undgå straff).

Anosh Ghasri citerar den göteborgspolis som i januari 2016 (#34) resignerat suckade "Sedan är det åldrarna; jag kan stå med en 30-åring framför mig och på pappret står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/gatubarnen-har-andra-motiv-att-soka-asyl-18074

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-15 09:01 #75 av: [Carpinus]1

Vardagsbild om galleriornas härskare och rättsväsendets anställda...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-23 06:56 #76 av: [Carpinus]1

En av de för terrordåden i Åbo häktade 18-åriga marockanerna har levt i flera år i Sverige och bl.a.  haft boenden i Västerbotten och Småland, från vilka han avvikit och levt på gatan. GP skriver:

"Enligt tidningen (DN) ska den misstänkte mannen, som nu är 18 år, kommit till Sverige som 14-åring från Marocko där han levde som gatubarn. I maj 2013 sökte han uppehållstillstånd i Sverige, men fick efter en månad sin ansökan avslagen av Migrationsverket. Svensk polis ska sedan hösten 2015 ha haft i uppdrag att utvisa honom."---

"Enligt DN är det okänt när mannen kom till Finland, men i juli 2016 dömdes han av tingsrätten i Åbo för sexövergrepp till fem månaders villkorligt fängelsestraff."---

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-23 20:09 #77 av: [Carpinus]1

Pådrag vid Hamntorget i Göteborg idag på eftermiddagen. Det är här "gatubarnen" från Nordstan brukar hållas, och det är ofta stökigt, även om det bara skrivs när det varit större bråk med knivar med mera inblandat. Kanske höjs tempot i kontrollerna nu efter händelsen i Finland?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-23 22:26 #78 av: Hayabusa

#77 Dit går jag inte frivilligt längre...Nordstan? Nej, tack.

Anmäl
2017-08-26 12:18 #79 av: [Carpinus]1

Ungefär som Socialdemokraterna i Malmö ger bistånd till "papperslösa" och därmed urholkar asylrätten så skapar det rödgröna styret i Stockholms stad permanenta mötesplatser och sociala aktiviteter för "gatubarnen". Andréa Ström (M), vice ordförande socialnämnden, Stockholms stad (M) ifrågasätter det senare i en insändare på Aftonbladet debatt. Ström, skriver bland annat:

"Nästan sex miljoner kronor ska det socialdemokratiskt ledda styret (i Stockholm) avsätta varje år till verksamheter som går stick i stäv med myndighetsbeslut och lagstiftning. Bland annat ska staden tillhandahålla mötesplatser och sociala aktiviteter. Det är att skicka en stark signal om att staden accepterar en ohållbar situation."---

"För Moderaterna är det självklart att ungdomar under asylprocessen ska få juridiskt och socialt stöd, samt att de som får uppehållstillstånd ska få bästa möjliga hjälp att integreras och att bygga ett nytt liv i Sverige. Men de som får avslag, inte söker asyl eller på andra sätt håller sig utanför asylsystemet behöver återvända hem. Om gränsen mellan det stöd staden ger till de som vistas i Stockholm legalt och illegalt suddas ut försvinner respekten för vårt rättssamhälle och asylsystemet urholkas.
Lösningen på kort sikt är att placera ungdomar som avviker på särskilda låsta boenden till dess att de kan skickas tillbaka hem. Antalet platser på Statens institutionsstyrelse behöver därför öka och processen att kunna placera ungdomar där måste gå snabbare. Notan får skickas till Migrationsverket.
Vi måste också ta fram en nationell strategi och samarbeta med andra städer i Sverige så att alla kommuner agerar likvärdigt för att undvika att ungdomarna flyttar runt mellan kommunerna och fortsätter leva utanför samhället, såväl vad gäller vår lagstiftning som socialt.
Det är dags att ansvarig minister Morgan Johansson (S) agerar. Det räcker inte att prata, vi måste se handling och resultat."---

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/62q1o/gatubarnen-behover-sattas-i-lasta-boenden

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-04-19 08:46 #80 av: Göstage

Ett tag sedan det hördes något från "Nordstan, Sveriges största köpcentrum och Göteborgs största ungdomsgård", som det har kallats. GT ger en lägesrapport:

"Enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg, är det något lugnare i Nordstan i dag jämfört med vintern 2016/2017. Däremot är det fortsatt stökigt bland vissa av ungdomarna som sysslar med olika sorts kriminalitet, däribland droghandel och våldsbrott.
– Vintern 2017/2018 så upplevde vi att det var bättre än året innan, men det berodde bland annat på att de nordafrikanska gatpojkarna som låg i konflikt med andra grupper försvann. Så vitt vi förstod försvann de upp till Stockholm.
– Men vi ser tendenser till att det är fortsatt stökigt mellan grupper med unga män. Ofta sådana som har varit eller är asylsökande."---

"Kartläggningen utfördes av Fältgruppen city under två veckor i februari.
Den gjordes i intervjuform och handlar om ungdomarnas upplevelse av bland annat otrygghet och brott. 41 ungdomar deltog, varav 26 killar och 15 tjejer. De är både inrikes- och utrikes födda. 16 är födda i Sverige, resterande i andra länder, däribland Afghanistan och Kurdistan.
Samtliga tjejer är födda eller uppväxta i Sverige. Majoriteten av killarna är utländska medborgare."---*

"Totalt hänger runt 70 till 120 ungdomar i Nordstan en vanlig kväll."---

https://www.expressen.se/gt/polisen-fortsatt-stokigt-i-nordstan/

*Det innebär med andra ord att av de 41 personerna som deltog i undersökningen var 16 födda i Sverige - de 15 tjejerna och 1 kille.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-07-10 22:34 #81 av: Göstage

Gängslagsmål mitt på blanka dagen har vi fått vänja oss i centrala Göteborg de senaste åren, då främst i området kring Operan och Lilla Bommen, där diverse klientel håller till. Allt detta framgår av tidigare inlägg i tråden.

Nu har en av de mest trafikerade knutpunkterna i stan, Brunnsparken, blivit skådeplats för olika uppgörelser, även i full rusningstid i kollektivtrafiken. Unga elever på väg hem från skolan eller rörelsehindrade med rullatorer  kan plötsligt ha gäng på 10-20 personer runt omkring sig som slåss, men när polisen kommer hoppar gängen på bussar och spårvagnar och försvinner.

Även på nätterna pågår våldsbrotten, en man som i helgen tillsammans med sin motståndare föll i kanalen har idag avlidit på sjukhus, och nu ikväll har ett tjugotal personer drabbat samman med diverse tillhyggen på närbelägna Kungstorget, där minst en person har skadats.

Dags att kräva gatufriden tillbaka, göteborgare!

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.