Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

EU-migranterna rätt till boende och bidrag

2015-03-23 14:29 #0 av: [Sthlmshundarna]

"Sverige kan inte förvägra EU-migranter skattefinansierade bostäder och bidrag, enligt en utredning som Migrationsverkets jurister lade fram tidigare i mars.

Frågan gäller tolkningen av den så kallade LMA-lagen, som reglerar rätten till bidrag för asylsökare. Enligt de nya riktlinjerna är det omöjligt att neka EU-medborgare de förmåner, inklusive ekonomisk ersättning och skattefinansierat boende, som tillkommer asylsökare från länder utanför EU. 

"LMA gör ingen åtskillnad på asylsökande – vare sig de är EU-medborgare eller tredjelandsmedborgare. Det finns inga undantag i LMA som möjliggör att undanta EU-medborgare som ansöker om asyl"

Inte så oväntat. Självklart ska Sverige ta hand om tiggarna. (eller EU-migranterna om ni nu vill kalla dem så.) Man kan nu se fram emot en stor ström EU-migranter som kommer vilja åka hit nu efter att ha hört den "glädjande" nyheten.  Frågan är bara hur Sverige ska ha råd, men det lär ju Löfven lösa, eller?

Anmäl
2015-03-23 14:46 #1 av: Candela

Även skolgång åt barnen, läste jag i en annan artikel. Självklart vill man komma till Sverige när man får såna förmåner!

Det är fruktansvärt synd om fattiga människor, men detta löser ju inte (förvärrar istället!) grundproblemet - att länderna inte tar hand om sina egna medborgare. De som styr där blir nog bara glada och lättade över att andra länder tar hand om deras "problem".

Anmäl
2015-03-23 14:49 #2 av: sanna70

Om inte det hela får en ny vändning inom snar framtid så kommer vi att tillhöra  dem länder där regeringen inte tar hand om sina medborgare.  Det har redan börjat tyvärr 

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-03-23 14:52 #3 av: Candela

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljoner-ska-ge-fattiga-eu-migranter-vardigare-liv

Program som tidigare vänt sig till EU:s fattigaste har enbart handlat om att dela ut mat och kläder. Men det har Sverige, tillsammans med en handfull andra länder, bland andra Storbritannien och Danmark, inte velat delta i. Som en kompromiss infördes därför en alternativ inriktning, så kallad social inkludering, och det är den som Sverige valt.

”Då vill man arbeta med att förstärka och utveckla samhällsorienterande och hälsofrämjande insatser. Det kan vara allt ifrån alfabetisering till att kunna komma till rätt instans för eventuell vård”, förklarar Nardin Crisbi.

Fonden syftar främst till  något som ska ge ett värdigare liv för EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige, som är hemlösa, chanslösa på arbetsmarknaden och står utan försörjning.

Projektet startar i Göteborg den 26 mars.  Senare under våren utannonseras pengar till olika projekt. Tanken är att ideella organisationer och kommuner ska arbeta tillsammans. I början av hösten sjösätts verksamheten.

De som berörs är romer från Rumänien och Bulgarien, som i dag tigger och lever på gatorna i många svenska kommuner. För deras barn öppnar programmet nya möjligheter till utbildning, om vistelsekommunen inte erbjuder dem det, säger Nardin Crisbi till Sveriges Radio.

Anmäl
2015-03-23 14:59 #4 av: zorro2

men da burde jo sverige og de länder som hjelper eu-immigranter få ekonomisk stöd av eu eller från de länder som eu-immigranterna kommer ifrån. Nu får istället dessa länder pengerna, eu ger penger til dessa s.k östblock länderna och vart hamnar dessa penger??.....

Anmäl
2015-03-23 15:11 #5 av: [Sthlmshundarna]

Rumänien har inget intresse av att hjälpa tiggarna, de tar inte ens ut alla pengarna de får från EU. Jag är säker på att de är jätteglada över att Sverige tar hand om dem, så slipper Rumänien "problemet".

Håller med dig om att ska Sverige ta hand om EU-migranterna ska vi också få pengar för att kunna försörja dem.  Men vissa tror att pengar växer på träd tyvärr.

Anmäl
2015-03-23 16:28 #6 av: white lady

Åkessons  sidekick.

https://www.facebook.com/video.php?v=1039268726101457&pnref=story

Anmäl
2015-03-23 16:30 #7 av: [Sthlmshundarna]

#6 Jag fattar inte meningen med den där videon

Anmäl
2015-03-23 18:25 #8 av: white lady

7    Har du hört talas om humor nån gång.

Du kan tolka fritt,,,finns minst två sätt.

Anmäl
2015-03-23 18:44 #9 av: [Sthlmshundarna]

jo men förstår verkligen inte grejen med den. Aja spelar ingen roll.

Anmäl
2016-05-25 16:44 #10 av: [Nomen Nescio]

En dom i förvaltningsrätten innebär att kommuner som erbjuder skolundervisning till EU-migranters barn samtidigt kan bli skyldiga att betala ut försörjningsstöd till föräldrarna. Att uppehållstillståndet i det här fallet löpt ut tog rätten ingen hänsyn till, utan man valde att gå strikt på barnkonventionen, barnens intresse skall gå i första hand. Man tolkar det som att genom att barnen hunnit börja i skolan innebär det att familjen skall anses som boende i kommunen.

Eslövs kommun missade att överklaga i tid, och domen kan nu få stora konsekvenser för Sveriges kommuner i form av försörjningsplikt även för EU-migranter som vistas illegalt i kommunerna i de fall där barnen påbörjat skolgång.

Källa.


Anmäl
2016-05-29 10:39 #11 av: gruvel

#10 Det du relaterar visar klart att väl sedan länge ingen bryr sig om lagen om tre-månadersregeln för uppehåll utan tillstånd. Inte ens förvaltningsrätten som tolkar lagar. Lika gott ta bort denna regel som är överspelad. I  närbelägen stad fick polischefen frågan om denna regel om tre-månaders vistelse. Hon sa att polisen har ingen instruktion att tänka på om den följs. Skälet är kanske att det kan finnas så många, både EU-migranter och andra som stannar utan uppehållstillstånd, att det är orealistiskt hinna ha koll.

Man kan se fram mot en ökande ström, särskilt av dem med barn, som anländer.

Anmäl
2016-05-29 11:46 #12 av: [helga21]

Det ska prövas i Högsta förvaltningsrätten för att bli prejudikat. så länge detta inte är gjort så står det fritt för kommuner att inte känna sig bundna och att överklaga till denna instans. Kommer det dit så är de bundna.

Anmäl
2016-06-05 10:18 #13 av: [Nomen Nescio]

"Flera kommuner erbjuder även barn till papperslösa flyktingar och EU-migranter skattefinansierad skolgång. En rättighet enligt Skolinspektionen, oavsett om föräldrarna har uppehållstillstånd eller inte (SVT 29/2). Förvaltningsrättens beslut om EU-migranten i Eslöv kan alltså få konsekvenser för de kommuner som ordnat utbildningsplatser för barn till papperslösa – nu måste de kanske också betala ut kommunalt försörjningsstöd.
Hur ska en sådan ökad kostnad hanteras i landets kommuner? Nu när kommunerna brottas med följderna av flyktingkrisen är det högst relevant att ifrågasätta om Sverige även ska ta ansvaret för att försörja EU-migranter. Det ansvaret vilar nämligen på migranternas hemländer, så som Bulgarien och Rumänien."---

"Storbritanniens premiärminister David Cameron förhandlade fram ett avtal med övriga EU-ledare som bland annat skulle reglera sociala förmåner för EU-migranterna. Barnbidrag ska exempelvis räknas om till levnadsnivån i det land där barnen är bosatta och sociala förmåner ska kunna frysas i upp till sju år.
Det är för tidigt att se vilka konsekvenser Förvaltningsrättens beslut får för landets kommuner. Om det skulle få en spridningseffekt, och allt fler kommuner tvingades betala ut bidrag till arbetslösa EU-migranter, bör Sverige följa i britternas fotspår och frysa de sociala förmånerna. För fri rörlighet innebär inte fri rätt till bidrag."

Bawar Ismail i GP


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.