Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Är de kristna det nya terrormålet?

2015-04-29 21:58 #0 av: [Carpinus]

Prästen och författaren Annika Borg uppmärksammar i en blogg en bok av dansken Klaus Wivel, journalist och före detta politiker för Radikale Venstre. Boken heter "De sista kristna: berättelsen om de förföljda, de som flytt och de som vägrar ge upp". Anledningen till att Wivel skrev boken var att han skrivit till den danska utrikesministern med en fråga om vad den regeringen tänkte göra med frågan om fördrivningen av kristna i Mellanöstern. Då svaret uteblev begav sig Wivel själv till de aktuella länderna i Mellanöstern och bevittnade med egna ögon förföljelser av de kristna.

Nu pekar Borg på att samma tystnad om förföljelsen av kristna i Mellanöstern också råder i Sverige, även från den svenska kyrkan. Borg kommer fram till samma orsak som Wivel: man har valt sida. Hon skriver: "Wivels förklaring pekar på den levande skulden från kolonialtiden, som man odlar, och västvärldens orealistiska förhoppningar om den arabiska våren, som blev till iskall vinter – och det snabbt. Jag tror också en förklaring är att många har svårt att se muslimer som en del av en majoritetskultur, eftersom de är i minoritet här i Sverige."

Borg påpekar att attentaten mot kristna nu tenderar söka sig in i Europa. Nyligen avslöjades i sista stund ett planerat massmord mot besökare till två kyrkor i Frankrike och tidigare har en al-qaidagruppering på ett tjugotal medlemmar haft för avsikt att självmordsbomba Sankt Peterskyrkan i Vatikanstaten. Annika Borg skriver: "Säpo, forskare och kunniga journalister har tidigare identifierat två grupper som är i högriskzonen att utsättas för terrorattentat: judar och platser med judisk anknytning som skolor och synagogor samt tidningsredaktioner. Nu finns en tredje: kristna i Europa. Det är verkligheten."

Blogginlägget i sin helhet kan läsas här.


Anmäl
2015-04-29 22:32 #1 av: Woodland

Äntligen att någon uppmärksammar detta och jag är trevligt förvånad att det blev en f.d. Radikale Venstre. Förföljelsen har länge varit uppe i stora världen. Den arabiska "vårens" misslyckande är pinsam för många makthavare. De som blev offer i maktvakuumet ges bara selektiv uppmärksamhet.  De trodde att alla i Mellanöstern vill ha "demokrati" men den enda demokratin är Israel. Verkligheten är hård. 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2015-04-29 23:32 #2 av: white lady

Vill dela med mig av Mona Walter,En möjlig orsak till vad du tar upp  Carpinuss.

https://www.facebook.com/mona.walter.182?fref=ts

Anmäl
2016-03-28 09:03 #3 av: [Carpinus]

"Pakistanska myndigheter har nu inlett jakten på terroristerna bakom det blodiga självmordsdådet i Lahore då minst 69 påskfirare, bland dem många barn, dödades."---

"Dådet skedde vid en av ingångarna till Gulshan-e-Iqbal-parken, där ovanligt mycket folk samlat på grund av den kristna storhelgen. Enligt polisen var det en självmordsbombare som sprängde sig, bara några meter från barnens lekplats. Illa tilltygade kroppsdelar låg efteråt strödda på marken.

En fraktion av den sunniextrema pakistanska talibanrörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan, Jamaatul-ul-Ahrar, har tagit på sig det blodiga massmordet. Enligt jihadistorganisationen var målet kristna och ett meddelande till premiärminister Sharif att talibanerna tagit sig in i Lahore.
USA kallar terrordådet "fegt", Vatikanen fördömer det som "fanatiskt våld mot en kristen minoritet" medan den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai framhåller: "Varje liv är dyrbart och måste respekteras och skyddas".---

TT-AFP-Reuters


Anmäl
2016-03-28 10:24 #4 av: eskils

#0 Så uppmuntrande att läsa att åtminstone 1 präst i Sverige tar ställning för de förföljda kristna i världen. Skamligt att det inte är fler!

Här är en annan tråd om detta. Läs gärna inlägg nr 15 om regeringens svek mot de kristna:

http://politik.ifokus.se/discussions/55ac9c06ce12c4641f000a91-kan-vi-sluta-hyckla-nu?discussions-2


Anmäl
2016-03-28 14:41 #5 av: [Carpinus]

Asad Shah, 40, en muslimsk butiksägare i Glasgow, hälsade "God långfredag och glad påsk, i synnerhet till min älskade kristna nation" på Facebook. Några timmar senare mördades han med 30 knivstick, och ett vittne säger sig även ha sett två män som misshandlade offret bland annat genom att hoppa på hans huvud.

En 32-årig muslimsk man har anhållits som misstänkt för mordet. Han hade rest 32 mil från Bradford, och Polisen arbetar nu efter teorin att det finns religiösa motiv bakom mordet.

Shah var medlem av Ahmadisällskapet, som arbetar för fred och tolerans. Det finns tidigare exempel från Pakistan hur medlemmar förföljts av ortodoxa muslimska sekter, och man fruktar nu att mordet på Shah var det första anti-Ahmadimordet i Storbritannien.

En insamlingssida till förmån för butiksägarens efterlevande kom snabbt upp i 50.000£.

Källor Extrabladet  och Expressen.


Anmäl
2016-03-28 15:11 #6 av: gruvel

Det kan vara att det blir allt fler präster och andra kristna som blivit osäkra på sin tro och dess giltighet, att man inte engagerar sig för kristnas problem annorstädes (kopterna i Egypten och åtskilliga andra). Thomas Tvivlaren i ny masstappning.  Eller lutar man åt panteism eller rentav agnosticism.  Klädsamt och tolerant att inte vara för styv i korken. Allts lika värde. 

Anmäl
2016-03-28 16:51 #7 av: [Carpinus]

#6 Det är i så fall varken speciellt tolerant eller klädsamt av prästerskapet att under tystnad se andra bli dödade, oavsett vilken trosinriktning de dödade tillhör. De som till äventyrs är så oengagerade borde nog lämna sin befattning.


Anmäl
2016-03-28 18:30 #8 av: platinium

Tyvärr ser det ju ut så nu i många delar i Sverige också. Assyriska kristna som flytt till Sverige får ju nu hot "konvertera eller dö" i Göteborgs förorter t.ex.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2864445-is-narvaro-skrammer-assyrier-i-goteborg

Anmäl
2016-03-29 16:09 #9 av: Zepp

Och ändå så är det trots allt muslimer som faller offer för terrordåden!

Grejen är ju att det där snacket mest är bortförklaringar, efterkonstruktioner.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-03-29 19:42 #10 av: [helga21]

Kristna är de som är mest förföljda i  världen Arg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.