Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

"Nästan inga brott klaras upp"

2015-05-05 18:47 #0 av: [Carpinus]

Utredningschefen Göran Kellner på If anser att det är beklämmande att rättsväsendet inte kommer till rätta med vardagsbrottsligheten.
"– Vi väntar på en positiv trendväxling som aldrig tycks komma", säger han på mynewsdesk, där man kan läsa:  "En kartläggning som försäkringsbolaget If gjort av Brås helårsstatistik visar att andelen uppklarade vardagsbrott ligger på en fortsatt låg nivå. Endast tolv procent av de drygt 700 000 vardagsbrott som anmäldes i Sverige under 2014 klarades upp. Det är främst inbrotten och skadegörelsebrotten som förblir olösta, men det har även skett en försämring när det gäller uppklarade misshandels- och trafikbrott."


Anmäl
2015-05-05 19:29 #1 av: Huygens

Min misstanke är att det görs med flit. Om inga brott klaras upp, kan politikerna alltid motivera olika knasiga åtgärder som annars är svårare att få igenom.

Anmäl
2015-05-05 21:23 #2 av: [Carpinus]

Jag vet inte riktigt vad man skall tro. Jag kollade nyss in på nätet och gjorde en snabb sökning på ämnet. Ser då att dåvarande justitieministern Beatrice Ask den 7 mars 2007 hade ett möte med presidierna i landets samtliga polisstyrelser  om regeringens politik, samt om polisstyrelsernas roll och ansvar. Regeringens hemsida refererade då:

"- Vår politiska uppgift är att se till att vi har ett rättsväsende som folk känner förtroende för, konstaterade Beatrice Ask.

Justitieminister Beatrice Ask inledde dagen med att lyfta fram mängdbrottsligheten - vardagsbrotten - som en av regeringens prioriteringar då det gäller polisens verksamhet. Dels eftersom vardagsbrotten ofta är en inkörsport till kriminalitet för yngre personer, dels då rättsväsendets förmågan att lösa mängdbrotten har stor betydelse för allmänhetens förtroende för rättsväsendet."

Den 4 januari i år träffar SR Ekot dåvarande justitieminstern, nuvarande ordföranden i justitieutskottet Beatrice Ask. Följande kan läsas: "Under sina åtta år som justitieminister har hon upplevt att polisen, trots olika löften, tenderar att nedprioritera det lokala arbetet.

– Då menar jag att regeringen måste ligga på, ta initiativ. Jag tycker att det är viktigt att säkerställa att riksdagen får en återkoppling så att ger mer kraft i det lokala polisarbetet, säger Ask till P1-programmet I lagens namn."

Samtidigt kunde man läsa följande den 5 februari förra året på If:s vardagbrottssida,  "Så arbetar vi för att minska vardagsbrottsligheten"  av Camilla Thorström, kommissarie: "​På regeringens uppdrag har polisen i flera år prioriterat och arbetat strukturerat med de så kallade vardagsbrotten. Detta har bidragit till att vi totalt sett i landet ser en fortsatt minskning av både stöldbrott, skadegörelsebrott och brott mot person.  Brottsförebygganderådets nationella trygghetsundersökning visar till exempel att hushållens utsatthet för egendomsbrott minskat med 25 % sedan 2006."

Uppenbarligen har man inte samma bild av vad som har hänt...


Anmäl
2015-05-05 21:35 #3 av: sanna70

Det pratas för mycket och det görs för lite, jag gissar att även där så handlar det om bristande resurser. 

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-05-05 22:35 #4 av: Huygens

På 1990-talet pratades det om att bara 5 % av alla anmälda brott löstes av polisen.

Mitt under Alliansens tid konstaterades det att bara 4 % av alla brott löstes av polisen och att poliserna blivit ca 15 % fler under samma tid.

Det som är oroväckande är ju att om man ökar antalet poliser en gång till, kanske det leder till att uppklarandegraden sjunker ner till 3%.

Anmäl
2015-05-06 07:23 #5 av: Jimmy.L

#4 Något är knas inom polisen man är fler men färre brott löser man. Man måste se över var och hur man kan omfördela sina resurser på ett bättre sätt.

Anmäl
2015-05-07 09:30 #6 av: [Carpinus]

Oj, vad man gläds med denne polisområdeschef i hans berättigade stolthet!

http://www.smalanningen.se/artikel/131087/polisen-vi-har-gripit-vaskryckaren


Anmäl
2016-08-30 22:07 #7 av: [Nomen Nescio]

"Ny statistik visar att antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare minskat med 7,3 procent under årets första sex månader. Enligt preliminära augustisiffror fortsätter försämringen."---

"Samtidigt är den så kallade brottsuppklarningen lägre än den varit på 16 år. I fjol klarades 14 procent av brotten upp, att jämföra med 18 procent 2010. Det framgår av statistik som Brottsförebyggande rådet tagit fram åt Dagens Nyheter.

Särskilt illa är det när det gäller skadegörelse, där 4,0 procent av brotten klarades upp för fem år sedan. Förra året var andelen nästan halverad: 2,1 procent. Motsvarade siffror för misshandelsbrott var 18,3 respektive 12,6 procent."---

TT


Anmäl
2016-08-30 22:11 #8 av: [Nomen Nescio]

#7 Till detta kommer med största sannolikhet att allmänheten till stor del slutat att polisanmäla vardagsbrott, eftersom de vet att anmälan ändå bara blir avskriven nästa dag.


Anmäl
2017-03-30 10:20 #9 av: Carpinus

BRÅ lägger i dag fram sin statistik över brottsligheten i Sverige 2016. Där konstateras att antalet lösta fall minskar samtidigt som  antalet outredda  ärenden ökar.

http://www.expressen.se/nyheter/sa-sag-svenska-brottsligheten-ut-2016/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.