Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Vård och omsorg

Sjuksköterskor är en fråga om liv och död

2015-05-05 22:22 #0 av: sanna70

"bland sägs det att man inte kan sätta ett pris på ett människoliv. Men i politiken görs det i själva verket hela tiden. Politik handlar ju om att fördela begränsade ekonomiska resurser."

http://www.expressen.se/ledare/sjukskoterskor-ar-en-fraga-om-liv-och-dod/

Anmäl
2015-05-06 07:21 #1 av: Jimmy.L

En yrkesgrupp som måste få bättre betalt.

Anmäl
2015-05-06 10:03 #2 av: sanna70

Ja, sedan är det själva arbetssituationen som måste bli bättre. Det finns inga pengar i världen som kan få någon att förlika sig med dessa omänskliga arbetsförhållanden. Sjuksköterskor slutar eller blir utbrända. . 

Anmäl
2017-08-07 17:41 #3 av: Carmarino

Gång på gång hörs varningssignaler från barnmorskor, sjuksköterskor och läkare. I mars gick 330 läkare i Gävleborgs län ut i protest, och i maj nära 600 läkare i Skåne. Alla med upplevelsen av en hotad patientsäkerhet.

– Det pratas om detta som om det vore en naturkatastrof. Det handlar inte om någon naturkatastrof – utan om en fullständig ignorans av de som styr, säger Märit Halmin, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset, SÖS, i Stockholm.

Sedan i slutet av 1990-talet har det genomsnittliga antalet öppna vårdplatser per år minskat med nära 30 procent, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL – samtidigt som befolkningen ökat med nästan 13 procent.

https://www.svd.se/efter-nedskarningar--svensk-sjukvard-pa-bristningsgransen

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-07 21:10 #4 av: landsbygdsbo

Frågan är väl om de som betalar för sjukvården är villiga att betala en solidarisk sjukvård.

Det skulle inte förvåna mig om just den solidariskt finansierade sjukvården får stryka på foten för en eller annan form av egenfinansierad.

Ex. liknande den vi har för djur. Där försäkringspremien även innefattar ett tak för kostnaderna.

Eller ngn form av reglering så att endast vissa utvalda grupper får tillgång till full subventionerad sjukvård och omsorg.

Låter naturligtvis fruktansvärt.

Men så länge ingen vettig finansiering för en sjukvård värd namnet ligger på bordet så kommer i alla fall jag att leta efter alternativa lösningar.

Anmäl
2017-08-08 05:12 #5 av: Tjeja

#4 Något sådant behövs egentligen inte! Det handlar istället om prioriteringar mm vad man väljer att lägga pengar på och hur man löser planeringen kortsiktigt för stunden för att hålla en "budget" och visa sig duktig inför övriga chefer o politiker!

Men nu får de inte in sjuksköterskor ens med högsta betalda bemanning på sina håll i Sthlm till exempel. Detta när ingen orkar jobba under de förutsättningar som ges med den arbetsmiljö som råder. Fenomenet sprider sig mer och mer från storstäderna och ut i landet. Risken blir att vi snart inte har så mycket sjukvård kvar!
Redan idag har dödligheten på Svenska sjukhus ökat drastiskt de senaste åren och det blir bara värre.

I slutänden är det alltid dyrare och sämre på alla sätt att inte avlöna och ffa skapa en arbetsvänlig arbetsmiljö för arbetarna i vården!

Det börjar redan bli allvarlig brist på undersköterskor också i vissa sammanhang. Så när inte de heller orkar och ffa inte har kompetens etc, vad ska man göra då? Ta in kreti och pleti och analfabeter från gatan, ge dem en snabbkurs i hygien och medicin och tro sedan att det skall fungera?

😣

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-08-08 09:24 #6 av: landsbygdsbo

#5 Det stora problemet är att behoven ständigt kommer att stiga de närmaste 25 åren.

Dels för att det hela tiden blir fler som lever längre och därigenom kräver vård o omsorg under längre tid och dels för att vi som befolkning blir allt fler.

Å andra sidan är redan skatteuttaget så högt att vi endast marginellt kan höja det ytterligare utan att skada vår förmåga att producera och konkurrera på den öppna marknaden.

Då återstår alternativet att den offentliga vården, dvs den skattefinansierade bara täcker, antingen upp till en viss nivå eller så begränsar vi tillgången  på densamma exempelvis genom att endast medge icke akut vård till medborgare.

Inget av alternativen är särskilt trevligt, men jag ser inga andra möjligheter.

För om vi vill höja attraktiviteten i yrket måste löner upp och arbetsvillkor ner.

Anmäl
2017-08-08 09:53 #7 av: Carmarino

Vill man vara cynisk så kan man ju säga att problemet med ökat vårdbehov kommer att minska genom att folkökningen avtar på grund av att många dör p.g.a. vårdens ansträngda situation.

Bantningen sker i allt snabbare takt och en genomgång av Lex Maria-anmälda dödsfall som gjorts av tidningen Sjukhusläkaren visar att vart fjärde dödsfall i dag beror av personal- och vårdplatsbrist.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-08 19:22 #8 av: Tjeja

#6 Nej då! Om man lägger pengarna på personalen istället för alla höga chefsgrupper som inget vettigt gör och politiker som sitter och tjänar penagar på att tycka saker om saker de inte vet något om, mm o s v!

Det finns massor av saker som det idiotislösas pengar på högt och lågt i vårt samhälle som "tillhör andra konton" men som faktiskt tillhör samma pott egentligen! Dvs landets skatteinkomster! 

Ett exempel, ett sjukhus i en liten västkuststad behövde 65 miljoner för att rädda sin akut över sommaren. Samma stad stängde ner akuten och förlossningen, men lade exakt samma summa på dekorationer i form av blommor till lilla stadens centrala gator!!!!... Inte samma pott.

Exempel ifrån en av Sveriges större städer: Sjukhuset där låg för några år sedan back med flera hundra miljoner. Man sattsade en större summa än sjukhusets behov på att bygga ett skrytigt kultur/musik hus!  Bygget ökade allt mer i pris under byggnadstiden och politikerna beviljade allt mer pengar till något som idag går med förluster efter förluster för att ingen annan än politikerna i staden ville ha det nya fula chabraket. Biljetter dit blir så dyra att ingen har råd att gå helt enkelt.

Exempel ifrån ett par av landets universitetssjukhus: Man har lagt ner miljoner och miljarder på att bygga nya skrytbyggen till lokaler dit sjukhusets avdelningar skall flytta för att ge en "mer modern vård".  Lokalerna är idag katastrof! Fel byggda, färre vårdplatser, har inhandlat teknik som inte fungerar osv osv osv . Allt planerat och byggt utan att alls ens tillfråga vårdpersonalen vad som verkligen behövs, hur det behöver vara utformat för att fungera och vad som är viktigt att tänka på för patientsäkerheten. Allt är katastrof! Hade alla de pengarna från 1 av de sjukhusbyggena använts till att öka sjukhusets sjuksköterskor och vårdpersonal skulle de allihopa kunnat få en löneökning med mer än 10 000 kr/var i mer än 10 år och samtidigt anställt en halv omgång vårdpersonal till med samma vettigare löner.

Alltså... idiotiska politiker! De har agerat lika korkat gällande sjukvården som de gjorde när de bestämde sig för att det skulle vara mer ekonomiskt humant och bättre för Sveriges ekonomi om alla flyktingar fick hjälp att komma hit och få all hjälp de behöver, bostäder, sjukvård etc etc HÄR i Sverige än om man hade lagt samma summor på att hjälpa folk på plats i flyktinglägrena i sina egna länder och grannländer!

Dagens toppolitiker lever fortfarande lika verklighetsfrånvänt som för 2-4 år sedan men TROR att de är "mindre naiva" och "tar ansvar" osv bla bla bla bla bla nu!

I helvete heller att de gör!!!!!! De ÖSER MASSOR med pengar på helt fel saker! Vi skulle kunna ha världens bästa sjukvård fortfarande utan att ta ut mer i skatt om de bara hade vett att omfördela resurserna i samhället till det som behövs istället för det ena idiotiska skrytprojektet efter det andra.

Och börja inte om den så fantastiska snabbjärnvägen som ska sattsas på mellan sthlm och malmö istället för att rusta upp de järnvägsnät som redan finns. Det är liksom precis samma sak hela vägen hela tiden!

Tjeja - arg och bitter på Sveriges styrande politiker!  

(och spyr lite överdrivet i rena frustrationen, men jag tror du förstår budskapet)

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-08-09 07:01 #9 av: landsbygdsbo

#8

Ja vissa har alltid enkla lösningar och nästan alltid har de samma argument. Eliten tar ut pengarna.

Självklart ska det hållas hårdare i pengarna, uppföljningar ska kontinuerligt göras så att ingångna avtal följs.

Men att blanda kommunala pengar med statliga, det håller inte.

Vad det gäller sjukvården ska vi försöka ha en gemensam finansiering, men utförande kan med fördel köpas in.

Anmäl
2017-08-09 22:52 #10 av: Tjeja

#9 Har du läst den här artikeln?

https://www.svd.se/efter-nedskarningar--svensk-sjukvard-pa-bristningsgransen

"Sjuksköterskorna har gett upp"

"Det handlar inte om någon naturkatastrof – utan om en fullständig ignorans av de som styr, säger Märit Halmin, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset, SÖS, i Stockholm."

Jag tycker artikeln belyser väldigt bra hur det är och hur sjukvården sköts av politikereliten! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-08-10 08:05 #11 av: Hayabusa

Lite OT, kanske, men ändå intressant i frågan kring vårdpersonal:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/934745?programid=1637

Delar av Studio Ett berör vårdpersonal som utsätts för grova hot på sin arbetsplats. Inte bara obehagligt för personal utan även för andra vårdtagare. Situationen som sådan är dessutom resurskrävande. 

Anmäl
2017-08-10 12:10 #12 av: kamera0710

Uppdrag granskning tog upp en annan aspekt på ämnet för några år sedan. Den är att läkarnas fackliga organisationer verkat för att få läkare ska utbildas, så att läkarbristen ska innebära högre löner för de läkare som redan är utbildade. Om de verkligen haft inflytande i frågan får vara osagt.

Anmäl
2017-08-10 12:32 #13 av: landsbygdsbo

Är det inte så att kompetenshöjande efterfrågan gjort att kraven på läkare ökat. Därigenom även kraven på utbildningen och som resultat att behovet av läkare inte fylls.

Man skulle exempelvis , till svenska medborgare* erbjuda en läkarutbildning med lön. Och efterföljande kontrakts period på 10 år.

Där myndigheterna skulle ha rätt att placera den nyutexaminerade läkaren där man har behov för honom/henne.

Vill han/hon inte acceptera så har vederbörande då rätt att köpa sin läkartitel för vad utbildning o lön kostat samhället.

* Bara Svenska medborgare? med enkelt medborgarskap.

Ja, jo för att med bara ett svenskt medborgarskap är det inte så lätt att ta en springnota..för i avtalet skull då passet per omgående dras in.

Originaldokument på betyg o behörighet skulle inte lämnas ut förr än tiden gått ut eller dokumenten köps ut.

Det skulle ge en möjlighet för personer utan förmögenhet i familjen, att skuldfritt avsluta sin utbildning. + att glesbygdslandstingen får en möjlighet att betydligt billigare fylla vakanser.

Samma sak skulle man kunna göra med andra bristyrken vitala för samhället.

Anmäl
2017-08-12 12:26 #14 av: gruvel

#13 En del OT kanske men har läst om och lite tänkt på det du berör: ett kontrakt för hugade läkarstudenter om de vill, en stor del av/hela utbildningen betald mot att man får jobba flera år på anvisad plats, först väl med erfarna kollegor nånstans och sen några år på  Doroteas vårdcentral så att de har åtm. en fast doktor.  Sen fritt fram. Problem ändå för ev. make som inte hittar jobb? 

Risken för springnota finns väl ändå med bara svenskt medborgarskap, doktorn drar till Emiraten som betalar mycket bättre. Brottet är väl ringa för långtgående åtgärder.

Detta problem var något aktuellt när Algeriet frigjorde sig från Frankrike. Fattigt folk skrapade ihop  medel för ett par läshuvuden på bygden så de fick ordentlig skola och så läkarutbildning på. Men så drog de till Frankrike med mycket högre löneläge.  Braindrain. Debatterade förhållandet med ett par liberaler av renaste vatten och fick på skallen: "individens rättigheter och frihet övertrumfar alltid behoven hos det kollektiv som burit  upp, burit fram den".  Sålunda motbjudande rösta på L av ideologiska skäl.

Anmäl
2017-08-13 10:25 #15 av: landsbygdsbo

#14 så lagom roligt att sitta i emiraten med ett indraget pass och ingen möjlighet att resa..Så springnotan lär nog betalas inom ngr år. För i avtalet ingår ett medgivande att passet ska dras in om avtalet bryts..det sker alltså inte mot "rymmarens" vilja. + det faktumet att läkarlegitimationen* dras in. vilket naturligtvis skulle informeras till den emiratiske arbetsgivaren.

* Då både legitimation o pass ingår som säkerhet för lånet.

Systemet funkade på den tiden det var brist på piloter.

Och friheten finns ju där. lös skulden så kan du ju jobba var du vill.

Och även om make/maka skulle tvingas gå arbetslös, så skulle totalkostnaden dvs läkare o akassa vara betydligt billigare än dagens stafettläkarsystem.

Anmäl
2017-08-13 13:07 #16 av: Tjeja

Så med andra ord förespråkar ni en sorts 10-årigt slavkontrakt?Skämtar

Poliser blir ju hänvisade till områden och får inte välja fritt själva, varför gör man inte lika dant med läkare och annan legitimerad personal över lag? Tänks vad smidigt, en jämn fördelning till landsbygden med både lärare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, socionomer osv osv osv .. allt som har med välfärden att göra! 

Eller varför skulle det vara en dålig lösning?

Vad ser ni för argument för och emot?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.