Annons:
Etikettideologi
Läst 2320 ggr
[Carpinus]
2015-05-26 09:35

Förståelsens censurkultur cementerar utanförskap

Oslo Freedom Forum pågår i dagarna, en typ av evenemang som skulle behövas även i vårt land. Bland de som hittills framträtt finns  den brittisk-indiske författaren och debattören Kenan Malik, som talade om värdet av demokrati och yttrandefrihet.

VG refererar: "Malik anser att det inte finns något "men" i frågan om yttrandefrihet, och att alla grupper i gett mångkulturellt samhälle måste behandlas lika. Han anklagar särskilt den liberala vänstersidan och människorättsaktivister i väst för att överge det mest grundläggande. När de säger: "Vi är för yttrandefrihet, men .." så missbedömer de inte bara yttrandefrihetens skal - de förbiser själva kärnan. Malik anser att det är djupt oroande att en kultur säger att det är moraliskt fel att förolämpa så kallade svaga grupper. Tvärtom så cementerar det utanförskapet."

Detta rimmar väl med vad Malik skrev för GP efter dådet mot satirtidningen Charlie Hebdo: "Det ironiska är att det är minoritetsgrupperna som blir hårdast drabbade av denna censurkultur. Alla typer av förändringar och framsteg i samhället innebär med nödvändighet att någon blir djupt kränkt. ”Så där får du inte säga!” är alltför ofta de mäktigas reaktion när deras makt ifrågasätts. Om man accepterar att man inte får säga vissa saker innebär det att man accepterar att vissa former av makt inte får ifrågasättas. Rätten att ”utsätta varandras grundläggande trosföreställningar för kritik” är hörnstenen i ett öppet mångfaldssamhälle. När vi i ”toleransens” eller ”respektens” namn ger upp den rätten begränsar vi vår möjlighet att ifrågasätta makthavarna och därmed att stå upp mot orättvisor."

Annons:
[Carpinus]1
2017-12-31 08:06
#1

"Från allt fler håll ifrågasätts att vanliga människor på ett helt annat sätt än tidigare kan göra sin röst hörd. Inte sällan sker det med ett Orwellskt nyspråk, där inskränkningar i yttrandefriheten beskrivs som värnande av fakta, kvalitet och försvar mot påstått ryska nättroll – medan demokratin anses hotad av för stort folkligt inflytande."

Håkan Boström i GP 

Det "intressanta" med det brutala språket på sociala medier är dessutom att det inte sällan används av människor som även i övrigt faktiskt har andra forum att uttrycka sig på. Journalister och politiker uttrycker sig kränkande och  hånfullt på sociala medier och skyller sedan fördumningen på "vanligt folk".

Den stora draken New York Times har nyligen sett sig nödsakade att införa etiska riktlinjer på sociala medier  för sina Medarbetare, något som uppmärksammats stort internationellt men inte bevärdigats någon uppmärksamhet här hemma. Kanske var det en alltför besk medicin med en stor tidning som avkräver neutralt och professionellt uppträdande av sina journalister på Twitter och FB? (De enda som tagit upp nyheten är vad jag kan se Samnytt, som ju själva är ifrågasatta som "f.d. Avpixlat" och därför sällan brukar citeras här.) 

I Sverige var man förvisso inne på arbetsgivaransvaret för journalister häromåret i åtalsärendet Herrey-Aagard. Då skrev journalistförbundets ordförande  "Arbetsgivare som aktivt uppmuntrar sina Medarbetare att hela tiden synas i de sociala medierna måste också ta ett utvidgat ansvar för hur det arbetet utförs." (DN  151118) Det är väl precis vad vi nu sett NY Times göra. Tror inte det skulle kunna ske i vårt land -då är det enklare att skylla den dåliga tonen på nätet på "det folkliga inflytandet"…

[Carpinus]1
2018-01-04 11:24
#2

#1 Finner visst stöd i mina funderingar i Ulrika Hedmans blogg "Eftertänkt".  Så här skrev hon i ett oktoberinlägg kring sin avhandling som bl.a. rör  journalister som varumärken:

_"I nyhetslogiken värderas professionalismen högt, alltså journalisters yrkesideal som objektivitet och granskning. Enligt sociala medier-logiken ska istället användarna vara personliga eller till och med privata och dessutom försöka maxa det egna nätverket. Två av de mer intressanta slutsatserna:
_

  • Detta kan innebära att journalistyrket nu faktiskt håller på att avprofessionaliseras på så sätt att personliga attribut (eller egenskaper) värderas lika högt eller ibland högre än professionella. 
  • Ur ett internationellt perspektiv uppför sig svenska journalister inte alls som de "borde". De borde vara mer lika sina kollegor i Storbritannien, som är betydligt mindre personliga/privata på Twitter. Men på svenska redaktioner finns gott om utrymme för egna idéer och att vara sig själv, och vi har förhållandevis platta organisationer på svenska arbetsplatser. Det betyder att svenska journalister är väldigt mycket sig själva på Twitter också – på gott och på ont, tycker säkert många."---

http://www.eftertankt.com/2017/10/ny-artikel-journalister-som-varumarken.html

Se gärna tråden https://politik.ifokus.se/discussions/5a4db713ce12c448cd004e7d-vem-vinner-striden-om-ratten-att-beskriva-varlden

[Carpinus]1
2018-01-14 10:54
#3

"GP:s Johan Lindqvist skrev i en tänkvärd artikel på kultursidan för några veckor sedan: "Just på Twitter blir exemplen allt fler på debattörer, journalister, spindoctors och förtroendevalda som ägnar sig åt poserande, raljant förminskande och mobbing av följare och meningsmotståndare. 2018 krävs hänsyn, stringens och värdighet i debatten."---

http://www.gp.se/ledare/hjörne-upp-flyga-orden-1.5048051

Ja, kanske är det dags för en debatt om en särskild kategori nättroll - mediefolket och politikerna?

"Den enskilde journalisten har ett etiskt ansvar även på nätet. De yrkesregler som alla journalister som är medlemmar i Journalistförbundet har förbundit sig att följa gäller på nätet." SJF, "Yttrandefrihet och ansvar på nätet".

Upp till toppen
Annons: