Invandring och integration

Ohanterbara asylkostnader säger sossar i Strömsund

2015-06-04 21:26 #0 av: [Carpinus]

"Socialdemokraterna i Strömsund hissar röd flagg.

Det stora asylmottagandet är inte längre hanterbart. Bara inom skola och barnomsorg har kostnaderna dragit i väg med miljonbelopp.

– Kostnaderna är större än ersättningsnivåerna. Vi har fått upprätta flera tillfälliga förskolor, säger Susanne Hansson (S), kommunalråd."---

LTZ

Man har därför skickat en skrivelse till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).  Natali Sial, Ylva Johanssons pressekreterare, uppger att ärendet inte faller inom Ylva Johanssons ansvarsområde.


Anmäl
2015-06-04 21:38 #1 av: [Carpinus]

"Det är inte förutsättningarna för en bra integration som avgör var flyktingar hamnar i dag. Det är om det råkar finnas ett nedlagt hotell, en övergiven kursgård eller liknande. Det sammanfaller i de flesta fall med kommuner som har hög arbetslöshet.
Strömsunds kommun är en sådan. Det är därför Socialdemokraterna i kommunen skrivit ett brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) med krav om högre ersättning för asylmottagandet. Det är ett berättigat krav."---

"Kommunerna måste få kostnadstäckning för att anställa personal, ordna lokaler, öppna nya förskolor och annat som krävs för att ta emot de asylsökande på ett bra sätt. Om inte kommunerna får förutsättningar att ordna ett bra mottagande och en bra integration riskerar flyktingmottagandet att bli en tickande bomb.
Det är inte egoistiskt av Strömsunds kommunpolitiker att ställa krav på högre ersättning när de tycker att förutsättningarna för ett bra mottagande saknas. Det är ansvarsfullt."

Ledare i LTZ


Anmäl
2015-06-10 08:02 #2 av: [Carpinus]

"Migrationsverket skriver ett avtal och sedan förväntas kommunpolitikerna leverera barnomsorg och skola i princip från första dagen."---

"Jag tror helt enkelt att centralmakten i Stockholm helst vill vända blicken från verkligheten och de enorma påfrestningar små glesbygdskommuner är utsatta för i flyktingmottagandets spår.

De vill så oerhört väl och mycket, kommunalråden. Och så smiter staten från notan. Nej, Ylva Johansson, du kan inte svara partikamraten i Strömsund: "De får bygga!".

Eric Erfors, ledare i Expressen


Anmäl
2017-05-10 09:44 #3 av: Carpinus

Hans Andersson, socialdemokrat, kommunstyrelsens ordförande i Åtvidaberg och ledamot av kommunstyrelsen sedan 38 år har lämnat sina kommunala uppdrag i protest mot Migrationsverkets självsvåldiga agerande i Åtvidaberg.

Med två dagars varsel informerades Åtvidabergs kommun om att tvåhundra flyktingar skall flytta in i ett nedlagt hotell som hyrs av Åtvidabergs FF med ett kontrakt som förklarats giltigt av Linköpings tingsrätt. Hotellet har av en privat entreprenör hyrts ut såväl till ÅFF som till Bert Karlssons företag Jokarju, och det är de senare som nu i sin tur hyr ut till migrationsverket medan ÅFF ställs på gatan.

Andersson skriver i en debattartikel på Aftonbladet debatt:
"I det system som tillåter, och uppenbarligen främjar, denna samhällsutveckling vill jag inte längre vara en kugge. Jag tackade därför för mig och gick.
Jag protesterar mot att Migrationsverket tillåts agera som en stat i staten och sätta det kommunala självbestämmandet ur spel. Jag protesterar mot att privata flyktingentreprenörer tillåts "skära emellan" hundratals miljoner skattekronor.
Jag protesterar mot att ytterligare krav och press sätts på kommunerna."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-10 21:21 #4 av: Hayabusa

"Den flyktingkris som Sverige drabbades av under hösten 2015 är inte över.
Det anser förre migrationsministern Tobias Billström (M), som hävdar att Sverige fortfarande har en allt för hög inströmning av asylsökande.
– Våra välfärdssystem får växande problem när kommunerna hela tiden får en fortsatt påfyllning med nya flyktingar, säger han."

"I förra veckan slog landets länsstyrelser larm om att ett stort antal svenska kommuner går på knäna till följd av Sveriges rekordstora flyktingmottagande. Det saknas personal i grundskolan, gymnasiet och socialtjänsten. Dessutom saknas bostäder och skollokaler."

"– Sverige är mitt inne i en lågfrekvent kris. Vi har fortfarande en flyktingkris som kretsar kring flera delar av migrationspolitiken. Sverige har en allt för hög inströmning av asylsökande som förvärrar en redan ansträngd flyktingsituation, säger Tobias Billström.

– Ett stort antal kommunpolitiker börjar få upp ögonen för att de kan drabbas av växande problem i skolan och socialtjänsten om de hela tiden får en fortsatt påfyllning med anhöriga och nya flyktingar. Det finns kommuner som kommer att få stora problem. Det återspeglas bland annat i kraven från Malmö på en flyktingpaus."

Saxat från HD 10.05.2017

Anmäl
2017-05-11 10:56 #5 av: gruvel

Ekot SR meddelar igår att Hultsfred, som ställt in försörjningsstödet för nyanlända, efter bred politisk enighet enligt kommunalrådet Rosander (C), eftersom socialtjänst och bostadstillgång sviktar svårt, hotas nu av böter av IVO. Kommunen såg sig tvungen agera och att bryta mot socialtjänstlagen. 

För partifränderna i riksdagen kunde det te sig märkligt med lokalt partifolk som är oföljsamma mot sin representanters inriktning på riksnivån.  Vidare gör staten så att man med ena armen MIV sänder väl många personer till kommunen och sedan med en annan arm IVO bötfäller för att kommunen därför sviker i omsorg.  Man menar väl att sålunda uppnås, för att alludera på Voltaires figur Pangloss, den bästa av världar, genom att ställa verk och myndigheter i motsatsställning.

Om kommunen trilskas, Rosander vet inte hur agera, hur ser valda politikers ansvar ut, kan det bli påföljder, så som ytterst ansvariga för att ålagda lagar följs? Kan tvångsförvaltning från länsstyrelsen komma ifråga? En aspekt är det kommunala självstyret, mest en gyckelbild numera? Om straffet blir för milt för ohörsamhet, kan fler kommuner följer efter. Folkvalda i kommunen har ju också ett ansvar för sina skattebetalares behov av olika tjänster och trygghet.

Anmäl
2017-09-20 20:59 #6 av: Carpinus

#5 Förvaltningsrätten har ålagt Hultsfreds kommun att man senast den 1 januari 2018 måste  ta emot begäran om försörjningsstöd från de flyktingar som ansöker om det. Samma stoppdatum gäller för redovisning till IVO av  vidtagna åtgärder. Är inte IFO nöjda kan de utfärda ett nytt vite för kommunen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/hultsfreds-kommun-forlorar-mot-ivo

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 17:10 #7 av: gruvel

Lite intressant det här med att "centralmakten" via sina förlängda armar stramar åt tyglarna på dem som trilskas, inte är följsamma (ens mot sina valda  politiska gelikar i riksdagen).  En dag  bara kvar av den kommunala självstyrelsen oviktiga detaljer och sånt som  kommunledningen utan knot korrekt avläser hur centralmakten vill ha det. - EU en parallell här?  Mäktiga straff hotar länder som inte lyder "Bryssel" i vissa frågor.  Envägs centralisering och federalisering. Man ser tecken på att det kan vankas en överordnad EU-finansminister och en federal skatteuppbörd. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.