Ordet fritt. Fria diskussioner

Lån och bedrägerier finansierar terrorresor

2015-06-22 10:33 #0 av: [Carpinus]

"Lån och momsbedrägerier har finansierat flera terroresor till IS i Syrien. Det menar Säkerhetspolisen som nu för första gången ger sin bild av hur resorna finansieras.

De senaste åren har runt 300 personer rest från Sverige för att ansluta sig till terrorgrupper i Irak och Syrien. Enligt Säkerhetspolisen pågår just nu alltså flera utredningar om momsbedrägerier där det finns kopplingar till personer som åkt till Syrien för att strida för IS.

– Just nu är det två exempel som vi ser alldeles för ofta. Det ena är att man gör momsbedrägerier via nyöppnade mobiltelefonföretag. Där företag som inte haft någon verksamhet tidigare plötsligt har mångmiljonomsättning. Här pågår flera utredningar hos Ekobrottsmyndigheten och vi kan se att i stort sett samtliga fall förekommer våra aktörer på ett eller annat sätt, säger Martin Frimansson, som är expert på terrorfinansiering hos Säkerhetspolisen.

Men att personer tar egna lån för att finansiera sin resa är det vanligaste tillvägagångsstättet och det har ökat kraftigt det senaste året, enligt Säkerhetspolisen. Utöver så kallade blancolån handlar det också om sms-lån, och billeasinglån, där personerna sedan kör bilen till Syrien."---

SR Ekot


Anmäl
2015-06-22 13:23 #1 av: gruvel

Kan bli marigt återbetala lånen med oftast hög ränta om de kommer hem. Skuldsanering lär vara lättare få numera så en del kan man slippa. Men kronofogden kan få en del att göra, lite ovana ärenden. I exv. Stockholm kan enligt pressen finnas chans till förtur till jobb och bostad så de kan amortera av på lånen.  

Anmäl
2016-12-13 08:44 #2 av: [Nomen Nescio]

"Skatteverket har upptaxerat drygt tjugo personer i Malmöområdet och över hundra i hela landet efter misstankar om finansiering av terror. Personerna har samlat in pengar – som Säpo tror varit avsedda för Islamiska staten och andra terrororganisationer."---

"I några fall leder Skatteverkets granskning till att verket direkt kan se att detta rimligen måste vara terrorfinansiering. Då görs en anmälan till åklagare.
Ett exempel: Nyligen stötte Skatteverket på en person som lånat mycket pengar på kort tid från olika kreditinstitut och toppat det med ett antal sms-lån – för att sen utvandra till Syrien.

Det vanliga i terrorsamarbetet mellan de två myndigheterna är dock att Säpo hämtar in verkets beslut om upptaxering – och går vidare med själva brottsutredningen.
– Vi fastställer rätt skatt. Det är Säpos uppgift att bevisa om pengarna verkligen använts till att finansiera terror, säger Pia Bergman, Skatteverkets centrala samordnare mot grova brott."---

Sydsvenskan


Anmäl
2016-12-13 10:50 #3 av: gruvel

Det är organiserat missbruk av de möjligheter som ett land som Sverige ger (liksom de borttappade passen  eller div. bidragsfusk och annat som Uppdrag Granskning tidigare vaskat fram).  I SR:s version idag av dessa företeelser nämner Skatteverkets talesperson att det även rör sig om personer som lever på bidrag och/eller tar olika lån och sedan kan försvinna. Personer vars belagda inkomster inte kan räcka till vad de sänder iväg. 

Det är stora resurser som olika verk och myndigheter måste ägna åt att åtm. utreda en del av  olagligheterna och återfå en del skattemedel och söka förhindra att bedrägerierna ökar. 

Anmäl
2017-03-09 11:18 #4 av: [Carpinus]1

Finansinspektionen har lagt fram en ny rapport om hur terrorresenärer finansierar sina resor. Man märker att resenärerna blivit skickligare på att maskera sina metoder, låneskälen är desamma men framförhållningen kortare för att försvåra upptäckt.

I övrigt konstaterar man att nästan samtliga de runt trehundra resenärerna uppburit något eller flera statliga stöd, och att dessa i många fall fortfarande betalas ut och eftersändes. Möjligheten till att kräva understöden tillbaka ses som i stort sett obefintliga.

Även momsbrott är vanliga i dessa kretsar, det rör sig om tiotals miljoner som utnyttjats till  resor, uppehälle och stöd till terrorismen.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-30 06:19 #5 av: [Carpinus]1

SR Ekot och Danmarks Radio avslöjar hur terrorresenärer och deras sympatisörer lurat svenska och danska staten på 90 respektive 30 miljoner genom momsbedrägerier, pengar som högst troligen gått till finansiering av terroristbrott. Ekot rapporterar: "Det handlar om flera misstänkta terrorresenärer, uttalade sympatisörer till terrorgrupper, en tidigare misstänkt för terrorbrott, och personer som delar adress med tidigare terrordömda och IS-krigare."---

"Det här ger en helt ny bild av hur extremister i Norden systematiskt lurar till sig stora summor pengar, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Ja, de här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om. Det är som att lyfta på en sten och hitta en helt ny värld. Och tyvärr är det så att myndigheterna inte har en helhetsbild på det här, säger han."---

"Det handlar alltså om över 100 miljoner som den svenska och danska staten lurats på, i momsbedrägerier med exempelvis elektronik, kyckling och godis. Stora summor förs också oförklarat över från ett av de danska företagen till ett av de svenska, innan bägge företagen sätts i konkurs. Flera av de danska fallen utreds just nu, i de svenska fallen finns fällande domar för skattebrott.

– Man får intrycket av att de kan hålla på så här, och det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord, säger Magnus Ranstorp."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-04-15 16:58 #6 av: Göstage

#5  "Mer än hälften av alla danska medborgare som har lämnat landet för att ansluta till islamistiska terrorgrupper i utlandet har tagit emot statliga bidrag, rapporterar danska TV2.

Det handlar om åtminstone 84 av de minst 150 personer som beräknas ha gjort en sådan resa sedan 2012. TV2 har gjort en kartläggning utifrån siffror från det danska arbetsdepartementet."---

TT

I Sverige var det än värre enligt vad Finansinspektionen rapporterade för ett år sedan (#4): "I övrigt konstaterar man att nästan samtliga de runt trehundra resenärerna uppburit något eller flera statliga stöd, och att dessa i många fall fortfarande betalas ut och eftersändes. Möjligheten till att kräva understöden tillbaka ses som i stort sett obefintliga."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl