Invandring och integration

Överdrivs utanförskapets roll för radikalisering?

2015-08-24 22:27 #0 av: [Carpinus]

"SVT Nyheter har träffat Hashim Salad Elmi, ordförande vid Svensk-somaliska stödföreningen i Stor-Stockholm, som menar att radikaliseringen pågått länge i flera förorter i Stockholmsområdet. Han säger att utanförskapet många lever i är en del av förklaringen till att flera har kunnat fångas upp av rekryterare till extremistorganisationen IS, Islamiska staten.
– Radikaliseringen har pågått länge. Den sker inte över en natt och är mer omfattande än vad myndigheter och politiker känner till. Rekryterarna gör olika stödinsatser och skapar först en trygghet hos familjer, sedan kritiserar de mannen eller frun för att inte vara troende och splittrar familjerna."
---
"Göran Larsson, professor i religionshistoria vid Göteborgs universitet, som har skrivit en rapport för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om radikaliseringen i Sverige säger att det inte enbart handlar om utanförskap utan att det ”sannolikt är många fler parametrar än så”. Det är enligt honom även högutbildade som lockas av radikaliseringen.
– Det handlar om utanförskap men också om övertygelse och om individuella, lokala, strukturella, teologiska och ideologiska motiv, och upplevelsen av att man är annorlunda kan komma först när man börjar studera i universitetsvärlden, säger han."---

SVT Nyheter


Anmäl
2015-08-24 23:19 #1 av: Zyperior

Måste säga att jag är väldigt förvånad över Mona Sahlins uttalanden i artikeln. Även en blind höna hittar ett och annat korn, så att säga. Undra vad vänster-feministerna tycker om att hon är så "islamofobisk"?

Sen vill jag inte påstå att utanförskapet överdrivs. Jag tror det ges en proportionerlig roll i förhållande till hur mycket det påverkar. Det finns, som professorn påpekar, säkert andra faktorer som spelar roll från fall till fall. Men det är ju givet klart mycket lättare att hjärntvätta någon med ett paradis och 72 oskulder, när de inte har något hopp kvar att finna i Sverige.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2015-08-25 00:35 #2 av: [Carpinus]

#1 Mona Sahlin har visat tecken på tillnyktring ibland på sistone.

Instämmer gärna med vad Csaba Bene Perlenberg (nu på GT) skrev i GP i våras om utanförskapet:

"Det är nämligen välmeningens förbannelse som är utanförskapets garant. Den som skapar ursäkter genom missriktad förståelse."---

"En missriktad förståelse för utanförskapet är i själva verket en förnedring. Sluta bejaka deras martyrskap, deras offerroll. Sluta frånta dem skyldigheten till ansvarstagande och därmed rätten till ett bättre liv. I sin ungdom så kräfva dessa pojkar våra tydliga krav. Det finns inga ursäkter. Utanförskapet behöver kamma sig."---


Anmäl
2015-11-20 09:41 #3 av: [Carpinus]

"Jean-Yves Camus understryker att utanförskap och rasism, som drabbar många unga i franska förorter, inte är en tillräcklig förklaring eftersom den helt överväldigande majoriteten av dem som lever under den typen av omständigheter aldrig hamnar i den här typen av våldsam extremism."---

SR

"Rekryterarna har nu börjat fokusera på nya grupper av unga, de som har det till synes gott ställt. Unga killar som nyss tagit sig igenom en högre utbildning, till exempel.

– De siktar på de utbildade. Först var det på småkriminella, men nu på de ungdomar som är utbildade, de som är på väg att avsluta en utbildning på universitet, eller ska börja jobba. De här 300 som Säpo säger har rest iväg, och där vissa har återvänt, de har inte åkt över en natt. De har blivit rekryterade och radikaliserade. Och de som gjort det verkar fortfarande i samhället. Så det här problemet löses inte genom att spärra in ungdomarna, för det kommer nya ungdomar hela tiden, säger Haashim Salad Elmi, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism.

Radio Sweden (SR)


Anmäl
2015-11-20 09:46 #4 av: Hayabusa

Frågan jag ställer mig själv; Hade det fungerat (rekryteringen) utan religion?

Anmäl
2015-11-20 10:09 #5 av: [Carpinus]

#4 Det är väl snart bara Anders Lindberg och Göran Greider som tror det...

"Islamiska staten är trendig – och rekryteringen har ingen koppling till utanförskap. Det är Karlstadsbaserade forskaren Peder Hyllengrens analys.
– Det är ingen som skär halsen av någon i Syrien i sin nedlagda fritidsgårds namn, sade han under sitt föredrag på konferensen i går."---

– Få har familjekoppling till Syrien. De åker av religiösa och ideologiska skäl. Syftet är ofta att dö som martyr för att komma till bordellen i himlen och träffa på alla de här oskulderna."---

VF, maj 2015


Anmäl
2015-11-20 10:17 #6 av: Hayabusa

#5 Det ligger nog en hel del i det.

Anmäl
2015-11-20 11:49 #7 av: kamera0710

#4 Nog är religionen en stor förbannelse i allt detta. Det gäller IS-företrädare liksom högerkristna fundamentalister som George W Bush och Sarah Palin.

Såg för övrigt på gårdagens Debatt, där KD:s Lars Adaktusson var så bekymrad över religionens roll i allt detta. Tydligen inser han inte att han själv representerar ett religiöst parti, där vissa av hans partikamrater vill jämställa bibelsagor med vetenskap i svenska skolor.

KD:s Ella Bohlin fick för övrigt ett antipris för "tankar" i denna riktning, se länken. Kan det spela in att hon själv gått i Livets Ords friskola?

http://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2005/

Anmäl
2017-06-06 14:47 #8 av: Carpinus

Efter nästan varje terrorattack så får man läsa om någon terrorist att "han hälsade så artigt varje gång vi möttes", "han var en bra arbetskamrat" eller "han var som alla andra i laget".
Magda Gad skriver i Expressen ungefär att man skall "tänka bort soldaten och se kriget", för hon ser kriget i det som nu sker. Gad:

"Varje gång det sker ett terrordåd i Europa ser jag samma sak upprepa sig.
Man frågar sig vilka just dessa personer var. Hur de radikaliserades. Hur de blev terrorister."---

"Man behöver förstå att det är ett krig.
Det är inte enskilda galningar som Europa drabbas av.
Det är ett krig som Europa drabbas av.
Och i krig dödas oskyldiga människor.
Ska det förstås är det kriget som behöver analyseras, inte de enskilda gärningsmännen som deltar i kriget."---

http://www.expressen.se/kronikorer/magda-gad/det-ar-ett-krig-som-europa-drabbas-av/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.