Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Säpo varnar: IS-terrorister beredda att slå till

2015-09-15 17:30 #0 av: FiaHe

Artikel från December 2014, men absolut inte inaktuell, snarare tvärsom.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19944378.ab

"Det finns sovande IS-celler i Sverige som väntar på order. Det berättar en avhoppare för norska NRK. Norska säkerhetspolisen bekräftar att det finns personer som man har anledning att bevaka" -en artikel från förra året det med.

http://www.svt.se/nyheter/is-celler-finns-i-sverige

Officials warn 20,000 ISIS jihadis 'have infiltrated Syrian refugee camps'

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/officials-warn-20000-isis-jihadis-6443516

ISIS Operative: This Is How We Send Jihadis To Europe

http://www.buzzfeed.com/mikegiglio/isis-operative-this-is-how-we-send-jihadis-to-europe#.mambPDbjpj

Europa är IS nästa stora slagfält

http://www.svd.se/europa-ar-is-nasta-stora-slagfalt

Uppgifter: IS smugglar terrorister till Sverige

http://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-is-smugglar-terrorister-till-sverige/

Ovanstående länkar (ja, det finns tonvis med andra länkar, men dessa får räcka) berättar att det är av yttersta vikt att kontrollera vilka som kommer som "flykting". Dessa berättar även att det är viktigt att ha ett försvar. Att även ha poliser. Så med facit på hand, så har nuvarande och den tidigare monterat ned hela försvaret. Det finns knappt folk som vill bli poliser längre för det de får stå ut med.

Vad var det nuvarande statsminister sade. Jo just ja. Ordning och reda var det ja.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21314531.ab

http://www.expressen.se/tv/nyheter/politik/lofven-vi-ska-ha-ordning-och-reda/

Anmäl
2015-09-15 18:16 #2 av: Fillifjonkan60

Inte ett dugg förvånad

Anmäl
2015-09-16 19:24 #3 av: FiaHe

Trojanska hästar är vad det är. Att inte alla läskunniga förstår detta är en gåta jag jobbar på att lösa.

Anmäl
2016-03-23 21:59 #4 av: eskils

Puttar upp denna tråd, på förekommen anledning.


Anmäl
2016-03-23 22:10 #5 av: [Carpinus]

Har följt den utvecklingen i en tråd sedan januari förra året, och det förefaller som om det blivit mer aktuellt på sistone.

http://politik.ifokus.se/discussions/54b8085ece12c438b90002d5-tva-doda-vid-terroristtillslag-i-belgien?discussions-1

Vid attentatet i Kalifornien i december förra året påminde man om farhågorna för sovande celler i USA.

http://politik.ifokus.se/discussions/565f6aa48e0e7424a9001128-ny-masskjutning-i-usa?4d71244cb9cb4621410460e1-3#21


Anmäl
2016-03-26 16:26 #6 av: kamera0710

Så norska säkerhetspolisen "bekräftar"? Hoppas de är mer kompetenta nu än på 80-talet, när de skuggade Jan Guillou en halv dag efter att han tagit in på ett hotell där det råkade bo en israelisk delegation.

Anmäl
2016-03-26 16:45 #7 av: [Carpinus]

#6 Hur vet du vilka skäl norska SÄPO hade att skugga Guillou? Finns ingen anledning att misskreditera dem i deras terrorbekämpning bara för att det ligger i Guillous intresse att förlöjliga dem i ett annat ärende. Vi talar ju om en person vars moral inte är som de flesta andras.

http://hn.se/asikter/debatt/1.2861251-jan-guillous-moral-inte-som-andras


Anmäl
2016-03-26 17:01 #8 av: kamera0710

#7 När det gäller såväl svensk som norsk säkerhetspolis anser jag mig ha följt med tillräckligt för att uttrycka skepsis mot vad de sysslat med. 

Journalisten Björn Kumm hade på 60-talet en SÄPO-källa som lämnade diverse löjeväckande uppgifter. Ett konkret exempel: Korsnäsgårdens programledare Nils Linnman klassades som kommunist efter att ha gjort naturfilm i dåvarande Sovjet. 

Källan trädde fram 2003, Kumm skrev då en intressant artikel i Aftonbladet, se länken.

 http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10346874.ab

Anmäl
2016-03-26 17:39 #9 av: [Carpinus]

Ursäkta kamera0710, men med förlov sagt lever du till stor del i det förgångna! Björn Kumm och  60-talet, Jan Gillou och 80-talet - vad har det med IS 2016 att göra?  Vem mer än du kan  tycka att en länk till Aftonbladets kultursida 2003  är av intresse i det här sammanhanget?

Tidigare har jag funderat om du möjligen har en lite "annorlunda" associationsförmåga. Numera ser jag dina utvikningar som återkommande försök till mattflykt och systematiskt förvanskande av trådars innehåll.


Anmäl
2016-03-26 17:46 #10 av: kamera0710

#9 Jag hoppas framför allt att säkerhetspolisen har förbättrat sin kompetens sedan mina nämnda exempel.  Framtiden får väl utvisa hur det förhåller sig.

Anmäl
2016-03-26 17:57 #11 av: kamera0710

#9 Här har du lite färskare läsning om vad SÄPO sysslar med, i november förra året. 

"Advokat Thomas Olsson har haft flera terrormisstänkta klienter och har kraftigt kritiserat svenska myndigheter. Han anser att Säpo nu öppet måste redovisa skälen för sina beslut, som kan innebära "irreparabel skada" för 22-åringen. Enligt Olsson har Säpo uppenbart agerat "närmast i panik" och tydligt saknat kompetens för att korrekt bedöma sin information.

Då måste man naturligtvis se över arbetsmetoderna. Jag tror att det är en förtroendefråga, säger Olsson."

http://www.corren.se/nyheter/sverige/den-rentvadde-mar-bra-8872622.aspx

Anmäl
2016-03-26 22:12 #12 av: [Carpinus]

#11 Vad jag förstår så agerade SÄPO i det fallet på uppgifter de fått från en källa som bedömdes som pålitlig. Hade de inte agerat och uppgifterna stämt så hade följden kunnat bli något liknande det vi nu sett på andra håll i Europa. Sannolikt hade då SÄPO anklagats för försumlighet, på samma sätt som nu skett i Belgien, där polisen inte reagerat på tips de fått från annat håll om en av huvudmännen bakom attentatet där.

Därmed inte sagt att det var bra hanterat - sämst var väl läckaget till media. Killen lär bli kompenserad och kan se fram emot en trygg framtid i landet. Hade inte detta inträffat är det inte otänkbart att han med tiden hade utvisats. Att han blir utvisad är nog  i det närmaste otänkbart nu, så vad den "irreparabla skadan" för hans del skulle bestå av är oklart. 

I samband med gripandet sa den dåvarande advokaten  att " Med det material som har avhandlats har det funnits skäl och fog att ställa frågor till min klient." (Källa DN).

Vad det var för material vet ingen av oss något om. Det kanske kan ge skäl till viss eftertanke?


Anmäl
2016-04-20 22:14 #13 av: Zyperior

Norska Aftenposten har varit på studieresa till Göteborg;
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Politiet-Disse-segregerte-forstedene-utgjor-en-akutt-terrortrussel-8432359.html

Fantastisk mångkultur. =')
"- Vi har selv skapt den segregerte byen. En tredjedel av befolkningen i Göteborg er innvandrere. 80 prosent av dem bor i bydelene i nordøst." Ulf Boström, migrationspolis.

Boström viser til at åtte av ti dropper ut av grunnskolen i noen av disse bydelene. Tall for kriminalitet og ledighet er illevarslende høye.

Fantastisk mångkultur. Vi får ju massa spännande mat, eller hur?

- Vi ser at ressurssterke fundamentalister får mer og mer tak i disse forstedene. Jo mindre vi gjør for å støtte de muslimene som vil nærme seg vårt demokrati, desto bedre grobunn er det for parallellsamfunn. Folk i disse forstedene lever som sosiale gisler, sier Boström.

Det som stod på SD's valaffischer "Välfärd eller Massinvandring?" är en fråga som passerat bäst före datum för längesen. Nu är det bara massinvandring, även om man strypt gränserna är det invandrarna som kommit hit som kommer avgöra vad som prioriteras av politikerna nu i både skola, polisiär funktionalitet, bostads- och arbetsmarknad och religiösa hävdningar på svenskars bekostnad.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-07-21 11:04 #14 av: eskils

Ur intervju med SÄPO-chef:

"Johan Sjöös budskap är att Säpo nu vill ”väcka upp fler i samhället som jobbar med frågan”, det vill säga att förhindra terrorism och extremistiska våldshandlingar.

– Varför ska vi sitta här i Stockholm med informationen inlåst i ett skåp? Blir Sverige säkrare av det? Nej, Sverige blir säkrare av att folk agerar.

– Vi är i ett läge som vi aldrig har varit i. Volymen i dag gör att vi måste jobba på ett helt annat sätt, säger Johan Sjöö. (...)

Ni uppmanar andra att agera, bland annat säger ni att bankerna ska granska sina lånekunder bättre. Är det inte i själva verket Säpo som måste bli bättre?

– Ja, vi kan säkert bli bättre på väldigt mycket. Men det här handlar ju också om att väcka samhället.

Det du beskriver är att det sker terrorfinansiering och det sker rekrytering, men det finns inga åtal och domar.

– Vi har inte nått fram."

DN


Anmäl
2017-05-13 10:20 #15 av: Carpinus

IS verkar ha övergått till att kommunicera sina våldsuppmaningar via krypterade appar  och mindre kända nätsajter.

"Terrorsekten IS skickar i sin senaste tidskrift ut en tydlig manual över hur enskilda terrorister ska begå nya lastbilsdåd, visar en PDF-fil som SvD läst."---

"Evin Ismail är doktorand i socio­logi vid Uppsala universitet och studerar sedan 2013 IS aktiviteter i sociala medier. När hon berättar om IS senaste majnummer säger hon att manualen är en ”tydlig uppmaning” till fler dåd.
– Det är en väldigt tydlig manual. Utsatta platser som tas upp är exempelvis festivaler, parader eller just befolkade gator, säger Ismail."---

"Evin Ismail säger att IS propaganda på sociala medier har mattats av och kommunikationen har till stor del flyttats över till krypterade appar."

https://www.svd.se/is-uppmanar-till-nya-lastbilsdad--valdigt-tydlig-manual 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-14 09:42 #16 av: Carpinus

#15 Åtta av tio svenska städer utreder sin säkerhet på gator och torg i syfte att försvåra terrorattacker likt den som ägde rum på Drottninggatan i Stockholm. Detta enligt en enkät som SVT Nyheterna låtit göra.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-stader-utreder-sakerheten-pa-gator-och-torg

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.