Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Övrigt

Antirasist på rätt sätt

2015-09-25 13:01 #0 av: Hayabusa

"Frågan, om hur man bör diskutera mångfald och rasism, tycks nästan ha blivit mer laddad på senare tid. Allt från barnböcker till politikers ordval har blivit tillhyggen i debatten

När Jonas Hassen Khemiri i en artikel beskriver rasismen i det svenska samhället svarar Jasenko Selimovic i samma tidning att svenskar inte alls är särskilt rasistiska.

Då får Dagens Nyheter skarp kritik av bland andra  kuturskribenten Åsa Linderborg för att man överhuvud taget publicerat Selimovic text."

Läs mer här:

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/antirasist-javisst-men-inte-hursomhelst

Anmäl
2015-09-26 22:29 #1 av: Tjeja

suck

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-04-21 11:46 #2 av: [Carpinus]

"Varför är det så många som kallar sig för antirasister? Innebär det att alla som inte aktivt gör det är rasister? Eller är de bara likgiltiga inför rasismen? I det offentliga samtalet är det många som försöker överträffa varandra ifråga om vem som är mest emot rasism.
Frågan är varför?"---

"Det räcker inte med att bara kalla sig antirasist. Det måste också vara antirasism av ”rätt” sort. ”Ytterst få människor är perfekta antirasister”, skriver författaren Markus Priftis i sin bok om antirasism i praktiken. I strävan efter ”perfekt” antirasism ingår betydligt mer än att konsekvent vara emot rasism. Det handlar om att ha rätt sorts analys av rasismen. Om du invänder emot hur strukturell rasism förklaras är du inte tillräckligt ”påläst” eller ”medveten”. Du bär på en ofullständig antirasism helt enkelt.
Begrepp som antirasism och feminism har i vår tid kapats av en smal och ideologiskt insnöad grupp människor."---

"Men en människa behöver inte behäfta sig med symboler, likt en julgran som ska dekoreras. Du behöver inte kalla dig för antirasist för att vara emot rasism. Att inte hysa rasistiska åsikter är och bör förbli normen i ett demokratiskt och öppet samhälle som det svenska. Den grupp som tror sig slå rekord i godhet är inte nödvändigtvis de som gör mest gott."

Adam Cwejman i GP


Anmäl
2016-10-12 10:07 #3 av: [Nomen Nescio]

#2 Åsa Linderborg har visat förvånande politisk tillnyktring på sistone. I en krönika på Aftonbladet kultur vänds en hel del av udden inåt, mot elitvänsterns bristande förståelse för de förhållanden som en mängd icke priviligierade i det här landet lever under. 

"SD är inte ett parti som alla andra, men deras väljare är ändå som folk är mest. Det här är vänsterns stora dilemma. De som borde rösta vänster, går i stället till höger. Varför då?
Kanske för att antirasistiska opinionsbildare oftast behandlar SD:s väljare som samhällets bottenskrap. I stället för att prata med och till dem, har man pratat om dem och då ständigt som en hop inskränkta dumhuvuden man inte kan föra ett rationellt samtal med. I sina värsta stunder låter antirasisterna som vilken klassföraktande borgare som helst. Elitismen kan verkligen vara monumental hos dem som kräver ”tolerans” av alla andra."---

"Varje fråga hur flyktingmottagandet ska betalas kontras med: ”Sverige är rikt, vi har råd”. Ja, Sverige är rikt, men hälften av alla som bor här känner in på huden att de egna inkomsterna inte räcker till. Den andra hälften kan enkelt öppna sina plånböcker, men då får vi vara tydliga med vilka det handlar om ”som har råd”: de som tjänar bra (som jag) och storfinansen.
Även vi som försvarar asylrätten måste fundera över hur saker och ting ska lösas praktiskt – nu direkt – och vad det kostar på kort och på lång sikt. Då finns det olika sätt att räkna. Det är lätt att säga att ett människoliv inte går att värdera i pengar, det är svårare att säga att välfärd inte kostar.
De antirasistiska röster som sorglöst menar att ”vi” kan sänka vår sociala standard – och de är tongivande – förstår mycket lite hur klassamhället ser ut. De har säkert en rad sköna grejer i sin egen vardag som de kan avstå ifrån, men de tycks renons på kunskap om vilka historiska strider som ligger bakom det Sverige som just så många vill bo i."---

"Ska man förstå SD måste man förstå under vilka villkor som pensionärer lever. Exempel: ny forskning visar att pensionärer som omfattas av det gamla pensionssystemet fortfarande företrädesvis röstar på Socialdemokraterna. De nybakade pensionärerna, med långt sämre villkor, lägger i högre grad sin röst på SD. Är inte det intressant och relevant för den som på allvar oroar sig för SD:s ökade väljarstöd?"---

"Vänstermärkta opinionsbildare är just nu så rädda för högerpopulismens framväxt att man medvetet håller igen relevant samhällskritik av rädsla för att den skulle spela SD i händerna."---

Åsa Linderborg på Aftonbladet kultur


Anmäl
2016-10-12 10:19 #4 av: Hayabusa

#3 Jösses! Att Linderborg skulle se på situationen ur denna vinkel måste vara dagens "den såg jag inte komma".

Anmäl
2016-10-12 11:46 #5 av: [Kullblom]

Väldigt bra av Åsa Linderborg. Önskar verkligen att fler kunde lägga fram resonemang på det där sättet. Då skulle vi kanske kunna få bukt med de här sprickfärdiga åsiktsballongerna.

Anmäl
2016-10-12 14:58 #6 av: Tjeja

Just så som åsa skriver i citaten! Där satte hon ord på mina tankar och känslor!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl