Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Trend eller varaktigt tillstånd?

2015-09-30 07:50 #0 av: [Carpinus]

Å ena sidan...

"Gina Dirawis uppmaning till politikerna och svenska folket möttes av jubel och applåder under insamlingskonserten "Hela Sverige skramlar".

– Det här är ingen trendgrej, det här måste fortsätta för att vi ska visa att Sverige står upp för de som inte har det bra. Inte för att vi måste, utan för att det är en del av vår kultur", sa programledaren bland annat."

Expressen

Å andra sidan...

"Frivilligorganisationen Refugees Welcome Gothenburg har inte längre råd att köpa biljetter till de flyktingar som kommer till Göteborg, men vill vidare till annan ort.

- Allmänhetens intresse att hjälpa till har svalnat och vi tvingas att sluta med den verksamheten, säger Joakim Cederberg Hake, kommunikatör för Refugees Welcome Gothenburg.

Frivilligorganisationen har fått in allt mindre pengar under de senaste veckorna. Något som inte kom som en överraskning för Joakim Cederberg Hake.

- Folk går in i vardagen igen. Det är naturligt. Och medierna är inte lika intresserade. Det blir inte lika intressant att berätta att situationen ser likadan ut som den gjorde i går."---

GP


Anmäl
2015-09-30 08:38 #1 av: Jimmy.L

Märkligt hur folk tröttnar som säger sig vilja ställa upp för flyktingar som kommer hit.

Anmäl
2015-09-30 08:48 #2 av: Schnauzertik

Varken eller.

En trend har en riktning ökande eller minskande. En trend är relativt långvarig.

Här handlar det, tror jag,  mest om ett mode dvs en vilja att hjälpa till mer under en kortare tid varefter den ersätts av något annat.

Men jag tror samtidigt att vilja att hjälpa hos en del kommer att varaktigt hamna på en högre nivå.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2015-09-30 08:50 #3 av: [Carpinus]

#1 Ja, det är trist om det på sina håll handlar om  trend och "flash mob" istället för djup  övertygelse!  Det här är ju inget som går över på en vecka, utan något som vi kanske kommer att få leva med i decennier. En del som nu påtar sig ett ansvar behöver kanske ha lite längre uthållighet än att stå med insamlade plagg till knäna i en vecka för att sedan tycka att man gjort sitt...

#2 Det är nog sannolikt så.


Anmäl
2015-09-30 09:14 #4 av: Tjeja

#3 Precis! Just därför jag inte kan med att åka till centralen en dag för att dela ut nallar o jackor till barnen. Hur välmenat det än är hjälper det inte långsiktigt utan lurar snarare dem som kommer att de är mer välkomna hit än vad dem som förespråkar öppna gränser egentligen orkar med.

Själv vill jag hellre hjälpa behövande på plats i sina hemländer så de kan stanna och bygga upp sitt samhälle igen själva.

Därför har jag tex fadderbarn och stödjer skolor för flickor i fattiga områden. Det ger resultat på lång sikt för många indirekt även om min lilla insats, det jag kan, bara hjälper ett par enstaka personer direkt.

En nalle eller barnjacka i sverige kan hjälpa ett barn i sitt hemland att få mat boende och skola i mer än en månad. Och jsg orkar bjuda på det varje månad i åratal.
Men jag orkar inte åka till centralen o dela ut nallar till 5 minuters glädje för ett barn varje dag ens i en månad.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-18 21:08 #5 av: [Nomen Nescio]

Ett år senare...

"När flyktingkrisen diskuterades som allra mest intensivt under förra hösten undersökte analysföretaget Ipsos opinionen kring flyktingfrågor. Nära var tredje svensk kunde tänka sig att ta emot en flykting i sitt hem – utan ersättning, rapporterade DN/Ipsos då. Ett resultat som kom att återupprepas många gånger i debatten därefter. Många var de politiker och debattörer som lutade sig tungt mot idén om de miljontals svenskar som stod redo att hjälpa till.

Var den tolkningen klarsynt eller ideologisk? Tja, i Stockholm får vi nu provsmaka den reella beredvilligheten att öppna dörren. Att ställa upp som hyresvärd i huvudstaden innebär att man ersätts av staden, vi pratar om mellan 4 000 och 12 000 kronor, beroende på hur många man kan hysa, det vill säga betydligt mer gynnsamma förutsättningar än i Ipsos mätning. Ändå har antalet intresserade bara uppgått till 70 stycken än så länge. Avståndet till hur det såg ut för ett år sedan kunde inte vara längre."---

http://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/onsketankande-ledde-fel-i-flyktingpolitiken/


Anmäl
2016-11-19 04:44 #6 av: Tjeja

Vem som helst med ett extra rum över är väl beredd att ta emot någon hjälpbehövande man känner att man kan lita på och som man upplever tacksamhet  och uppskattning för det man gör ifrån.

Att folk inte är intresserade av att ställa upp är ju för att de inte känner sig trygga med att ta in dessa främlingar som kommer då deras rykte inte talar för varken pålitlighet eller tacksamhet.

Vilket ju försvårar hela saken för alla de flyktingar som verkligen är skötsamma, vill hjälpa till, är pålitliga och tacksamma för all hjälp och stöd de får. Det är ju liksom inte de tysta skötsamma som inte demonstrerar vilt på flyktingförläggningarna etc som vi hör talas så mycket om i media. Det säljer inte lika mycket med vanliga "lagom"-historier där någon flykting kommer hit, inte behövt kämpa allt för hårt för att å hjälp eller tak över huvudet och som utan att bråka sätter sig i skolbänken för att lära sig språket. Är det dessutom en medelmåtta till student blir det ännu tråkigare att rapportera om alla 23 åriga blyga Muhammad som kommit med flyktingvågen, hamnat på en vanlig flyktingboendeplats, läser barnböcker för att snabbare lära sig språket och som sedan tyst och snällt väntar på  sin tur, får en lägenhet och börjar plugga så gott han kan. Ännu mer ointressant blir det om han sedan visar att han verkligen uppskattar det svenska samhället och kulturen och lyckas bli något som liknar "en vanlig svensk medelmåtta".

Ska man berätta något i media behöver det vara mer sensationellt liksom. En stark snyfthistoria av ena eller andra slaget med ett tragiskt eller sagofantastiskt slut. Inte något "lagom" eller "medelmåttigt".

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.