Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

30 Kurdiska Fredsaktivister Dödade

2015-10-10 13:42 #0 av: Huygens

Mitt under en kurdisk fredsdemonstration exploderade 2 terrorbomber, som dödade 30 demonstranter och skadade minst 126 demonstranter i Ankara, Turkiet. Varning för bilder med blod och kroppar.

Vissa överlevande demonstranter riktade sin vrede mot den turkiska polisen och skrek "polismördare". Polisen skingrade folkmassan genom att skjuta i luften.

Det är oklart vem som utfört attacken; turkisk säkerhetstjänst, polis, militären eller någon extern terrorgrupp?

Anmäl
2015-10-10 15:49 #1 av: Huygens

Nu har siffran stigit till 52 död. Bomberna var otroligt kraftiga enligt rapport.

Vi kan jämför med bomben i Suruc, Turkiet, nära Kobane då 33 dog. IS beskylldes men tog inte på sej skulden. Kurdiska demonstranter ansåg att det var turkisk militär som utfört attacken i Suruc på samma sätt som militären ligger på hustaken i Diyarbakir och slumpmässigt skjuter civila kurder. Det är oklart vem som stod bakom bomben i Suruc, Turkiet.

Kurder lägger skulden på president Erdogan.

För två veckor sedan annonserade Erdogan i ett tal att 30 militanta kurder dödats i en turkisk militärattack.

.

I maj sprängdes två bomber i Demokratiska Kurdiska Partiets kontor i Ankara. Ingen vet vem som sprängde bomberna.

Trots bomben i kurdtäta Diyarbakir, gick skadade kurder ändå och röstade i juni, många röstar på HDP.

Turkiska MIT har i omgångar levererat vapen till IS, så man kan anta att IS knappast biter den hand som föder dom militärt.

.

Vi kanske minns förra året i oktober 2014, när kurder demonstrerade mot IS. Turkisk polis sköt då ihjäl nio anti-IS-demonstranter med motivering att kurderna inte hörsammat myndighets uppmaning.

.

Turkisk polis uppger dock att man lyckats gripa 3 farliga IS-terrorister från England och Holland. IS-terroristerna är dom brittiska journalisterna Jake Hanrahan och Philip Pendlebury samt den holländske journalisten Frederike Geerdink.

IS-terroristernas täckmantel var att journalisterna vill ta reda på kurdernas livsförhållanden i Turkiet.

Dom två livsfarliga IS-terroristerna Hanrahan och Pendlebury har dessutom samarbetat med terrororganisationen PKK, vilket får sägas vara lite ovanligt om dom två brittiska journalisterna verkligen är IS-terrorister.

Samtliga IS-terrorister anklagas dessutom för att ägna sej åt olaglig propaganda.

Anmäl
2015-10-11 09:16 #2 av: Huygens

Det har blivit värre.

Nu är det 97 dödade och mer än 400 skadade. Bomberna var enorma, troligen av militär kvalitet.

Det ska tilläggas att jag skrev lite fel, när jag skrev att det var en kurdisk fredsdemonstration. Tydligen är det en kombinerad turkisk och kurdisk fredsdemonstration, så det är både vanliga turkar och etniska kurder bland offren och fredsaktivisterna.

PKK utlyser en ensidig vapenvila för att inte störa det stundande turkiska valet 1 nov.

.

I alla fall har dom turkiska protesterna mot kriget fortsatt och under natten har det varit en fredsmarsch av aldrig skådat slag.

Trots att myndigheternas polisstyrkor försökt skingra fredsdemonstranterna med tårgas och batongslag har fredsdemonstartionen samlat 100000-tals fredsaktivister hela natten igenom.

.

Det kan även noteras att turkisk militär kan ha skjutit ner ett ryskt stridsflyg i norra Syrien.

Anmäl
2015-10-11 22:04 #3 av: Huygens

Ännu värre. 128 döda enligt DM.

Det som är så konstigt är att jag har inte hittat någon beskrivning av hur bomberna kan ha sett ut. Dom måste ha varit enorma. I vaga ordalag nämns att bomberna var placerade nära tågstationen i Ankara. Men alla detaljer saknas.

Anmäl
2015-10-14 14:13 #4 av: Huygens

Efter bomberna, vars ursprung är okänt och vars detaljerade karaktär är okänd, förutom att bomberna var väldigt kraftiga, så stängs ett antal chefer i Ankara av.

Avstängningarna rör Ankaras polischef. Anakara har tydligen också en egen lokal säkerhetschef och en egen underrrättelsechef.

Samtliga tre; polis-, underrättelse- och säkerhetschefer stängs av från sin a jobb i Ankara.

.

Den officiella orsaken till att stänga av samtliga tre högt uppsatta lokalchefer är enligt turkiets inrikesministern att hjälpa utredarna av dom massiva bombdåden som utfördes under den kurdiska och turkiska fredsdemonstrationen i Ankara där mellan 97 - 128 personer dog och kanske 400 personer blev skadade.

Det är ju lite konstigt.

Annars brukar man tilldela mer resurser till en bombutredning för att bättre få resultat. Det verkar vara en underlig orsak att stänga av höga toppchefer, som då inte kan vara behjälpliga med info i terrordådet.

.

Kan bombdådet vara turkisk statsterrorism, en falskflagg, där Ankaras lokala polischefer stoppas från sina jobb så att cheferna inte kan förmedla någon info i någon som helst riktning?

Kurdiska företrädare anklagar ju turkiska myndigheter för att vara inte alltför transparent med information i samband med terrorbomberna i Diyarbakir (Kurdiska partiets lokal) och Suruc (kurdiska fredsaktivister).

.

Edit: Turkiska utredare kommer att fokusera på IS eller att IS-relaterade terrorister är ansvariga för bomberna i Ankara. Turkiska utredare har redan säkrat DNA-spår från familjerna (bombplatsen?) och terroristernas namn kommer snart att offentliggöras.

Det här är det mest skruvade hittills i bombfallet, jag läste fel vid första skrivningen.

Anmäl
2015-10-19 15:06 #5 av: Huygens

Har turkisk säkerhetstjänst börjat mörda utländska journalister?

Lite vagt kopplat till bombdådet i Ankara, förutom dom tre journalisterna ( se #1 ) som gjorde dokumentärer om kurdernas livssituationer, har nu ännu en brittisk journalist råkat illa ut.

.

Brittiska journalisten och nyhetsförmedelerskan Jacky Sutton landade i Istanbul med ett plan från London. Sutton har även jobbat för olika människorättsorganisationer och med nyhetsförmedling i världens fattigaste länder i mer än 20 år.

Hon hittades hängd till döds inne på en toalett på flygplatsen. Omständigheterna kring dödsfallet och själva platsen antyder att myndigheterna eller någon med möjlighet att ha full kontroll över toaletten, utfört dådet.

.

På en modern flygplats idag finns det så många övervakningskameror att det är osannolikt att mördare ska undkomma utan att fastna på video.

Lite obehagligt är det också att brittisk media redan börjar spekulera i självmord eller riktar anklagelserna mot IS. Det är svårt att veta vad Sutton kan ha upptäckt som gjort att någon vill röja henne ur vägen. Men info om det senaste stora bombdådet i Ankara kan ha nått henne, om hon i hemlighet fungerat som grävande journalist.

Media påstår att tre ryska passagerare hittade Sutton hängd.

Hon var på väg till Erbil i Irak, för att arbeta där som nyhetsförmedlare. Hennes föregångare hade dödats av en bilbomb 5 månader tidigare.

.

När hon skulle vidare med nästa plan till Erbil, fick hon reda på att hennes flygbiljett inte längre gällde. Hon var då tvungen att köpa en ny flygbiljett och kan därför ha blivit tvungen att stanna en tid på flygplatsen i Turkiet, vilket gett mördarna möjlighet att utföra sitt dåd.

Anmäl
2015-10-20 13:49 #6 av: Huygens

En längre artikel om den brittiske journalisten Jacky Sutton som mördades i lördags kväll eller tidigt söndag morgon (2015-10-17 el. 2015-10-18) på Istanbuls flygplats Ataturk.

Artikeln innehåller en kort intervju med henne, där jag upplever henne vara en stark och bestämd person. Hon var engagerad för kvinnors rättigheter världen över och arbetade för oberoende nyhetsförmedling som kunde stå utanför regimers förtryck.

Anmäl
2015-10-21 11:57 #7 av: Huygens

Initialt har brittisk media försökt spekulera i om mordet på den brittiska journalisten Jaqcueline (Jacky) Sutton var ett ovanligt självmord, och att polisen hanterade mordet som om det var ett självmord. Misstänkta är bl a turkisk säkerhetstjänst MIT och brittiska MI5.

Påståendet var även att hennes biljett från Turkiet till Irak inte gick att använda. Flygplatspersonalen påstår att hon inte hade pengar att köpa en ny biljett för att flyga vidare. Nu säger den lokala turkiska polisen att det kanske trots allt var mord. Vi får se om myndigheterna högre upp går in och lägger locket på.

Jaqcueline Sutton hittades hängd död med 2300 € (ca 20 000 kr) i kontanter i sin handväska.

Ytterligare 3 medarbetare till den nyhetskanal Sutton jobbade för har mördats det sista halvåret (se tidigare artikel).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.