Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Befolkningsbrist och flyktingar

2015-11-30 22:29 #0 av: Em_

Ser på TV4 nyheterna. Först ett inslag om att det föds förfå barn i Europa och att Sverige och Danmark därför ska samarbeta kring att hjälpa barnlösa par att få barn. Någon minut senare får man veta att EU i princip betalar Turkiet för att stoppa flyktingströmmen. Jag får verkligen inte ihop det Funderar Varför satsa skattepengar på att både undvika och stödja befolkningsökning, samtidigt?

Anmäl
2015-11-30 22:33 #1 av: JonasDuregard

Skillnad på folk och folk verkar det som. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-12-01 00:07 #2 av: hankans91

#0 Frågan är varför är det så viktigt med befolknings ökning? Det bor inte lite folk i Europa. Europa är den näst minsta kontinenten i världen men det bor ändå hela 700 miljoner här. Europa håller snarare på att bli överbefolkat. Många Européer vill inte ha mycket mer än 2 barn per par och vissa bara 1 därför ökar inte befolkning. Men i vissa andra kontinenter är det vanligt att ha 3 och flera barn per par. Är det på något vis viktigt att befolkning på jorden ökar svar nej och den behöver inte öka i Europa heller.

Anmäl
2015-12-01 08:24 #3 av: Magi-cat

Småorterna dör ut. Befolkningen blir allt äldre.

"Utan invandring hade Sveriges totala befolkning minskat de senaste årtiondena. Framförallt små kommuner i norr är beroende av invandring för att klara befolkningstillväxten, men även större städer som Malmö och Göteborg hade upplevt en befolkningsminskning om det inte vore för invandringen."

http://www.migrationsinfo.se/demografi/befolkningstillvaxt/

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2015-12-01 08:36 #4 av: Hayabusa

Vill minnas att Tino Sanandaji haft åsikter i ämnet - att det inte alls är ett problem i Sverige. 

Personligen tror jag att anledningen till att små orter dör ut beror på andra orsaker än brist på människor. Situationen i Malmö går att debattera, men en sak är säker - stadens ekonomi är körd i botten. Sedan många år.

Anmäl
2015-12-01 12:13 #5 av: [helga21]

# 3 Och i dessa små orter vill inte några flyktingar bo heller.

Anmäl
2015-12-01 12:20 #6 av: Magi-cat

Ett exempel från en liten ort i Österbotten där invandringen varit positiv för bygdens utveckling.

http://www.nordregio.se/Global/Events/Events%202012/Demografi%20workshop%201/06_Lillian_Ivars_Narpesmodellen.pdf

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2015-12-01 12:31 #7 av: LinaLj

#5 Det är inte nödvändigtvis sant. I "min" lilla håla har vi fem flyktingfamiljer som verkar trivas väldigt bra. Jag tar samma buss som mamman och hennes lilla dotter varje morgon och vi har pratat ett par gånger eftersom dottern är fascinerad av min maskot jag har på min väska. Hon gillar att bo i byn eftersom hon tycker att de har kommit bättre in i samhället där än vad de gjorde när de bodde i stan. Hon tycker att det är så roligt att alla vill att de ska vara med i alla aktiviteter. Pojkarna spelar i fotbollsklubben, hennes man har engagerat sig i klubben och hjälper bland annat till att hålla i återvinningsstationen som klubben driver, hon har blivit inbjuden att vara med i syjuntan och kören och dottern har fått massor av vänner som ringer på och frågar om hon får komma ut och leka.

Så jag tror nog att det finns flyktingar som mycket väl skulle tänka sig att bo på mindre orter. Saken är ju att media rapporterar om de gångerna det blir protester medan ingen pratar om de gånger det faktiskt fungerar som det ska.

Anmäl
2015-12-01 13:09 #8 av: Halvdansken

Men finns det jobb där, eller på pendlingsavstånd?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-12-01 13:14 #9 av: hankans91

#3 Problemet med glesbygds kommunerna är att det finns inga jobb där. Förr levde man i ett mer jordbrukssamhälle som gjorde att det fanns jobb i byarna. Men så är det inte idag. Vi lever idag i ett industrielltsamhälle där jobben finns i de större orterna. Det är därför småorterna dör ut pga urbanisering som pågått länge men gör det än idag. Enda chansen för små orter att överleva är att stora företag etablerar sig där. De överlever inte för att folk flyttar dit om de inte har jobb med sig dvs:/

Anmäl
2015-12-01 13:26 #10 av: Hayabusa

Koncentrationen till de större städerna är tämligen tydlig. Vill man/någon att även de små orterna på landsbygden ska fortleva så krävs större grepp än invandring som sådan.

Många industriarbete som tidigare fanns i landsbygden har försvunnit, den sektor som ökar är tjänstesektorn. Säkerligen koncentrerad till städer som Stockholm.

Jag  bor själv i ett litet samhälle (knappt 3.000 pers) men har inte direkt upplevt någon avfolkning. Tvärtom har man en hygglig tillväxt av barnfamiljer t ex. Dock oerhört få utrikes födda. 

Anmäl
2015-12-01 13:28 #11 av: LinaLj

#8 Här finns det jobb, både en lite större stad 15 min bort med buss och Göteborg en timme bort med tåg samt en hel rad mindre städer dit du tar dig på ca 30 min kommunalt.

Anmäl
2015-12-01 13:32 #12 av: Hayabusa

#11 Fast då är det kanske ändå inte direkt glesbygd? 

Anmäl
2015-12-01 13:57 #13 av: hankans91

#11 I Västergötland finns det ju en hel del städer så det finns ju bra möjligheter att hitta jobb där även i en mindre ort. Du bor inte i en riktig glesbygds ort utan snarare en förort. I förorter ser ju en även företag möjligheter att ha sin kontor där för att det är närhet till staden.

Anmäl
2015-12-01 15:07 #14 av: [helga21]

# 6 Och Österbotten ligger i Finland.

Anmäl
2015-12-01 17:31 #15 av: LinaLj

#13 Förort skulle jag nog inte kalla det då det är ett par mil till närmsta stad. Men frågan är om inte det gäller oavsett om man tittar på småbyar i norrland eller här nere i söder. Alla flyktingar som kommer till Sverige kan ju knappast komma från storstäder och jag antar att det finns samma variation till önskan om hur man vill bo bland dem som det finns bland "vanliga" svenskar. Jag mår dåligt av att bo i en stad eller en by, tätbebyggda områden helt enkelt. Min bästa vän avskyr att hälsa på hos mig för hon klarar inte av att vara mitt ute i ingenstans. Jag antar att samma variation finns hos flyktingar. 

Anmäl
2015-12-01 18:52 #16 av: Halvdansken

#15. Om det är 15-60 minuter till en större stad, och tom Sveriges andra största, så är det en "förort". Jag bor 3,5 mil utanför Köpenhamn och vi är helt klart en förort, fast att vi är en självständig kommun.   

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-12-01 20:29 #17 av: Hayabusa

För att små orter i glesbygden ska överleva krävs först & främst möjlighet till inkomst. Finns inte det så kommer samhället att avfolkas - oavsett om det kommer aldrig så många invandrare dit. En logisk följd, helt enkelt.

Anmäl
2017-04-14 07:27 #18 av: Carpinus

Politiker talar gärna om att flyktingarna ger glesbygden möjlighet att utvecklas och växa, men undersökningar visar att flyktingar som placerats i glesbygd följer samma mönster som befolkningen i övrigt - de flyttar ut.

Källa TT: "Flyktingar lämnar glesbygden"

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-14 08:19 #19 av: Magi-cat

Det är självklart att det blir svårt för alla i glesbygden, invandrad som infödd, om skolorna läggs ned, sjukvården försämras, BB läggs ned, buss- och tåglinjer dras in. 
Många flyktingar är unga, och det är oftast de unga som flyttar. Det handlar inte så mycket om hur man "lyckas", utan om vilka förutsättningar det finns för någon att lyckas.

Jag bor på vad man kan kalla landsbygd och här har flera flyktingfamiljer slagit sig ner och trivs bra. Skolan är inte (längre) nedläggningshotad och förskolan har t.o.m. måst bygga ut. Fotbollsföreningen blomstrar av nytillskotten, den lokala affären likaså.
Språkcaféet som vi anordnar är berikande för alla, flyktingar och ortsbor, barn och gamla. Där delar alla med sig av stort som smått, recept och traditioner, boktips och råd.
Jobb har de fått inom äldrevård och bygge.
Ja, utan de nyanlända som bor här skulle läget för orten vara bra mycket sämre. 

(Men oavsett var vi kommer ifrån får vi alltid kämpa för våra busslinjer och sådant som är självklart i Stora Staden.)Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.